Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ προκαταβολικά για οποιαδήποτε απάντηση. Σε δικό μου σπίτι έχει αγοραστεί πριν πέντε χρόνια περλομπετόν της Vioryp και τώρα ήρθε η ώρα να ριχτεί ως τσιμεντοκονία με πάχος από 3,5 έως 5,5 πόντους. Η συνταγή που μου πρότεινε ο πλακάς είναι 400 κιλά τσιμέντο ανά κυβικό + ίνες + γαλάκτωμα. Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή ξεκίνησα να το ψάχνω, διάβασα ορισμένα αρνητικά σε παλιότερα άρθρα μέσα στο φόρουμ. Το υλικό αυτό προτείνεται/χρησιμοποιείται σήμερα; Πάνω στην επιφάνεια θα γίνει στρώσιμο πλακιδίων. Οι προβληματισμοί μου αφορούν φουσκώματα και αποκολλήσεις πλακιδίων.

Edited by vasilis.nik91
Τονισμός κειμένου
Δημοσιεύτηκε (edited)

@vasilis.nik91Καλησπέρα.

Το περλιτομπετόν (περλομπετόν στην κοινή μαστορίστικη) είναι ένα ελαφρύ σκυρόδεμα (περί το 1/3 του βάρους κανονικού σκυροδέματος) με ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες. Το μειονέκτημά του αφορά το ότι είναι υδρόφιλο λόγω του περλίτη και συνεπώς σε εξωτερικές χρήσεις δεν κάνει χωρίς υγρομόνωση. Τώρα, σε ένα διαμέρισμα μέσα υπό κανονικές συνθήκες υγρασίας, δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι ίνες καλό είναι να μπουν όπως και η οικοδομική ρητίνη (γαλάκτωμα). Το κόστος των ινών είναι μικρό (6-8 Ευρω ανά σακουλάκι των 900 γραμμαρίων με αναλογία 900 γρ/κυβικό μπετόν και το όφελος μεγάλο. Η ρητίνη προσιτή σχετικά. Τενεκές 17 κιλών 65-75 Ευρώ. Τα 400 κιλά τσιμέντο / κυβικό μέτρο που σου είπε ο πλακάς δίνουν μια αντοχή σε θλίψη περί τα 80 kg/cm2 και είναι μια χαρά για τα συνήθη φορτία χρήσης.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω αν το περλιτόδεμα μπορεί να δημιουργήσει τη λεία κι επίπεδη επιφάνεια που απαιτείται για διάστρωση πλακιδίων. Επίσης, το πάχος των 5,5 εκ. δεν ενδείκνυται για διάστρωση τσιμεντοκονίας (κανονικής, χωρίς περλίτη) διότι κατά τη σκλήρυνση δημιουργούνται ανωμαλίες (βυθίσματα) της επιφάνειας.

Δημοσιεύτηκε
On 9/12/2025 at 8:48 ΠΜ, tetris said:
  1. ... αν το περλιτόδεμα μπορεί να δημιουργήσει τη λεία κι επίπεδη επιφάνεια που απαιτείται για διάστρωση πλακιδίων....
  2. ... (βυθίσματα) της επιφάνειας....
  1. μπορεί (ειδικά σε εσωτερικούς χώρους)
  2. μάλλον ναι σε βάθος χρόνου ενδεχόμενα θα υπάρξουν βυθίσματα (έστω χιλιοστών) το οποίο όμως καταλήγει τα πλακίδια να κολυμπάνε 

Εγω προσωπικά έχω επιφυλάξεις για την χρήση του περλίτη αφού προέρχεται από υλικό που σχεδόν του κάνουν σχάση για να βγει... 

Εδώ ανακαλύψαμε μετά από πολλά χρόνια ότι μερικοί γρανίτες έχουν "ραδιενεργές" παρενέργειες από κεντρικό κτήριο της ΕΕ στις Βρυξέλες με ανεξήγητα μεγάλα ποσοστά πονοκεφάλων εργαζομένων εκεί σε σύγκριση με άλλους χώρους γραφείων. (το κτήριο είναι ολο με επένδυση γρανίτη και υποθέτω και τα δάπεδα). 

Δημοσιεύτηκε

Αυτοι ειναι οι προβληματισμοί μου, η μακροχρόνια αντοχή γιατι οπως βλεπω και εδω οι αποψεις διίστανται στο συγκεκριμένο θεμα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Χρησιμοποίησα το περλομπετόν από  το 95 σαν εργοταξιάρχης σε μεγάλα έργα αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γραφείων στην Αθήνα. Το επέβαλλα, δεν ήταν δυνατό τόσες χιλιάδες μέτρα να στρωθούν με τσιμεντοκονίες. Πήγα στην isocon, με ενημέρωσε , μου συνέστησε μάστορα, ήρθε με μια μεγάλη πρέσα του Δράκου, που ανέβαζε το μίγμα στον 8ο όροφο. Έτσι το πρόβλημα γέμισμα έγινε παιχνίδι. Έκτοτε έστρωσα αρκετές χιλιάδες μέτρα, και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Θέλει τη τεχνική του. Αλφαδιές με τάκους η οδηγούς ανά 3 μ. πηχάρισμα και το άλλο πρωί ξύσιμο. Το αποτέλεσμα είναι επίπεδο αλλά ολίγον άγριο λόγω ξυσίματος για αυτό καταναλώνει παραπάνω κόλλα στο πλακάκι. Η ωφέλεια όμως σε μεγάλα έργα είναι τεράστια, μείωση φορτίων, μόνωση , μείωση χρόνου κλπ και κανένα πρόβλημα στατικότητας δεν είδα ποτέ,

Τα τελευταία χρόνια που επέστρεψα στην επαρχία, είδα ότι οι μαστόροι δεν το ξέρουν καν. Κι όσοι το ξέρουν δεν έχουν πρέσα και το ανακατεύουν με τη μπετονιέρα, η με τα πόδια, το είδα κι αυτό.  

Ωστόσο, σε ένα μικρό έργο, μια μονοκατοικία  με 4,5 εκ μέσο πάχος γεμίσματος, το όφελος είναι μικρό, όσο και η πιθανή ζημία.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

5.JPG

6.JPG

7.jpg

Edited by θανος_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.