Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άλλος μελετάει, άλλος υπογράφει-αντιστοιχία αμοιβών


Recommended Posts

αν ζητησω απο αλλον μηχανικο να μου κανει πληρως την αρχιτεκτονικη μελετη την οποια θα υπογραψω εγω,τοτε θα μου ζητησει την νομιμη αμοιβη ή λιγοτερο,μιας και η νομιμη αμοιβη περιλαμβανει και την ίδια σφραγιδα-υπογραφη?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Eξαρτάται από τη μεταξύ σας συμφωνία.

Στην πράξη δίνουνε πολύ λιγότερο.Ποσό της τάξης του 50% θεωρείται μεγάλο.

Υπάρχουν και μερικοί που πληρώνονται με το μ2 ,όπως τα στατικά με το κιλό ,αλλά αυτό το θεωρώ άδικο για αυτόν που κάνει την μελέτη.

Βέβαια το δίκαιο να κρατήσεις και εσύ ένα ποσοστό αφού έχεις φέρεις τον πελάτη , θα φας όλο το τρέξιμο στην πολεοδομία κτλ...

Αν ο αρχιτέκτονας έχει όνομα και είναι καλός μπορεί να ζητήσει και μεγαλύτερο ποσοστό.

Γιατί δεν τα κάνεις εσύ;

Για τι κτίριο πρόκειται;

Θες σχέδια για πολεοδομία ή και μελέτη εφαρμογής (εσωτερική διακόσμηση) φωτορεαλιστικά κτλ..;

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει κανόνας τι θα ζητήσει κάποιος.

εξαρτάται πάντα το έργο αλλά και γιατι απευθύνθηκες σε αυτόν (π.χ. ειναι φοβερός σε πρωτότυπες ιδέες, δουλεύει στο τζάμπα κλπ).

έτσι λοιπόν ανεξαρτήτου υπογραφής, εξαρτάται με ποιον διαπραγματεύεσαι.

μπορεί να ειναι από ένα χαμηλό που ποικίλλει ως ένα υψηλό που μπορεί να φτάσει και το 200% της νόμιμης (περισσότερο από 200% δεν έχω υπόψην μου).

Link to comment
Share on other sites

zavi: Πολύ ευνοϊκά για ποιον;;;

Αυτοί που δίνουν τις δουλειές λένε ότι η πιάτσα δουλεύει με 30% για τον μηχανικό που κάνει την μελέτη. Με την μέγιστη έκπτωση που έχω ακούσει φεύγει άλλο ένα 30%. 15% ΦΕΜ,ΤΣΜΕΔΕ.

Δηλ. αυτός που φέρνει την δουλειά παίρνει προμήθεια 25% έως 55% αν δεν δεν έχει κάνει έκπτωση. Πολύ δεν είναι;;; Εγώ ξέρω ότι μια προμήθεια γύρω στο 3% είναι γενικά καλή. Και οι μεσίτες με τόσο δεν δουλεύουν;;;;

 

Ας μην πιστεύουν οι μελετητές ότι τους πουλάνε οι μεσίτες αδειών γιατί περί αυτών πρόκειται.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ άλλη απορία έχω: για να τη δώσεις σε Αρχιτέκτονα τη μελέτη προφανώς επιθυμείς ένα σωστά σχεδιασμένο κτήριο (που προφανώς αντικατροπτίζει την επιθυμία του πελάτη). Επειδή όμως πλέον αυτό είναι το μόνο ''όπλο'' που διαθέτουμε (οι δουλειές μας να διαφέρουν παρασάγγας από των υπολοίπων ειδικοτήτων) το να φανείς εσύ ο μελετητής θα ''του'' φάει του άλλου τη διαφήμιση. Θα σου φαινόταν λοιπόν άδικο να κράταγε ένα 85-90% της αμοιβής των αρχιτεκτονικών όταν εσύ θα κράταγες (αναπόφευκτα) ολόκληρο το ποσό για την αντίστοιχη επίβλεψη και την εντύπωση των άλλων ότι ''σχεδιάζεις καλά''?

 

Εκτός αν θες να τη δώσεις σε άλλης ειδικότητας μηχανικό τη μελέτη αρχιτεκτονικών οπότε δωσ' τη και στη γιαγιά που μένει απέναντι...το ίδιο μου φαίνεται...τικ τακ τικ τακ...

Link to comment
Share on other sites

για να τη δώσεις σε Αρχιτέκτονα τη μελέτη προφανώς επιθυμείς ένα σωστά σχεδιασμένο κτήριο ... οι δουλειές μας διαφέρουν παρασάγγας από των υπολοίπων ειδικοτήτων...Εκτός αν θες να τη δώσεις σε άλλης ειδικότητας μηχανικό τη μελέτη αρχιτεκτονικών οπότε δωσ' τη και στη γιαγιά που μένει απέναντι...το ίδιο μου φαίνεται...

 

Κατηγορηματικά διαφωνώ με τις απόψεις αυτές συνάδελφε.

Η μελέτη των αρχιτεκτονικών είναι κομμάτι της μελέτης του κτιρίου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά.

Ο σχεδιασμός ενός κτιρίου γίνεται από τον Μηχανικό που έχει πιστοποιημένες γνώσεις Μηχανικής.

 

Τα -λεγόμενα- αρχιτεκτονικά και στατικά είναι ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. Δεν ισχύει ότι τον σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μπορεί

να τον κάνει η μία ειδικότητα και τον στατικό η άλλη. Πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν συνολικά την μελέτη και οι δύο ειδικότητες.

 

Τι ωραία που θα αισθανόταν ο πελάτης που απευθύνεται σε Αρχιτέκτονα Μηχανικό, αν αυτός του έλεγε:

"Το σπίτι σου θα έχει τέλεια αρχιτεκτονική διαμόρφωση. Όσο για το αν σου πέσει στο κεφάλι, μην ανησυχείς -εγώ μπορεί

να μην ξέρω πως θα αποφευχθεί αυτό, αλλά- δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, έχω βοηθό - τσακάλι που τα "περνάει" στον υπολογιστή."

 

Θέλω να τονίσω (μάλλον μάταια) ότι απαξιωτικές και άστοχες εκφράσεις συναδέλφων -δεν είναι μόνο ανώφελες, αλλά- υποβιβάζουν

την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση του Μηχανικού.

 

Τέλος, αν και δεν γνωρίζω συνάδελφε (με την άδειά σου, φυσικά) ποιες είναι οι γνώσεις της "γιαγιάς που μένει απέναντι", θεωρώ ότι παρ' όλο

που δεν είμαι Αρχιτέκτων Μηχανικός (αλλά ένας ταπεινός Πολιτικός Μηχανικός) μπορώ να σχεδιάσω (επίσης, με την άδειά σου) ένα κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Τα -λεγόμενα- αρχιτεκτονικά

 

"τα -λεγομενα- αρχιτεκτονικα" ειναι μια ολοκληρη επιστημη απο μονη της και καλο θα ηταν να μην την υποτιμας. Αν στη χωρα μας "μεταφραζεται" σε "δυαρια", "τριαρια", και ημιυπαιθριους που μπορει να συναρμολογησει ο οποιοσδηποτε και να το ονομασει κατοικια αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.

Οι ειδικοτητες ειναι διακριτες (και η συνεργασια τους απαραιτητη) για καποιο λογο και το "δικαιωμα υπογραφης" ή η εμπειρια δεν μπορουν να ισοπεδωσουν τα παντα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.