Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατοχύρωση αρτιότητας-οικοδομησιμότητας (γήπεδο κατά παρέκκλιση)


Recommended Posts

Κύριοι-ες καλησπέρα σας ,

Θα ήθελα να με διαφωτίσετε εάν γίνεται για το εξής θέμα.

Έχω ένα κτήμα στο καλαμάκι Μεσσηνιάς συνολικού εμβαδού 1100μ2 εφαπτώμενο πάνω σε δημόσιο δρόμο κατασκευής πρίν το 1950.Παρότι

το κτήμα είναι εκτός σχεδίου λόγω μίας διάταξης την οποια απολογούμαι

αλλά δεν είμαι σε θέση να αναφέρω αυτή τη στιγμή έχω το δικαίωμα να

χτίσω περι τα 100μ2 (χωρίς το υπόγειο).

Το πρόβλημα μου ξεκινά απο εδώ...υπάρχει η φιμολογία οτι αυτή η διάταξη

την οποία χρησιμοποίησα παραπάνω θα πάψει να ισχύει κάποια στιγμή στο μέλλον...πράγμα που σημαίνει οτι το οικόπεδο αυτό θα είναι πρακτικά άχρηστο.

Δεδομένου αυτού θέλω με κάποιο τρόπο να κατοχυρώσω τα δικαιώματα μου σε αυτο το κομάτι γής χωρίς να έχω το άνχος του μην αλλάξει κάτι κτλπ..

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος πέρα απο την κανονική διαδικασία για άδεια οικοδομής ποιό οικονομικός ? Ο λόγος που ρωτάω είναι οτι δεν σκοπέβω να

κατασκευάσω κάτι εκεί άμεσα και ούτε μου περισέβουν αυτη τη στιγμη γύρω στα 10000 ευρο..Επαναλαμβάνω οτι εγώ το μόνο που θέλω είναι να διασφαλίσω τα δικαιώματα που έχω τώρα σε βάθος χρόνου.

Κάτι άλλο τώρα που είναι εξίσου σημαντικό...την επίβλεψη μπορώ να την χρεωθώ εγώ? Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Έργων Υποδομής Αθήνας..

Link to comment
Share on other sites

Αν πληρείς τους όρους για την παρέκκλιση των 750τμ τότε πράγματι έχεις αρτιότητα / οικοδομησιμότητα.

 

Η φημολογία περί κατάργησης παρεκκλίσεων στα εκτός καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια.

 

Για αυτό που ζητάς δεν βλέπω να υπάρχει άλλος τρόπος πέραν της έκδοσης οικοδομικής αδείας. Πρόσεξε όμως, καθώς και οι οικοδομικής άδειες ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν αναθεωρούνται ως προς την ισχύ τους επ' αόριστον. Δεν μπορείς να την εκδόσεις σήμερα και να χτίσεις σε 15 χρόνια.

 

ΥΓ: από τον τίτλο κατάλαβα αρχικά ότι αναφέρεσαι αλλού. Δεν ζητάς ελάχιστο κόστος... παραπέμπει αλλού...

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Creator

δεν υπαρχουν διαδικασίεςγια κατοχύρωση αρτιότητας και οικοδομησομότητας σε γεωτεμάχιο

πράγματι υπάρχει φημολογία για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά αν εφαρμοσθούν τα όσα ακούγονται το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο και οι εποχές δεν το επιτρέπουν

κατά την γνώμη σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γεωτεμάχιο μπορεί να απωλέσει την αρτιότητα και οικοδομησιμότητά του

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

@Creator

Πέρα από τις σωστές συμβουλές των καλών συναδέλφων, με βάση την περιγραφή σου, θέλω να ρωτήσω σχετικά με τη φράση "για την οποία χρησιμοποίησα" δηλαδή λες ότι, χρησιμοποίησες εσύ τη διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση.

 

Πως το εννοείς αυτό? Τι ακριβώς συμβαίνει? Μήπως τπάρχουν και άλλες πληροφορίες για το ακίνητο, με τις οποίες επηρεάζεται το θεσμικό πλαίσιο που σου υπέδειξαν οι συνάδελφοι?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΘΕΟΧΑΡΗΣ θα διαφωνήσω ως προς το ότι "σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γεωτεμάχιο μπορεί να απωλέσει την αρτιότητα και οικοδομησιμότητά του"

 

Και τούτο διότι έχει επανειλημένως συμβεί στα δ/τα περί ΖΟΕ να καταργούνται οι παρεκκλίσεις επί εθνικών , επαρχιακών κλπ οδών.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε avgoust

συνήθως στις ΖΟΕ μεγαλώνει η απαίτηση ως προς το εμβαδό κατάτμησης και διαφοροποιούνται οι χρήσεις η κατάργηση των παρεκκλίσεων που καθορίζονται με Π.Δ είναι σπάνιες.

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκριση σας.

Όταν μίλησα για κόστος ενοούσα αυτο που κατάλαβε και ο συνάδελφος

οτι δηλαδή κάποια στιγμή θα κάνω κανονική άδεια αλλα μέχρι τότε θα ήθελα

να εξασφαλίσω τα δικαιώματα μου σε κάποια επικείμενη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.Εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος τότε θα πρέπει να επισπέυσω κάποια πράγματα και δεν είναι οτι το καλύτερο σε οτι αφορα τον προσωπικό μου προγραματισμό..

Θα ήθελα να επαναλάβω τώρα την εξής ερώτηση...Μπορώ εγω σε περιπτωση κανονικης αδείας να αναλάβω την επίβλεψη. - Δεν μιλώ απο πρακτική άποψη

γιάτί αυτή είναι η δουλειά που κάνω - ξέρω οτι μπορώ. Το θέμα ειναι εαν γίνεται απο ''γραφειοκρατική'' αποψη

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ΘΕΟΧΑΡΗΣ , έχοντας κατά νου τα ΠΔ για τις ΖΟΕ Λαυρεωτικής και Μεσογείων στην Αττική , που αφορούν περίπου το 1/3 του Ν. Αττικής και μεγάλο πληθυσμό , (αλλά και ένα σχέδιο ΠΔ για ΖΟΕ της ΒΑ Αττικής το οποίο δεν πρόλαβε να γίνει ΦΕΚ διότι έγινε τότε αλλαγή κυβέρνησης) μπορώ να πω ότι οι παρεκκλίσεις κάτω των 4 στρεμμάτων εξαφανίσθηκαν πλην ελαχίστων υποπεριοχών. Ισως η Αττική να είναι ειδική περίπτωση , τι να πω.

 

Οσο γαι την άδεια creator αφού πρόκειται γαι δική σου ιδιοκτησία υπάρχουν διάφορες απαλλαγές από το ΤΕΕ. Κάνε μια αναζήτηση στα οικονομικά των αδειών , υπάρχει σχετικό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν ισχύει κάτι διαφορετικό για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ε.Υ., τότε μπορείς να υπογράψεις μελέτη και επίβλεψη για έργο στο όνομά σου. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν ζητείται κατάθεση των αμοιβών παρά μόνο των αντίστοιχων κρατήσεων. Οπότε το κόστος θα είναι θεωρώ μικρό.

 

Η άδεια έχει ισχύ για 4 χρόνια και με μια αναθεώρηση για άλλα 4 (σύνολο 8 ). Για περαιτέρω παράταση ισχύος θα πρέπει έως τότε να έχεις περατώσει τον Φ.Ο. για να πάρεις επ' αόριστον παράταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.