Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστασιολόγηση κυκλοφορητή


giorgio

Recommended Posts

Απο το προσπέκτους της Wilo και σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνεις, οι TOP-S 30/7 & TOP-S40/7, σε καλύπτουν απο παροχή και μανομετρικό, όχι όμως ο TOP-S40/4.

 

Όμως, η διαφορά μεταξύ TOP-S 30/7 & TOP-S40/7, είναι οτι ναι μεν και οι 2 έχουν ίδιο μανομετρικό (~7m), ο 2ος υπερτερεί απο τον 1ο, γιατί έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος παροχής (18 -> 8-)...

 

Ευχαριστώ πολύ. Θα προστεθεί ένας ακόμα όροφος (μάλλον το 2012 αν είμαστε καλά...) 120 μ2 και δεν ξέρω αν θα πρέπει να βάλω μονοσωλήνιο ή ένα ακόμα κλάδο δισωλήνιου.

 

Πώς θα αλλάξει η καμπύλη αντίστασης στην κάθε περίπτωση; Μήπως χρειάζεται ξεχωριστός κυκλοφορητής αν είναι μονοσωλήνιο;

 

Και τα χαρακτηριστικά παροχή 4 μ3/h και μανομετρικό 5μ είναι περίπου σωστά ή είμαι πολύ έξω;

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, αφού είσαι μηχανολόγος, σε μελλοντική προσθήκη ορόφου, θα πρέπει να εξετάσεις υδραυλικά όλο το σύστημα (ΙΣ-1ος-2ος+3ος) να δεις πως θα συμπεριφερθεί ο κυκλοφορητής.

Πάντως είμαι της άποψης, στην περίπτωση προσθήκης άλλου ορόφου με μονοσωλήνιο, να προσθέσης μία επιπλέον κεντρική σωλήνα στο κολλεκτέρ στην προσαγωγή (αναχώρηση) & επιστροφή του λέβητα με δικό του κυκλοφορητή και ηλεκτροβάνα για να υπάρχει αυτονομία λειτουργίας και να είναι ανεξάρτητο απο τους άλλους ορόφους.

Αυτό, γιατί η συμπεριφορά του μονοσωλήνιου σε σχέση με το υπάρχων δισωλήνιο, έχει πολλές περισσότερες αντιστάσεις και πιθανόν να μην ανταποκρίνεται ο κυκλοφορητής (απο άποψη μανομετρικού και για τους δύο τύπους που σου έγραψα)

Link to comment
Share on other sites

Για να αντικαταστήσω τον αρχαίο μου κυκλοφορητή στο σπίτι μου (έχει διαρροή και δεν φτιάχνεται) έκανα τους εξής χοντρικούς υπολογισμούς:

Είναι ισόγειο (80 μ2) 1ος όροφος (150 μ3) και 2ος όροφος (150 μ2) με δισωλήνιο (όχι με κολώνες αλλα με 3 ανεξάρτητους κλάδους από τοπ λεβητοστάσιο - ένα για κάθε σπίτι)

 

Ο λέβητας ("ΘΕΡΜΙΣ") είναι 80,000 Kcal/h.

 

Έχεις λέβητα 93 kW για 380 μ2 άρα είναι μάλλον τεράστιος και αν καίτε πολύ πετρέλαιο θα σε συμβούλευα να κάνεις μια μελέτη θέρμανσης για το κτήριο και να σκεφτείς μήπως πρέπει και αυτός να πάρει σύνταξη. Ένας σωστός λέβητας με αντιστάθμιση θα τα βγάλει γρήγορα τα λεφτά του.

 

Με αυτό τον λέβητα και τους κυκλοφορητές που σου πρότειναν στην Γερμανία ζεσταίνουν πολυκατοικίες στους -15°C...

 

Για αυτά τα kW πάντως τα 4 m3/hr είναι σωστά. Τα δισωλήνια έχουν συνήθως χαμηλό μανομετρικό 2-3 μέτρα.

 

Εφόσον δεν γνωρίζεις ποιο είναι το σωστό μανομετρικό θα σε συμβούλευα να βάλεις έναν κυκλοφορητή Inverter με ελάχιστο μανομετρικό 4 μ. όπως ο Grundfos Magna 25-60. Θα βρει από μόνος του το σωστό σημείο λειτουργίας, πληρώνεις πολύ λιγότερο ρεύμα, και αυξομειώνει την ταχύτητα του όταν κλείνουν οι ηλεκτροβάνες και έχεις μερικό φορτίο.

Link to comment
Share on other sites

χοντρικά και με παραδοχές

 

http://www.wilo.gr/cps/rde/xchg/gr-el/layout.xsl/2099.htm

 

Συνάδελφε, πρόσεξε τη λέξη ''χοντρικά'', γιατί συνάδελφοι της ειδικότητας μας, παρεξηγούνται, αν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις στις διατυπώσεις - απαντήσεις μας !!!!

Link to comment
Share on other sites

χαχαχαχαχα το χοντρικά το βάζω για να τονίσω πως είναι ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ γιατί μερικοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως οι παραδοχές είναι ..... ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ και θέλουν προσοχή και τα αποτελέσματα είναι για να πάρουμε μία ιδέα και όχι για να στήνουμε εγκαταστάσεις πάνω τους.

 

 

Αχ τώρα με τον νέο ΚΕΝΑΚ θα στρώσουν πολλά πράγματα (στην αρχή θα ζοριστούμε λίγο αλλά θα είναι για το καλό όλων μας)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Να ρωτήσω κάτι;

 

Για την εύρεση του μενομετρικού σε ένα μεμονωμένο διαμέρισμα (υποθετικά μιλάω) πρέπει να βρούμε το ύψος του από το ύψος του κυκλοφορητή + κάποιες απώλειες (π.χ. 15%). Δηλαδή, η υψομετρική διαφορά διαμερίσματος - κυκλοφορητή είναι π.χ. 10 μέτρα, τότε θέλουμε μανομετρικό 11,5 μέτρα, σωστά; ή όχι;

 

Μήπως για την υπενίκηση της υψομετρικής διαφοράς στηριζόμαστε στην φυσική ροή (λόγω Δθ) και για τι απώλειες μονάχα στον κυκλοφορητή;

 

Είδα τις συστάσεις της WILO (βλ. πιο πάνω link), αλλά και άλλων, που συμφωνούν, αλλά δεν καταλαβαίνω το γιατί...

Link to comment
Share on other sites

Που το βρίσκουμε αυτό το προγραμματάκι της Grundfos;

Έψαξα στο site αλλά δεν το βρήκα...

 

http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/InitCtrl?mode=18

for the record!!

Link to comment
Share on other sites

nikmmech :

Ορισμός: Ολικό μανομετρικό ύψος αντλητικού συστήματος: το άθροισμα του ολικού στατικού ύψους, της διαφοράς των υψών πίεσης στις επιφάνειες του υγρού, του ύψους των ολικών απωλειών ενέργειας σε ολόκληρη την εγκατάσταση, την διαφοράς των υψών ταχύτητας στις περιοχές κατάθλιψης κι αναρρόφησης, ελαττωμένο κατά το ύψος της ταχύτητας που παράγεται από την αντλία.

Όμως για τους κυκλοφορητές : Το μανομετρικό δεν έχει σχέση με το στατικό ύψος της εγκατάστασης αφού δε θέλουμε να αντλήσουμε ή να ανυψώσουμε (το κάνει η φύση) το νερό αλλά να υπερνικήσουμε τις τριβές, οπότε έχει να κάνει με την πτώση πίεσης της εγκατάστασης. Επίσης όταν διαστασιολογούμε δίνουμε ένα 20% επιπλέον για προσθετές απώλειες που προκύπτουν κατά την εγκατάσταση συνήθως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.