Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκτακτη χρησικτησία θέσης στάθμευσης


Recommended Posts

Θα επιθυμούσα τη συμβουλή σας για το κατωτέρω θέμα:

Στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας που διαμένω ο κατασκευαστής όρισε θέσεις στάθμευσης με ποσοστό επι του οικοπέδου, όλα νόμιμα και δηλωμένα με τα αντίστοιχα σεδιαγράμματα στην πολεοδομία. Οι 7 απο τις 8 συνολικά θέσεις πουλήθηκαν μαζί με τα αντίστοιχα διαμερίσματα (είμαι και ο ίδιος ιδιοκτήτης μιας θέσης), ενώ την τελευταία θέση την κράτησε ο ίδιος ο κατασκευαστής,

Εδώ και αρκετά χρόνια (ίσως κοντεύουν 20), ένας άλλος ιδιοκτήτης παρκάρει το αυτοκίνητό του στη θέση του κατασκευαστή, ο οποίος είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης (αφού δεν την έχει ακόμη πουλήσει). Μπορεί αυτός ο ιδιοκτήτης να εγείρει θέμα χρησικτησίας; Έχω ειδοποιήσει τον κατασκευαστή για τις προθέσεις του άλλου ιδιοκτήτη αλλά -σε τελευταία ανάλυση- προτού του το "φάνε" θα ήθελα να το αγοράσω εγώ. Μήπως θα μπλέξω;

Eυχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ο ακάλυπτος χώρος της οικοδομής αποτελεί κοινόχρηστο χώρο για όλους τους ενοίκους της. Οι θέσεις στάθμευσης είναι συμφωνημένοι, με τον κανονισμό της οικοδομής, χώροι για την κατανεμημένη στάθμευση των οχημάτων των ενοίκων της οικοδομής.

Έτσι λοιπόν οι θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο μιας οικοδομής ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται, απλά κατανέμονται με τον κανονισμό της οικοδομής. Συνεπώς δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση θέμα χρησικτησίας.

Link to comment
Share on other sites

"ο κατασκευαστής όρισε θέσεις στάθμευσης με ποσοστό επι του οικοπέδου" λέει (που σημαίνει αγοράζονται-πωλούνται ανεξάρτητα-δεν είναι κοινόχρηστος χώρος). Παρά το ότι είναι οι θέσεις στον ακάλυπτο, δεν είναι λοιπόν παρακολουθήματα αλλά οριζόντιες ιδιοκτησίες. Θα με ενδιέφερε και μένα μια σαφής απάντηση στο τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση.

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως προανέφερε και ο συνάδελφος tpanag, ο ιδιοκτήτης έχει ορίσει ποσοστό 4/1000 για κάθε μια απο τις -συνολικά- οκτώ θέσεις στάθμευσης. Κατά συνέπεια όσες δεν πουλήθηκαν μαζί με τα αντίστοιχα διαμερίσματα, μπόρεσε νόμιμα να τις διαθέσει σε άλλους αγοραστές κρατώντας την τελευταία (για την οποία γίνεται λόγος) για τον εαυτό του. Η κάθε θέση είναι 15 τ.μ. και συμπεριλαμβάνεται στον εγκεκριμένο απο την πολεοδομία πίνακα κατανομής χιλιοστών.

Link to comment
Share on other sites

"ο κατασκευαστής όρισε θέσεις στάθμευσης με ποσοστό επι του οικοπέδου" λέει (που σημαίνει αγοράζονται-πωλούνται ανεξάρτητα-δεν είναι κοινόχρηστος χώρος). Παρά το ότι είναι οι θέσεις στον ακάλυπτο, δεν είναι λοιπόν παρακολουθήματα αλλά οριζόντιες ιδιοκτησίες.

υπάρχει δικαστική απόφαση που καθιστά άκυρες τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες και τις καθιστά σε ιδιοκτησίες αποκλειστικής χρήσης

βλ και εδώ

http://www.pomida.gr/epikairotita/deltypou/pilotis.htm

 

αν βρούμε και την ίδια την απόφαση ακόμη καλύτερα

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να διευκρινήσω οτι οι ανωτέρω θέσεις στάθμευσης ΔΕΝ βρίσκονται σε πυλωτή αλλά στον ΑΚΑΛΥΠΤΟ χώρο της πολυκατοικίας (δεν έχει πυλωτή) και -κατά συνέπεια- η ανωτέρω απόφαση ΔΕΝ ισχύει.

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι με σωρεία αποφάσεων τους όλα τα δικαστήρια της χώρας και ιδιαίτερα ο Αρειος Πάγος, έχουν κρίνει αμετάκλητα ότι η σύσταση ξεχωριστών οριζόντιων ιδιοκτησιών στους ανοικτούς χώρους της πυλωτής είναι μεν άκυρη, όποτε και αν έγινε, στην ουσία όμως όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της αυτής πολυκατοικίας διατηρούν την αποκλειστική χρήση των χώρων στάθμευσής τους, όχι ως ξεχωριστές ιδιοκτησίες, αλλά ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του συγκεκριμμένου χώρου από τον εκάστοτε κύριο συγκεκριμμένου διαμερίσματος.

 

http://www.pomida.gr/epikairotita/deltypou/pilotis.htm

 

ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ θέσεις στάθμευσης με ποσοστό επι του οικοπέδου, όλα νόμιμα και δηλωμένα με τα αντίστοιχα σεδιαγράμματα στην πολεοδομία.

ΑΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ "ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ αποκλειστικής χρήσης.

ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΡΟΠΟ ΚΤΗΣΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ (εννοειται με αγορα, γονικη παροχη , δωρεα κλΠ) ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ 10/ΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒ.ΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΣΙΚΗΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΩΜΑ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΑΥΤΗΣ .

ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑ ΠΑΡΟΔΟ 19 ΕΤΩΝ ΔΙΑΚΕΔΙΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΑΡΗ ΤΙΜΗΜΑ ΣΗς ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ.

ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ , Η ΕΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΗ ΜΕ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΟΤΙ ΑΠΟ 19/ΕΤΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΥΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ , ΕΤΣΩ ΑΡΧΙΚΑ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΟΡΘΟ.

Μπορεί αυτός ο ιδιοκτήτης να εγείρει θέμα χρησικτησίας; Έχω ειδοποιήσει τον κατασκευαστή για τις προθέσεις του άλλου ιδιοκτήτη αλλά -σε τελευταία ανάλυση- προτού του το "φάνε" θα ήθελα να το αγοράσω εγώ. Μήπως θα μπλέξω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.