Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΙΚΑ στην οικοδομή - αδιέξοδα ένος συστήματος


agrafiot

Recommended Posts

Θα ήθελα να ξεκινήσω ένα θέμα σχετικά με το ΙΚΑ. Με έχει απασχολήσει αρκετές φορές, δουλεύοντας πάντα σε εργοτάξια, το θέμα της ασφάλισης των εργαζομένων.

 

Πραγματικά για έναν τεχνίτη, εργάτη, βοηθό κλπ είναι αδύνατον, με το σύστημα όπως λειτουργεί, να μαζέψει τα ένσημα - όχι για να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη -αλλά για να έχει υγειονομική περίλαλψη. Το κόστος πχ για έναν έγγαμο τεχνίτη στα 50 του ας πούμε με 5-6 τριετίες είναι αν θυμάμαι καλά γύρω στα 85 Euro. Ποιός ιδιοκτήτης που κτίζει το σπίτι του, ή ποιός κατασκευαστής είναι διατεθειμένος να πληρώνει μεροκάματο + 85 ευρώ ΙΚΑ???

 

Έχω βρεθεί και εγώ στην δυσάρεστη θέση να απορρίπτω για εργασία έναν τεχνίτη λόγω της τεράστιας δαπάνης του ΙΚΑ.

Εν τω μεταξύ, με τις "καινούριες" τεχνολογίες (γυψοσανίδες, μεταλλικές κατασκευές κλπ) ένα μεγάλο μέρος του οικοδομικού εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός παιχνιδιού. Με αυτούς τί γίνεται?

 

Με αφορά αλτρουιστικά το θέμα, είναι λυπηρό έναν 50άρη σοβατζή ή μπετατζή να μην το έχεις στην δουλειά γιατί δεν αντέχεις να πληρώνεις τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Θα ήθελα τις απόψεις των φίλων συναδέλφων.

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα λες. Εγώ πιστεύω ότι το καλύτερο σύστημα είναι αυτό που ισχύει στα στεγασμένα επαγγέλματα, δηλαδη ο κάθε υπερεργολάβος να ασφαλίζει μόνος του τους εργαζόμενους του και να υπολογίζει στο κόστος του και τις εισφορές του. Με το υπάρχων σύστημα ο κάθε ιδιοκτήτης απαιτεί να κολλήσει μόνο τα ελάχιστα ένσημα που υπολογίζει το Ι.Κ.Α. μου έχει τύχει ιδιοκτήτης σε επαρχιακή πόλη να κολλάει ένσημα οικοδομικά στην καθαρίστρια του σπιτιού του και να μην κολλάει σε αυτούς που εργάζονται στην οικοδομή του, πολλές φορές οι ιδιοκτήτες κολλάνε τα μισά ένσημα και στο τέλος ψάχνουν κόσμο για να ’’ πουλήσουν ’’ ένσημα. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι οικοδόμοι ενώ κάνουν περίπου 230 ημερομίσθια το χρόνο καταλήγουν να βγαίνουν στη σύνταξη με 5000 έως 6000 ημερομίθια

Link to comment
Share on other sites

Georgecv αυτές τις καταστάσεις είχα ακριβώς στο μυαλό μου και σε ευχαριστώ.

Δεν μπορώ να κατηγορήσω και τον μικροιδιοκτήτη βέβαια που φτιάχνει το σπίτι του. Πώς να του ζητήσεις να πληρώσει μεροκάματα ουσιαστικα της τάξης των 160-180 euro? Είναι παρανοικό.

 

Και φυσικά από αυτά τα χρήματα ο ασφαλισμένος δεν καρπώνεται τίποτα. Επίσης με κάτι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (προσέφυγαν κατασκευαστές) ακυρώνονται και τα ελάχιστα ένσημα που σήμερα προσδιορίζει το ΙΚΑ με τον γνωστό τρόπο, βάση οικοδομικής αδείας κλπ. Ο καθένας δηλαδή θα δηλώνει κατά το δοκούν?

 

Μάλλον ισχύει το "όπου φτωχός και η μοίρα του"..

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά τιμών ανάμεσα στα ένσημα των εστεγασμένων και στα οικοδομικά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται αρχικά. Στις εστεγασμένες επιδόματα και δώρα πληρώνονται από τον εργοδότη ενώ στα οικοδομικά από το ΙΚΑ. Δηλαδή όταν υπολογίζεται εισφορά 26% για το ΙΚΑ στην εστεγασμένη πρέπει να προστεθεί ένα 30% (και λίγο λέω) για τα επιδόματα τα οποία τα καταβάλει στον εργαζόμενο η επιχείρηση.

Link to comment
Share on other sites

To ένσημο στην οικοδομή είναι 85,716 % εκ των οποίων το 25 % το δωρόσημο .

Αυτά υπολογίζονται πάνω σε τιμές που καθορίζει το σωματείο των οικοδόμων και δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα .

Είναι τουλάχιστον 20 % μεγαλύτερα από το πραγματικό μεροκάματο . Ετσι φτάνει ένας τεχνίτης να έχει μεροκάματο+ενσημο 130-140 € , ενώ ο νέος εργάτης τουλάχιστον 85 € .

Δηλαδή τιμές εξωφρενικές , μιά και μιλάμε γιά μικτούς μηνιαίους μισθούς από 18 Χ 85 = 1530 € , γιά τον πιό νέο και άσχετο εργάτη .

Το σωστό είναι οι τεχνίτες μιά και είναι αυταπασχολούμενοι να αυτασφαλίζονται , αλλά στην πράξη κανείς δεν έχει ασφαλιστική συνείδηση ΄.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τιμές εξωφρενικές , μιά και μιλάμε γιά μικτούς μηνιαίους μισθούς από 18 Χ 85 = 1530 € , γιά τον πιό νέο και άσχετο εργάτη

 

 

οσα παιρνουν και οι μηχανικοι απευθειας μετα το πανεπιστημιο.....

Link to comment
Share on other sites

Μη ξεχνάτε ότι οι οικοδόμοι δεν δουλεύουν κάθε μέρα π.χ ημέρες βροχής, καύσωνα, χιόνι, μέχρι να τελειώσει το προηγούμενο συνεργείο κτλ

Link to comment
Share on other sites

Oι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν κυρίως στο μπετόν . Τους άλλους ελάχιστα .

Μέχρι το 2006 δούλευαν 6 ημέρες κάθε εβδομάδα .

Τώρα είναι δύσκολα γιά όλους μιά και οι κατασκευές είναι στο 15 % του 2006 .

Τα μεροκάματα είναι εξωφρενικά και η ποιότητα δουλειάς κάθε χρόνο και χειρότερη και πρέπει να βρούμε λύσεις γιά αυτό .

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είπε ο georgecv στην αρχή θα μπορούσε να είναι λύση, δηλ. να ισχύει ότι ισχύει στα εστεγασμένα επαγγέλματα. Ο εργολάβος μπετατζής, κτίστης, σοβατζής να ασφαλίζει το προσωπικό του και να βάζει το κόστος στο κόστος της εργασίας του.

 

Έτσι θα έχει και την ευθύνη για το προσωπικό του. Τώρα τι γίνεται? Συμφωνεί (παρανόμως βεβαίως) ο ιδιοκτήτης με τον εργολάβο να κολλήσει π.χ 10-12 ένσημα σε έναν τεχνίτη αντί των π.χ 19,20 που μπορεί να έχει δουλέψει. Και μετά στο τέλος σου τραβάει μια ωραία καταγγελία ο τεχνίτης (φυσικά στον ιδιοκτήτη) και ο εξυπνάκιας ο εργολάβος έχει την ουρά απ΄έξω.

 

Βεβαίως το θέμα έχει να κάνει γενικότερα με την δομή των μικρών εργολαβικών συνεργείων-επιχειρήσεων που μέχρι τώρα δουλεύουν χύμα τελείως. Ούτε εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε θέματα τεχνικά, ούτε σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, το ΤΕΕ δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει κάτι σε αυτόν τον τομέα, επιτρέποντας μια είκονα που λειτουργεί εις βάρος του τεχνικού κόσμου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.