Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έξυπνη κάρτα από το ΕΤΑΑ


erling

Recommended Posts

Αρκετά ενδιαφέρον ακούγεται το θέμα, αν και έχει προγραμματιστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση:

 

"Με δεδομένες τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και τις στρατηγικές της κυβερνητικής πολιτικής για τον Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης και λαμβάνοντας υπόψη τις δράσεις της πολιτικής ηγεσίας για τη διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Νόμος 3655/08), καθίσταται αναγκαία η καθιέρωση και εφαρμογή μιας Ηλεκτρονικής Κάρτας Ασφάλισης (ΗΚΑ), ήτοι μίας προσωπικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο, η οποία:

• αποτελεί μέσο ταυτοποίησης του ασφαλισμένου στο Σύστημα

• επιτρέπει ασφαλή πρόσβαση στα ασφαλιστικά δεδομένα του

• ενεργοποιεί μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η Ηλεκτρονική Κάρτα Ασφάλισης έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης που δικαιούνται και να επιταχύνει την απόδοση των εξόδων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους σφαλμάτων, κατάχρησης και εξαπάτησης καθιστώντας έτσι το ασφαλιστικό σύστημα αποδοτικότερο τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες.

Υπό το πρίσμα αυτό η Ηλεκτρονική Κάρτα Ασφάλισης αποτελεί ένα χρήσιμο όσο και απαραίτητο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή μιας σειράς συναφών δράσεων και υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή - εκκαθάριση αιτημάτων εξόδων προς τα Ταμεία."

 

Η συνέχεια στο αποσυμπιεσμένο αρχείο της Διακήρυξης του Διαγωνισμού (RFP_Smart_Card_ETAA_v5_final.doc που μπορεί να κατέβει από το link etaa_karta.zip (τελευταίο στο site που παραπέμπει erling).

Link to comment
Share on other sites

Όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν τα επί μέρους βήματα για τη βελτίωση και εξέλιξη του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως έχω ακούσει, στις βόρειες χώρες, η έξυπνη κάρτα λειτουργεί με ένα κωδικό, για περίπτωση κλοπής, και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου, από την ημέρα που ξεκίνησε την ασφάλιση.

 

Αυτό προϋποθέτει 1) το πέρασμα όλων αυτών των στοιχείων από το παλαιολιθικό σύστημα της καρτέλας στο μηχανογραφικό και 2) τη συνεχή ενημέρωση του συστήματος με κάθε νέα μεταβολή του ασφαλισμένου. Παράλληλα, μπορεί να καταχωρούνται και οι μεταβολές που υφίσταται το σύστημα συντάξεων, ώστε η έξυπνη κάρτα να περιλαμβάνει και αυτού του είδους τις πληροφορίες.

 

Τελικά και θεωρητικά πάντα, θα είναι δυνατόν να επισκεπτόμαστε το Ταμείο μας, να περνάμε την κάρτα με τον κωδικό, να εμφανίζονται στην οθόνη όλες οι πληροφορίες σχετικά 1) με τα έτη ασφάλισης, 2) τον υπόλοιπο χρόνο για συνταξιοδότηση, 3) το ποσό της σύνταξης με τα δεδομένα εκείνης της ημέρας, 4) το προσδόκιμο για βελτιωμένη σύνταξη αν μπορεί να παραμείνει ο ασφαλισμένος (όπως συμβαίνει με τους μηχανικούς) κλπ.

 

Ακόμη, θα μπορεί να περιλαμβάνει και πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την περίθαλψη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πολλά άλλα.

 

Μην μου πείτε ότι αυτά είναι όνειρα που δεν γίνονται στην Ελλάδα. Πάντα υπάρχει η ελπίδα...

Link to comment
Share on other sites

όλα αυτά καλά είναι, αλλά σκέψου μία υλοποίηση όπου οι πληροφορίες αυτές είναι αποθηκευμένες στην κάρτα και εύκολα προσβάσιμες, οπότε και όταν πας να κάνεις μία ιδιωτική ασφάλιση (για παράδειγμα) την ελέγχουν και σου αρνούνται παροχή υπηρεσιών λόγω "βεβαρυμένου ιστορικού"... και μη νομίζεις ότι είναι extreme σενάριο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.