Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης από μηχανικό


vgram

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει στο παρακάτω.

 

Είμαι μισθωτός νέος ηλεκτρονικός μηχανικός και σκέφτομαι παράλληλα να ανοίξω την δικιά μου επιχείρηση. Η επιχείρηση μου δεν θα είναι μελετητική αλλά θα έχει εμπορική και βιοτεχνική δράση ( θα κατασκευάζω και θα εμπορεύομαι προϊόντα). Σύμφωνα με τον οδηγό νέων μηχανικών, ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός μπορεί να απασχοληθεί σαν έμπορος ή βιοτέχνης.

Αυτό που δεν ξέρω (και δεν περιγράφεται πουθενά στον οδηγό) είναι το νομικό καθεστώς με το οποίο ένας μηχανικός θα έχει μία βιοτεχνική ή εμπορική επιχείρηση.

Όταν ο μηχανικός θέλει να είναι ελεύθερος επαγγελματίας κάνει έναρξη επαγγέλματος και στην ουσία ιδρύει μια ατομική επιχείρηση με το όνομα του ως επωνυμία. Αν όμως θέλεις να κάνεις π.χ μια ατομική επιχείρηση με άλλο όνομα και αυτή θέλεις να είναι έχει εμπορική δράση τι ακριβώς πρέπει να κάνεις;

Αν κάποιος μπορεί να με διαφώτισει……

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι εννοείς ότι είσαι μισθωτός. Αν έχεις προσληφθεί σε επιχείρηση ως υπάλληλος και ασφαλίζεσαι στο ΙΚΑ, τότε ΔΕΝ μπορείς να κάνεις ατομική επιχείρηση υπό το παρόν καθεστώς, διότι η σχέση εργασίας σου είναι εξαρτημένη. Θα πρέπει να κάνεις έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας και να αλλάξεις την σχέση εργασίας σου με την τωρινή σου δουλειά σε εξωτερική συνεργασία.

Link to comment
Share on other sites

Όταν λέω μισθωτός εννοώ ότι έχω σχέση εξαρτημένης εργασίας ως μισθωτός μηχανικός και το ΤΣΜΕΔΕ μου το πληρώνει ο εργοδότης. Δεν πληρώνω ΙΚΑ.

 

Ευχαριστώ.

 

───────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Συμβουλή...ρώτησε κάποιον λογιστή, θα σε γλυτώσει από πολύ κόπο.

Προσωπικά έχω πάρει και βιβλία λογιστικής και διάβασα, με ωφέλησαν, αλλά θα γλιτώσεις χρόνο αν στα πει κάποιος που ξέρει.

 

Σαν μηχανικός μπορείς να ανοίξεις μια ατομική επιχείρηση και να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορείς άνετα να εμπορεύεσαι και υλικά και π.χ. να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρικό πίνακα αυτοματισμού και να τον πουλήσεις σαν πακέτο, μαζί με τον προγραμματισμό του PLC. Απλά θα φορολογείσαι για τις μελέτες με τεκμαρτό τρόπο και για τα υπόλοιπα λογιστικά (έσοδα-έξοδα).

 

Σαν ατομική επιχείρηση, δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις κάποιο άλλο όνομα παρά το όνομά σου. Νομίζω ότι αυτό είναι για εταιρίες Ο.Ε., Ε.Ε, ... αλλά δεν παίρνω και όρκο. Μια ερώτηση στην εφορία θα στο λύσει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις προσληφθεί σε επιχείρηση ως υπάλληλος και ασφαλίζεσαι στο ΙΚΑ, τότε ΔΕΝ μπορείς να κάνεις ατομική επιχείρηση υπό το παρόν καθεστώς, διότι η σχέση εργασίας σου είναι εξαρτημένη. Θα πρέπει να κάνεις έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας και να αλλάξεις την σχέση εργασίας σου με την τωρινή σου δουλειά σε εξωτερική συνεργασία.
δεν γνωρίζω τι συμβαίνει για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

πάντως οι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ μπορούν να είναι και μισθωτοί και ελευθεροι επαγγελματίες

----------

για να κατοχυώσεις κάποια εμπορική επωνυμία στην ατομική σου επειχείρηση απευθυνεσαι στο εμπορικό επιμελητήριο της περιοχής σου

 

http://www.acci.gr/acci/business_information/tabid/463/language/en-US/Default.aspx

http://old.acci.gr/about/e1_61_6.htm

 

http://www.acci.gr/acci/business_information/AuthenticationNamesAndTitles/tabid/533/language/el-GR/Default.aspx

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Όταν λέμε μισθωτός, εννοούμε με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το ΔΠΥ δεν είναι εξαρτημένη σχέση εργασίας.

 

πάντως οι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ μπορούν να είναι και μισθωτοί και ελευθεροι επαγγελματίες

 

μπορεί να είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες; Έχω την εντύπωση ότι το ένα αποκλείει το άλλο.

Link to comment
Share on other sites

vgram: Μπορείς να ανοίξεις όσες εταιρείες θέλεις. Αν ρωτήσεις ένα λογιστή θα σου πει να μην πας σε ατομική αλλά σε ΟΕ ή ΕΕ για καθαρά φορολογικούς λόγους. Ταυτόχρονα λοιπόν είσαι μέλος εταιρειών και ασκείς και το επάγγελμα του ελέυθερου επαγγελματία κόβωντας ΔΠΥ. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.