Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού


βασιλική

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Είμαι Πολιτικός Μηχανικός και δυσκολεύομαι στον σχεδιασμό κτιρίων.

Ένα βασικό μου πρόβλημα είναι η επιλογή της θέσης καθώς και της μορφής της σκάλας είτε εσωτερική, είτε όταν θέλω να συνδέσω εξωτερικά το ισόγειο με τον επάνω όροφο.

Γνωρίζετε κάποια αρχιτεκτονικά ή βιβλία οικοδομικής που μπορούν να μου προσφέρουν κάποιες γνώσεις έτσι ώστε με την εμπειρία να αποκτήσω και το δικό μου ύφος;

Θα ήθελα κάποιες σοβαρές προτάσεις, δηλ. το βιβλίο να περιέχει σχεδιαστικές μεθόδους, τεχνικές, κανόνες αρχιτεκτονικής και όχι εικόνες και εντυπωσιακά κτίρια μόνο.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά έχετε την εντύπωση οτι αν διαβάσετε δυο βιβλία θα καταφέρετε τα παραπάνω; Προτείνω κατατακτήριες στην Αρχιτεκτονική μιας και θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας ύφος. Κατα τα άλλα, βιβλία τέτοιου είδους είναι η οικοδομική του Neufert, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και βιβλία διαφόρων αρχιτεκτόνων όπου δείχνουν τα σχέδια, κατόψεις όψεις τομές των κτιρίων τους.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Νομίζω του Neufert θα το αγοράσω.

Την απορία σου πάντως δεν τη κατάλαβα.

Ασχολούμε με οικοδομικές μελέτες εδώ και λίγους μήνες και θα ήθελα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω σε σχεδιαστικά θέματα.

Γιατί πρέπει να κάνω Αρχιτεκτονική;Εσύ που τελείωσες αρχιτέκτονας, είσαι πλήρης; Με το χρόνο και την εμπειρία δεν αποκτά ο αρχιτέκτονας το δικό του ύφος;

Link to comment
Share on other sites

Όχι πλήρης δεν είμαι. Με κάθε σεβασμό, έχεις κάθε δικαίωμα απο τον νόμο να υπογράφεις αρχιτεκτονικές μελέτες. απλά πιστεύω οτι δεν θα καταφέρεις να εκπονείς καλύτερες μελέτες μόνο και μόνο διαβάζοντας βιβλία. Πως θα σου φαινόταν αν ρωτούσε ένας αρχιτέκτονας στο φόρουμ ποια βιβλία να αγοράσει για να κάνει καλύτερες στατικές μελέτες ; είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να κάνεις καλύτερες στατικές μελέτες; υποκαθιστούν την εκπαίδευση που έχεις λάβει εσύ ως πολιτικός μηχ.;

 

Πιστεύω οτι ο μόνος τρόπος για να μάθεις πως να κάνεις καλύτερη αρχιτεκτονική είναι να ...κάνεις αρχιτεκτονική. συνέχεια.σχεδίασε, σβήσε σχεδίασε σβήσε και ξανά από την αρχή. Καλή τύχη με την αρχιτεκτονική !

Link to comment
Share on other sites

Άσε που το πιο πιθανό είναι να περάσει μια ζωή και ο αρχιτέκτονας να μην αποκτήσει ποτέ προσωπικό ύφος (που να το αναγνωρίζει και κάποιος άλλος εκτός από τον εαυτό του, εννοώ).

Ό,τι διαβάζεις καλό είναι αλλά όπως λέει και ο συνάδελφος Αrlav δεν αλλάζει κανείς επάγγελμα διαβάζοντας βιβλία (και μάλιστα τον Neufert!!!). Πάντως υπάρχουν (κανα-δυό παγκοσμίως) φοβεροί αρχιτέκτονες που δεν πήραν πτυχίο αρχιτεκτονικής αλλά δε νομίζω ότι συζητάμε σε αυτό το επίπεδο.

Επίσης να πω εδώ πως σαν αρχιτέκτονας οφείλεις να βλέπεις το κτίριο ως σύνολο, όχι να κάνεις μια "ωραία" κάτοψη και μετά να ξύνεις το κεφάλι σου για το που θα μπει η σκάλα.

Γνωρίζω ότι αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα και πως ό,τι και να πει κανείς ακούγεται σαρκαστικό και ψωνισμένο. Έτσι κάθε φορά ξεκινάει πόλεμος. Επιστήμονες είμαστε, και ως επιστήμονες οφείλουμε να ξέρουμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα και ότι υπάρχουν άλλες ειδικότητες που η κάθε μία γνωρίζει το πεδίο της καλύτερα. Καμία επιστήμη δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε κανα-δυο βιβλία. Λογικό;

Link to comment
Share on other sites

Λογικό αυτό που λες συνάδελφε. Αλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις στο forum.

 

Ομως , καλώς ή κακώς , με βάση την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία , αρχιτέκτονες υπογράφουν στατικά και ΠΜ αρχιτεκτονικά.

 

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο , όποιος μπορεί ας παραθέσει βιβλιογραφία για να βελτιωθεί στον τομέα αυτό η συναδέλφισσα.

 

Εγώ πχ. (ΠΜ) αν με ρωτήσει Αρχιτέκτονας για βιβλιογραφία περί στατικών δεν θα είχα αντίρρηση να του πω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Ως αρχιτέκτων δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους υπόλοιπους συναδέλφους γιατί τα κτήρια-κουτιά που μας περιτριγυρίζουν πληγώνουν περισσότερο από τον καθένα την αισθητική ενός αρχιτέκτονα...

δεν είναι ψώνιο... για μένα απλά ή το 'χεις ή όχι. εννοείται βέβαια πως μετράει η εκπαίδευση και η εμπειρία.

Λοιπόν όσον αφορά τα βιβλία θα πρότεινα να πας σε ένα βιβλιοπωλειο και να ξεφυλλισεις μερικα ωστέ να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Η επιλόγη βιβλίων για μένα είναι εντελώς υποκειμενικη γι' αυτό που ψάχνεις. Τα διάφορα εγχειρίδια μηχανικών εξηγούν απλά τεχνικές. Το θέμα της λειτουργικοτητας ισως το αποκτούμε με την εμπειρία και τη γνώση αλλα την αισθητική την έχουμε μέσα μας..

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει το θέμα: "Αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί: σχέση αλληλεξάρτησης ή όχι;", όπου μπορεί

-όποιος θέλει- να καταθέσει την άποψή του για το -εξαιρετικά ενδιαφέρον- ζήτημα του σχεδιασμού

των κτιρίων από τις δύο ειδικότητες.

 

Το επισημαίνω, για να είναι συγκεντρωμένες σε μία συζήτηση όλες οι σχετικές τοποθετήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είχα σκοπό να σταματίσω να "σχεδιάζω και να σβήνω" και να ξεκινήσω το διάβασμα. Αν είχα τέτοιο σκοπό θα έκανα κατατακτήριες ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό!

Πέρα από συμβουλές ή απόψεις συναδέλφων και αρχιτεκτόνων θα ήθελα στην βιβλιοθήκη μου κάποια βιβλία που θα μπορώ να κάνω συγκρίσεις διαφόρων αρχιτεκτονικών λύσεων και ιδεών.

Αν διαβάσετε το πρώτο μου μήνυμα ξανά θα καταλάβετε ίσως, ότι δεν ζήτησα ένα βιβλίο για να ξεφυλλίσω κατόψεις και να γίνω ο καινοτόμος Αρχιτέκτονας. Είμαι εντάξει με το πτυχίο μου και το επάγγελμά μου.

 

Επι του θέματος λοιπόν, κάτι άλλο εκτός από το βιβλίο του Neufert, που φάνηκε σε κάποιον (Αρχιτέκτονα ή Μηχανικό) χρήσιμο;

Link to comment
Share on other sites

Ένα βιβλίο που θα μισήσουν οι αρχιτέκτονες και θα λατρέψουν οι μηχανικοί είναι το "πρακτικός οδηγός αρχιτεκτονικής" , μικρό και περιεκτικό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.