Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεμελιακή γείωση


Liselef

Recommended Posts

Άρα, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ο όπλισμος σαν θεμελιακή γείωση

 

Σαν γείωση γενικά, ναι. Για να την ονομάσουμε θεμελιακή πρέπει να ξαναδούμε τα πρότυπα αν περιλαμβάνουν την περίπτωση αυτή στη θεμελιακή (δεν είμαι 100% σίγουρος - ενώ όπως εκφράστηκα πριν φαίνεται ότι είμαι).

 

Η συνηθισμένη περίπτωση, που περιγράφεται και στο σχέδιο του ΕΛΟΤ, αφορά αγωγό κατάλληλης διατομής (γαλβανιζέ/χάλκινη ταινία/αγωγό) που τρέχει περιμετρικά στη θεμελίωση (αλλά και ενδιάμεσα σε κτίρια μεγάλων διαστάσεων) η οποία ενώνεται με τον οπλισμό ανά 2m. Γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό οπλισμού στο ηλεκτρόδιο γείωσης (αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί η ταινία στο μπετό καθαριότητας).

 

Καλύτερα πες ακριβώς την περίπτωσή σου (τι θέλεις να κάνεις - αποφύγεις).

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι το πρότυπο ζητάει την επαρκή σύνδεση του ελάσματος με τον οπλισμό, ώστε να εξασφαλίζεται ότι και ο οπλισμός λειτουργεί σαν ηλεκτρόδιο.

 

Φυσικά αγνοώ τις λεπτομέρειες και τον τρόπο υπολογισμού, αλλά έχω σχηματίσει την -ενδεχομένως εσφαλμένη- εντύπωση ότι στην θεμελιακή το έλασμα αντιμετωπίζεται ως ηλεκτρόδιο και κεντρικός αγωγός ταυτόχρονα, και υποθέτω ότι η λειτουργία του ως αγωγού δεν είναι αποδεκτό να υποκατασταθεί από ένα μεταλλικό στοιχείο που υπόκειται σε διάβρωση.

 

Αλλά, επειδή μπορεί και να τα λέω λάθος, ας διορθώσει ένας αρμοδιότερος...

 

 

Edit: miltos, τώρα είδα το μήνυμα και αν καταλαβαίνω καλά, μάλλον επιβεβαιώνεις. (; )

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Αλέξη, όπως έγραψα και παραπάνω, αυτή είναι η συνηθισμένη μέθοδος, την οποία εφαρμόζω και εγώ. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Πρέπει να το ξαναδώ κάποια στιγμή που θα έχω λίγο χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Το 2008 η εταιρία ΕΛΕΜΚΟ έκδοσε τον οδηγό ‘’Η Τεχνική της θεμελιακής γείωσης’’ όπου κ μας δόθηκε δωρεάν , ο οδηγός υπάρχει ακόμα , όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΛΕΜΚΟ κ να του τον στείλουν δωρεάν , σίγουρα θα σας λύση πολλές απορίες κ θα μπείτε στο νόημα το τη σημαίνει θεμελιακή γείωση

υπαρχει κ το πολύ καλό ''Θεμελιακη γειωση'' με προτη εκδοση το 2006

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα πες ακριβώς την περίπτωσή σου (τι θέλεις να κάνεις - αποφύγεις).

 

 

Η φώτο που είχα στο προηγούμενο post (την βάζω και εδω παλι) ειναι από τα θεμέλια ενός κτιρίου. Ο εργολάβος έχει απλως συγκολλήσει είτε λάμα, είτε ράβδο πάνω στον οπλισμό του δοκαριού, που θα εξέχουν απο την πλάκα. Πέρα από το γεγονός της συγκόλλησης, το οποίο το καταλαβαίνω οτι ειναι λάθος, υπάρχει θέμα στη χρήση του οπλισμού σαν γείωση?

 

ΥΓ. Η αριστερή φώτο ειναι στο δοκάρι της θεμελίωσης, η δεξιά φώτο ειναι στο ύψους της πλάκας της στέγης.

post-3364-0-37035100-1347387678_thumb.jpg

post-3364-0-48832700-1347387741_thumb.jpg

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Πω-πω δοκάρι! Θηρίο!

 

Αλλά αυτό δεν είναι θεμελίωση, είναι ανωδομή... :roll:

Μήπως δεν μιλάμε για θεμαλιακή αλλά για αντικεραυνική; :P

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap,

 

Η αριστερή φώτο είναι από δοκάρι θεμελίωσης, για την ακρίβεια απο συνδετήριο δοκό μεταξύ κεφαλόδεσμων.

 

 

 

Και ρωτώ: δεν ειναι επικίνδυνο να μεταφέρεις τα ηλεκτρικά φορτία στον οπλισμό? Αν το κάνεις αυτό πρέπει κάπως να τα διοχετεύσεις στο έδαφος. Πως θα το κανεις αυτό αν δεν συνδέσεις σε διάφορα σημεία του οπλισμού ράβδους που θα περνάνε το μπετο καθαριότητας και θα είναι σε επαφή με το χώμα? Δεν κινδυνεύεις έτσι να μεταφέρεις υγρασία στον οπλισμό και να τον διαβρώσεις εκ των έσω?

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Και ρωτώ: δεν ειναι επικίνδυνο να μεταφέρεις τα ηλεκτρικά φορτία στον οπλισμό? Αν το κάνεις αυτό πρέπει κάπως να τα διοχετεύσεις στο έδαφος. Πως θα το κανεις αυτό αν δεν συνδέσεις σε διάφορα σημεία του οπλισμού ράβδους που θα περνάνε το μπετο καθαριότητας και θα είναι σε επαφή με το χώμα?

 

Αυτό στο απάντησα και παραπάνω. Δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συνδέσεις επιπλέον ηλεκτρόδια στο σύστημα γείωσης, μπηγμένα εκτός της θεμελίωσης.

 

Στο ΕΝ 62305 Ε4.3.3 (επεξηγηματικό παράρτημα - το πρότυπο αφορά την αντικεραυνική προστασία) γίνεται γενικά*** δεκτή η συγκόλληση για τη διασφάλιση της ηλεκτρικής συνέχειας των ράβδων οπλισμού, αν το επιτρέπει ο πολιτικός μηχανικός, αρκεί να έχει μήκος 30mm. Με τον όρο "γενικά" εννοώ ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα για ηλεκτρόδιο γείωσης, αλλά πχ για αγωγούς καθόδου.

 

Στην οροφή, βγάζει απ' ευθείας ακίδα για αντικεραυνική? Τον αγωγό πρέπει να τον τυλίξει με αντιδιαβρωτική ταινία ή με θερμοσυστελλόμενο για ~30cm εκατέρωθεν του σημείου εξόδου από το σκυρόδεμα. Γενικά υπάρχει κάποια μελέτη?

 

Αν τελικά δεχθείς αυτή τη λύση, πιάσε και άλλες βέργες της θεμελίωση καλού κακού, με ξεχωριστό αγωγό.

Edited by miltos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα που μου γεννιέται έμενα είναι, με την συγκόλληση του αγωγού πάνω στον οπλισμό μήπως αυξάνεται η ειδική αντίσταση ?

Link to comment
Share on other sites

Απαγορεύεται η συγκόλληση αγωγού. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ειδικοί σύνδεσμοι.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.