Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών δομικών έργων


Recommended Posts

1. Αρχιτέκτονες Μηχανικοί:

Βάσει του Ν-4663/30, της Εγκ-32484/7-12-61, ΥΠ.ΔΗΜ.ΕΡΓ. 51502/68 ερμηνευτικής εγκυκλίου της Υπηρεσίας Οικισμού έχουν απεριόριστα δικαιώματα συντάξεως και υπογραφής Αρχιτεκτονικών Μελετών και επιβλέψεως των εργασιών εκτελέσεως αυτών.

'Εχουν επίσης δικαίωμα συντάξεως και υπογραφής Στατικών Μελετών και επιβλέψεως των αντιστοίχων εργασιών δια κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξαιρέσει των ειδικών κατασκευών, ως είναι: οι ειδικές θεμελιώσεις (πεδιλοδοκοί κλπ), κελυφωτές κατασκευές, κατασκευές από προεντεταμένο σκυρόδεμα, πλαισιωτές κατασκευές με μεγάλα ανοίγματα, σιδηρές και ξύλινες κατασκευές με ανοίγματα μεγαλύτερα των 8 μέτρων κλπ. Για τις ειδικές αυτές κατασκευές απαιτείται προσυπογραφή Πολιτικού Μηχανικού (ανάθεση, ανάληψη σύνταξης και υπογραφής της απαιτουμένης μελέτης και επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών).

 

2. Τοπογράφοι:

ΥΠ.ΔΗΜ.ΕΡΓ. Α3ε/014/101/77 : "Δικαιώματα υπογραφής μελετών διπλωματούχων Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών"

.....

Συνεπώς από όλα τα Πολεοδομικά Γραφεία πρέπει να γίνονται δεκτές χωρίς περιορισμούς οι μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική) που υποβάλλονται από Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς για μέχρι διώροφα κτίρια με υπόγειο και πρόβλεψη ενός ορόφου, όπως ορίζει και για τους Πολιτικούς Υπομηχανικούς το Β.Δ. 769/1972.

Σε περίπτωση που απαιτείται ακριβής αντισεισμικός υπολογισμός, η μελέτη του θα γίνεται και θα υπογράφεται από Πολιτικό Μηχανικό.

Επίσης το προηγούμενο έγγραφο, 51502/68, λέει για τους τοπογράφους:

Παράθεση:

Επίσης εις τους ανωτέρω (σ.σ. τους τοπογράφους δηλαδή) επιτρέπεται η υπογραφή της ως άνω στατικής μελέτης μόνον και εφόσον δεν απαιτείται αντισεισμική μελέτη συμφώνως προς το άρθρο 9 και 12 του από 19-2-1959 Διατάγματος "περί αντισεισμικού κανονισμού οικοδομικών έργων". Εφόσον απαιτείται αντισεισμική μελέτη τότε η στατική και αντισεισμική μελέτη, δύναται να υπογράφεται υπό Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονος Μηχανικού και η αρχιτεκτονική μελέτη υπό του Τοπογράφου Μηχανικού.

 

*Από παλαιότερη παραπομπή του erling για το ίδιο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση το Π.Δ. 318 που είναι σε ισχύ και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις οι πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Δομικών Έργων στα κτιριακά έργα δεν έχουν κανένα νομικό περιορισμό, όλα τ' άλλα είναι για κατανάλωση!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι άσχετο αν σου αρέσει ή όχι.

 

Οταν κάποιος (αρχιτέκτονας ή τοπογράφος) υπογράφει στατικές μελέτες,

για τις οποίες δεν έχει ιδέα (δεν έχει καν διδαχθεί τα στοιχειώδη) γίνεται επικίνδυνος !!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ δεν το ενδιαφέρει αυτό συνάδελφε...το δημόσιο συμφέρον....(των μελών του)

Βασικά μην ξεφεύγουμε, το πρόβλημα μας δεν είναι τι υπογράφουν αρχιτέκτονες και οι τοπογράφοι αλλά το τι το ΤΕΕ γουστάρει να υπογράφουμε εμείς...και άμα γουστάρει..και όποτε γουστάρει...θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι από εδώ και πέρα...

Link to comment
Share on other sites

Ισα ισα εκεί είναι το θέμα. Αυτοί υπογράφουν τα πάντα ενώ δεν το δικαιούνται, ενώ εμείς όχι !!! Αυτό πρέπει να δημοσιοποιηθεί γιατί δυστυχώς δεν είναι γνωστό. Και τότε να δούμε πως αντιδρά μια κοινωνία που τη δουλεύουν ψιλό γαζί, οτι δήθεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των κατασκευών με μελέτες - επιβλέψεις (ίσως είναι πιό σημαντικές οι επιβλέψεις)στατικών απο τοπογράφους και αρχιτέκτονες, δηλαδή από άσχετους !!!!!!!

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum. Παράθεση κάνετε όταν θέλετε να κάνετε αναφορά σε τμήμα μιας δημοσίευσης ή να απαντήσετε σε δημοσίευση παλιότερη από την αμέσως προηγούμενη. Αντί για κλικ στη λέξη "παράθεση" κάντε κλικ στη λέξη "απάντηση" στο τέλος της ιστοσελίδας.

Παρατήρηση: Σεβόμαστε τους συνομιλητές μας, δεν τους προσβάλουμε και δεν τους ειρωνευόμαστε. Προσπαθήστε να είστε πιο κόσμιοι και προσεκτικοί στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, petsagouris

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Alexios δεν βρίσκω το λόγο που είσαι τόσο προσβήτικός ως προς άλλους συναδέλφους. Νομίζω πως το θέμα μας είναι τα δικαιώματα των δομικών και όχι η κλασσική διαμάχη ποιός κάνει τί.

 

Φιλικά Άγγελος

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά αν αρχίσουν τα δύσκολα, η λύση είναι καταγγελία στην καταγγελία. Ιδιαίτερα κατά μηχανικών που σχετίζονται με το ΤΕΕ, έστω και με σχέση συγγενείας. Και μετά κάνουμε σούμα ποιος έχει να βγει χαμένος...

Link to comment
Share on other sites

Eλα να ηρεμήσουμε λίγο.Δεν θέλω να βλέπω λογικές του τύπου να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα απο συναδέλφους είτε είναι ΠΕ είτε είναι ΤΕ.Σκοπός είναι να απαιτήσουμε και εμείς τη κατσίκα που μας ανήκει και οχι να χάσουν οι υπόλοιποι τις δικές τους.Στους καιρούς που είμαστε πρέπει να συνεργαζόμαστε και όχι να σφαζόμαστε!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.