Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικρότερο πραγματοποιούμενο Δ λόγω λάθους!


g_ap

Recommended Posts

Συνάδελφε,.... μην είσαι τόσο απόλυτος...

Εχω δεί συναδέλφους και από το ΕΜΠ και από το ΑΠΘ.... να κάνουν λάθη ως σαν φοιτητές στις μικρές γεωδαιτικές!!! Τα λάθη είναι ανθρώπινα... Οφείλουμε όμως ως μηχανικοί να ελέγχουμε πριν παραδόσουμε....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Eχει δίκιο ο GRTOPO, ειναι πολυ ευκολο να γίνει λάθος από όλες τις ειδικότητες και πάνω στο αντικείμενο της καθε μίας, αλλα τα περισσότερα με εναν επανέλεγχο φαίνονται.

Το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε εδω δεν ειναι ποιοι κανουν τα λαθη, προφάνως καποία έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια σε αυτά όταν είναι εκτός ειδικότητας.

Η περιπτωση με το δ που ανέφερα εγω εγινε απο τοπογράφο ΕΜΠ δυστυχώς.

Επίσης απο διπλωματουχο τοπογράφο σε χαραξη του μετρο εδωσε υψομετρο ραντίε 12εκατοστά πιο ψηλα σταθμη σκυροδετησης, ευτυχώς το είδαμε με το ματι και το προλαβαμε. Αυτο ειχε γίνει επειδή μπέρδεψε ο βοηθός του τα κοντάρια.. έπρεπε και αυτός όμως να είχε βαλει υψόμετρο μεχρι την επαφή με το προηγούμενο ριχτικό για λογους τσεκαρίσματος αλλα δεν το έκανε λόγω χρονικής πίεσης.

ΠΜ σε χάραξη κτιρίου κατάφερε να στρεψει την θεμελίωση του κτιρίου κατα καποια κλασματα μόιρας με αποτέλεσμα στα 80μ μήκος να έχει φύγει 20εκατοστά στην άκρη και φανηκε όταν μας χτύπησε ανώτερο όροφο. Αυτό μπορέι να έγινε γιατι το χάραξε όλο από μια σταση και πιθανον να μην μηδένισε σωστά την γωνία του οργάνου???

Το θέμα όμως που πρέπει να δούμε είναι μηπως τελικά πρέπει να ζητησετε να μπορείτε να υπογράφετε και το τμήμα που σας αναλογεί στην επίβλεψη μιας χάραξης μίας οικοδομικής άδειας;;

Γιατί εχω και την απορία αν εγω πάρω μονο επίβλεψη στατικών σε μια αδεια και τα λοιπα αρχιτεκτονας, ποιός θα έχει την ευθυνη για να γίνει η σωστή χωροθέτηση του κτιρίου( της θεμελίωσης δηλαδή);;;

Link to comment
Share on other sites

παιδιά το πρόβλημα της χάραξης όπως αυτο που περιγράφει ο g_ap είναι πολυ μεγάλο. Μιλάμε για περιπτώσεις νέων ρυμοτομικων,σε εντελώς αδιαμόρφωτη κατάσταση, που δίνονται συντεταγμένες απο την πολεοδομία για τα παντα (κάθε ιδιοκτησία, κορυφες οικοδομικων, αξονοδιασταυρωσεις κλπ).

Προσωπικά μου εχει τρεις φορές αυτο το πρόβλημα, στην μία μονο αναγκάστηκα να ξηλώσω προ σκυροδέτησης, καλουπωμενο-σιδερωμένο τοιχείο 26μ. και να το ξαναφτιάξω. Σε μια αλλη περίπτωση εχει μεταφερθεί η γωνιακή ιδιοκτησία αρα και η ρυμοτομική κατά 25 εκ.μέσα στο πεζοδρόμιο (κατα τα άλλα σωστές οι πλευρές του οικοπέδου αν τις τσεκάρεις με μετροταινία) και κατα συνέπεια όλες οι διπλανες ιδιοκτησίες ακολουθούν αυτο το λάθος διοτι δεν μπορεις να αφήσεις κενό 25εκ απο τη μια στην αλλη οικοδομή (ακουμπανε και οι δυο στο οριο οποτε πως θα την σοφαντίσεις-στεγανώσεις την τυφλη πλευρα και αλλα κατασκευαστικά προβλήματα) τελικά δηλαδή θα εχει μετατοπιστεί ολο το οικοδομικό τετράγωνο 25εκ.

Μιλάμε πάντα για περιπτώσεις που δε μπορείς να ελεγξεις χωρίς τοπογραφικό όργανο.

Πως λοιπόν μπορούμε εμεις που έχουμε τη γενική επίβλεψη του εργου να εξασφαλιστούμε απο την ανευθυνότητα του κάθε επιπόλαιου τοπογράφου?

Να πληρώνουμε κάθε φορά 2 η 3 τογράφους για ελεγχο?

Μηπως θα έπρεπε να διεκδικίσουμε κάποια εξασφάλιση απο τη νομοθεσία ώστε να φέρει ευθύνη και ο τοπογράφος που κάνει τη χάραξη?

 

και συγνωμη για το λαθος, διορθωνω, δεν έχει μεταφερθεί η ρυμοτομική, η κατασκευή είναι ρυμοτομούμενη κατα 25εκ.

Link to comment
Share on other sites

Aυτό ηθελα να ρωτήσω και εγώ στο οποίο αναφέρεται η Myri.

Aφού στο στέλεχος δεν προβλέπεται επιβλέπων ειδικά για την χωροθέτηση αλλα γενική επίβλεψη, πως θα μπορούσε καποιος μηχανικός που δεν ασχολείται με τοπογραφικά να ειναι καλυμμένος νομικά στην συγκεκεριμένη περίπτωση αφού ο τοπογραφος της χάραξης και να ήθελε να αναλαβει τις ευθυνες της δεν υπογράφει πουθενα για αυτό;

θα μπορούσε ο g_ap να είχε ζητησει ενα ΔΠΥ για αυτήν την εργασία του τοπογραφου αλλα παλι δεν νομίζω να του προσέφερε καποια ιδιαίτερη νομική κάλυψη κατι τέτοιο.

 

Νομίζω το ΔΠΥ δεν μπορεί να σου προσφέρει κάποια κάλυψη, στη συγκεκριμένη περίπτωση αν και το λάθος είναι σαφώς του τοπογράφου νομικά ο επιβλέπων μηχανικός έχει την ευθύνη. Ακόμα και να δώσει ΔΠΥ για κάποια εργασία κατά την κατασκευή μετά έχει την ευθύνη να ελέγξει αν αυτή έγινε σωστά. Πληρώνει ουσιαστικά για το λάθος κάποιου άλλου.

Link to comment
Share on other sites

οπότε επαληθευεται η παληά παροιμία

ο καλός μάστορας μετράει τρείς φορές και κόβει μία..

αλλά θα έπρεπε να μπορούν να διόρθώνοντε τα λάθη-και τι εγινε δηλαδή αν μπήκε λιγο

μεσα στο Δ,η αν γίνει και 10 τμ παραπάνω η οικοδομη.Με οικοδομή έχουμε να κάνουμε οχι με φόνο-αλλά στην Ελάδα αυτους που ασχολούντε με την οικοδομή (συμπεριλαμβανομένου και των ιδιοκτητών) τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες.......

Ισως πρέπει να ξαναγίνει απο την αρχή η συζήτηση τι ειναι και τι θα πρέπει να είναι τα αυθαίρετα ,τα πρόστιμα-οι διαδικασίες διόρθωσης κλπ κλπ.

εχω και εγώ αυτές τις μέρες ενα τοπογραφικό,που ο ιδιοκτητης το 1978

εχτισε με αδεια .αλλά εκανε υπέρβαση (και της αδείας και του ΣΔ) 10τμ.

και τώρα 30 χρόνια μετά γιατί να μην μπορεί δηλαδή να μεταβιβάσει το ακίνητο αυτό στο παιδί του?χάλασε δηλαδή ο κοσμος που στην κάτω κολοπετεινίτσα το σπιτι απο 110 έγινε 120τμ?ελεος δηλαδη.

Link to comment
Share on other sites

τι λες δηλ ρε parist? οτι στην κολοπετεινιτσα επιτρέπονται οι παραβάσεις? και αν αυτή η παράβαση (των 10μ2) την έκανε και ο διπλανός ο οποίος έχει συνιδιοκτήτη εσένα και στην ουσία έκλεβε τα δικά σου 10μ2 θα ήταν όλα εντάξει? No mercy...

 

Όσο για το λάθος με το Δ, φταίει ο τοπογράφος όσο και ο επιβλέπων. Κ μη σου πω περισσότερο ο επιβλέπων... τι επιβλέπων είναι τότε?

 

1. Μπαζώνω το μπαλκόνι κι έτσι δεν έχει πρόβλημα με το Δ. (ή το δείχνω μπαζωμένο μόνο στα σχέδια)

Αν μπαζώσεις το μπαλκόνι του ισογείου είσαι ΟΚ λες... ο όροφος δεν έχει εξώστη?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ξεφεύγει λίγο το θέμα , με τα τελευταία σχόλια , θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε αν υπάρχουν πραγματικά αυθαίρετα στην Ελλάδα , από φιλοσοφικής και ηθικής άποψης , εξαιρουμένων εκείνων που είναι σε δημόσια δάση , αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους .

 

Να δούμε δηλαδή τι είναι νόμιμο και τι παράνομο κτίσμα , μέσα σε μιά ιδιοκτησία και πως καθορίζεται η νόμιμη κατάσταση .

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, είμαι της άποψης να μην "χαλάμε" τα θέματα με εκτός θέματος δημοσιεύσεις.

Εάν θέλετε να συζητήσετε κάτι άλλο, ας "ανοίξετε" άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.