myri Δημοσιεύτηκε December 20, 2009 at 03:13 μμ Δημοσιεύτηκε December 20, 2009 at 03:13 μμ έχω μια απορία μπορούν οι ιδοκτήτες του όμορου να κάνουν αγωγή στον επιβλέποντα του έργου;;;; η οποιαδηποτε αγωγή δεν γίνεται κατά του ιδιοκτήτη;;;;; 1
parist43 Δημοσιεύτηκε December 20, 2009 at 05:57 μμ Δημοσιεύτηκε December 20, 2009 at 05:57 μμ πολύ σωστή παρατήρηση.
acnt Δημοσιεύτηκε December 20, 2009 at 09:45 μμ Δημοσιεύτηκε December 20, 2009 at 09:45 μμ Αλέξανδρε, το λέει αυτό που έγραψες: "Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης σε ζητήματα τεχνικής φύσεως που συντάχθηκε από μηχανικό που διορίστηκε ύστερα από αίτηση διαδίκου από το ΤΕΕ "δεν αποτελεί απλήν ανώμοτον μαρτυρίαν, αλλ' εγγράφου το οποίο εν τι αρμοδιότητά του εκδίδει ούτος, εν περιπτώσει δ' επικλήσεως και προσαγωγής της νόμιμης εν τη δίκη υπό του διαδίκου τούτου λαμβάνεται υπ' όψιν υπό του δικαστηρίου και συνεκτιμάται μετά των λοιπών αποδείξεων προς συναγωγήν δικαστικών τεκμηρίων" (Α.Π. 867/1972)" Πρέπει να υπάρχει διάδικος. Όταν δεν υφίσταται δίκη, η πραγματογνωμοσύνη που θα ζητήσω, είναι απλά μια επιστημονική άποψη με πολύ μεγάλο κύρος, αυτό του ΤΕΕ. Γι'αυτό μίλησα για "ιδιωτική" και "δικαστική" πραγματογνωμοσύνη. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ναι, κι εγώ έχω δει οτι τα πράγματα με τις πραγματογνωμοσύνες είναι πολύ σφιχτά. 1
Elegeo Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 03:37 μμ Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 03:37 μμ Καλησπέρα σε όλη την ομάδα, μου ανατέθηκε να εκδώσω Ο.Α. κατασκευής περίφραξης σε ένα αδόμητο αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο προήλθε στον ιδιοκτήτη με συμβόλαιο αγοραπωλησίας το έτος 2024. Όταν είχε γίνει το τοπογραφικό για το συμβόλαιο, διαπιστώθηκε ότι ο γείτονας του διπλανού αγροτεμαχίου είχε σπείρει 6 ελαιόδεντρα εντός του αγροτεμαχίου του πελάτη μου, καθώς δεν κατέστη δυνατή η τότε επικοινωνία με τον γείτονα προχώρησε το συμβόλαιο γνωρίζοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι το πρόβλημα με τα δέντρα. Χωρίς να έχει εκδοθεί η Ο.Α. της περίφραξης η οποία βρίσκεται στο στάδιο της βεβαίωσης όρων δόμησης και χωρίς την μεσολάβηση ενός δικηγόρου πάει ο πελάτης μου και ξηλώνει τα 6 αυτά δέντρα με αποτέλεσμα να θέλει να του κάνει αγωγή ο γείτονας. Ο προβληματισμός μου είναι αν γίνεται να προχωρήσουμε στην έκδοση της Ο.Α. καθώς στην περίπτωση που οριστεί πραγματογνώμονας από το δικαστήριο και αμφισβητηθούν τα όρια σε εκείνη την πλευρά θα επηρεάσει την Ο.Α. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Didonis Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 04:51 μμ Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 04:51 μμ On 8/12/2025 at 5:37 ΜΜ, Elegeo said: ......Ο προβληματισμός μου είναι αν γίνεται να προχωρήσουμε στην έκδοση της Ο.Α. καθώς στην περίπτωση που οριστεί πραγματογνώμονας από το δικαστήριο και αμφισβητηθούν τα όρια σε εκείνη την πλευρά θα επηρεάσει την Ο.Α. .... το πρόβλημα φυσικά δεν είναι τα δέντρα αλλά τα ιδιοκτησιακά όρια του Οικοπέδου. Αν ξεκινήσει ή εκδοθεί οικοδομική άδεια με Χ οικόπεδο και για οποιοδήποτε λόγο το Οικόπεδο καταλήξει να είναι Ψ ή άδεια πάει στράφι .... Οπότε ενημερώνεις τον εργοδότη ότι αν θέλει ο ίδιος να το ρισκάρει θα χρεωθεί το πλήρες κόστος της Οικοδομικής Άδειας με οικόπεδο Χ και αν στη μέση της διαδρομής ή και μετά την Οικοδομική Άδεια το Οικόπεδο βγει Ψ ξαναπληρώνει όλη την Οικοδομική Άδεια και ενδεχόμενα αν έχουν γίνει κατασκευές θα υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις φρόντισε η ανάθεση να μη γίνει με ένα απλό συμφωνητικό αλλά να τα περιγράφει αυτά ως προβλήματα τα οποία δεν πρέπει να είναι δικά σου. 1
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 05:46 μμ Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 05:46 μμ On 8/12/2025 at 5:37 ΜΜ, Elegeo said: μου ανατέθηκε να εκδώσω Ο.Α. κατασκευής περίφραξης σε ένα αδόμητο αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο προήλθε στον ιδιοκτήτη με συμβόλαιο αγοραπωλησίας το έτος 2024. Όταν είχε γίνει το τοπογραφικό για το συμβόλαιο, διαπιστώθηκε ότι ο γείτονας του διπλανού αγροτεμαχίου είχε σπείρει 6 ελαιόδεντρα εντός του αγροτεμαχίου του πελάτη μου, καθώς δεν κατέστη δυνατή η τότε επικοινωνία με τον γείτονα προχώρησε το συμβόλαιο γνωρίζοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι το πρόβλημα με τα δέντρα. Χωρίς να έχει εκδοθεί η Ο.Α. της περίφραξης η οποία βρίσκεται στο στάδιο της βεβαίωσης όρων δόμησης και χωρίς την μεσολάβηση ενός δικηγόρου πάει ο πελάτης μου και ξηλώνει τα 6 αυτά δέντρα με αποτέλεσμα να θέλει να του κάνει αγωγή ο γείτονας. Ο προβληματισμός μου είναι αν γίνεται να προχωρήσουμε στην έκδοση της Ο.Α. καθώς στην περίπτωση που οριστεί πραγματογνώμονας από το Μάλλον εννοείς έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας εκτός και αν έχεις άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο και θέλεις να κάνεις περίφραξη με συμπαγές τμήμα στη βάση (πχ σενάζ, λιθοδομή κλπ). Στο παρελθόν είχαμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις σαν αυτή. Να βλέπεις σε ένα μεγάλο ελαιώνα, κάποιος που δεν συνόρευε να έχει μια "νησίδα" με 5-6 δέντρα (σημείωση: Τα δέντρα δεν σπέρνονται αλλά φυτεύονται). Η σωστή αντιμετώπιση είναι όταν συντάσσεται τοπογραφικό να το υπογράψουν και οι δυο. Ανεξαρτήτως αυτού, μεταγενέστερα όταν κάποιος πάει να περιφράξει η συνήθης (και ορθή) πρακτική (το κάνουν οι περιφραξάδες) είναι να βρίσκονται και οι δύο γείτονες παρόντες και να συμφωνούν στα όρια που θα γίνει η περίφραη. Ο πελάτης σου κακώς του τα ξερίζωσε, αλλά αυτό δεν είναι δικό σου θέμα. Είναι προφανές ότι η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια (αν δεν τα βρουν φιλικά) και επιπλέον, για να πάει ο γείτονας και να φυτέψει δέντρα, υπάρχει διεκδικούμενο τμήμα, το οποίο δεν το ξεκαθάρισε ο πελάτης σου κατά την σύνταξη συμβολαίου. Επομένως, η σωστή σειρά είναι να συμφωνήσουν στα κοινά τους όρια, να αλλάξει τοπογραφικό και να διορθωθεί ο τίτλος. Τότε εκδίδεις την άδεια. 1 1
tetris Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 06:36 μμ Δημοσιεύτηκε December 8, 2025 at 06:36 μμ επί πλέον τα πάσης φύσεως δέντρα δεν σπέρνονται αλλά φυτεύονται... 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα