Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμόρφωση σε οικόπεδο με μεγάλη κλίση


Recommended Posts

Γεια σας!

Καλή χρονιά σε όλους!

 

Έχω δυο ερωτήσούλες και είπα να συνεχίσω την κουβεντούλα από εδώ…

Κάνω μελέτη σε οικόπεδο εντός οικισμού με κλίση 40%, η οποία σε ορισμένα σημεία φτάνει και το 60%.

1. Διάβασα τα παραπάνω αλλά δεν είδα κάπου να αναφέρονται – δεν γνωρίζω και αν υπάρχουν – σαφείς περιορισμοί για την διαμόρφωση του εδάφους, εκτός από το ύψος 1,50μ, πλάτος 5,00μ. στα εκτός σχεδίου. Κάπου διάβασα ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει η εκσκαφή ή η επιχωμάτωση το 1.50μ. από την στάθμη του φυσικού εδάφους. Οπότε θεώρησα ότι ο μόνος περιορισμός είναι αυτός, ώστε να μην αλλοιώνεται το φυσικό έδαφος άσχετα από το ύψος των τοιχίων αντιστήριξης που προκύπτουν και το πόσο συχνά εμφανίζονται. Αλλά μετά μπερδεύτηκα γιατί είδα παραπάνω ένα σκίτσο (νομίζω από τη myri) στο οποίο προτείνεται διαμόρφωση τέτοια που να δημιουργούνται μέτωπα τοιχίων με ύψος 3μ. (εκτός και αν αναφερόταν στην τοποθέτηση του κτιρίου και όχι διαμόρφωση ακάλυπτου χώρου). Γενικά, μπορώ να διαμορφώσω επίπεδα όπως θέλω? Θα τα κρίνει η ΕΠΑΕ? Γιατί αναφέρονται ότι αν τα τοιχία αντιστήριξης δεν ξεπερνούν σε ύψος το 1,50μ. από το διαμορφωμένο έδαφος δεν πάει ΕΠΑΕ? Αν μπορούσα να κάνω πεζούλες πολύ στενές και το έβγαζα έτσι με συμφέρει να περάσει πιο εύκολα η άδεια? Αυτό ισχύει ακόμα και αν βγαίνει με αλλοίωση του φυσικού εδάφους πάνω από 1,50μ.?

 

 

2. Επίσης, μου είπαν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις με έντονη κλίση το υπόγειο περιορίζεται στο 20% την κάλυψης και δεν μπορεί να είναι δηλαδή όσο το ισόγειο? Αν γνωρίζει κανείς ποιο νομοθέτημα είναι μπορεί να μου το αναφέρει να το βρω?

Link to comment
Share on other sites

Αλλά μετά μπερδεύτηκα γιατί είδα παραπάνω ένα σκίτσο (νομίζω από τη myri) στο οποίο προτείνεται διαμόρφωση τέτοια που να δημιουργούνται μέτωπα τοιχίων με ύψος 3μ. (εκτός και αν αναφερόταν στην τοποθέτηση του κτιρίου και όχι διαμόρφωση ακάλυπτου χώρου).
το σχήμα αναφερόταν σε περίφραξη

 

2. Επίσης, μου είπαν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις με έντονη κλίση το υπόγειο περιορίζεται στο 20% την κάλυψης και δεν μπορεί να είναι δηλαδή όσο το ισόγειο? Αν γνωρίζει κανείς ποιο νομοθέτημα είναι μπορεί να μου το αναφέρει να το βρω?

πρώτη φορά το ακούω

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ!

 

Myri, άθελά μου σε μπέρδεψα... για την εικόνα αυτή μιλούσα, την οποία σε κάποιο παρόμοιο θέμα είχα βρει στις αναζητήσεις. Αν σου θυμίζει κάτι οκ, αλλιώς θα επανέλθω πιο αναλυτικά για την περίπτωσή μου ίσως όταν προχωρήσει η μελέτη.

post-551-131887231824_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

άπό ότι θυμάμαι

αναφερόμουν στην επίχωση-εκσκαφή του εδάφους κατά 1,50μ (το 1,50 το ορίζει η νομοθεσία) ωστε να δημιουργηθούν επίπεδες πεζούλες

επίσης αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί και η λαική αρχιτεκτονική

για λόγους οικονομίας

ώστε το χώμα που βγαίνει από την εκσαφή να χρησιμοποιείται στην επίχωση

 

δεν το έχω κάνει ποτέ σε άδεια και οι γνώσεις μου για τα εκτός σχεδίου είναι περιορισμένες

Link to comment
Share on other sites

εντός σχεδίου-οικισμού δεν ισχύει το "1,5 μ. ανά 5 μ." όπως στα εκτός σχεδίου. η διαμόρφωση μπορεί να είναι και διαφορετική (πιο απότομη) ύστερα από έγκριση της ε.π.α.ε. επίσης ο κάθε αναβαθμός μπορεί να μην είναι επίπεδος αλλά με κλίση, μικρότερη βέβαια από αυτή του φυσικού εδάφους.

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια ερώτηση που σχετίζεται με αυτό το θέμα και για να μην ανοίγω νέο την κάνω εδώ.

Έιναι μια περίπτωση όπως φαίνεται στο σχέδιο του erling. Με την διαφορά ότι πάνω απο το υπόγειο θα γίνουν 2 όροφοι (μεζονέτα με υπόγειο).

Στην περίπτωση μου η οροφη του υπόγειου απο την μια πλευρά (απο τα αριστέρα όπως φαίνεται στο σχήμα του erling) θα είναι σχεδόν στο ύψος του διαμορφωμένου εδάφους. Απο την αλλη όλο το υπόγειο θα είναι πάνω απο το έδαφος. Οπότε ένα τμήμα του πιάνεται στο συντελεστη δόμησης.

Η ερώτηση είναι : στην περίπτωση αυτή το υπόγειο πιάνεται για όροφος?

Υπάρχει περιορισμός 2 ορόφων.

Η κλίση του φυσικού εδάφους είναι πολύ μεγαλύτερη από το παραπάνω σχήμα.

 

Να συμπληρώσω και εγώ μια ερώτηση στο ιδιο θέμα. Ακόμη και αν δοθεί συντελεστής στο τμήμα του υπογείου (ωστε να χρησιμοποιηθεί για κύρια είσοδο) αλλα η διαμόρφωση μπροστά από αυτό το τμήμα γίνει στα 2.20 συνεχίζει να πιάνεται για όροφος? Δηλαδή αν υπάρχει περιορισμός 2 ορόφων στην περιοχή και εγώ δείξω είσοδο από το υπόγειο και απο πάνω ισόγειο και όροφο, δίνοντας συντελεστή σε αυτή την είσοδο, θα θεωρηθεί ως 3όροφο το κτίσμα μου?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σας.Έχω μία μελέτη στη Θάσο και βρίσκομαι σε αδιέξοδο.Μήκος οικοπέδου 20 μέτρα , υψομετρική διαφορά 8,2 μέτρα.Η διαφορά είναι απο δρόμο σε δρόμο , το οικόπεδο είναι διαμπερές και δέν μπορώ με τίποτε να χωροθετήσω μαιζονέτες διόροφες με υπόγειο.Το αποτέλεσμα είναι άπειρες σκάλες ...πόσο είναι το μέγιστο ύψος τοιχείου που θα μου επιτραπεί μετά απο ΕΠΑΕ??Υπάρχει περίπτωση ο ΕΟΤ να μήν δεχθεί την δημιουργία τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών λόγω μεγάλης κλίσης???Το βασικό πρόβλημα είναι οτι χρειάζομαι απαραιτήτως πρόισβαση καί απο τους δύο δρόμους , και μάλιστα απο τον ένα να υπάρχει παρκινγκ.

Link to comment
Share on other sites

@pchrissia

 

Όταν οι υψομετρικές διαφορές του οικοπέδου είναι μεγάλες η ΕΠΑΕ μπορεί να δεχτεί και σχετικά μεγάλα ύψη τοιχίων (π.χ. 3 ή 4 μ.). Αλλά όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα του οικοπέδου και τις συνθετικές επιλογές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να σε "υποχρεώσουν" σε αλλαγή του ίδιου του κτηριολογικού (τύπου δεν-βγαίνουν-τρεις-κατοικίες-αν-θες-κάνε-δύο-μεγαλύτερες).

 

Ελπίζω από εδώ μέσα να μην ψάξεις συγκεκριμένες οδηγίες...συμβουλές δίνονται αλλά αυτό που εσύ χρειάζεσαι είναι περισσότερα. Αν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις ζήτησε τη συνδρομή κάπου έμπειρου συναδέλφου - εν ανάγκη μοιράσου τη δουλειά!

 

Υπόψιν ότι υπάρχουν οικόπεδα που επιτρέπουν περιορισμένες λύσεις και που ενδεχομένως να μην ικανοποιούν όλα τα βίτσια του πελάτη. Πρόσεχε μην παιδευτείς άδικα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση , όντως παιδεύτηκα μάλλον άδικα , έβγαλα ικανοποιητική λύση , αλλα τώρα κολλήσαμε αλλού απο τον Εοτ.Ευτυχώς ο πελάτης είναι μέν απαιτητικός αλλα όταν του εξηγώ τί δέν γίνεται είναι απόλυτα συνεννοήσιμος και δέν μου βγάζει την πίστη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.