Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Όνειρο ή εφιάλτης η ανέγερση κατοικίας στην Ελλάδα;


xrysida

Recommended Posts

Ζ[email protected] ναι παραδεχομαι ότι την πατησα...και οτι με ξεγελασαν...Αλλα δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να παρω αλλον μηχανικο για την επιβλεψη των υπολοιπων εργασιων.....

Δηλαδη η επιβλεψη που πληρωσα αυτον τον μηχανικό τι περιλαμβανει?

Επισης το δικαστικο τμημα του ΤΕΕ μπορει να με συμβουλευσει?

 

Και μια ερωτηση....Εφ΄ όσον δεν ειμαι και ο μονος που την έχει πατησει....Γιατί στην Ελλαδα του 2010 συνεχιζεται αυτή η κατάσταση?

Ποιος μπορεί να την εμποδισει? Ποιος εχει τα μέσα και δεν το κάνει? Και μην μου πείτε το Κράτος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

[email protected]

συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και επαυξάνω.

το θέμα είναι να κοιτάμε μπροστά.

το ανέφερα και προηγουμένως, όσο πιο γρήγορα τελειώσει τόσο καλύτερα θα είναι και για εκείνον.

και εγώ είμαι υπέρ του μηχανικού εξ αρχής

 

αλλά ας μάθει που και όσο τον κλέψανε τέλος πάντων ας αποκτήσει μία ολοκληρωμένη άποψη περί του θέματος του ο xrysida και αφού θα ξέρει ακριβώς πόσο και που τον κλέψανε και ποιος ευθύνεται γι αυτό ( και να είστε σίγουροι ο xrysida έχει πολύ καλά καταλάβει που έχει φταίξει άλλα δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος ακριβώς τον έκλεψε και ποιος φταίει αλλά και πόσο)

δεν έχει βγάλει την ουρά του απ' έξω στην όλη διαδικασία.απλά δεν ήξερε.και ρώτησε έναν μηχανικό.δεν είναι κακό.και προσέξτε ότι ο xrysida ποτέ δεν είπε θα τα κάνω όλα εγώ.μόνος μου. ρώτησε έναν μηχανικό για έναν καλό καλουπατζή.κακό είναι?ο μηχανικός του απλά έκανε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι στη "επίβλεψη"= αμοιβή πολεοδομίας.δεν έκανε κάτι διαφορετικό από πολλούς.

ο καλουπατζης έδωσε μια προσφορά με τι κυβικό.άρα όσο πιο πολλά μ3 τόσο πιο καλά.και πάλι απλά έκανε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι.

 

ας βοηθηθεί να βρει ποιος φταίει ( και προπάντων τι μερίδιο ευθύνης του αναλογεί το οποίο και θα αποδεχθεί) και θα είναι σε θέση να στηριχθεί στισ οικονομικές δυνάμεις του και τις δυνάμεις ενός σωστού συναδέλφου και υα τα καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

 

χάρης

--------

μπορείς να ζήσεις αναθεώρηση αδείας για επίβλεψη μηχανικού και να ζητήσεις τα χρήματα πίσω που αφορούν στις υπόλοιπες εργασίες επίβλεψης.

 

χάρης

 

 

υ.γ. αν μέχρι τώρα δεν είσαι ευχαριστημένος με την επίβλεψη μπορείς κάλλιστα να ξαναρωτήσεις τον μηχανικό σου και να του ζητήσεις να σου πεί τι χρήματα θέλει για να σου κάνει επιστασία μέχρι τέλους.

αν πάλι δεν βρεις άκρη τότε αναθεώρηση.

Link to comment
Share on other sites

xrysida ψάξε στο φόρουμ ΠΔ 696,άρθρα 89 έως 95,αν θυμάμαι καλά,εγώ τα έχω γράψει.Θα βρεις τί συμπεριλαμβάνει η αμοιβή επίβλεψης.

 

Ουσιαστικά,έχεις ορισμένο από το Νόμο έναν ιδιώτη Μηχανικό για να βεβαιώσει ότι θα τηρήσεις τις μελέτες,γιατί ΕΣΥ είσαι ο κατασκευαστής,όσο κ ν σου φαίνεται περίεργο..

 

Εναλλακτικά,θα μπορούσες ας πούμε να αναθέσεις την κατασκευή του σπιτιού σου σε μία εταιρεία κατασκευαστική.Σε αυτή την περίπτωση,ΠΑΛΙ ο Επιβλέπων θα πέρναγε να ελέγξει την εφαρμογή των μελετών.Όμως,θα ήσουν αναγκασμένος να πληρώνεις ΦΠΑ σε ΟΛΟ το ποσό........

 

Τέλος,η περίπτωση που σου μένει που είναι κ η πιό συμφέρουσα,είναι να προσλάβεις μηχανικό για να σου τελειώσει την οικοδομή.Να σου φτιάχνει τα συμφωνητικά,να σου κλείνει τις επιμετρήσεις,να είναι πάνω από τα συνεργεία για εφαρμογή ποιότητας,να σου σενιάρει το έργο οικονομικά τέλως πάντων.Αυτά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην αμοιβή επίβλεψης,οπότε πρέπει να τα επωμισθείς για να στα παρέχουν.

 

Πίστεψέ με,τα χειρότερα σου έρχονται με τους σοβάδες,εκεί αρχίζουν κ οι οικοδομικές κακοτεχνίες που γκρινιάζουν όλοι οι ιδιοκτήτες........

 

Τέλος,να μην αποκλείσω κ την περίπτωση να σε έχει φάει λάχανο ολόκληρο κύκλωμα ντόπιων....με επιφύλαξη στο λέω γιατί αυτά δεν είναι ωραία πράγματα......

 

Μην στενοχωριέσαι,συμβαίνει σε όλους αυτό που έπαθες.........ειλικρινά στο λέω.Δυστυχώς οι μηχανικοί δεν είμαστε πολύ καλοί άνθρωποι ως επί το πλείστον.Εδώ μέσα υπάρχουν πολύ καλά παιδιά περιέργως.......

 

edit:harristheo το '' όσο πιό πολλά κυβικά τόσο μεγαλύτερη η αμοιβή '' είναι ΜΥΘΟΣ για τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ συναδέλφους.Εγώ στις συμφωνίες μου προτείνω το εξής:'' όσο πιό πολλά σου γλυτώσω,τόσο θα μεγαλώσει η αμοιβή μου ''.Κ πάντα φέσι τρώω,γιατί κανείς δεν με πιστεύει πόσα του γλύτωσα!!!:lol::lol: Εδώ που τα λέμε,ΕΓΩ είμαι ο ηλίθιος,οι συνάδελφοι που δεν τα λένε είναι οι έξυπνοι.......

Link to comment
Share on other sites

Κανένας δεν αναρωτήθηκε εαν ο μηχανικός του xrysida ανήκει στην δύστυχη κατηγορία των μηχανικών οι οποίοι μπορούν να διεκπερεώσουν μία άδεια αλλά να μην έχουν γνώση από διαχείρηση εργοταξίου και λοιπά κατασκευαστικά θέματα... και παρόλα αυτά έχουν θεωρητικά οριστεί "επιβλέποντες" σε πολλά έργα.

 

Θα σας πω μία ιστορία:

Ήταν καλοκαίρι, μόλις είχα δώσει πανελλήνιες και είχα βρει δουλειά ως βοηθός (όχι τεχνίτης) σε έναν καλουπατζή που είχε πάρει υπεργολαβία ένα συγκροτηματάκι κατοικιών.

Μία αγοράστρια είχε κάνει συμβόλαια σε πρώιμο στάδιο - ίσως κατά τις εκσκαφές - και είχε αναθέσει σε μία γνωστή της μηχανικό τον έλεγχο του έργου. Θυμάμαι, ήταν ένα ζεστό μεσημέρι και τελειώναμε το πέτσωμα της οροφής υπογείου, με το που σκάει η μηχανικός της αγοράστριας.

Ανεβαίνει με χίλια ζόρια ένα μαδέρι για να πατήσει άγαρμπα πάνω στο πέτσωμα. Ανοίγει ένα ξυλότυπο, κοιτάει, και ρωτάει τον κατασκευαστή που στεκόταν προσοχή δίπλα της "όλα καλά, αλλά αυτά τα χαντάκια τι είναι;" Χαντάκια ενοούσε τα δοκάρια, που το καλούπι τους της φαινόταν σαν χαντάκι! Εμένα από τα γέλια μου έφυγε το σκερπάνι από τα χέρια...

 

Όλα αυτά που εδώ μέσα στους γνώστες του αθλήματος μας μοιάζουν πολύ οικία (σωστά συμφωνητικά, επιμετρήσεις, κλπ) μπορεί σε άλλους μηχανικούς να ακούγονται κινέζικα.

Πάντως ο μηχανικός μπορεί να είναι και κάθε μέρα στο γιαπί κάνοντας "επίβλεψη" και επίβλεψη να μην γίνεται. Ξέρεις xrysida, ως καλουπατζής που δούλευα πόσους μηχανικούς έβλεπα να περνάνε από οικοδομές δίχως να κρατάνε ένα μέτρο στα χέρια τους...

Επίβλεψη δεν είναι μόνο πόσες φορές θα περάσεις από το έργο...

 

Και το σημαντικότερο απ' όλα: για ένα σωστό και άρτιο έργο, ακόμα και η καλύτερη επίβλεψη, από τον καλύτερο μηχανικό ποτέ δεν είναι αρκετή! Τον καλύτερο μηχανικό να έχεις, απ' την στιγμή που έχεις απαιτήσεις, δεν φτάνει. Χρειάζεσαι κάποιον να δοιηκήσει το έργο σου - σπίτι σου. Και αυτό το κάνεις εσύ μέχρι στιγμής! Δηλαδή, εάν κατάλαβες καλά, πειραματίζεσαι και μαθαίνεις πάνω στο σπίτι που θα ζήσεις για μια ολόκληρη ζωή...

Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις xrysida, ως καλουπατζής που δούλευα πόσους μηχανικούς έβλεπα να περνάνε από οικοδομές δίχως να κρατάνε ένα μέτρο στα χέρια τους...

 

ούτε κ εγώ έχω γιατί μου τα βουτάνε.Χάνω 7 μετράκια σε κάθε έργο γιατί λίγο να τα αφήσω να στρίψω τσιγάρο δεν τα ξαναβρίσκω.Ζητάω από το μάστορα.Αλλιώς,με το αποστασιόμετρο.:lol:

Link to comment
Share on other sites

edit:harristheo το '' όσο πιό πολλά κυβικά τόσο μεγαλύτερη η αμοιβή '' είναι ΜΥΘΟΣ για τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ συναδέλφους.Εγώ στις συμφωνίες μου προτείνω το εξής:'' όσο πιό πολλά σου γλυτώσω,τόσο θα μεγαλώσει η αμοιβή μου ''.Κ πάντα φέσι τρώω,γιατί κανείς δεν με πιστεύει πόσα του γλύτωσα!!! Εδώ που τα λέμε,ΕΓΩ είμαι ο ηλίθιος,οι συνάδελφοι που δεν τα λένε είναι οι έξυπνοι.......

 

μιλούσα για τους εργολάβους όχι για τους μηχανικούς

 

 

χάρης

Link to comment
Share on other sites

Ζ[email protected] ναι παραδεχομαι ότι την πατησα...και οτι με ξεγελασαν...Αλλα δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να παρω αλλον μηχανικο για την επιβλεψη των υπολοιπων εργασιων.....

 

Δεν σου είπε κανείς να πάρεις άλλον μηχανικό για την επίβλεψη. Αυτό που σου λέμε είναι ότι άλλο πράγμα η Επίβλεψη, και άλλο η Διοίκηση Έργου. Το δεύτερο περιλαμβάνει πολύ περισσότερες ενέργειες και ευθύνες απο το πρώτο, και φυσιολογικά πληρώνεται επιπλέον.

 

Και μια ερωτηση....Εφ´ όσον δεν ειμαι και ο μονος που την έχει πατησει....Γιατί στην Ελλαδα του 2010 συνεχιζεται αυτή η κατάσταση?

Ποιος μπορεί να την εμποδισει? Ποιος εχει τα μέσα και δεν το κάνει? Και μην μου πείτε το Κράτος.

 

Γιατί σαν εσένα υπάρχει πολύς κόσμος που χτίζει πρώτη φορά και νομίζει ότι η κατασκευή σπιτιού είναι εύκολη υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί σαν εσένα υπάρχει πολύς κόσμος που χτίζει πρώτη φορά και νομίζει ότι η κατασκευή σπιτιού είναι εύκολη υπόθεση.

 

Και το 99,99% των ιδιωτών που χτίζουν θεωρούν την εξτρά αμοιβή του μηχανικού για την κατασκευή ''πεταμένα λεφτά'',ή δεν γνωρίζουν καν ( δεν τους ενημερώνουν) ότι παρέχονται ΚΑΙ αυτές οι υπηρεσίες.

 

Όλοι τις φτύνουν λοιπόν στην αρχή κ όλοι το ξανασκέφτονται στη συνέχεια όταν έχει γίνει το κακό..........

 

Το Κράτος εισπράττει,δεν το ενδιαφέρει αν οι εργολάβοι πίνουν το αίμα του κοσμάκη.Κ αν γίνει στραβή,τη φορτώνουν στο μηχανικό.Οπότε,το Κράτος είναι καλυμμένο από την πλευρά του,ο εργολάβος καλυμμένος,αυτοί που τον πίνουν είναι ο μηχανικός (σε περίπτωση στραβής) κ ο ιδιοκτήτης (πάντα)........

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και είναι υποχρέωσή του να δίνει το παρόν ώστε η στατική μελέτη να υλοποιηθεί από το πρώτο σίδερο μέχρι το τελευταίο υποστύλωμα!!!! (1)

 

Τα πράγματα είναι απλά κε xrysida: ο επιβλέπων τα στατικά είχε υποχρέωση να παρακολουθεί το έργο και να υπολογίζει τί πέφτει(2)...γιατί πολύ απλά αυτή είναι η δουλειά του(3). Ο ιδιοκτήτης-εργολάβος οφείλει να κάνει συμφωνίες με τα συνεργεία και να πληρώνει...όχι να μετράει τί σίδερα μπήκανε και πόσα κ.μ. σκυροδέματος πέσανε. Έλεος!(4)

 

Η προμέτρηση που κάνατε με τον επιβλέποντα (ελπίζω στο εργοτάξιο με αποτύπωση της κατασκευής και όχι από σχέδια) είναι ενυπόγραφη(5)? Έχει τη σφραγίδα του(6)? Θα πρέπει...είναι υποχρεωμένος. Μάλιστα αν πράγματι έχουν ''πέσει'' περισσότερα μπετά εγώ θα ανησυχούσα ακόμη και για τη στατική επάρκεια!(7) Η στατική μελέτη υπολογίστηκε για συγκεκριμένα κυβικά...ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα.

Εμένα τα παραπάνω με ενοχλούν πολύ περισσότερο όταν τα ακούω από μη πολιτικούς μηχανικούς. Συνάδελφε ss_sk, έχεις μπλέξει κάποια πραγματάκια:

 

-1- Κι αν μπλέξει με συνεργεία επιλογής του ιδιοκτήτη τα οποία δεν μιλάνε ούτε "elinikos" βγάζει το μαστίγιο και τους τιμωρεί.... Έτσι δεν είναι;

 

-2- Να υπολογίσω τί πέφτει; Πώς; Να τρέχω πίσω από τις βαρέλες να τις ζυγίσω; Να μαζέψω σε κουβαδάκια την φύρα από την σκυροδέτηση; Και ο ιδιοκτήτης-πελάτης-κύριος του έργου-εργολάβος και εργοδηγός τί κάνει;

 

-3- Είσαι πολύ σίγουρος οτι αυτή είναι η δουλειά ενός ΠΜ;

 

-4- Είδες; Ανάποδα τα λές...

 

-5+6- Η επίβλεψη απο πότε περιλαμβάνει και ενυπόγραφη επιμέτρηση (που μάλλον εννοείς αντί προμέτρησης);;;;

 

-7- Αστο... Για στατική επάρκεια ας μην πολυμιλάμε... Χάνεται από τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις και μόνο... Αλλά το θέμα ποιο είναι: Τα φουσκωμένα κυβικά δεν γίνονται από μεγαλύτερα στοιχεία (έλεος αύξηση 100% στα κυβικά... τί έκανε; την 15αρα πλάκα ...80άρα; Δεν γίνεται.) Απλά οι βαρέλες έλεγαν 9μ3 και έφερναν 0,09μ3...

 

Ακόμα και από όσα λες φίλτατε ss_sk φαίνεται πόσο μπερδεμένοι είμαστε όλοι με την έννοια του "επιβλέποντα".

Για εμένα; Επιβλέπων = τεχνικός σύμβουλος. Η επίβλεψη της κάθε ημέρας θα πρέπει να γίνεται μαζί με το ιδιοκτήτη-κύριο έργου και να παραδίδεται γραπτή αναφορά (ενυπόγραφη και με σφραγίδα -εδώ ναι!) και από κει και μετά ας ξαναενημερώθεί ο επιβλέπων να ξαναελέγξει όταν θα έχουν διορθωθεί οι ..... και τότε να δώσει το OK για σκυροδέτηση.

 

Σκυροδέτηση:

Φίλε erling, έχουμε το ίδιο "σαράκι": Παράσταση κατά την σκυροδέτηση.... Καφεδάκι και πάνω στην πρέσσα να μυρίζεις τον ρευστοποιητη... Ναι, αλλά αυτό είναι η δική μου τρέλα, και όχι η υποχρέωση από τον νόμο!

Ο ΚΤΣ βαρύνει τον επιβλέπων για τα μπετά; Ευθύνεται ο μηχανικός για την νοθεία του σκυροδέματος; Για την εξαπάτηση του πελάτη από τον σκυροδεματά ο οποίος του πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

 

ss_sk, όσα αναφέρεις είναι πολύ καλά για κατασκευαστή (και από όσα διαβάζω πρέπει να'σαι και καλός). Άλλο όμως ο επιβλέποντας.

 

Επίβλεψη = τεχνική συμβουλή

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.