Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1695 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τα μεγάλα έργα στο ηλεκτρικό σύστημα που όσο καθυστερούν τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός μεγάλου μπλακ άουτ. Το γεγονός ότι παρά την τεράστια διείσδυση των ΑΠΕ, δεν έχουμε βάλει ακόμη ούτε… μία μπαταρία. Οι υπαρκτοί κίνδυνοι και οι παρεμβάσεις για να ενισχυθούν οι αντοχές του συστήματος.
      Το μεγάλο μπλακ άουτ στην Ισπανία που άφησε χωρίς ρεύμα 60 εκατομμύρια ανθρώπους και το μπαράζ αρνητικών τιμών και περικοπών ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη την Πρωτομαγιά αναδεικνύουν πως η ενεργειακή ασφάλεια των ηλεκτρικών συστημάτων δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε γενναία «ψαλίδια» στην πράσινη ενέργεια.
      Οι περικοπές που χθες στην Ελλάδα υπερέβησαν ξανά τις 32 GWh και που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ Στ. Λουμάκη στα τέλη της δεκαετίας θα φτάσουν στο 30% της πράσινης παραγωγής, είναι από μόνες τους μια εμβαλωματική λύση. Δεν αποτελούν δομικό μέτρο.
      Το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι η ζήτηση. Σε μια χώρα όπου η κατανάλωση μετά βίας φτάνει τα 7 GW, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ φτάνει τα 15,8 GW. Τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει υπερβεί τα 17 GW. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την Πρωτομαγιά το πρόγραμμα της αγοράς (πριν τις περικοπές) προέβλεπε παραγωγή από ΑΠΕ 9,5 GW, όταν η κατανάλωση φορτίου ήταν μόλις 5 GW.
      Από την άλλη πλευρά, το μπλακ άουτ στην Ισπανία, για το οποίο χθες η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν αρκετές ακόμη ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα για τις αιτίες που το προκάλεσαν, φαίνεται ότι οφείλεται στις δομικές αδυναμίες του απομονωμένου από την υπόλοιπη Ευρώπη ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Δηλαδή την απουσία ισχυρών διασυνδέσεων και επιτάχυνσης βασικών έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου, πρόβλημα παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα.
      Τα έργα που λείπουν και αυξάνουν τις πιθανότητες μπλακ άουτ
      Το ένα καμπανάκι αφορά τα έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης. Το Λεκανοπέδιο χρειάζεται για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος πέντε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), ωστόσο ακόμη και σήμερα συνεχίζει και λειτουργεί με τέσσερα, καθώς λείπει από την εξίσωση το ΚΥΤ Αργυρούπολης.
      Αν και έχει σχεδιαστεί εδώ και δεκαετίες, εντούτοις ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί για λόγους που, όπως αναφέρει σταθερά στα δεκαετή του προγράμματα ο ΑΔΜΗΕ, «υπεκφεύγουν της σφαίρας επιρροής του διαχειριστή», δηλαδή αντιδράσεις από τοπικά συμφέροντα και δικαστικές εμπλοκές. Οπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τη γραμμή μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης - Πάτρας, που είχε μπλοκάρει επί χρόνια λόγω των αντιδράσεων από τις καλόγριες της μονής των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.
      «Η ματαίωση του ΚΥΤ Αργυρούπολης εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την Αττική, ειδικά με την αύξηση της ζήτησης φορτίου που θα επιφέρει η ανάπτυξη του Ελληνικού και το cold ironing στα λιμάνια (σ.σ.: η παροχή ηλεκτροδότησης των ελλιμενιζόμενων πλοίων από ξηράς, μέσω σύνδεσής τους στο ηλεκτρικό δίκτυο του λιμανιού)», αναφέρει με χθεσινό του άρθρο στο Βήμα ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.
      Αλλά έργα που επίσης μπλοκάρουν από τοπικά συμφέροντα ή καθυστερούν είναι η γραμμή Χανιά - Δαμάστα Ηρακλείου και οι διασυνδέσεις Κορίνθου - Αττικής και Λάρυμνας - Αλιβερίου. «Η καθυστέρηση αυτών των έργων θα αυξήσει τις πιθανότητες τοπικών διακοπών ή ανάλογα με τις συνθήκες, ολικού blackout», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης. Το ίδιο φυσικά ισχύει για την ενίσχυση των διασυνδετηρίων της Ελλάδας με τις γειτονικές γραμμές, που επίσης πρέπει να ενισχυθούν.
      Δεν έχουμε βάλει ούτε μία μπαταρία
      Το δεύτερο μεγάλο θέμα για το οποίο δεν έχει γίνει το παραμικρό αφορά τις μπαταρίες. Έχουμε μαζική διείσδυση ΑΠΕ, μαζικές περικοπές, αλλά δεν έχουμε βάλει ακόμη ούτε μία μπαταρία! Το κάρο και εδώ μπήκε μπροστά από το άλογο. Κανένα από τα έργα αποθήκευσης που σχεδιάζεται ή δρομολογείται τα τελευταία χρόνια δεν έχει μπει ακόμη στο σύστημα.
      Οι καθυστερήσεις στον τομέα της αποθήκευσης είναι πολύ μεγάλες και αντίστοιχα μεγάλες -ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί η ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων- είναι οι ευθύνες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, διαχειριστών, ρυθμιστών κ.λπ.
      Η τεράστια ανισορροπία ανάμεσα στη μεγάλη προσφορά πράσινης ενέργειας και στην περιορισμένη κατανάλωση δεν είναι ένα ξαφνικό πρόβλημα. Δεν προέκυψε χθες. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια και ως μέγεθος είναι απολύτως μετρήσιμο, αναμενόμενο και υπολογισμένο. Τίποτα ωστόσο δεν έχει συμβεί για να επιταχυνθεί η εγκατάστασή τους, το πρώτο κύμα των οποίων αναμένεται τη διετία 2026-2027…
      Στήριξη τάσης και παροχή αδράνειας
      Η τρίτη άμεση παρέμβαση που απαιτεί η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας αφορά την παροχή υπηρεσιών ρύθμισης άεργου ισχύος, στήριξης τάσης και παροχής αδράνειας στο ηλεκτρικό σύστημα. Τα δίκτυα που βασίζονται σε θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως του φυσικού αερίου, έχουν υψηλή αδράνεια, γεγονός που σημαίνει ότι αντέχουν περισσότερο στις απότομες αλλαγές συχνότητας. Δεν ισχύει το ίδιο όταν τα δίκτυα στηρίζονται σε ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ , τα οποία έχουν χαμηλή αδράνεια, η οποία, μπορεί να τα κάνει λιγότερο ανθεκτικά σε αιφνίδιες διαταραχές.
      Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔEΗ προγραμματίζει τη μετατροπή των παλαιών γεννητριών των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές (επένδυση 30 εκατ. ευρώ), προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Τέτοιες γεννήτριες που μετατρέπονται σε πυκνωτές συμβάλλουν στην παροχή πρόσθετης ισχύος σε αδύναμα δίκτυα (short circuit power enhancement in weak grids), σε συγχρονισμένη αδρανειακή απόκριση (synchronous inertial response), καθώς και στη δυνατότητα αντιμετώπισης αστοχιών (fault ride-through capability) στο δίκτυο.
      Ο ρεαλισμός του εξηλεκτρισμού
      Το μπλακ άουτ στην Ισπανία αποτελεί αιτία αναστοχασμού για τη σημασία της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης, που δεν είναι καθόλου δεδομένη.
      «Είναι ο ρεαλισμός του εξηλεκτρισμού, όχι η άρνηση του κλίματος», έγραψε σε ένα πρόσφατο προφητικό άρθρο στο Bloomberg ο Javier Blas, μερικές εβδομάδες πριν το μπλακ άουτ στην Ιβηρική, μιλώντας για τα ρίσκα της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων και για το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη χαρτογραφήσει τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Διότι ο εξηλεκτρισμός των πάντων αποτελεί το μεγαλύτερο ταρακούνημα στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα εδώ και δεκαετίες.
      «Συστημικές προκλήσεις θα προκύψουν από την προσπάθεια να ισορροπήσουν τα δίκτυα που κυριαρχούνται ολοένα και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων χαμηλής παραγωγής», ανέφερε πρόσφατο έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το οποίο επικαλέστηκε πρόσφατα το Bloomberg Opinion.
      Αυτό που με άλλα λόγια εννοεί ο ΙΕΑ, γράφει ο Blas, είναι ότι παραμένει ακόμη ασαφές το πώς λειτουργεί ένα ηλεκτρικό δίκτυο, όταν ο καιρός δεν βοηθά.
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με διπλό ρεκόρ αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας και περικοπών ΑΠΕ…”έπιασε τον Μάη” η  ελληνική αγορά ενέργειας, σε μια ακόμα ένδειξη των παρενεργειών που προκαλεί ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρισμό με την υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Το ορόσημο της αρνητικής τιμής -50 ευρώ/MWh τις μεσημεριανές ώρες σήμερα (Πέμπτη 1 Μαΐου) που συνοδεύεται και από προβλέψεις για περίσσεια πράσινης ενέργειας άνω των 50 Γιγαβατωρών έρχεται μάλιστα στον απόηχο του μεγάλου μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, το οποίο ορισμένοι συνδέουν με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευστάθεια των ηλεκτρικών συστημάτων η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και δικτύων που είχαν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν τη «συγκεντρωμένη» ηλεκτροπαραγωγή από μεγάλες θερμικές μονάδες και τώρα καλούνται να διαχειριστούν την διεσπαρμένη και στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ.
      Πιο συγκεκριμένα, για τις ώρες 11.00-17.00 στη Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνονται αρνητικές τιμές -με  κλιμάκωση του φαινομένου το δίωρο 14.00-16.00 το μεσημέρι- υπό την επήρεια της αργίας της Πρωτομαγιάς (που συνεπάγεται περιορισμένη ζήτηση) και των ισχυρών ανέμων που ευνοούν την ταυτόχρονη παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών. Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energygame.gr, το φαινόμενο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις «επίμαχες» ώρες  -που εκτιμώνται σε περίπου 1 GW σε ωριαία βάση. Και τούτο διότι ακόμα πιο αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώθηκαν στον «άξονα» Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας. Ειδικότερα, κατά την ώρα 14.00-15.00 οπότε η ελληνική αγορά «έγραψε» το ρεκόρ των -50 ευρώ/MWh, η ελάχιστη τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας (με την οποία η Ελλάδα είναι συζευγμένη) και της Ρουμανίας (που είναι συζευγμένη με τη Βουλγαρία) διαμορφώθηκε σε -100,59 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία το «κοντέρ» έγραψε -129,07 ευρώ/MWh και στην Τσεχία -128,47 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι οι τιμές που καταγράφονται σήμερα τις μεσημεριανές ώρες στην ελληνική αγορά είναι μακράν οι χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη του target model (φθινόπωρο του 2020) καθώς το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ αρνητικής τιμής ήταν -1,02 ευρώ/MWh και είχε σημειωθεί στις 28 Απριλίου 2024, ενδεικτικό της όξυνσης του προβλήματος. Υπό την πίεση του μεγάλου σερί των αρνητικών τιμών, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 40,98 ευρώ/MWh -που είναι και η χαμηλότερη ημερήσια τιμή για φέτος-, με τη συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής να αγγίζει το 62% και τις εισαγωγές λίγο πάνω από το 10% (με το ύψος τους να προσεγγίζει το 30% κατά τις ώρες των αρνητικών τιμών).
      Τι σημαίνουν οι αρνητικές τιμές για τους παραγωγούς ΑΠΕ
      Αν και όπως έχει γράψει το energygame.gr ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει δώσει εντολή στους παραγωγούς της λεγόμενης «Ομάδας Β» που αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,5 GW περίπου που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ να είναι έτοιμοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες» των έργων τους κατά τις ώρες του μεσημεριού, είναι ορατό το ενδεχόμενο πολλά πάρκα να βγουν σήμερα αυτοβούλως εκτός αγοράς, ακόμα και αν δεν λάβουν τη σχετική εντολή. Ο λόγος είναι ότι στην αντίθετη περίπτωση, κατά τις ώρες των αρνητικών τιμών θα κληθούν να πληρώσουν αντί να πληρωθούν για να απαλλαγούν από την περίσσεια ενέργεια, όπως προβλέπεται από το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ενσωματώσει αυτό το αντικίνητρο για λόγους προστασίας των συστημάτων από την υπερφόρτωση.
      Είναι χαρακτηριστική η σύσταση που έστειλε ο κ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στα μέλη του συνδέσμου, όπου σημειώνει ότι «Τα έργα των μη καθετοποιημένων παραγωγών με Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης  (ΣΕΔΠ) είναι απολύτως εκτεθειμένα στο φαινόμενο των αρνητικών τιμών, αφού κατά τις ώρες αυτές για την όποια ενέργεια εγχύσουν θα χρειαστεί να πληρώσουν την αρνητική τιμή αυτή στον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ)  επί τις μεγαβατώρες που έγχυσαν και αυτός με την σειρά του στο ΕΧΕ.  Η καταβολή λειτουργικής ενίσχυσης από τον ΔΑΠΕΕΠ επίσης αναστέλλεται». Για την προστασία των έργων αυτών ο ΣΠΕΦ προτείνει στους παραγωγούς να ζητήσουν από τον ΦοΣΕ τους να τους κατατάσσει στο εξής σε καθημερινή βάση σε χωριστό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με προσφορά μη αρνητικής τιμής στην Προημερήσια Αγορά, έτσι ώστε για οποιαδήποτε χρονομονάδα (σ.σ. ώρα) προκύπτει αρνητική τιμή, τα έργα να μην συμμετέχουν στην αγορά κατά τη χρονομονάδα αυτή. «Εξυπακούεται ότι το πάρκο πρέπει να μην εγχύσει ενέργεια κατά τη χρονομονάδα αυτή, ειδάλλως το τίμημα στην αγορά εξισορρόπησης για την απόκλιση ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερο», καταλήγει ο ΣΠΕΦ.
      Περικοπές
      Εκτιμάται ότι η σημερινή ημέρα εκτός από αρνητικές τιμές θα χαρακτηριστεί και από βαθιές περικοπές, με βάση τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για μέγιστο πλεόνασμα ενέργειας πάνω από 7 GWh μεταξύ 10.30-12.30 και συνολική περίσσεια ενέργειας της τάξης των 54 GWh. Περίσσεια που δεν μπορεί να διοχετευθεί εκτός συνόρων μέσω εξαγωγών, καθώς η Πρωτομαγιά είναι αργία για όλη την Ευρώπη (που σημαίνει χαμηλή ζήτηση σε όλη την Γηραιά Ήπειρο), ενώ οι καιρικές συνθήκες που προκαλούν πράσινη υπερπαραγωγή εν Ελλάδι εμφανίζονται τις ημέρες αυτές και σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό και το -50 ευρώ/MWh μπορεί να είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα, ωστόσο σε άλλες χώρες το «κόκκινο» των αρνητικών τιμών είναι ακόμα πιο βαθύ. Πρωταθλήτρια αρνητικής χονδρεμπορικής τιμής είναι η Ολλανδία (-142,42 ευρώ/MWh), ενώ αρνητικές τιμές πάνω από -100 ευρώ/MWh διαμορφώθηκαν κατά τις μεσημεριανές ώρες στις περισσότερες αγορές όχι μόνο της Νοτιοανατολικής, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία ενδεχομένως να μην είχε κινηθεί «κόντρα στο ρεύμα» αν λειτουργούσε η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα…
      Εν αναμονή των επόμενων επεισοδίων
      Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κεφάλαιο των αρνητικών τιμών ανοίγει πλέον με ένταση και στην Ελλάδα και ότι η σημερινή ημέρα είναι «πρόβα τζενεράλε» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- για τα επόμενα επεισόδια που ίσως να μην συμβούν στο ορατό μέλλον (καθώς από τον Μάιο μπαίνουμε σταδιακά στην καλοκαιρινή σεζόν όπου τα φορτία αυξάνονται ακολουθώντας την άνοδο του υδραργύρου και της τουριστικής κίνησης), αλλά είναι πολύ πιθανό να τα δούμε σε αργίες, Κυριακές κλπ. το φθινόπωρο. Και  τα επεισόδια αρνητικών τιμών και περικοπών θα επαναλαμβάνονται έως ότου εγκατασταθεί σημαντική αποθηκευτική ισχύς στο ελληνικό σύστημα και καταστεί πιο ευέλικτη και η ζήτηση για ηλεκτρισμό, με τη θέσπιση σχετικών μηχανισμών.
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      tetris

      Οι αρνητικές τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού για όλο και περισσότερες ώρες. Η άποψη ότι φταίνε τα δίκτυα και όχι η καθηλωμένη ζήτηση. Το αφήγημα της Ελλάδας ως εξαγωγέα καθαρής ενέργειας. Το ΕΤΜΕΑΡ και το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
      Την πόρτα των ευρωπαϊκών αγορών χτυπούν ξανά, λόγω άνοιξης, οι κίνδυνοι από την υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών, με το φαινόμενο των αρνητικών τιμών, που φέτος ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, να αποτελεί καθημερινότητα από τη Σκανδιναβία και την Ολλανδία, μέχρι τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Πορτογαλία.
      Το «κοντέρ» γράφει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Σουηδία με τα πολλά νερά και αιολικά βίωσε 195 ώρες με αρνητικές τιμές, μακράν τη μεγαλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά. Η Φινλανδία έζησε 85 ώρες με negative prices, η πλούσια σε ήλιο Ισπανία 69, η γειτονική Πορτογαλία 53, ενώ στη γειτονιά μας, οι αγορές χονδρικής σε Ρουμανία και Βουλγαρία «βούτηξαν» προ ημερών στα -10 και -20 €/ΜWh.
      Τα στοιχεία του εξιδεικευμένου οίκου Montel Analytics δείχνουν ότι οι ώρες με αρνητικές τιμές αυξάνονται παντού στην Ευρώπη, λόγω της υπερπαραγωγής φωτοβολταϊκών, και ότι εκτός από τις περιόδους χαμηλής ζήτησης (άνοιξη, φθινόπωρο) παρατηρούνται όλο και συχνότερα πλέον και το χειμώνα.

      Τη σκοτεινή αυτή πλευρά της πράσινης μετάβασης, που στην Ελλάδα δεν έχουμε ζήσει όσο αλλού, ξεχνούν όσοι εσχάτως γκρινιάζουν επειδή για λόγους ασφάλειας του συστήματος, λόγω του επικίνδυνου συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και υπερπλεονάσματος ηλιακής ενέργειας, αναγκάζονται να «κατεβάζουν τον διακόπτη» στα έργα τους.
      Αν τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε και στην Ελλάδα αρνητικές τιμές χονδρικής, όπως στη Βουλγαρία, οι επενδυτές θα έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη - αντί να πληρωθούν - προκειμένου να πουλήσουν την παραγωγή τους στο σύστημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν δώσει οι ίδιοι εντολή στις εταιρείες που τους εκπροσωπούν, τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), να μην τους βάλουν καν στην αγορά.
      Τα παραπάνω σχόλια είναι του προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) Στέλιου Λουμάκη και δείχνουν ότι η νέα κανονικότητα της πράσινης αγοράς δεν έχει γίνει κατανοητή από πολλές χιλιάδες παραγωγούς.
      Διότι αρνητικές τιμές σημαίνουν -βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων- ότι οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν για να πουληθεί η ενέργεια των πάρκων τους. Αν πάλι η τιμή χονδρικής είναι για πάνω από 2 συνεχόμενες ώρες μηδενική, τότε δεν λαμβάνουν την «ταρίφα» τους. Αμφότερα τα μέτρα αποτελούν αντικίνητρα για να προστατεύονται τα συστήματα ηλεκτρισμού από την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ.
      Αν όμως κάποιος δεν πρόκειται να πληρωθεί, πόσο μάλλον καλείται από πάνω και να πληρώσει, μικρή σημασία έχει αν θα περικοπεί η παραγωγή του, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει θέμα βιωσιμότητας για την επένδυσή του. Αν πάλι δεν την έχει ξεκινήσει, τα παραπάνω θα έπρεπε λογικά να τον αποθαρρύνουν.
      Δεν έχει ακόμη χωνέψει το επενδυτικό κοινό τις ανατροπές που φέρνουν οι αρνητικές και μηδενικές τιμές και όλοι πιστεύουν ότι από τη στιγμή που έκαναν ένα φωτοβολταϊκό είναι αυτονόητο ότι θα πληρώνονται. Ακόμη κι όταν το σύστημα δεν έχει ανάγκη την παραγωγή τους, θεωρούν ότι με κάποιο «μαγικό» τρόπο θα αποζημιωθούν. Αν καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει, τότε θα μετριαστεί κι άλλο το υπερβολικό επενδυτικό ενδιαφέρον για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, που έχει πάντως αρχίσει να κάνει ένα slowdown, το οποίο μένει να φανεί αν είναι μόνιμο ή συγκυριακό.
      Οι «μηδέν κόμμα κάτι» τιμές
      Τη περασμένη Κυριακή 13 Απριλίου, για παράδειγμα, η χονδρεμπορική τιμή στη Βουλγαρία ήταν αρνητική για αρκετές ώρες. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα είχαμε τις γνωστές «μηδέν κόμμα κάτι» τιμές στο χρηματιστήριο, ώστε να μην αναστέλλονται οι πληρωμές των έργων ή αυτά να καλούνται να πληρώσουν κιόλας.
      Το «μηδέν κόμμα κάτι» είναι η πολιτική που ακολουθούν εδώ και καιρό οι ΦοΣΕ για τα χιλιάδες πάρκα που εκπροσωπούν, δηλαδή να κρατούν τη χονδρεμπορική τιμή στο 0,01 €/MWh και πάνω, έτσι ώστε να πληρώνονται οι πελάτες τους. Ή να παίρνουν την ταρίφα που έχουν «κλειδώσει» με διαγωνισμούς ή άλλους τρόπους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη μηδενίζει ή να μη γίνεται αρνητική.
      Την ιδιότυπη όμως αυτή γραμμή άμυνας θα αναγκαστεί η ελληνική αγορά αργά ή γρήγορα να την εγκαταλείψει. Τα trends δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να κινηθεί όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές σε βαθιά αρνητικό έδαφος.
      Το πρώτο βήμα θα γίνει με την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για ενεργοποίηση των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης (σ.σ. εκεί όπου «ματσάρονται» οι προβλέψεις για την παραγωγή των ΑΠΕ με την πραγματική παραγωγή), πιθανότατα προς τα τέλη Μαΐου. Η κίνηση θεωρείται ότι θα εξορθολογίσει την αγορά που θα προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ωστόσο, από την άλλη, αν η τιμή γυρίζει όλο και περισσότερες ώρες σε αρνητικό έδαφος, οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνουν για τις μεγαβατώρες που «περνούν» στο σύστημα.
      Τότε θα γίνει και το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον χώρο. Οι αρκετές χιλιάδες μικροί και μεσαίοι παραγωγοί που παραμένουν σήμερα στο παιχνίδι θα αναγκάζονται να δουλεύουν όλο και πιο συχνά με ζημιά και θα φτάσουν να λησμονούν το τωρινό καθεστώς για το οποίο σήμερα γκρινιάζουν.
      Ο μύθος ότι φταίνε τα δίκτυα
      Τρίτος μύθος στον δημόσιο διάλογο είναι ότι το πρόβλημα των ΑΠΕ αφορά τα δίκτυα και όχι τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Καταρρίπτεται καθημερινά από την πραγματικότητα, αφού η εστία του προβλήματος βρίσκεται στην κατανάλωση, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρείται σταθερή.
      Σε μια χώρα όπου η ετήσια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μετά βίας αγγίζει τα 7-8 GW, η Ελλάδα φτάνει να παράγει έως και 17-18 GW όταν ο ήλιος λάμπει και ταυτόχρονα φυσάει. Συνεχίζουμε να παράγουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια απ’ όση χρειαζόμαστε.
      Αυτός είναι και ο λόγος που κερδίζει έδαφος στην αγορά η πρόταση για πρόσκαιρη αναστολή στη χορήγηση όρων σύνδεσης σε καινούργιες ΑΠΕ, είτε με οριστικό «στοπ» είτε με προσωρινή παύση σε νέες προσφορές και στην υποβολή νέων αιτημάτων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ υπό τον Στ. Παπασταύρου και κατά πόσο θα δώσει τη σχετική εντολή στον ΑΔΜΗΕ.
      Η Ελλάδα ως εξαγωγέας ενέργειας
      Τo τέταρτο θέμα είναι το αφήγημα ότι η Ελλάδα έχει γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας. Η μετατροπή του ελληνικού συστήματος το 2024 σε εξαγωγικό οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο περισσότερο από αυτή των ΑΠΕ. Η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 35,9% ή 5.461 GWh και των ΑΠΕ κατά 19,8% ή 4.177 GWh.
      Το κεφάλαιο της Ελλάδας ως εξαγωγέα πράσινης ενέργειας «κουμπώνει» και με το θέμα των μηδενικών τιμών. Το μεσημέρι της Κυριακής 6 Απριλίου είχαμε μέγιστες ωριαίες περικοπές 3-4 GW, αλλά ταυτόχρονα και 850-1.000 MW εισαγωγών τις ίδιες ώρες από τη Βουλγαρία. Γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε εμείς εξαγωγές και είχαμε εισαγωγές ενώ περικόψαμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ΑΠΕ; Γιατί οι Βούλγαροι ήταν φθηνότεροι, δηλαδή είχαν αρνητικές τιμές, από -10 έως και -20 €/ΜWh.
      Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
      Ένα ακόμα ζήτημα αφορά τον ΕΛΑΠΕ, το ταμείο απ’ όπου πληρώνονται για την ταρίφα που έχουν «κλειδώσει» οι παραγωγοί ΑΠΕ. Οταν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι έστω και κατά μερικά δεκαδικά υψηλότερες του μηδενός, ο επενδυτής δικαιούται στο ακέραιο όλη του την ταρίφα.
      Από πού θα την πάρει; Από τον ΕΛΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου έκλεισε πέρυσι στα 106,7 εκατ. ευρώ.
      Σημειωτέον ότι το θέμα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, της χρέωσης που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών μας, και προορίζεται για πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο τραπέζι. Τυχόν σημαντική του αύξηση θα «θολώσει» τη μέχρι σήμερα εικόνα των χαμηλών τιμών στο ρεύμα.
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το 2024 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

      Το 2024, η συνολική αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η αγορά των οικιακών συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε. Εντός της χρονιάς διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 9.091 μικρά συστήματα με μπαταρία (60 MW) στο πλαίσιο του προγράμματος "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”.
      Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΦ, τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με περίπου 87.000 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα ως τα τέλη του 2024, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.
      Μόνο το 2024, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,6 δισ. ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών. Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 26.750 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
      Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2024 αποσοβήθηκε η έκλυση 6,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 5,1 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 165,8 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 101,1 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

        Κριτηρια Οικισμων μικρ 2000 κατ ΦΕΚ 194)Δ)15-4-25.pdf 20250400194.pdf
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Στην προώθηση των επενδύσεων της για δύο έργα αιολικών πάρκων στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα, τα Nordlicht 1 και 2, προχωρά σουηδική Vattenfall.  Μάλιστα, το πρώτο εξ  αυτών  αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας.
      Η Vattenfall, η σουηδική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας  ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο 49% στο σύμπλεγμα Nordlicht που πωλήθηκε στη BASF το 2024, ενώ ο γερμανικός χημικός όμιλος θα λάβει πρόσβαση σε μακροπρόθεσμη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
      Η κατασκευή των μονάδων Nordlicht 1 και 2, οι οποίες θα έχουν συνολική ισχύ 1,6 γιγαβάτ, προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2026, δήλωσε η Vattenfall.
      Τα δύο αιολικά πάρκα, που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά το 2028, θα μπορούν να παράγουν περίπου 6 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 1,6 εκατομμυρίων γερμανικών νοικοκυριών.
      Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Vattenfall για βιωσιμότητα, και τα δύο αιολικά πάρκα θα διαθέτουν πύργους ανεμογεννητριών κατασκευασμένους εν μέρει με χάλυβα χαμηλών εκπομπών, μειώνοντας το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα κατά 16%.
      Σύμφωνα με τη Vattenfall, η σουηδική εταιρεία έχει μια υπό όρους συμφωνία με την Vestas για την προμήθεια και εγκατάσταση 112 ανεμογεννητριών V236-15,0 MW για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Nordlicht 1 και 2.
      Η Vattenfall και η BASF αρνήθηκαν να παράσχουν περαιτέρω λεπτομέρειες όταν επικοινώνησε το Reuters.
      «Το υπεράκτιο αιολικό σύμπλεγμα Nordlicht αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.  Με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας και την υποστήριξη της βιομηχανικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, θα παρέχει καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια ενώ παράλληλα οδηγεί την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τομέα. Ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε αυτό το σημαντικό έργο σε στενή συνεργασία με τους συνεργάτες μας στην αλυσίδα εφοδιασμού, είπε η Ελεν Μπίστρομ επικεφαλής του Business Area Wind της Vattenfall.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οι μεγάλες "ουρές" στο δίκτυο διανομής για σύνδεση νέων παραγωγών και καταναλωτών αποτελεί μείζον θέμα, όπως τονίζει η Eurelectric σε νέα της έκθεση.
      Ο σύνδεσμος προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις απειλούν την ενεργειακή μετάβαση, περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και προκαλούν δυσλειτουργίες.
      Με βάση τα παραπάνω, καλεί τις εθνικές αρχές να κινηθούν μακριά από τον μέχρι τώρα κανόνα της χρονικής προτεραιότητας, όπου αυτό είναι εφικτό.
      Εκτιμά ότι η εφαρμογή του προκαλεί μεγάλες στρεβλώσεις στην πράξη, αφήνοντας πίσω ώριμα, χρηματοδοτημένα και τεχνικά άρτια έργα, τα οποία μπλοκάρονται πίσω από εικονικά αιτήματα, που υποβλήθηκαν απλώς για να δεσμεύσουν χωρητικότητα.
      Σύμφωνα με την έκθεση, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές και οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής (DSOs) πρέπει να αποκτήσουν τη θεσμική αρμοδιότητα να αξιολογούν τις αιτήσεις με βάση ένα σύνολο σαφών και διαφανών κριτηρίων. Ανάμεσά τους:
      Η τεχνική και αδειοδοτική ωριμότητα: Δίνεται προτεραιότητα σε έργα που έχουν ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντική άδεια, οικοδομική άδεια ή άλλα απαραίτητα διοικητικά δικαιολογητικά. Με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται οι «πρόχειρες» αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από πραγματικό σχεδιασμό υλοποίησης. Η στρατηγική γεωγραφική στόχευση: Τα έργα που χωροθετούνται σε περιοχές κρίσιμης πολιτικής σημασίας –όπως οι ζώνες απολιγνιτοποίησης, τα ενεργειακά νησιά, τα βιομηχανικά πάρκα και τα κέντρα δεδομένων υψηλής κατανάλωσης– προτείνεται να έχουν αυξημένη προτεραιότητα. Η προτεραιοποίηση δεν είναι οριζόντια, αλλά εστιάζει στο πού και πώς το έργο προσφέρει προστιθέμενη αξία. Η συμβολή στο σύστημα και στην ευστάθειά του: Τα έργα που ενσωματώνουν τεχνολογίες αποθήκευσης ή διαθέτουν δυνατότητα ελεγχόμενης παραγωγής (π.χ. υβριδικά έργα) θα μπορούσαν να προηγούνται, καθώς βοηθούν στην εξομάλυνση αιχμών και στην αποφυγή περικοπών. Ο βαθμός ετοιμότητας για άμεση ένταξη στο δίκτυο: Σε ορισμένες χώρες, έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση αιτήσεων βάσει του χρόνου υλοποίησης. Έργα που αποδεδειγμένα μπορούν να λειτουργήσουν σε 12 ή 18 μήνες, ενδεχομένως να προηγούνται έναντι μεγάλων έργων με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν τα εννέα έργα εγκατάστασης μεμονωμένων μπαταριών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου σχετικού διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ για να λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση.
      Τα εννέα έργα επιλέχθηκαν με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή αιτούμενης ενίσχυσης και έχουν συνολική ισχύ 188,9 MW.
      Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών διαμορφώθηκε στα 52.589,16 ευρώ/MW/έτος.
      Τα εννέα έργα που προκρίθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό περιλαμβάνονται στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων που κατήρτισε η Ρυθμιστική Αρχή.
      Η σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει επίσης πίνακα με επιλαχόντα έργα για το 30% της ακριβούς δημοπρατούμενης ισχύος, τα οποία έχουν καταταχθεί κατ’ αύξουσα σειρά των οικονομικών προσφορών, καθώς και τα έργα που αποκλείστηκαν.
      Η HelleniQ Renewables με δυο έργα ισχύος 25 MW το καθένα και χωρητικότητας 100 MWh το καθένα επιλέχθηκε με τις χαμηλότερες προσφορές, ύψους 43.927 ευρώ/MW/έτος και 47.913 ευρώ/MW/έτος, αντίστοιχα. Και τα δύο έργα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία.
      Ακολουθεί η ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ με μονάδα μπαταριών στην Πελοπόννησο, ισχύος 25 MW και χωρητικότητας 100 MWh με προσφορά 49.988 ευρώ/MW/έτος.
      Τη λίστα των επιτυχόντων συμπληρώνουν οι εταιρίες:
      · ΗΛΙΟΘΕΜΑ Ενεργειακή για μπαταρίες στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 10 MW και δυναμικότητας 40 MWh, με προσφορά στα 50.090 ευρώ/MW/έτος.
      · Αρκαδία Storage για μπαταρίες ισχύος 10 MW και δυναμικότητας 40 MWh στην Πελοπόννησο με προσφορά 54.450 ευρώ/MW/έτος.
      · Amber Energy για μπαταρίες ισχύος 18 MW και δυναμικότητας 72 MWh στη Δυτική Μακεδονία με προσφορά 54.939 ευρώ/MW/έτος.
      · Αρδάσσα Energy για έργο ισχύος 18 MW και δυναμικότητας 72 MWh στη Δυτική Μακεδονία, με προσφορά 55.388 ευρώ/MW/έτος.
      · Μονοπρόσωπη ΑΕ Διαχειρίσης ΑΠΕ για μπαταρίες ισχύος 50 MW και δυναμικότητας 200 MWh που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία, με προσφορά 57.856 ευρώ/MW/έτος.
      · Plain Solar με μπαταρίες ισχύος 7,9 MW, δυναμικότητας 31,6 MWh, που θα εγκατασταθούν επίσης στη Δ. Μακεδονία. Η προσφορά της εταιρίας, που ήταν και η υψηλότερη από αυτές που επιλέχθηκαν ήταν 58.733 ευρώ/MW/έτος.
      Στους επιλαχόντες κατατάχθηκαν δύο έργα της εταιρίας Μικρό Πάτωμα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΑΕ, ισχύος 25 MW και δυναμικότητας 100 MWh το καθένα στη Δυτική Μακεδονία, με προσφορές 59.500 ευρώ/MW/έτος και 63.616 ευρώ/MW/έτος, αντίστοιχα για το πρώτο και το δεύτερο έργο.
      Αποκλείστηκαν οι προσφορές έξι εταιριών και πιο συγκεκριμένα της Τέρνα Ενεργειακή που έδωσε την υψηλότερη προσφορά, 70.900 ευρώ/MW/έτος για έργο ισχύος 50 MW και δυναμικότητας 200 MWh στη Πελοπόννησο, καθώς και πέντε έργα στη Δυτική Μακεδονία από τις εταιρίες:
      · Faria Renewables με προσφορά 62.813 ευρώ/MW/έτος για μπαταρίες ισχύος 50MW και δυναμικότητας 200 MWh.
      · AtticaDCone για μπαταρίες ισχύος 23,7MW και δυναμικότητας 94,8 MWh με προσφορά 66.480 ευρώ/MW/έτος.
      · ThessDCone για μπαταρίες ισχύος 15,8 MWκαι δυναμικότητας 63,3 MWh με προσφορά 66.480 ευρώ/MW/έτος.
      · Dispatch Renewables με προσφορά 68.400 ευρώ/MW/έτος για μπαταρίες ισχύος 49 MW και δυναμικότητας 196 MWh.
      · MS Florina I με προσφορά 68.975 ευρώ/MW/έτος για μπαταρίες ισχύος 20 MW και δυναμικότητας 80 MWh.
      Τέλος, ένα έργο της ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ αποκλείστηκε κατά τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, ενώ απορρίφθηκαν λόγω ενστάσεων δυο ακόμα έργα, της ECOSOLAR και της SMART ENERGY αντίστοιχα.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Συνάντηση της task force διενεργήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα. Το θέμα της διασφάλισης της ομαλής ηλεκτροδότησης την περίοδο του Πάσχα, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
      Η πρωτοβουλία της συνάντησης ελήφθη από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια μίας διαρκούς προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που περιλαμβάνει και τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν προ ημερών στη Βουλή, οι οποίες αποσκοπούν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
      Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές, τον ήλιο και τον άνεμο, που μας καθιστά από τους πρωτοπόρους διεθνώς. Εκτός από το θετικό πρόσημο που έχει η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, δημιουργεί και απαιτήσεις διαχείρισης. Το Πάσχα αποτελεί μία ειδική περίοδο ήπιας κατανάλωσης -πέρυσι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 15%-, ενώ φέτος παρουσιάζει μια ακόμη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια. Όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ υπερκαλύπτει την κατανάλωση, οι Διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.
      Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των φορέων και των παραγωγών στην εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, χθες Κυριακή 6 Απριλίου 2025, και διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό. Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανταπόκριση και συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου περιορισμού τις προσεχείς εβδομάδες, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.
      Η συντονισμένη κοινή προσπάθεια απέδωσε και οδήγησε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ήταν σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά όλες τις παραμέτρους για τη διατήρηση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μας. Για έναν περιορισμένο αριθμό παραγωγών που δεν συμμορφώθηκαν, ωστόσο, οι Διαχειριστές θα συνεργαστούν προκειμένου να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις όπως προβλέπονται στην εγκεκριμένη Μεθοδολογία Εφαρμογής Περιορισμών Έγχυσης (ΦΕΚ Β1544/2025).
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε τους φορείς να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό, προγραμματίζοντας και νέες συναντήσεις για το προσεχές διάστημα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η CCE Italia (Προμηθευτής ενέργειας) ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό ισοτιμίας δικτύου χωρίς επιδοτούμενα τιμολόγια στην Ιταλία. Πρόκειται για το ηλιακό πάρκο στην Ardea ισχύος 4,6 MW.
      Με άμεση ισχύ, το εργοστάσιο θα τροφοδοτήσει περίπου 2500 νοικοκυριά στην περιοχή με πράσινη ενέργεια.
      Για την υλοποίηση του ηλιακού πάρκου, εγκαταστάθηκαν 7.826 μονάδες διπλής όψης για να συλλάβουν την ηλιακή ενέργεια και από τις δύο πλευρές των μονάδων ώστε να μεγιστοποιήσουν την απόδοση του συστήματος.
       Βρίσκεται σε προγραμματισμένη βιομηχανική περιοχή
      Το ηλιακό πάρκο βρίσκεται σε μια έκταση 11 εκταρίων που προοριζόταν αρχικά για βιομηχανική χρήση.
      Εγκαθιστώντας το φωτοβολταϊκό σύστημα, η CCE Italia απέτρεψε τη σφράγιση του εδάφους και χρησιμοποίησε την περιοχή του καφέ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
      «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού εργοστασίου στην Αρδαία, του πρώτου σε έναν αγωγό ανάπτυξης συνολικής ισχύος 3,6 GW, μεγάλο μέρος του οποίου σκοπεύουμε να συνδέσουμε στο εθνικό δίκτυο τους επόμενους μήνες και χρόνια.
      Συμβάλλουμε έτσι σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας», σχολιάζει ο Sandro Esposito (Διευθύνων Σύμβουλος της CCE Italia).
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανακοινώνει τη λειτουργία ενός νέου ψηφιακού εργαλείου με την ονομασία ΒΕΕΜ (Building Energy Efficiency Marketplace), το οποίο αποτελεί μια καινοτόμα πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή Καταναλωτές με Παρόχους Ενεργειακών Υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή κτιρίων του τριτογενούς τομέα. Η εφαρμογή λειτουργεί ως μια on-line Υπηρεσία Μίας Στάσης για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση στα Κτίρια.
      Η χρήση του εργαλείου ΒΕΕΜ
      Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, ο Καταναλωτής δηλώνει τα χαρακτηριστικά της οικίας/κτιρίου του και η πλατφόρμα του προτείνει υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης και το εκτιμώμενο κόστος αυτών. Ο Καταναλωτής κάνει αίτημα για να λάβει προσφορά για τις υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης από τους Παρόχους Ενεργειακών Υπηρεσιών.
      Πιο συγκεκριμένα οι Καταναλωτές δηλώνουν/επιλέγουν:
      Τύπο χρήσης κτιρίου (κατοικία ή κτίριο τριτογενούς τομέα) Χαρακτηριστικά περιοχής (νομός/Τοποθεσία, Πυκνότητα δόμησης περιοχής) Χαρακτηριστικά κτιρίου (υψόμετρο κτιρίου, αριθμός ορόφων, επιφάνεια-τετραγωνικά μέτρα κατοικίας) Χαρακτηριστικά κτιριακού κελύφους (ύπαρξη μόνωσης στη στέγη, τοιχοποιία/πρόσοψη, δάπεδο), τύπο εγκατεστημένων κουφωμάτων/υαλοπινάκων (μονά διπλά τζάμια) Συνθήκες λειτουργία της κατοικίας/κτιρίου (π.χ. 19οC το χειμώνα, 26οC το καλοκαίρι) Υφιστάμενες πηγές θέρμανσης και ψύξης (π.χ. λέβητας πετρελαίου, κλιματιστικά με inverter) Ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου ή πέλλετ ξύλου Τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου ή πέλλετ ξύλου; Η πλατφόρμα προτείνει υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου:
      Ενίσχυση της θερμομόνωσης του κτιρίου, θερμομόνωση τοιχοποιίας (θερμοπρόσοψη) θερμομόνωση δαπέδου θερμομόνωση δώματος (ταράτσας) Θερμομόνωση δικτύων θέρμανσης/ψύξης, Τοποθέτηση ενεργειακά αποδοτικών υαλοπινάκων/κουφωμάτων (παραθύρων), Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης/ψύξης η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη, η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων διαιρούμενου τύπου (A/C split units) με inverter (κλιματιστικά με inverter) η εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης για οικιακή αυτόνομη εγκατάσταση Αντικατάσταση λαμπτήρων με LED, Αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμικό συλλέκτη (ηλιακός θερμοσίφωνας), Εγκατάσταση μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες με ή χωρίς Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Καταναλωτές επιλέγουν για ποιο/ποια από τα ανωτέρω μέτρα/υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης επιθυμούν προσφορά από τους Παρόχους Ενεργειακών Υπηρεσιών και υποβάλλουν σχετικό Αίτημα στην πλατφόρμα.
      Οι Πάροχοι ενεργειακών υπηρεσιών, στην αρχική έκδοση της πλατφόρμας, είναι εταιρίες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα BEEM, και είναι:
      εταιρίες εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) ή Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και υποβάλλουν προσφορές στα αιτήματα των Καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη και οικονομικότερη προσφορά για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας/κτιρίου τους.
      Η χρήση του εργαλείου είναι δωρεάν.
      Η ψηφιακή πλατφόρμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να προβούν σε εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων.
      Σημειώνεται ότι η ΡΑΑΕΥ δεν εμπλέκεται στην επιλογή του επαγγελματία/Παρόχου Ενεργειακών Υπηρεσιών και της προσφοράς του, η οποία επιλογή είναι αποκλειστική ευθύνη του Καταναλωτή-χρήστη της πλατφόρμας.
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 14 του Ν.3486/2006 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/93976/2772/2024  που τροποποίησε την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.02.2019, ο ΔΑΠΕΕΠ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους αυτοκαταναλωτές ότι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για NET BILLING.
       Α) Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10,8 kW – Ειδικό Πρόγραμμα «Οικιακά Φωτοβολταϊκά».
      Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
      Η ΥΔ (Κατεβάστε το υπόδειγμα εδώ), Η σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, Αντίγραφο της ταυτότητας του φυσικού προσώπου – κατόχου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Αποδεικτικό ΑΦΜ (ΑΑΔΕ-taxisnet) Δικαίωμα συμμετοχής:
      Μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές – κάτοχοι φωτοβολταϊκών συστημάτων με ισχύ έως 10,8 kW.
      Τρόπος υποβολής αιτήσεων:
      Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ένα email, μέσω αποστολής όλων των ανωτέρω δικαιολογητικών στη διεύθυνση: [email protected].
      Στο θέμα του email να αναγράφεται ρητά το ΑΦΜ και το Ονοματεπώνυμο του αυτοκαταναλωτή.
      Β) Για αιτήματα που αφορούν εταιρικούς αυτοκαταναλωτές ή είναι οικιακοί αυτοκαταναλωτές με ισχύ μεγαλύτερη από 10,8kw χρειάζεται να στείλετε τα εξής δικαιολογητικά:
      Δικαιολογητικά για Απευθείας Συμμετοχή στην Αγορά:  
      ΥΔ Εκπροσώπου – Αντικλήτου (Κατεβάστε το υπόδειγμα εδω), ΥΔ για Εγγραφή στο Μητρώο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Κατεβάστε το υπόδειγμα εδώ), Υποβάλλεται η σύμβαση σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ. Υποβάλλονται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) ή Π.Π.Δ. εκτός αν είναι σε στέγη Βεβαίωση απαλλαγής από περιβαλλοντική αδειοδότηση και όλες οι τροποποιήσεις τους (Εκτός αν είναι σε στέγη τότε δεν χρειάζεται). Υποβάλλονται  Βεβαίωση Εξαιρούμενου Σταθμού από ΡΑΑΕΥ Νομιμοποιητικά έγγραφα ανάλογα με την σύσταση της εταιρείας (πατήστε εδω),  
      Δικαίωμα συμμετοχής:
      Μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οι εταιρικοί αυτοκαταναλωτές – κάτοχοι φωτοβολταϊκών συστημάτων και οικιακοί αυτοκαταναλωτές με ισχύ μεγαλύτερη από 10,8 kW.
      Τρόπος υποβολής αιτήσεων:
      Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ένα email, μέσω αποστολής όλων των ανωτέρω δικαιολογητικών στη διεύθυνση: [email protected]. Στο θέμα του email να αναγράφεται ρητά το ΑΦΜ και το Ονοματεπώνυμο του αυτοκαταναλωτή ή η Επωνυμία της εταιρείας .
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το εγχώριο σύστημα ηλεκτρισμού πέρασε το πρώτο εαρινό “τεστ” την Κυριακή (6.4.2025), καθώς οι παρεμβάσεις των δύο διαχειριστών στάθηκαν αρκετές ώστε να μην σημειωθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης.
      Ενδεικτικό είναι ότι χθες η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) βρέθηκε για αρκετές ώρες το μεσημέρι πάνω από τα 7 GW, με το πλεόνασμα ισχύος να φτάνει στη χώρα μας ακόμα και τα 4 GW.
      Έτσι, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε να περικόψουν την περισσευούμενη πράσινη παραγωγή χρησιμοποιώντας και νέους τρόπους, όπως η αποστολή SMS στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο διανομής.
      Πάντως, η όλη διαδικασία δεν φαίνεται πως εξελίχθηκε εντελώς ομαλά για τους παραγωγούς. Ορισμένοι εξ αυτών, που διαθέτουν άνω του ενός έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας, έλαβαν μηνύματα από τον ΔΕΔΔΗΕ που δεν διευκρίνιζαν σε ποιο από όλα αναφέρεται, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση.
      Άλλοι, είχαν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα την Κυριακή για να κλείσουν τα φωτοβολταϊκά, αλλά εν τέλει δεν έλαβαν κάποιο μήνυμα από το διαχειριστή.
      Το θέμα έχει σημασία, διότι προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους παραγωγούς που δεν υπάκουσαν τις εντολές του ΔΕΔΔΗΕ.
      Πέρα από τα παραπάνω, ενδεικτικό είναι ότι χθες η τιμή χονδρικής καταποντίστηκε στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της ημέρας. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα η ωριαία τιμή κυμάνθηκε από το απόλυτο μηδέν ως το 1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
      Εγρήγορση ενόψει του Πάσχα
      Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι από εδώ και πέρα θα χρειάζονται αντίστοιχα μέτρα τις Κυριακές, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι και να αυξηθεί η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, που εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την ισορροπία.
      Όλα αυτά ενώ πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, που θα αποτελέσουν και τη μέγιστη δοκιμασία. Ο λόγος είναι ότι η ζήτηση θα πέσει ακόμα χαμηλότερα από το συνηθισμένο. Επίσης, το γεγονός ότι το Πάσχα των καθολικών συμπίπτει φέτος με το δικό μας, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλες εξαγωγές προς την Ιταλία, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
      Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι περικοπές έχουν εξελιχθεί σε μείζον θέμα για τον κλάδο των ΑΠΕ. Μόνο μέσα στο Μάρτιο κόπηκαν περίπου 200 GWh παραγωγής, που αντιστοιχούν στο 25% των περικοπών ολόκληρου του 2024. Τις ώρες που συμβαίνει το φαινόμενο, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με διαφυγόντα κέρδη, καθώς δεν πωλούν ενέργεια στο δίκτυο.
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Καθώς ο τομέας των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι κατασκευαστές εγκαταστάσεων πρέπει να αξιοποιήσουν στρατηγικές αιχμής για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και απόδοσης.
      Ο Mariusz Bałachowski (Διευθύνων Σύμβουλος της Photonica η οποία είναι  κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών εξαρτημάτων με έδρα την Πολωνία), μοιράζεται (μέσω του pveurope.eu) γνώσεις σχετικά με διαφορετικούς τρόπους βελτιστοποίησης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

      Συνοπτικά:
      1. Διεξαγωγή προηγμένων ερευνών τοποθεσίας
      Οι έρευνες τοποθεσίας είναι κρίσιμες για την επιτυχία της εγκατάστασης.
      Πέρα από τη μέτρηση των διαστάσεων, εστιάστε στην ανάλυση των συνθηκών στέγης για κρυφά ελαττώματα όπως μικρορωγμές σε πλακάκια ή μη βέλτιστα δομικά στοιχεία.
      Χρησιμοποιήστε τεχνολογία drone ή εργαλεία τρισδιάστατης χαρτογράφησης για ακριβή αξιολόγηση.
      Η εκ των προτέρων αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων εξοικονομεί χρόνο σε επανασχεδιασμούς και επί τόπου επίλυση προβλημάτων.



      2. Βελτίωση της προετοιμασίας στο επίπεδο του εδάφους
      Η προδιαλογή εξαρτημάτων κατά στάδια εγκατάστασης και η επισήμανση τους κατά λειτουργικότητα μπορεί να μειώσει τους χρόνους συναρμολόγησης στην οροφή.
      Η οργάνωση των εξαρτημάτων με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι οι εγκαταστάτες έχουν άμεση πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για κάθε βήμα, ελαχιστοποιώντας τη σύγχυση και τις διακοπές.
      Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο απλοποιεί τη ροή εργασίας, αλλά βοηθά επίσης στην αποφυγή λανθασμένης τοποθέτησης ή απώλειας κρίσιμων εξαρτημάτων.
      3. Επένδυση στην ασφαλή και αποτελεσματική κινητικότητα στέγης
      Αποφύγετε αυτοσχεδιασμούς όπως το περπάτημα απευθείας σε πλακάκια στέγης ή ράγες, καθώς κινδυνεύουν με ζημιές και πιθανές καθυστερήσεις.
      Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ειδικές σκάλες στέγης ή συστήματα σκαλωσιάς για να βελτιώσετε την κινητικότητα και να μειώσετε την πιθανότητα ατυχημάτων.
      Ορισμένα προηγμένα συστήματα σιδηροτροχιών, όπως τα ενισχυμένα μοντέλα, υποστηρίζουν ασφαλή σημειακή πίεση, επιτρέποντας επιλεκτική κινητικότητα χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητα της οροφής.
      4. Μείωση της εξάρτησης από τα εργαλεία
      Επιλέξτε Φ/Β συστήματα σχεδιασμένα για βελτιωμένη συναρμολόγηση.
      Για παράδειγμα, τα αρθρωτά συστήματα στερέωσης που απαιτούν μόνο βασικά εργαλεία ή ρυθμίσεις υποδοχής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.
      Όσο λιγότερα εργαλεία απαιτούνται, τόσο πιο γρήγορη και ομαλή είναι η διαδικασία εγκατάστασης.



      5. Διατήρηση αποθεματικού στρατηγικού στοιχείου
      Ακόμη και με ακριβή προγραμματισμό, μπορεί να προκύψουν απροσδόκητα ζητήματα όπως ελαττωματικά εξαρτήματα ή εξαρτήματα που παραβλέπονται. Η διατήρηση ενός πλεονάσματος βασικών υλικών, όπως οι σύνδεσμοι ή τα καλώδια, διασφαλίζει ότι τα έργα παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος χωρίς καθυστερήσεις έκτακτης ανάγκης.
      Διατηρήστε πλεόνασμα 7-10% κρίσιμων εξαρτημάτων Εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο Ανάπτυξη πρωτοκόλλων ταχείας προμήθειας για εξειδικευμένο τμήμα 6. Εφαρμογή στιβαρών πρακτικών διαχείρισης καλωδίων
      Τα σφάλματα καλωδίων είναι από τις πιο συχνές αιτίες καθυστερήσεων σε λειτουργία.
      Η εφαρμογή συστημάτων καλωδίων με έγχρωμη κωδικοποίηση και ετικέτα διασφαλίζει συνδέσεις χωρίς σφάλματα και επιταχύνει την επικύρωση του συστήματος.
      Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σύνθετες εγκαταστάσεις με πολλαπλές στοιχειοσειρές και μετατροπείς.
      7. Συστηματικό εργοτάξιο
      Ένα αποδιοργανωμένο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και ακόμη και ατυχήματα.
      Καθαρίζετε τακτικά τα υπολείμματα και διασφαλίζετε τη συστηματική δρομολόγηση των καλωδίων.
      Η έρευνα δείχνει ότι τα οργανωμένα εργοτάξια μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης.


      8. Προσαρμοσμένα συστήματα τοποθέτησης
      Οι λύσεις τοποθέτησης που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι.
      Για παράδειγμα, το σύστημα Photonica FLEX για κεκλιμένες στέγες μειώνει την ανάγκη για υπερβολικά εξαρτήματα, επιτρέποντας απόσταση έως και 200 cm μεταξύ των γάντζων διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα.
      Ο μηχανισμός TwistLock απλοποιεί τη συναρμολόγηση και οι ενσωματωμένες βάσεις καλωδίων βελτιώνουν την επιμελητεία της καλωδίωσης. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.
      9. Προκατασκευασμένες ηλεκτρικές λύσεις
      Οι προκατασκευασμένοι ηλεκτρικοί διακόπτες εξαλείφουν τον χρόνο που δαπανάται για την κατασκευή προσαρμοσμένων λύσεων επί τόπου.
      Αν και ελαφρώς υψηλότερα σε αρχικό κόστος, εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο κατά την εγκατάσταση και μειώνουν τα ποσοστά σφαλμάτων, παρέχοντας ένα καθαρό θετικό ROI για έργα μεγάλης κλίμακας.
      Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών μπορούν να πλοηγηθούν στην πολυπλοκότητα του εξελισσόμενου τοπίου ηλιακής ενέργειας με πρωτοφανή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Τους δύο πρώτους μήνες του 2025 εκπέμφθηκαν 3.43 εκατ. τόνοι από τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, αυξημένοι κατά 41.6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Στην πρώτη πεντάδα των ρυπαντών βρέθηκαν 2 λιγνιτικοί σταθμοί και 3 σταθμοί ορυκτού αερίου. Οι εκπομπές του τομέα βρίσκονται εκτός της τροχιάς επίτευξης του εκτιμώμενου στόχου συνολικών εκπομπών για το 2025 (10.2 εκατ. τόνοι), με βάση το τελικό αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.
      Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα ηλεκτροπαραγωγής (Φεβρουάριος 2025 για το διασυνδεμένο δίκτυο και Ιανουάριος 2025 για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά) και αυτά των ετήσιων εκπομπών CO2 από το ΣΕΔΕ (2023), εκτιμώνται οι μηνιαίες εκπομπές από κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που παρουσιάζονται εδώ.

      Τον Φεβρουάριο 2025 η ένταση άνθρακα[1] ήταν 335 γρ. CO2/kWh, 25% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 2024 (269 γρ. CO2/kWh). Η υψηλή ένταση άνθρακα οφείλεται στην αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων τον Φεβρουάριο και κυρίως ορυκτού αερίου, το οποίο ακολουθεί αυξητική τάση από τον Οκτώβριο 2024.

      Τον Φεβρουάριο 2025 οι εκπομπές CO2 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα ήταν 1.69 εκατ. τόνοι, ελαφρώς μειωμένες από τον προηγούμενο μήνα (1.74 εκατ. τόνοι τον Ιανουάριο).
      Αθροιστικά για τους δύο πρώτους μήνες του 2025 οι εκπομπές έφτασαν τους 3.43 εκατ. τόνους ξεπερνώντας τις αντίστοιχες των προηγούμενων 4 ετών (2021-2024). Εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 41.6% (+1 εκατ. τόνοι) σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Η αύξηση προήλθε και από τα τρία ορυκτά καύσιμα, αλλά κυρίως από το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη, των οποίων η χρήση για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 78% και 24.3% αντίστοιχα. Όσον αφορά τις πηγές, μεγαλύτερη ήταν η αύξηση εκπομπών από το ορυκτό αέριο (+0.8 εκατ. τόνοι ή + 78.1%). Ακολούθησε σε αύξηση ο λιγνίτης με +0.19 εκατ. τόνους (+18%) και τέλος το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με πολύ μικρή αύξηση (+0.02 εκατ. τόνοι ή + 5.9%).
      Οι εκπομπές των μονάδων ορυκτού αερίου τους πρώτους δύο μήνες του 2025 ξεπέρασαν το 50% των συνολικών εκπομπών (1.82 εκατ. τόνοι ή 53%). Μάλιστα, ήταν οι υψηλότερες εκπομπές των μονάδων αερίου για την αντίστοιχη περίοδο από το 2013. Οι εκπομπές από τη λιγνιτική παραγωγή (1.25 εκατ. τόνοι ή μερίδιο 36.6%) ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές των προηγούμενων ετών από  το 2013, με εξαίρεση την περσινή χρονιά που ήταν υψηλότερες. Mικρότερο ήταν το μερίδιο των πετρελαϊκών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (0.36 εκατ. τόνοι ή 10.5%).

      Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των εκπομπών ανά σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ο λιγνιτικός ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) του Αγίου Δημητρίου βρέθηκε στην 1η θέση τους πρώτους δύο μήνες του 2025, με εκπομπές 0.81 εκατ. τόνους (65% των εκπομπών από τις λιγνιτικές μονάδες). Τον Φεβρουάριο όπως και τον Ιανουάριο, λειτούργησαν τρεις από τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ (III-V) με συνολική παραγωγή 516 GWh, αυτές που καλύπτουν την τηλεθέρμανση της πόλης της Κοζάνης. Η Πτολεμαΐδα 5 βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης εκπέμποντας 0.42 εκατ. τόνους τους πρώτους δύο μήνες του 2025, ενώ ο λιγνιτικός σταθμός Μελίτη Ι, που λειτούργησε μόνο τον Φεβρουάριο εξέπεμψε μόλις 0.02 εκατ. τόνους.
      Την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων ρυπαντών συμπλήρωσαν τρεις σταθμοί αερίου, ο  Άγιος Νικόλαος ΙΙ (0.31 εκατ. τόνοι), η Μεγαλόπολη V (0.3 εκατ. τόνοι) και το Λαύριο IV-V (0.24 εκατ. τόνοι).
      Συνολικά, οι εκπομπές από τις μονάδες με καύσιμο το ορυκτό αέριο έφτασαν το 59.2% των εκπομπών από τις θερμικές μονάδες του διασυνδεδεμένου δικτύου της χώρας (λιγνίτης και ορυκτό αέριο μαζί).
      Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, τις πρώτες τρεις θέσεις κατείχαν δύο από τους τρεις πετρελαϊκούς σταθμούς που βρίσκονται στην Κρήτη (Αθερινόλακκος, Λινοπεράματα) με εκπομπές 0.08, 0.07 αντίστοιχα, και βρέθηκαν στις θέσεις 13 και 14 της γενικής κατάταξης. Στη 17η θέση βρέθηκε ο σταθμός της Σορώνης στη Ρόδο με 0.03 εκατ. τόνους και πολύ μικρή διαφορά από τον πετρελαϊκό σταθμό στα Χανιά.
      Εκπομπές τομέα – σύγκριση με ΕΣΕΚ

      Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο 2025 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα στόχος είναι το 2030 οι εκπομπές και από τα τρία καύσιμα να μην ξεπερνούν τους 4 εκατ. τόνους. Αυτό συνιστά μια σημαντική μείωση (-91%) σε σχέση με το 2013, έτος κατά το οποίο οι θερμικές μονάδες άρχισαν να επιβαρύνονται με το κόστος του άνθρακα τον οποίο εξέπεμπαν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ).
      Στο τελικό ΕΣΕΚ η εκτίμηση για τις εκπομπές του 2025 είναι 10.2 εκατ. τόνοι, 5.05 εκατ. τόνοι δηλαδή λιγότεροι από το 2024 (15.25 εκατ. τόνοι [2]). Τους δύο πρώτους μήνες του 2025 εκτιμάται πως εκπέμφθηκαν 3.43 εκατ. τόνοι από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, το 33.6% δηλαδή του διαθέσιμου προϋπολογισμού άνθρακα για το έτος. Η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από όσο θα χρειαζόταν να εκπεμφθεί τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ώστε ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής να είναι εντός τροχιάς επίτευξης της εκτίμησης για τις συνολικές εκπομπές του με βάση το ΕΣΕΚ. Ο εναπομένων προϋπολογισμός άνθρακα για τους υπόλοιπους 10 μήνες του 2025 είναι 6.77 εκατ. τόνοι.
      Μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των εκπομπών του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από το 2013 ως σήμερα και να διαβάσετε τις αναλύσεις προηγούμενων μηνών εδώ.
      [1] Η ένταση άνθρακα ορίζεται ως ο λόγος των εκπομπών από τα τρία καύσιμα (λιγνίτης, αέριο και πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων και των ΣΗΘΥΑ) ως προς τη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας από το διασυνδεδεμένο δίκτυο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
      [2] Οι εκπομπές του 2024 είναι οι εκτιμώμενες με βάση τις παραδοχές που αναφέρονται εδώ, καθώς ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα επίσημα δεδομένα του Ενωσιακού Μητρώου.
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με περικοπές πράσινης ενέργειας κοντά στις 200 GWh, ένα τεράστιο νούμερο που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού «ψαλιδιού» για όλο το 2024, κλείνει ο Μάρτιος, προϊδεάζοντας για το τι περιμένει τους παραγωγούς ΑΠΕ κατά την πασχαλινή περίοδο.
      Το τι συνέβη κατά τον πρώτο μήνα της άνοιξης δείχνει την έκταση του προβλήματος που θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), χωρίς μάλιστα σε αυτή τη φάση, οι περικοπές να οφείλονται σε κορεσμό των δικτύων, κάτι που είναι θέμα χρόνου να συμβεί.
      Σε όλη την περυσινή χρονιά «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» 860 πράσινες γιγαβατώρες και φέτος, μέσα σε ένα μόνο μήνα, περικόπηκε το 1/4, με «πρωταθλήτριες» τις Κυριακές 2 και 23 Μαρτίου, όπου οι ποσότητες που δεν καταναλώθηκαν (άρα δεν αποζημιώθηκαν) ξεπέρασαν τις 17 GWh. Η αιτία για τον πρώτο αυτό φετινό λογαριασμό της «πράσινης υπερθέρμανσης» που πληρώνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ οφείλεται αποκλειστικά στη χαμηλή ζήτηση του Μαρτίου για ηλεκτρική ενέργεια και την υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών, με τις περικοπές να κρίνονται απαραίτητες, ειδικά τα μεσημέρια, για να μην μπει σε κίνδυνο η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
      Σύντομα όμως θα παρατηρηθεί και το φαινόμενο των περικοπών πράσινης ηλεκτροπαραγωγής λόγω κορεσμού των δικτύων, καθώς η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα προχωρά με τη λογική του overbooking, ένα μοντέλο που έχει επιλεγεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ.
      H εικόνα σε νούμερα
      Σε μια συγκυρία όπου πάρα πολλοί αναρωτιούνται αν η αγορά των ΑΠΕ βαδίζει προς έναν τοίχο, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη λογική του overbooking, δηλαδή της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, που κινείται πάνω από τους στόχους για το 2030.
      Με άλλα λόγια, ενώ η χωρητικότητα του Συστήματος και του Δικτύου με βάση το πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ θα είναι της τάξης των 28-30 GW στα τέλη της δεκαετίας, πλέον τα έργα που λειτουργούν, μαζί με όσα έχουν προσφορές σύνδεσης, φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 32 GW. Σε λειτουργία είναι κάπου ανάμεσα σε 15-16 GW, ενώ τα έργα με προσφορές αθροίζουν ακόμη 17-18 GW. Στα νούμερα αυτά συνυπολογίζονται και εκείνα πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, όπου βρίσκονται συνδεδεμένα πάνω από 92.000 μικρά έργα. Στο παραπάνω «βουνό» δεν υπολογίζεται ότι στην ουρά του ΑΔΜΗΕ περιμένουν αιτήματα για άλλα 47 GW.
      Συνοψίζοντας, αν όντως κατασκευαστούν όλα τα έργα ΑΠΕ με προσφορές σύνδεσης, οι νέες γραμμές μεταφοράς, έτσι όπως σχεδιάζονται για το 2030, θα έχουν υπερφορτώσει από τώρα κατά 100% τη χωρητικότητά τους και θα έχουμε φαινόμενα κορεσμού σε τοπικό επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ακόμη περισσότερες περικοπές και για μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου, καθώς όσες μπαταρίες και να βάλουμε και όσα μέτρα ευελιξίας και να προστεθούν, το νούμερο ένα πρόβλημα παραμένει η ζήτηση.
      Σε μια χώρα όπου η ετήσια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μετά βίας αγγίζει τα 7-8 GW, η Ελλάδα φτάνει να παράγει έως και 17-18 GW ενέργεια όταν ο ήλιος λάμπει και ταυτόχρονα φυσάει. Συνεχίζουμε, μ’ άλλα λόγια, να παράγουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια απ’ όση χρειαζόμαστε, λες και οι ΑΠΕ είναι «αυτοσκοπός», χωρίς να μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο υψηλή πράσινη διείσδυση.
      Το πρόβλημα περιέγραψε όσο καλύτερα μπορούσε από το βήμα του συνέδριου «Power & Gas Forum 2025», προ ημερών, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει μαγική λύση, ούτε τεχνική δυνατότητα να συνδεθούν όλα τα έργα που περιμένουν στην ουρά και ταυτόχρονα να μπορεί να λειτουργεί το εθνικό σύστημα με ασφάλεια, χωρίς απρόοπτα.
      «Έχει τη σημασία του να μη φτάσουμε στο σημείο σε αυτό το πάνελ να βρίσκονται εκπρόσωποι τραπεζών, που θα ενημερώνουν τους επενδυτές για το μέλλον των έργων», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο υπαρκτό ενδεχόμενο πολλά έργα ΑΠΕ να πτωχεύσουν και να περάσουν πλέον στα χέρια των τραπεζών. Και προσέθεσε ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η φιλοσοφία του developer, η οποία εξ ορισμού δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική όσον αφορά τη βιωσιμότητα των έργων.
      Τα σενάρια και το «time out» για νέα αιτήματα
      Στο ερώτημα πού βρίσκεται η λύση, ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι το τέλος του overbooking, κάτι που απαιτεί πολιτική απόφαση από το ΥΠΕΝ. Ενα δεύτερο σενάριο αφορά το πλαίσιο ευέλικτων προσφορών σύνδεσης για νέα έργα που καταρτίζει ο ΑΔΜΗΕ. Βάσει αυτού, ένα μόνο ποσοστό απορρόφησης του έργου ΑΠΕ θα είναι στο εξής εγγυημένο: Η απορρόφηση της υπόλοιπης ισχύος του θα διασφαλίζεται μετά από κάποια έτη και αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπτυξης των δικτύων.
      Εως ότου όμως καταρτιστεί αυτό το νέο πλαίσιο, θα μπορούσε να γίνει μια παύση σε νέες προσφορές και στην υποβολή νέων αιτημάτων για ΑΠΕ που συνεχίζει να «τρέχει» με ρυθμούς 1 GW τον μήνα ο ΑΔΜΗΕ.
      Σε άλλες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, δίνονται προσφορές σύνδεσης με έναρξη ισχύος μετά από αρκετά χρόνια, π.χ. για το 2032. Σε άλλες πάλι χώρες έγινε αναστολή στην υποβολή νέων αιτημάτων για ένα διάστημα, μέχρι να αξιολογηθεί η υλοποίηση όσων έργων έχουν ήδη λάβει προσφορές.
      Το τόλμησαν στην Ισπανία, την περίοδο 2021-2022, βάζοντας φρένο στην πράσινη πλημμυρίδα, μέχρι να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και κάθε μήνα, στο «βουνό» των 47 GW, προστίθεται και από ένα καινούργιο Γιγαβάτ. Εως σήμερα, η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος που θα εισέπραττε από όσους συνεχίζουν να βλέπουν στις ΑΠΕ μια «ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις», δεν το έχει ακόμη τολμήσει.
      Την ανάγκη να μπει φρένο σε νέα αιτήματα για όρους σύνδεσης επανέλαβε από το ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης, τονίζοντας ότι η σχετική Κοινοτική Οδηγία δεν επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να δίνει όρους σύνδεσης που ξεπερνούν τα όρια του δικτύου. «Η ισχύς του overbooking πρέπει να αποτυπώνεται στα προγράμματα αγοράς και στην κατανομή και με τον τρόπο αυτό θα λυνόταν ένα μεγάλο ζήτημα σε ό,τι αφορά τις περικοπές, καθώς δεν θα έμπαιναν εξαρχής στην παραγωγή τα έργα που δεν χρειάζονται», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ.
      Συμπληρώνοντας το κάδρο των προκλήσεων, έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι οδεύουμε προς την κατεύθυνση να γίνουν «τραγικά λάθη» και με τις μπαταρίες, όπου παρατηρείται αντίστοιχη εικόνα, με υπερπληθώρα επενδυτών που ζητούν «εδώ και τώρα όρους σύνδεσης», όταν η απόσβεση όλων αυτών των έργων τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένων των συγκεκριμένων αναγκών.
      Απαιτείται να αλλάξουμε προσέγγιση και να αξιολογούμε κατά πόσο τα έργα προσφέρουν ή όχι στον ευρύτερο σχεδιασμό, είπε από την πλευρά του και ο καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της Ομάδας Έργου του ΥΠΕΝ για τις περικοπές, Σταύρος Παπαθανασίου, τονίζοντας ότι αν θέλουμε να παραμείνει ζωντανός ο κλάδος μελλοντικά, πρέπει να λυθούν η πρόσβαση στο δίκτυο, η βιωσιμότητα των επενδύσεων και κυρίως το υπόδειγμα ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ, καθώς και της αποθήκευσης.
      «Δεν νοείται η αγορά να μη συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ για την αντιστάθμιση των περικοπών, έστω με την ιδιότητα του παρατηρητή», ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, που εκπροσωπεί τους παίκτες των αιολικών, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί μια συνολική λύση, παρά γίνονται αποσπασματικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το φορτίο αναφοράς ή η νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των διαχειριστών από τις ευθύνες των περικοπών, χωρίς να υπάρχει μια ολιστική παρέμβαση.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      «Οταν κάτι δεν πωλείται, δεν πρέπει να παράγεται». Ο βασικός αυτός κανόνας της οικονομίας δεν ισχύει στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πράσινη παραγωγή των ΑΠΕ δεν έλαβε υπόψη της την παράμετρο ζήτηση, αφού οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης της διασφάλισαν εγγυημένη πώληση και εγγυημένη τιμή.
      Κάπως έτσι υπερκαλύψαμε ως χώρα τους ευρωπαϊκούς στόχους έχοντας εγκαταστήσει μέχρι σήμερα 16.000 μεγαβάτ ΑΠΕ, όταν η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια δεν ξεπερνάει τις ώρες αιχμής τις 11.000 μεγαβάτ, ενώ έργα επιπλέον ισχύος 15.000 μεγαβάτ έχουν λάβει από τον ΑΔΜΗΕ όρους σύνδεσης με το δίκτυο και κάθε μήνα υποβάλλονται αιτήσεις για νέα ισχύ 1.000 μεγαβάτ.
      Οι «αρρυθμίες»
      Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η σημαντική αυτή απόκλιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ευθύνεται για τις πολλαπλές «αρρυθμίες» του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που δεν διαθέτει επί του παρόντος συστήματα αποθήκευσης και θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να ισορροπεί για να μην καταρρεύσει και προκαλέσει γενική συσκότιση. Η ευστάθεια του συστήματος, πέρα από το ότι απαιτεί από τον ΑΔΜΗΕ μια ταχυδακτυλουργική διαχείριση ανά δεκαπεντάλεπτο σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως αυτή που διανύουμε, προσθέτει κόστη για τους καταναλωτές που ροκανίζουν τις φθηνές τιμές των ΑΠΕ και παράλληλα δημιουργεί έδαφος για υπερκέρδη από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Αυτό, σε συνδυασμό με σειρά στρεβλώσεων, εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
      Ο κωδικός ΛΠ3
      Τα κόστη που προκύπτουν για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος έχουν τον κωδικό ΛΠ3. Το ποσό του ΛΠ3, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και παρουσίασε η «Κ», το 2024 (Ιανουάριος – Νοέμβριος) αυξήθηκε κατά 31,6% έναντι του 2023 και διαμορφώθηκε στα 395 εκατ. ευρώ, από 300 εκατ. ευρώ το 2023 (11μηνο). Το ίδιο διάστημα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε μόλις 3,3%, στις 37,5 TWh, από 36,3 TWh.
      Για την υψηλή τάση, τις ενεργοβόρες δηλαδή βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό, η επιβάρυνση αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Το 11μηνο του 2024 ο ΛΠ3 έφτασε στα 64,6 εκατ. ευρώ έναντι 47,2 εκατ. ευρώ το 11μηνο του 2023 (αύξηση 37%), με την κατανάλωση το ίδιο διάστημα να έχει αυξηθεί μόλις 4%.
      Η έρευνα αποδίδει τη σημαντική αυτή αύξηση στις υψηλές προσφορές των μονάδων που καλούνται να εξισορροπήσουν την ενέργεια με τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο.
      Καθημερινά οι προμηθευτές δηλώνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις ποσότητες που θα χρειαστούν την επόμενη ημέρα για την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους και οι παραγωγοί αντιστοίχως τις μονάδες και την αντίστοιχη παραγωγή για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, υποβάλλοντας τις προσφορές τους στην αποκαλούμενη αγορά της επόμενης ημέρας.
      Ο ΑΔΜΗΕ καλείται στη συνέχεια να ζητήσει από κάποιες μονάδες να ανεβάσουν την απόδοσή τους ή να τη μειώσουν αντιστοίχως για να ισορροπήσει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά με τη ζήτηση και να μην απειληθεί το σύστημα με μπλακ άουτ. Οσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση προσφοράς – ζήτησης, τόσο αυξάνεται το κόστος εξισορρόπησης και η απόκλιση μεγαλώνει όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ λόγω της ασταθούς και μη προβλέψιμης παραγωγής τους.
      Οταν η ζήτηση είναι υψηλότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί και χρειάζονται επειγόντως επιπλέον φορτία, αυτά οι παραγωγοί ενέργειας τα προσφέρουν με ακόμη πιο υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, τον Νοέμβριο του 2024 η μέση τιμή των έκτακτων φορτίων που χρειάστηκαν για την ευστάθεια του συστήματος διαμορφώθηκε στα 219 ευρώ/MWh, όταν η τιμή για τα «κανονικά» φορτία ήταν 145,243 ευρώ/MWh.
      Σημειώνεται πως αυτή η πρακτική δεν είναι παράνομη, δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Επίσης, συνήθως δεν συμβαίνει να λείπει ενέργεια και να χρειάζονται επιπλέον φορτία. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
      Η υπερδήλωση φορτίων
      Η Grant Thornton, στη μελέτη της για τον λογαριασμό προσαυξήσεων (ΛΠ3), εντοπίζει συμπεριφορές που, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, χρήζουν διερεύνησης ως προς τη νομιμότητά τους από τις αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Νοεμβρίου 2024 οι προμηθευτές ενέργειας υπερδηλώνουν φορτία. Δηλώνουν δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραπάνω ποσότητες από αυτές που χρειάζονται για τους πελάτες τους, τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ στη σχετική επιστολή της προς την αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) και τον ΑΔΜΗΕ, αυτό «υποδηλώνει στρατηγική». Η υπερδήλωση φορτίου κυμαίνεται στο 5%-7,5% και έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αφού αυξάνει πλασματικά τη ζήτηση. Αυτό μάλιστα γίνεται παρότι για αυτές τις αποκλίσεις οι προμηθευτές τιμωρούνται από τον ΑΔΜΗΕ με τη «χρέωση μη συμμόρφωσης». Εξ αυτού του λόγου η ΕΒΙΚΕΝ «δείχνει» τους καθετοποιημένους παίκτες της αγοράς. Οπως αναφέρει στην «Κ», «το όφελος που έχουν από την άνοδο της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά είναι μεγαλύτερο από τη ζημία που θα έχουν στην αγορά εξισορρόπησης ως προμηθευτές». Η ΕΒΙΚΕΝ με την επιστολή της ζητάει να διενεργηθεί από τον ΑΔΜΗΕ μελέτη «η οποία θα αναδείξει ποιοι μεγάλοι παίκτες ακολουθούν συστηματικά αυτή την πολιτική, καθώς επίσης εάν η υπερδήλωση του φορτίου εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους ή και ώρες μέσα στην ημέρα».
      Οι μηδενικές τιμές
      Τις μεσημεριανές ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ κορυφώνεται λόγω των φωτοβολταϊκών, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά υποχωρούν αλλά πάντα λίγο πάνω από το μηδέν, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου μηδενίζονται ή και γυρνούν σε αρνητικές. Aυτό συμβαίνει γιατί αν οι τιμές μηδενιστούν πάνω από δύο συνεχόμενες ώρες, βάσει του κανονισμού λειτουργίας της αγοράς, δεν θα πληρωθούν. Κρατώντας τις τιμές λίγο πάνω από το μηδέν, θα πληρωθούν για ένα προϊόν που έχει μηδενική ζήτηση τις συγκεκριμένες ώρες. Και θα πληρωθούν με την εγγυημένη τιμή που έχουν διασφαλίσει μέσω συμβάσεων. Η πρακτική αυτή μεταφέρει ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ που καλύπτονται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Ετσι χάνεται για τους καταναλωτές ένα μέρος του οφέλους από τη χαμηλή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά που διαμορφώνουν οι ΑΠΕ.
      Η δεύτερη παράπλευρη απώλεια αυτής της πρακτικής είναι οι εισαγωγές και οι περικοπές ενέργειας. Δεδομένου ότι στις γειτονικές αγορές με τις οποίες είναι συζευγμένη η ελληνική αγορά (Βουλγαρία, Ρουμανία) η χονδρεμπορική τιμή μηδενίζει συχνά τις μεσημεριανές ώρες γιατί και εκεί έχουν υψηλή παραγωγή από φωτοβολταϊκά, αυξάνονται οι εισαγωγές προς το ελληνικό σύστημα και έτσι μεγαλώνει η ανάγκη για περικοπές προκειμένου να κρατηθεί όρθιο. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης, υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και αυξημένων εισαγωγών (21,3 GWh, 14% της συνολικής ζήτησης) από Βουλγαρία οδήγησαν σε περικοπές 9,9 GWh. Η συνθήκη αυτή δυσκολεύει εξαιρετικά τον στόχο να καταστεί η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.
      Λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των ΑΠΕ, επίσης, ο ΑΔΜΗΕ σχεδόν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα δίνει εντολές να μπουν στο σύστημα θερμικές μονάδες εκτός αγοράς τις οποίες πληρώνει ακριβότερα, κάτι που επίσης ανεβάζει την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και το ενεργειακό κόστος για τους τελικούς καταναλωτές.
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαϊδα 5, σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου (OCGT) ισχύος 350 MW, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, ενώ παράλληλα παρουσίασε το σχέδιο του για τη δημιουργία data center στην Δυτική Μακεδονία.

      Το σχέδιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 3 Απριλίου στον λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς της Πτολεμαΐδας.
      Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η πλήρης απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026 με το σβήσιμο της «Πτολεμαΐδας 5» με τη σημερινή της μορφή, ενώ η νέα μονάδα φυσικού αερίου για την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να επενδύσει περί τα 300 εκατ. ευρώ θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Όπως είπε ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με εταιρίες προμήθειας της σχετικής τεχνολογίας και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει την επιλογή του αναδόχου. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη μετατροπή του σταθμού, με στόχο την ολοκλήρωσή τους στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο εκτιμάται ότι κλείσει και η συμφωνία με τον ανάδοχο του έργου.




      Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει την έναρξη κατασκευής της μονάδας, που θα είναι hydrogen ready, το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ σχεδιάζεται με τρόπο που μελλοντικά θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε μονάδα κλειστού κύκλου (CCGT) με την προσθήκη τουρμπίνας ατμού, ισχύος 150 MW.
      Για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο θα κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους μικρότερου των 10 χλμ, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ θα είναι έτοιμος το τρίτο τρίμηνο του 2027.
      Δημιουργία data center
      Σε ότι αφορά τη δημιουργία data center στη Δυτική Μακεδονία οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ μιλούν για δυο φάσεις ανάπτυξης του σχετικού έργου. Στην πρώτη φάση η δυναμικότητα του data center θα είναι 300 MW με προοπτική να αυξηθεί σε δεύτερη φάση στο 1 GW.

      Όπως διευκρίνισε ο κ. Στάσσης πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Πάντως εκτίμησε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από data center θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι παρούσα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μεταξύ άλλων και για να διοχετεύσει την ενέργεια που θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
      Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες
      Επίσης ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως της πορείας του σχεδίου για τη δημιουργία data center η ΔΕΗ προχωρεί στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγής ενέργειας από διάφορες πηγές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα πέραν της μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου αναπτύσσει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,2 GW, μπαταρίες ισχύος 300 MW και δυο σταθμούς αντλησιοταμίευσης 320 MW και 240 MW ο καθένας.
      Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανικό σημείο ανάπτυξης data center καθώς διαθέτει μεγάλες ποσότητες ενέργειας παραγόμενης από διαφορετικές ευέλικτες μορφές, διαθέτει ισχυρό δίκτυο λόγω της προηγούμενης δραστηριότητας της ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ενώ επίσης βρίσκεται κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι διαθέσιμη και η γη για την εγκατάσταση data center στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου.
      Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι είναι της τάξης των 8 εκατ. ευρώ/MW για τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το κόστος της ενέργειας και της γης. Σημείωσε τέλος ότι η Ευρώπη συνολικά είναι περίπου 2 χρόνια πίσω από την Αμερική στην ανάπτυξη data centers καθώς και ότι οι μεγάλοι επενδυτές του κλάδου αυτή την περίοδο αναπτύσσουν έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός που δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διερευνήσει την προοπτική μιας τέτοιας δραστηριότητας και να αναζητήσει επενδυτές.
      Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2024 πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρουμανία, με αύξηση 6,2%, επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 1,821 δις ευρώ (αύξηση 41,5%, με συνεισφορά 330 εκατ. ευρώ από τη Ρουμανία), καθαρά κέρδη στα 334,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68,8% σε ετήσια βάση και αυξημένο μέρισμα στα 0,42 ευρώ.
      Για το 2025 ο κ. Στάσσης προέβλεψε ότι τα EBIDTA θα φθάσουν τα 2 δις ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 400 εκατ ευρώ ενώ η εταιρία σχεδιάζει να δώσει μέρισμα για το 2025 0,60 ευρώ έναντι των 0,40 ευρώ το 2024.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε επίπεδα 30 % κάτω από το Φεβρουάριο κινείται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, αποφορτίζοντας τις πιέσεις τόσο προς τους προμηθευτές για αυξημένες εκπτώσεις όσο και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδότηση των λογαριασμών, προκειμένου να συγκρατείται κατά το δυνατόν το κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές
      Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ. Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συνδυασμό της αυξημένης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη μειωμένη ζήτηση. Πρόκειται για εποχικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο καθώς υπάρχει ηλιοφάνεια αλλά και ισχυροί άνεμοι που αυξάνουν την πράσινη παραγωγή σε περίοδο που οι θερμοκρασίες (με εξαίρεση την κακοκαιρία στις αρχές της εβδομάδας) δεν επιβάλλουν τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού.
      Η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ δημιουργεί ωστόσο "παράπλευρες απώλειες" στο "μέτωπο" της ευστάθειας του δικτύου, καθώς όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, μπορεί να προκληθούν διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του δικτύου. Τα προβλήματα εντείνονται περαιτέρω σε περιόδους αργιών όπως η τρέχουσα (ενόψει της αργίας της 25ης Μαρτίου) και το Πάσχα οπότε η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη.
      Για αυτόν τον λόγο οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) λαμβάνουν έκτακτα μέτρα περιορισμού της "πράσινης" παραγωγής με αναγκαστικές περικοπές των μονάδων.
      Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όμως οι πιέσεις στο δίκτυο αυξάνονται καθώς το παραγωγικό δυναμικό των ΑΠΕ αναπτύσσεται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης.
      Ακόμη και το 2024 οπότε επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ, προστέθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 580 μεγαβάτ, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ - σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ - στα 12,08 γιγαβάτ. Συγκριτικά η αιχμή της ζήτησης την περασμένη Κυριακή κυμάνθηκε κοντά στα 7 γιγαβάτ.
      Απάντηση στο πρόβλημα των περικοπών της παραγωγής ΑΠΕ μπορεί να δώσει η αποθήκευση ενέργειας τόσο στα υδροηλεκτρικά με αντλιοταμίευση όσο και σε μπαταρίες μεγάλης ισχύος που αρχίζουν σταδιακά να εγκαθίστανται από εφέτος στο σύστημα. Επίσης, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει ζήτηση από γειτονικά συστήματα. Όμως σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι περικοπές.
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που θα ισχύουν από 1.1.2024 προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση, προς όφελος των καταναλωτών, για τις τιμές των παρόχων.
      Για πρώτη φορά, κάθε καταναλωτής θα ξέρει με ακρίβεια τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και σε ποιο είδος τιμολογίου βρίσκεται, καθώς εισάγεται χρωματική σήμανση, για κάθε τύπο τιμολογίου (μπλε τα σταθερά, πράσινο το ειδικό τιμολόγιο, κίτρινο τα κυμαινόμενα και πορτοκαλί τα δυναμικά).
      Με το νόμο 5066/2023, θεσπίστηκε το ειδικό τιμολόγιο (με πράσινη σήμανση), το οποίο έχει κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι πως η τελική τιμή θα είναι γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, καθώς και ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των παρόχων, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.
      Παράλληλα με το ειδικό, πράσινο, τιμολόγιο, το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Κοινωνικά Ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με σκοπό οι συμπολίτες μας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, να απολαμβάνουν προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.
      Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα υπάρξει, για πρώτη φορά, έκτακτη ενίσχυση ύψους 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενεργειακά ευάλωτους συμπολίτες μας (περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά) που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα και για αυτή την ευρεία κατηγορία καταναλωτών οι τελικές χρεώσεις να «κατεβαίνουν» στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την ενεργειακή κρίση, στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
      Απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για τα νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση που αφορούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις:
      Ερωτήσεις – Απαντήσεις για νέα τιμολόγια
      Γιατί έχουμε τόσα πολλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;
      Γιατί οι πάροχοι έχουν το δικαίωμα να έχουν όσα τιμολόγια θέλουν. Επίσης, γιατί η φύση του συστήματος αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύνθετη. Υπάρχει μία αγορά χονδρικής που η τιμή είναι κυμαινόμενη (αλλάζει διαρκώς, ανά ημέρα και ώρα). Υπάρχουν οι πάροχοι λιανικής, που αγοράζουν στη χονδρική και πωλούν στη λιανική, με πολλές διαφορετικές, εμπορικές πολιτικές. Επιπλέον, γιατί οι ανάγκες και οι επιθυμίες των καταναλωτών είναι πολύ διαφορετικές, ανάλογα με το προφίλ κάθε καταναλωτή (νοικοκυριό, επιχείρηση, ενεργοβόροι καταναλωτές κ.λπ.).
      Τί είδους τιμολόγια υπάρχουν;
      Καταρχάς, υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) και ο καταναλωτής (είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση) επιλέγει αυτό που κρίνει ότι είναι το πιο συμφέρον για εκείνον. Πιο συγκεκριμένα:
      Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων. Δυναμικά, τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών. Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά.
      Σε αυτά τα τιμολόγια προσθέτουμε ειδικό τιμολόγιο, πράσινου χρώματος, που το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους παρόχους. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές, την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1.1.2024. Ωστόσο, με μία απλή δήλωση στον πάροχό τους έως 31/01/2024, μπορούν να παραμείνουν στο προηγούμενο τιμολόγιο. Επίσης, για όποιες αλλαγές τιμολογίων γίνουν στη συνέχεια ακολουθείται η συνήθης διαδικασία. Σημειώνεται πως το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο, που θα διατίθεται από κάθε πάροχο, θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους.
      Για ποιο λόγο εισάγεται αυτό το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο;
      Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των παρόχων. Την 1η ημέρα κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, την τιμή χρέωσης του μήνα, και το κυριότερο, τί τιμές προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.
      Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή μέσα στο μήνα θα αλλάζει;
      Όχι, ο καταναλωτής θα βλέπει μία τιμή κάθε 1η του μήνα, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» για όλη τη διάρκεια του μήνα.
      Μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχει;
      Ναι, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον πάροχο της επιλογής του. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις. Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου προμήθειας, δηλαδή, γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του παρόχου λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.
      Γιατί έχουμε διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια;
      Για να διευκολυνθεί ο καταναλωτής, να κατανοήσει τη φύση των πολλών, διαφορετικών τιμολογίων, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, καλύτερα, τα τιμολόγια μεταξύ των παρόχων.
      Δεν είναι το σύστημα αυτό πολύ «μπερδεμένο»;
      Ναι, το Ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας είναι πολυσύνθετο και για τον καταναλωτή είναι λογικό ότι δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση να ασχολείται, διαρκώς, με τον ποιον πάροχο θα επιλέξει. Γι’ αυτό και εισάγεται το «πράσινο» τιμολόγιο, στο οποίο χωρίς να ασχολείται, ιδιαιτέρως, ξέρει τα δύο πιο θεμελιώδη που τον ενδιαφέρουν: Πρώτον, ποια είναι η τιμή του μήνα και δεύτερον ποιος είναι ο πιο φθηνός του μήνα.
      Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα πάροχο για να βρω τον φθηνότερο;
      Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Στο πράσινο τιμολόγιο, παρακολουθείτε ποιος πάροχος είναι ο φθηνότερος κάθε μήνα και αν δεν είστε ευχαριστημένος κάποιον μήνα ή μετά από κάποιους μήνες με τις τιμές που δίνουν οι πάροχοι, μπορείτε πάντα να αλλάξετε. Είναι λογικό ο καταναλωτής να μην μπαίνει στη διαδικασία, διότι είναι ταλαιπωρία, να αλλάξει πάροχο για μία διαφορά της τάξεως του 1-2 ευρώ το μήνα. Είναι, επίσης, λογικό ότι αν βλέπει πως κάποιος είναι συστηματικά ακριβός, τον αφήνει και πάει σε κάποιον που είναι συστηματικά πιο φθηνός.
      Γιατί εγώ που έχω σταθερό μπλε τιμολόγιο σε συγκεκριμένο πάροχο, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση τιμών με τους υπόλοιπους παρόχους;
      Σε αντίθεση με το ένα ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο ανά πάροχο, στις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων, οι πάροχοι μπορούν να παρέχουν περισσότερα του ενός τιμολόγια σε κάθε κατηγορία, συνδεδεμένα, πολλές φορές, είτε με υπηρεσίες είτε και με άλλα προϊόντα είτε με συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, το ύψος του παγίου μπορεί να διαφέρει, σημαντικά, ανά πάροχο, γεγονός που μειώνει το βαθμό συγκρισιμότητας των προσφερόμενων τιμών ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς, η καθιέρωση του πράσινου τιμολογίου, καθιστά πιο άμεση, εύκολη και διαφανή τη σύγκριση των τιμολογίων των διαφορετικών παρόχων.
      10.Θα είναι διαθέσιμο κάποιο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών;
      Στους λογαριασμούς ρεύματος (ηλεκτρονικούς και έντυπους) και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι πάροχοι στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού, κοινού τιμολογίου του παρόχου τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.
           
       
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Κατά ένα έτος μετατίθεται χρονικά η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, σε μια περίοδο που το μεγάλο «θέλω» της αυτοδιοίκησης στα νησιά είναι η σύνδεση με τον εθνικό κορμό, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή δημοκρατία, όπως το θέτει ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννης Μαλαφής.
      Την ίδια στιγμή και παρότι στα νησιά λειτουργούν εκατοντάδες σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η συμμετοχή τους στην εγκατεστημένη ισχύ είναι χαμηλή, μόλις 15%, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στο πλαίσιο του συνεδρίου «Helexpo Dialogues» και με την ευκαιρία των εκθέσεων «Forward Green» και «Renewable EnergyTech».
      Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των Μη Διασυνδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), βάσει του σχετικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ για το 2025-2034 και του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η ειδική επιστήμονας της ΡΑΑΕΥ, Ελένη Στεργιοπούλου, γνωστοποίησε: «Η διασύνδεση των νότιων και δυτικών Κυκλάδων ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025. Των Δωδεκανήσων ολισθαίνει κατά ένα έτος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο επίσης ολισθαίνει και αναμένεται το 2030, ενώ η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία το 2026. Στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο της τρέχουσας φάσης, έχει ήδη διασυνδεθεί η Νάξος με τη Σαντορίνη και αναμένεται να διασυνδεθούν η Θήρα με τη Φολέγανδρο, η Φολέγανδρος με τη Μήλο, η Μήλος με τη Σέριφο και η Σέριφος με την Αττική ώς το τέλος του 2025». Κατά την κα Στεργιοπούλου, τα μη διασυνδεμένα νησιά είναι σήμερα 44, που συνιστούν 28 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία είναι στην πλειονότητά τους μικρά. «Τα μη διασυνδεμένα συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται με καύσιμο πετρέλαιο από τοπικούς σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ. Λειτουργούν 30 θερμικοί σταθμοί τη ΔΕΗ και 696 σταθμοί ΑΠΕ. Παρά το πλήθος των σταθμών ΑΠΕ ωστόσο, η συμμετοχή τους στην εγκατεστημένη ισχύ είναι μόλις 15%. Συνίσταται κυρίως σε αιολικά πάρκα, λιγότερο σε φωτοβολταϊκά και αυτοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά, ενώ υπάρχουν μόνο δύο υβριδικοί σταθμοί, σε Ικαρία και Κάλυμνο. Η χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στα ΜΔΝ συνδέεται με τους περιορισμούς που συνεπάγεται η απαραίτητη λειτουργία θερμικών σταθμών και των μονάδων τους, που εγγυώνται κατά κανόνα την ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών. Επομένως, η διασύνδεση με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Αν αυτό συμβεί, θα σημαίνει αποφασιστική μείωση του κόστους παραγωγής στα νησιά, δηλαδή μείωση χρεώσεων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δηλαδή άμεσο όφελος για καταναλωτές» εξήγησε η κα Στεργιοπούλου, σύμφωνα με την οποία έχουν διασυνδεθεί 12 νησιά -και η Κρήτη. Ωστόσο, θα παραμείνουν χωρίς διασύνδεση επτά, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Αντικύθηρα, η Αστυπάλαια, η Γαύδος, οι Οθωνοί, η Ερεικούσα και η Μεγίστη, καθώς βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, που διεξήχθη το 2019, έγινε σαφές πως είναι συμφερότερο αυτά τα νησιά να παραμείνουν αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, παρά να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, λόγω κόστους.
      Το παράδειγμα της Χίου, ο «βραχνάς» του ενεργειακού χώρου και η ενεργειακή δημοκρατία
      «(Στο θέμα των διασυνδέσεων) πρέπει να πάμε στοιχισμένοι και με έναν βηματισμό, ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η ενεργειακή δημοκρατία. Υπάρχει χάσμα και πρέπει μαζί να το κλείσουμε, για αυτό είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν πιο ταχεία διασύνδεση με τον εθνικό κορμό. ‘Ενα νησί όπως η Χίος, που έχει κουλτούρα και παράδοση και θέλει τις ΑΠΕ εδώ και δεκαετίες, έχει σήμερα εγκλωβιστεί, γιατί δεν υπάρχει (ελεύθερος) ενεργειακός χώρος. Η ενεργειακή μετάβαση, η διείσδυση των ΑΠΕ και η απανθρακοποίηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις. Τα περισσότερα από τα νησιά εξακολουθούν να εξαρτώνται από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε ο κ. Μαλαφής.
      «Επί δεκαετίες ζητάμε θεσμοθετημένο ενεργειακό χώρο. Φυσιολογικά και δημοκρατικά θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί για τους ΟΤΑ ζωτικός ενεργειακός χώρος, για να καταπολεμείται η ενεργειακή φτώχεια. Το αίτημα αυτό το ακούν όλες οι κυβερνήσεις με τον ίδιο τρόπο: δεν το ακούν (...) Για να υπάρχει κοινωνική συναίνεση (στις επενδύσεις ΑΠΕ) πρέπει να δοθεί ζωτικός ενεργειακός χώρος στους ΟΤΑ, για να μπορέσουν να πείσουν την κοινωνία για τη συμμετοχικότητα και να μπορέσουν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να γίνει σωστά το δεύτερο» υποστήριξε.
      Κατά τον κ. Μαλαφή, η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη Χίο, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 842 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή 213 χλμ, δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά ένα στρατηγικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του κόστους ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος. «Το 2023 είχαμε παραγωγή περίπου 185.000 ΜWh (μεγαβατώρες), εκ των οποίων το 83% προέρχεται από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και το 17% από ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα, τη διασυνδεμένη, ο μέσος όρος ήταν 57% από ΑΠΕ. Με τόσο μεγάλο χάσμα δεν καταπολεμάς την ενεργειακή φτώχεια, ούτε πετυχαίνεις ενεργειακή δημοκρατία (...) Και βεβαίως το κόστος της ενέργειας ήταν (για τη Χίο) 262 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 120 ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ δεν απαιτεί μόνο τεχνικές λύσεις αλλά και εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων.
      Περιορισμένα είναι τα περιθώρια διασύνδεσης ισχύος για νέες συνδέσεις ΑΠΕ σε πολλά από τα μη διασυνδεμένα νησιά, λόγω τεχνολογικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων και εξαιτίας της ανάγκης να διασφαλιστεί η αξιόπιστη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων και η ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥΥ (Κλάδος ενέργειας), Δημήτρης Φούρλαρης. «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη τεχνολογική λύση -αποθήκευση ενέργειας, ευέλικτες μορφές παραγωγής, έξυπνες δικτυακές υποδομές- για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε πως τα καινοτόμα έργα, πιλοτικά και εμβληματικά, που έχουν ήδη γίνει σε νησιά, «μας έχουν ήδη αποδείξει ότι η συνδυαστική αξιοποίηση των ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας και των έξυπνων δικτύων μπορεί να εξασφαλίσει καθαρή, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική ενέργεια. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να γίνουν πυξίδα για την ευρύτερη εφαρμογή βιώσιμων ενεργειακών λύσεων σε όλη τη χώρα».
      Ένα από τα πιο καινοτόμα ρυθμιστικά πλαίσια σε παγκόσμιο επίπεδο διαθέτει -με τον κώδικα διαχείρισης ΜΔΝ- η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο ειδικός επιστήμονας Διονύσιος Παπαχρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον ειδικό μηχανισμό στήριξης για τους υβριδικούς σταθμούς στα νησιά, αλλά και στις δύο μεγάλες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη: η πρώτη είναι το πρόγραμμα «ΕU Clean Energy 2030», με τη συμμετοχή 30 νησιών της Ευρώπης, εκ των οποίων τα έξι στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Ικαρία, Λέσβος, Μεγίστη, Τήλος και Ψαρά), που έχουν ως στόχο το 100% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ ως το 2030. Και η δεύτερη είναι η «GReco ISLANDS», με στόχο να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55% οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ώς το 2030. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά 39 νησιά στην Ελλάδα, περίπου 218 οικισμούς, σχεδόν 40.000 κατοίκους και 4500 μαθητές.
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ από το υφιστάμενο 20% σε ποσοστό έως και 50%, αποτελεί κεντρικό στόχο του ΕΣΕΚ για το ενεργειακό μείγμα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή ημερίδα της ΡΑΑΕΥ, στα πλαίσια της Forward Green & Renewable Energy Tech 2025.
      Σύμφωνα με παρουσίαση των στελεχών της Αρχής, Ελένης Στεργιοπούλου και Διονύσιου Παπαχρήστου, τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος ΑΠΕ στα ΜΔΝ με ορίζοντα το 2030 φτάνουν τα 118,9 MW. Η ισχύς αυτή αφορά σε 19,75 MW για αιολικά, 12,71 MW για φωτοβολταϊκά και 86,4 MW για υβριδικούς σταθμούς. Συνολικά, τα εγκεκριμένα περιθώρια ισχύος καλύπτουν τα 315,1 MW.
      Επί του παρόντος, σε λειτουργία βρίσκονται 695 μονάδες με συνολική ισχύ τα 162,5 MW, ενώ επιπλέον έργα έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 34,4 MW. Αναλυτικότερα, στα σχετικά διαγράμματα απεικονίζονται τα ανά τεχνολογία και γεωγραφική κατανομή τα συνδεδεμένα έργα, καθώς και η διαθέσιμη ισχύς.
       
       
       
      Σημειώνεται ότι, στην πορεία απανθρακοποίησης των νησιών, όπως εκφράστηκε και από την ημερίδα της ΡΑΑΕΥ, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι σχετικές πρωτοβουλίες EU clean energy 2030 και GRecoISLANDS. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕ για τα 30 “καθαρά” νησιά έως το 2030, η Ελλάδα συμμετέχει με 6 νησιά, την Αστυπάλαια, τη Λέσβο, τη Μεγίστη, τα Ψαρά, την Τήλο και τα Δαπόντια νησιά (Ερεικούσα/Οθωνοί). Επιπλέον, μέσω του GRecoISLANDS αναμένεται να διατεθούν μεταξύ άλλων περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών. Πυλώνες τους προγράμματος αυτού είναι η ενεργειακή μετάβαση, η βιώσιμη διαχείριση πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, η επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού.
       
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.