Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σχέδιο για περαιτέρω αποκρατικοποίηση σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ


    Προετοιμασία για πώληση ποσοστού από 51% έως 65% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Σχέδιο για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με μείωση του μεριδίου του δημοσίου πολύ κάτω από το 51%. Φθινόπωρο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει δομικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων και υποδομών ενέργειας. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «στην ενέργεια δρομολογείται ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στις εταιρίες που διαχειρίζονται τα δίκτυα και τις γραμμές μεταφορές ηλεκτρισμού με σκοπό τη δρομολόγηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων».

    Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές η αναγγελία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ιδιωτικοποίηση της κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας  (ΔΕΔΔΗΕ), προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή. Μάλιστα, με βάση τα όσα ερμηνεύουν άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες στην αγορά, η ιδιωτικοποίηση θα αφορά ποσοστό από 51% έως και 65%.

    Ο AΔΜΗΕ

    Πρότυπο για τη σαρωτική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί η ώθηση που έχει πάρει ο ΑΔΜΗΕ μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση του. Μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr πως «ο Διαχειριστής Μεταφοράς δρομολογεί σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων». Και συμπληρώνουν «αν είχε πουληθεί μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου τότε οι ταχύτητες που θα ανέπτυσσε ο AΔΜΗΕ θα ήταν κατά πολύ υψηλότερες».

    Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν την κυβερνητική απόφαση να παραχωρηθεί κι άλλο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μέτοχοι του AΔΜΗΕ είναι με 51% η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών AΔΜΗΕ Συμμετοχών, το ελληνικό δημόσιο με 25% μέσω της ΔΕΣ AΔΜΗΕ και με 24% η κινεζική State Grid. Η AΔΜΗΕ  Συμμετοχών μεταβίβασε  το 51,12% των μετοχών της στη ΔΕΣ AΔΜΗΕ κι έτσι το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 51,07% των μετοχών του AΔΜΗΕ .

    Η εκκίνηση διαδικασίας πώλησης από την πλευρά του δημοσίου νέου πακέτου μετοχών ενεργοποιεί βάση της συμφωνίας των μετόχων, που είχε συναφθεί όταν εισήλθε η State Grid, το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για τον Κινέζο επενδυτή.

    Πληροφορίες θέλουν, πως οι σχετικές αποφάσεις για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του AΔΜΗΕ δεν αποκλείεται να κλειδώσουν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ

    Σε πρώτη προτεραιότητα, πάντως, είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αφού πρώτα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την μεταφορά των πάγιων περιουσιακών στοιχείων από τη ΔEH στον Διαχειριστή. Η αξία τους εκτιμάται σε περίπου 3 με 3,5 δισ. ευρώ.

    Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αποσκοπεί την πώληση, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικού ποσοστού μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ μέσα από διαγωνισμό που θα διενεργήσει η ΔEH. Τα έσοδα αφενός θα ενισχύσουν τη δημόσια επιχείρηση και αφετέρου η είσοδος στρατηγικού επενδυτή εκτιμάται ότι θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση τόσο στην ίδια την εταιρεία, όσο και στην αγορά ηλεκτρισμού.

    Ο Διαχειριστής έχει μπροστά του ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου διανομής (μέση και χαμηλή τάση), το οποίο δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παρατηρούν την ανάγκη της εκτέλεσης του έργου ύψους 1,5 δισ. ευρώ της τηλεμέτρησης και της εγκατάστασης των 7,4 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών.

    Με αυτήν την επένδυση θα δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην λιανική, με τους προμηθευτές ρεύματος να μπορούν να διαμορφώνουν ευέλικτα τιμολόγια καθώς και να τιμολογούν τους πελάτες τους σε πραγματικό χρόνο.

    Πέραν, όμως, αυτού του έργου αναγκαίες είναι και οι επενδύσεις για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ανανέωσης του δικτύου διανομής ώστε να αρθούν εμπόδια δραστηριοποίησης κυρίως παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σεπτεμβρίου.   

    Χρήστος Κολώνας
    [email protected]


    Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1694827/metohos-meiopshfias-to-dhmosio-se-deddhe-kai-admhe.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.