Jump to content
 • Novatron
 • Εργασιακά

  685 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Δυνατότητα επισύναψης βεβαιώσεων του άρθρου 83 σε συμβολαιογραφικές πράξεις.
   Με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 4495/2017, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 4843/2021, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται, αντί των οριζομένων στο κεφάλαιο Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83.
   Οι βεβαιώσεις εκδίδονται με ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021 και έχουν δίμηνη ισχύ, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017, και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει η ισχύς τους.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Έρχονται τον Νοέμβριο οι e-Μεταβιβάσεις ακινήτων. Με τον συμβολαιογράφο να αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής, η μεταβίβαση ενός ακινήτου θα μπορεί να γίνεται ακόμα και μέσα σε 3 λεπτά, αφού προηγουμένως συγκεντρωθούν ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά (από Εφορία, Κτηματολόγιο, δήμους κ.λπ.). Η πλατφόρμα e-Μεταβίβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ένα one-stop-shop που θα επιταχύνει τα συνολικά 11 βήματα που είναι σήμερα απαραίτητα για να γίνει μια μεταβίβαση, συρρικνώνοντας τον χρόνο από τους τουλάχιστον έξι μήνες που διαρκεί σήμερα σε μόλις λίγα λεπτά.
   Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη μέσα στον Νοέμβριο μια μικρή ομάδα συμβολαιογράφων, που εκπαιδεύονται ήδη, θα δοκιμάσει τη διαδικασία ώστε να διορθωθούν τυχόν προβλήματα, ενώ στη δεύτερη θα μπει σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία ως το τέλος του έτους με το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας. Σε αυτή τη φάση, θα μεταβιβάζεται τακτοποιημένο ακίνητο σε λειτουργούν Κτηματολόγιο από φυσικό πρόσωπο σε φυσικό πρόσωπο.
   Χωρίς ταλαιπωρία
   Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr έρχεται για να απλουστεύσει και να επιταχύνει μια διαδικασία που στο μυαλό όλων συνδέεται με ταλαιπωρία, ουρές σε διάφορες υπηρεσίες, χαρτούρα και απρόβλεπτα εμπόδια. Σήμερα, απαιτούνται περίπου 17 πιστοποιητικά τα οποία οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιοι και να τα πάρουν στα χέρια τους και συνολικά 11 βήματα, όταν ο διεθνής μέσος όρος είναι 4,7 βήματα, σύμφωνα με την καταγραφή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόκειται δε για μια διαδικασία που ναρκοθετεί και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς βάζει εμπόδια στο «επιχειρείν». Οπως είχε αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, «στόχος μας είναι ο συμβολαιογράφος που θα έχει αυτή την εφαρμογή να μπορεί να αντλεί από όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται αυτόματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα ώστε οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να μην ταλαιπωρούνται στις μεταβιβάσεις».
   Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, εάν υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα τακτοποιημένο ακίνητο και ο πωλητής είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά, τότε πραγματικά η μεταβίβαση γίνεται σε μόλις ένα βήμα από έντεκα.
   Μια εφαρμογή για τρεις
   Το e-Μεταβιβάσεις θα υποστηρίζει δύο ρόλους, του συμβολαιογράφου και του πολίτη, ο οποίος θα είναι είτε Πωλητής είτε Αγοραστής. Μόλις οι δύο τελευταίοι συμφωνήσουν στην αγοραπωλησία του ακινήτου, τότε χτυπούν την ηλεκτρονική πόρτα του συμβολαιογράφου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι ή την εργασία τους. Το σύστημα ταυτοποιεί και τους τρεις χρήστες, με τον συμβολαιογράφο να περνά δύο στάδια, το πρώτο μέσω των κωδικών Taxisnet και το δεύτερο μέσω του Μητρώου Συμβολαιογράφων. Πωλητής και Αγοραστής ταυτοποιούνται μέσω των κωδικών Taxisxnet.
   Στην έναρξη της διαδικασίας ο συμβολαιογράφος, αφού καταχωρίσει τον ΑΦΜ του πωλητή ή των πωλητών (καθώς μεταβιβάζονται δικαιώματα ιδιοκτησίας) και του αγοραστή στο e-Μεταβιβάσεις, προσκαλεί αμφότερους να τον εξουσιοδοτήσουν, αποστέλλοντας ένα link καταχώρισης μέσω email και SMS ότι είστε ο πωλητής και ο αγοραστής του ακινήτου.
   Ο πωλητής, από τη δική του πλευρά, αφού ταυτοποιηθεί και αποδεχθεί ότι θα γίνει προσπέλαση των στοιχείων του, παρέχει την εξουσιοδότηση ώστε πια ο συμβολαιογράφος να συλλέξει τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσει στην αγοραπωλησία.
   Η σύνδεση με τα δίκτυα
   Μια καινοτομία του συστήματος αποτελεί η παραγωγή ενός κωδικάριθμου με QR code, που φέρει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες υπηρεσίες, απαλλάσσοντας πολίτες και επιχειρήσεις από τα πήγαινε-έλα με τεράστιους φακέλους.
   Δεύτερο βήμα του e-Μεταβίβαση είναι η διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ προκειμένου να απευθύνεται και σε επιχειρήσεις, καθώς θα πιστοποιείται ο νόμιμος εκπρόσωπος. Ομως η επόμενη φάση θα προχωράει ακόμα πιο πέρα εντάσσοντας τα Μητρώα της Αρχαιολογίας και των περιοχών Natura ή τους δασικούς χάρτες, ώστε να επεκταθεί και στα μη «καθαρά» ακίνητα για να καλύψει όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων στη χώρα. Ηδη προβλέπεται το εν λόγω έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
   Τα ηλεκτρονικά βήματα των συμβολαιογράφων για τα δικαιολογητικά
   Ξεκινά ένα μεγάλο δίχτυ διαλειτουργικότητας που «επικοινωνεί» άμεσα με το Κτηματολόγιο, το Φορολογικό Μητρώο, το Μητρώο του υπουργείου Εργασίας, την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ο πωλητής επιλέγει μέσω του δικού του προφίλ, από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Ε9 του, εκείνο που θέλει ή καταχωρεί εξαρχής τον κωδικό του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). Επίσης, εφόσον το έχει διαθέσιμο, μπορεί να μεταφορτώσει το συμβόλαιο ή να το αναζητήσει ο ίδιος στο maps.gov.gr. ή ο συμβολαιογράφος μέσω της Θέασης στο επόμενο βήμα. Από τη στιγμή που ο πωλητής θα πατήσει ολοκλήρωση, ξεκινάει ο κύκλος του συμβολαιογράφου, που έχει λάβει απαραιτήτως τις εξουσιοδοτήσεις των δύο μερών μέσω email.
   Η συλλογή όλων των απαραίτητων εγγράφων γίνεται χωρίς καθόλου χαρτιά. Ελαχιστοποιείται σε πρώτη φάση ή και εξαλείφεται η φυσική επαφή του πολίτη με υπηρεσίες και γκισέ. Τι «τραβάει» λοιπόν ο συμβολαιογράφος με όπλο τις διαλειτουργικότητες:
   ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) που είτε έχει χορηγήσει ο πωλητής είτε ανιχνεύεται μέσω Κτηματολογίου. Συμβόλαιο του ακινήτου. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν είναι πληρωμένος δεν θα μπορεί να «κλειδώσει» ο συμβολαιογράφος τη διαδικασία. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), το οποίο και είναι αυτό που ακόμη δεν διαλειτουργεί διότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ψηφιακές υπηρεσίες στους δήμους της χώρας, άρα απαιτείται αίτηση του πωλητή. Εγγραφα μηχανικού. Εφόσον υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (δεν είναι υποχρεωτική), τότε «γυρίζει» όλα τα απαιτούμενα έγγραφα αυτόματα, αλλιώς συλλέγονται και μεταφορτώνονται σε ένα μόνο αρχείο στην εφαρμογή. ΚΗΔ (Κωδικός Ηλεκτρονικού Διαγράμματος), ο οποίος αντλείται από Κτηματολόγιο και εκδόθηκε από τον μηχανικό όταν ανέβηκε το τοπογραφικό. Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Οταν όλα τα παραπάνω «κλειδώσουν», τότε ο συμβολαιογράφος πατάει το κουμπί «Δήλωση» και μεταφέρεται στο myProperty της ΑΑΔΕ από το οποίο προκύπτει αυτόματα η ταυτότητα πληρωμής, που αποστέλλεται στον αγοραστή, ο οποίος και οφείλει και να καταβάλει τον φόρο. Αυτό σημαίνει και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν γίνει και η μετεγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο και πάλι ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο.
   Κλώντζα Ολγα
   https://news.b2green.gr/11676/ξεκινά-η-πιλοτική-λειτουργία-της-ψηφι

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με το βλέμμα στο μέλλον, τις ανάγκες για την υλοποίηση του αναπτυξιακού άλματος με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης από τη μία πλευρά αλλά και την αναπτυξιακή συνέχεια μετά το 2027-2030, ο Πρόεδορς του ΤΕΕ διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στην έναρξη του 4ου Athens Investment Forum που συνδιοργανώνει το ΤΕΕ στο ΚΠΙΣΝ.
   «Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται», τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, αναφερόμενος στην «άμεση πρόκληση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού, με ένα μοναδικό στην ιστορία πακέτο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να αλλάξει σελίδα, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν, σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία».
   Στέλλοντας αυστηρά μηνύματα, προς όλες τις πλευρές, να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους, είπε ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο», τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο» και αφού διαβεβαίωσε ότι «δουλειά υπάρχει για όλους», απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».
   «Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή», είπε ο επικεφαλής του ΤΕΕ και αφού κάλεσε  να αξιοποιηθεί «η γνώση που έχουμε για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια» και να ανταποκριθούμε στις «νέες προκλήσεις, που ζούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα», σε συνέχεια της πρότασης που έχει καταθέσει το ΤΕΕ για το «Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», ο Γιώργος Στασινός μίλησε πρώτος δημοσίως, για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το μέλλον των Υποδομών», προτείνοντας «να σχεδιαστεί από τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», ώστε «να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030».
   Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στο τέταρτο επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας, (4ο Athens Investment Forum), με θέμα: «Χρηματοδοτώντας την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», που συνδιοργανώνει το ΤΕΕ, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, εκπροσώπων οργανισμών, παραγωγικών, επενδυτικών χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών φορέων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επίσης ζήτησε: «να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών για τα νέα έργα αλλά και αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, ώστε να μην οδηγηθούμε να κλείσουν οι τεχνικές εταιρίες, λόγω υπέρογκου κόστους, που δεν αποζημιώνεται και τελικώς να μην γίνουν και τα έργα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναμορφωθούν οι αμοιβές των μηχανικών,  τονίζοντας ότι «το ΤΕΕ είναι το Επιμελητήριο της τέχνης, της τεχνικής και της πράξης. Είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας. Και στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ώστε όλοι όσοι μοχθούν και εργάζονται να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους».
   «Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα, από τη στιγμή που ανατίθενται»
   «Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα, από τη στιγμή που ανατίθενται. Όχι μόνο χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά να προχωρούν ακόμη και πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να επιβραβεύσουν την επιτάχυνση των έργων και να τιμωρούν τις καθυστερήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δουλειά υπάρχει για όλους». Απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».
   Ζήτησε μάλιστα όλοι να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο» και τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο». Εφιστώντας την προσοχή του ακροατηρίου του συνεδρίου στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για τα οποίους, όπως είπε «γνωρίζουμε τις κατευθύνσεις και πολλά από τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν ενώ σύντομα θα μάθουμε το σύνολο των έργων, που θα υλοποιηθούν», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε δεικτικά ότι «ξέρουμε τι να περιμένουμε αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να υλοποιήσουμε…».
   Και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές λέγοντας: «Είναι κρίσιμο να προετοιμαστούμε, αποτελεσματικά, τώρα. Είναι κρίσιμο όλοι να οργανωθούμε, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να αναλάβουν, να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν, τόσο τις μελέτες, όσο και τα κατασκευαστικά έργα που έχουμε μπροστά μας. Μελέτες για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, την αναμόρφωση του συνόλου του χωροταξικού σχεδιασμού, την ωρίμαση και την αδειοδότηση έργων υποδομής. Αλλά και τα ίδια τα έργα υποδομής σε όλη τη χώρα, και μαζί τα πολλά και φιλόδοξα οικιστικά και επιχειρηματικά ή βιομηχανικά projects, τις μεγάλες και μικρές οικοδομές, το μεγάλο σχέδιο του Ελληνικού, τις προγραμματισμένες και σχεδιαζόμενες αστικές αναπλάσεις. Χωρίς να τσακωνόμαστε για τις αποφάσεις και να χάνουμε χρόνο σε προσφυγές και διαδικασίες. Ειλικρινά, δουλειές υπάρχουν για όλους. Και επίσης ειλικρινά νομίζω ότι μπορούν να περιοριστούν και οι παράλογες εκπτώσεις».
   Συνεργασία ΤΕΕ – Πολιτείας για την απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση
   Ο Γιώργος Στασινός έθεσε στο δημόσιο διάλογο τα θέματα του είδους και της αύξησης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και ανακοίνωσε ότι «το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και καταθέτει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για να προσελκύσουμε νέο τεχνικό προσωπικό. Ανέργους. Πρόσφυγες. Επαναπατριζόμενους επιστήμονες. Αλλά και νέους από τα Τεχνικά και Γενικά Λύκεια. Με σχεδιασμό για κατάρτιση, μαθητεία, γρήγορη εκμάθηση».
   «Όσοι κινούμαστε στην πραγματική οικονομία γνωρίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας είναι καλοί οι σχεδιασμοί και καλά τα χρήματα αλλά κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά. Ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός πόρος για τον δικό μας τομέα είναι ο ανθρώπινος. Έχει αποδειχθεί ιστορικά. Το βλέπουμε και τώρα με τις ανάγκες που υπάρχουν και αυτές που έρχονται. Πρέπει οι τεχνικές και μελετητικές εταιρείες να οργανωθούν, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές, να μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα νέο προσωπικό, να μπορούν να το διαχειριστούν αλλά κυρίως πρέπει να μπορούν να το βρουν». είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ καλώντας, το  σύνολο του πολιτικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της Πολιτείας να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.
   Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων, λόγω των αυξήσεων στα υλικά
   Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο αρμόδιους υπουργούς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ  έθεσε ευθέως και επισήμως το θέμα της αναθεώρησης των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων αναφέροντας ότι:
   «Πρέπει να λύσουμε άμεσα ένα θέμα που ήδη έχουμε μπροστά μας και είναι επικίνδυνο. Με τη συσσώρευση των αυξήσεων στα υλικά έχει αλλάξει το κοστολόγιο των έργων. Ας μην μπω σε ποσοστιαία παραδείγματα ανά υλικό, γνωρίζουμε τι γίνεται…. Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις. Να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών με βάση το οποίο υπολογίζει τον προϋπολογισμό στα έργα, και στο τέλος της ημέρας πληρώνονται οι εταιρείες που κάνουν τα έργα. Όχι μόνο για τα νέα έργα… Αν δεν γίνει αυτό και για τα υφιστάμενα έργα, αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, φοβάμαι πως θα οδηγηθούν εταιρείες να κλείσουν στο τέλος, λόγω υπέρογκου κόστους που δεν αποζημιώνεται και εν τέλει τα έργα δεν θα γίνουν….»
   «Όσοι μοχθούν και εργάζονται πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους»
   Θέτοντας το θέμα των αμοιβών των μηχανικών ο Γιώργος Στασινός είπε ότι «πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα», τονίζοντας ότι «το ΤΕΕ στηρίζει και προσπαθεί για όλους όσοι μοχθούν και εργάζονται – και οι οποίοι πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους. Στηρίζει και προσπαθεί για όσους επιχειρούν και ρισκάρουν αφενός για να κερδίσουν και αφετέρου για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη, πιο ευημερούσα οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζοντας:
   «Προχωρούμε όλοι μαζί, οι άνθρωποι της πράξης, που θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, το επάγγελμά μας λίγο πιο ουσιαστικό, την επιστήμη μας λίγο πιο συνδεδεμένη με την κοινωνία».
   «O στόχος πρέπει να είναι ένας και κοινός, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν σε ολόκληρη την οικονομία: να ξοδέψουμε όλα τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, εγκαίρως και εμπροσθοβαρώς. Εγκαίρως, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Γιατί μόνο έτσι το μέρισμα ανάπτυξης θα φτάσει σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως πρέπει.  Μόνο έτσι θα γίνουν συμμέτοχοι της κοσμογονίας επενδύσεων και ανάπτυξης που προβλέπεται όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας».
   «Η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή»
   Αναφερόμενος στο μέλλον του τεχνικού κόσμου, μετά την τρέχουσα δεκαετία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε:
   «Ποιες θα είναι οι δουλειές του μέλλοντος στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε; Τί θα κάνουν οι εταιρείες του τεχνικού κόσμου, όταν τελειώσουν τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεγάλες πλέον δομές και με ειδικευμένο προσωπικό;» έθεσε τα ερωτήματα ο Γιώργος Στασινός, αναφέροντας ότι ήδη συμμερίζονται πολλοί στο ΤΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα την άποψή του, η οποία είναι: «υπάρχει μέλλον».
   Για το μέλλον, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «η απάντηση βρίσκεται στην επιστημονική  γνώση για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια»,  λέγοντας ότι: «ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα προχωρά και θα εξελίσσεται, χωρίς βέβαια να μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη με ακρίβεια το σημείο που θα βρίσκεται σε μια δεκαετία. Αλλά κυρίως είναι μπροστά μας οι προκλήσεις της ανθεκτικότητας… Ιδίως στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών». Και τόνισε:
   «Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή. Γνωρίζετε ότι έχουμε κτίρια και υποδομές ήδη πολύ παλαιά. Πρέπει να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τι μπορεί να ανακαινιστεί, τι να επισκευαστεί και τι πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε όλες τις υποδομές τις χώρας, όσες έχουν ξεπεράσει ένα βάθος χρόνου από την κατασκευή τους. Αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο, που δεν έχει ξαναγίνει συστηματικά στη χώρα. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και να μελετήσουμε πώς θα γίνει αυτό. Για να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα επενδύσεων, που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι αυτό: να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Και μαζί να τη βελτιώσουμε, να την πρασινίσουμε, να την κάνουμε πιο ανθεκτική».
   Να χαραχθεί από τώρα Εθνική Στρατηγική για το μέλλον των Υποδομών 
   «Χρειαζόμαστε μια μέσο- ή μάκρο – πρόθεσμη ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  ή αν προτιμάτε ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ. Δεν έχει σημασία πώς θα το ονομάσουμε», είπε ο Γιώργος Στασινός και περιγράφοντας «το επόμενο μεγάλο αφήγημα» για την επόμενη δεκαετία, με σημείο αναφοράς «το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», που ήδη έχει προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
   Ζήτησε συγκεκριμένα «να οργανώσουμε ένα πραγματικό Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανοικοδόμησης. Και επειδή οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι ο Μηχανισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και Ανθεκτικότητας, ας μιλήσουμε εμείς πρώτοι για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», τονίζοντας ότι:
   «Βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα από τις διαδικασίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε τα επόμενα 3-5 χρόνια στα έργα που τώρα σχεδιάζονται και προχωρούν… Πρέπει ταυτόχρονα να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Οι πόροι θα βρεθούν.  Οι διεθνείς τάσεις είναι συγκεκριμένες και δεν πρόκειται να αλλάξουν παρά μόνο προς το καλύτερο για έργα και σχέδια ανθεκτικότητας, ανταγωνιστικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.  Με συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης θα μπορέσουν να βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται. Διδαχθήκαμε όλοι νομίζω από την διεθνή και εγχώρια κατάσταση των τελευταίων ετών και μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Αλλά για να γίνει αυτό εγκαίρως πρέπει να κινητοποιηθούμε και να μελετήσουμε και να σχεδιάσουμε τώρα», υπογραμμίζοντας ότι:
   «Πρέπει να ξέρεις τι θες να κάνεις, τι θες να φτιάξεις και πως. Τότε οι πόροι βρίσκονται, νωρίτερα ή αργότερα. Αν είσαι σοβαρός, τους προσελκύεις. Και αυτό είναι εν τέλει που περιγράφω. Ένα πλαίσιο σχεδιασμού και κατανομής πόρων που αποδεικνύει ότι είμαστε σοβαροί».
   Το 4ο Athens Investment Forum συνεχίζεται στο ΚΠΙΣΝ και μεταδίδεται διαδικτυακά στο: www.aif.gr

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Να αλλάξει την εικόνα στην εξυπηρέτηση των πολιτών αναπτύσσοντας την συνεργασία μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και να «κερδίσει» την εμπιστοσύνη σε καινοτόμες υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική υπογραφή θα επιχειρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   Ήδη η Κοινωνία της Πληροφορίας έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση το έργο: «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για την οριζόντια εποπτεία και συντονισμό της εφαρμογής Διαλειτουργικότητας των Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
   Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από Εθνικούς Πόρους. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών.
   Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την οριζόντια εποπτεία και το συντονισμό της συνολικής παρέμβασης «Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας και Διαλειτουργικότητας Συστημάτων για την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», η οποία πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω των κάτωθι δύο Συμφωνιών-Πλαίσιο (ΣΠ):
   ΣΠ1: «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης» ΣΠ2: «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης». Ο Προϋπολογισμός Έργου - εκτιμώμενη αξία σύμβασης ανέρχεται σε 450.000 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ , προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 558.000 ευρώ, ΦΠΑ 24% 108.000 ευρώ.
   Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα χρόνια και νοείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως την υποβολή του τελευταίου παραδοτέου.
   Κριτήριο ανάθεσης της παρούσας, είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά αποκλειστικά και μόνο βάσει ποιοτικών κριτηρίων (σταθερή τιμή).
   Περιγραφή του γενικού πλαισίου της Σύμβασης
   Η εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο χώρο της δημόσιας διοίκησης αναγνωρίζεται ως ο κινητήριος μοχλός του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών και της βελτιστοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων φορέων, αναφέρεται στην προκήρυξη.
   Σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνονται μέθοδοι και πρακτικές που συνθέτουν το πλαίσιο υλοποίησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως πολυδιάστατη αφού εμπεριέχει και προσεγγίζει ένα σύνολο οργανωτικών και τεχνολογικών αλλαγών, ανάλογα με το εκάστοτε πλαίσιο εφαρμογής της. Επιπρόσθετα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και με την επίτευξη του απαραίτητου επιπέδου “Εμπιστοσύνης” στις Ηλεκτρονικές συναλλαγές.
   Αναγνωρίζεται ότι από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κατεύθυνση της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι:
   • Η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η δυνατότητα χρήσης κοινών προτύπων επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Συνήθως, τα πληροφοριακά συστήματα αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή -ακόμα και αν τελικά αυτό συμβεί- επιτυγχάνεται με σημαντικό κόστος σε χρόνο και χρήμα. Η δε επικοινωνία που επιτυγχάνεται είναι πολλές φορές "εύθραυστη" και μη ολοκληρωμένη.
   • Η Εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως οι ηλεκτρονικές υπογραφές σύμφωνα με τον ΕΚ 910/2014.
   Η λειτουργία διαλειτουργικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με την αξιοποίηση υπηρεσιών εμπιστοσύνης καθιστά εφικτή:
   Την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες εύκολα κα γρήγορα. Τη συνεργασία μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Τη θεμελίωση ενός πλαισίου ενιαίας λειτουργίας και υποστήριξης της λήψης αποφάσεων και παρακολούθησης και ελέγχου της προόδου του Έργου της Δημόσιας Διοίκησης. Την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής με τρόπο διάφανο ανεξάρτητα από τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Την παραμετροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών βάσει των αναγκών των πολιτών και των επιχειρήσεων. Την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η Συμφωνία Πλαίσιο1 (ΣΠ1):
   «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης» (Απόφαση Διενέργειας: ΚτΠ Α.Ε. 11539/01-12-2020)
   Το αντικείμενο του έργου της Συμφωνίας – Πλαίσιο συνίσταται στην παροχή ενός εξειδικευμένου πακέτου υπηρεσιών για την ανάπτυξη διεπαφών Διαδικτύου, μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (G2G Web Services), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεταξύ τους διαλειτουργικότητα και να διευκολύνεται με αυτό τον τρόπο:
   Η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους (G2G), η οποία κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται στην πράξη η διαλειτουργικότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και ενισχύεται και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πληθώρας δικαιολογητικών, εγγράφων, βεβαιώσεων και σχεδόν κάθε λογής δημόσιου εγγράφου. Η συναλλαγή μεταξύ φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και πολιτών (G2C), καθώς και μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων (G2B). Η κατεύθυνση αυτή έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της Εθνικής Πύλης gov.gr, με την εισαγωγή και ενεργοποίηση πρόσθετων ηλεκτρονικών Υπηρεσιών σε αυτή. Η δημιουργία και παροχή υπηρεσιών κοινού ενδιαφέροντος για τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των φορέων στο μέγιστο δυνατό, ανά υπηρεσία, επίπεδο ψηφιοποίησης. Ειδικότερα, το παρόν έργο αφορά στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής και του Κυρίου του Έργου στην προετοιμασία των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών, στη διαχείριση και στη συνολική, οριζόντια εποπτεία και συντονισμό των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων των Συμφωνιών Πλαίσιο, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή υλοποίησή τους.
   Στο πλαίσιο του παρόντος έργου ο Ανάδοχος θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες υποβοήθησης/υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής και του Κυρίου του Έργου:
   Προσδιορισμό των Φορέων Στόχων για την εφαρμογή της συνολικής παρέμβασης και προσδιορισμό των συναλλαγών στόχων ανά επιλεγμένο φορέα Διαστασιολόγηση και κοστολόγηση των υπηρεσιών διαδικτύου προκειμένου να υλοποιηθούν οι συναλλαγές στόχοι που επιλέχθηκαν βάσει του σημείου 1 ανωτέρω και θα αποτελέσουν το αντικείμενο των εκτελεστικών συμβάσεων της ΣΠ1. Διαμόρφωση των προσκλήσεων και διενέργεια των επιμέρους διαγωνισμών για την υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων στο πλαίσιο των Συμφωνιών Πλαίσιο. Δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Διαχείρισης Έργου (ΡΜΟ). Έλεγχο της ορθής υλοποίησης των Συμφωνιών Πλαίσιο και παροχή υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας, όπως Διασφάλιση Ποιότητας Έργου, Διαχείριση της Αλλαγής.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Η Εγκύκλιος υπ' αρίθμ. 732 με θέμα: «Παράταση της προθεσμίας παροχής διοικητικής υποστήριξης και του χρόνου άσκησης αρμοδιοτήτων υπηρεσιών δόμησης από όλους τους δήμους της χώρας».
   Α. Παράταση της προθεσμίας παροχής διοικητικής υποστήριξης – Τροποποίηση του άρθρου 376 του ν. 4700/2020.
   Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 97 του ν.4842/2021 (Α΄190):
   α) από 30 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021 συνεχίζεται η παρεχόμενη διοικητική υποστήριξη για τις οριζόμενες στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στους δήμους, όπως προβλέπεται στις παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 95 του ν.3852/2010.
   β) η 1η Ιανουαρίου 2022 αποτελεί το νέο χρονικό σημείο έναρξης άσκησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από τους δήμους που υποστηρίζονται διοικητικά.
   γ) από 30 Σεπτεμβρίου 2021 η παρ. 1 του άρθρου 1 της από 31.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4147/2013 (Α’ 98), συνεχίζει να ισχύει και η παράγραφος 4 του άρθρου 205 του ν. 3852/2010 καταργείται την 1η Ιανουαρίου 2022.
   Επισημαίνεται ότι, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα της τρίμηνης παράτασης, οι διοικητικά υποστηριζόμενοι δήμοι οφείλουν να ολοκληρώσουν τις αναληφθείσες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση όλων των εργαλείων που έχουν προβλεφθεί για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας.
   Β. Τροποποίηση της κατά χρόνο άσκησης αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δόμησης από τους Δήμους -  Ελάχιστη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης
   Παράλληλα με την κατά τα ανωτέρω πρόβλεψη συνέχισης παροχής διοικητικής υποστήριξης, σε δήμους που δεν έχουν επάρκεια προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής να ασκήσουν τις μεταβιβαζόμενες σε αυτούς αρμοδιότητες της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010, μεταξύ των οποίων και οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δόμησης, με τις διατάξεις του άρθρου 96 του ν. 4842/2021 (Α΄190) , οι οποίες τροποποιούν το άρθρο 97Α του ν.3852/ 2010 (Α’ 87), προβλέπονται τα ακόλουθα:
   α) Από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε κάθε δήμο της χώρας συστήνεται και λειτουργεί Υπηρεσία Δόμησης.
   β) Από την 1η Νοεμβρίου 2020 (σύμφωνα με το άρθρο 376 του ν. 4700/2020) στους δήμους που δεν διέθεταν Υπηρεσίες Δόμησης, δηλαδή στους διοικητικά υποστηριζόμενους δήμους, έχει ήδη συσταθεί, εκ του νόμου, Υπηρεσία Δόμησης σε επίπεδο Τμήματος.
   γ) Από την 30η Σεπτεμβρίου 2021 οι, εκ του νόμου, συσταθείσες σε επίπεδο Τμήματος Υπηρεσίες δόμησης των διοικητικά υποστηριζόμενων δήμων μπορούν να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν, με τις προϋποθέσεις της κατ΄ ελάχιστο στελέχωσης που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010.
   Οι προϋποθέσεις της κατ΄ελάχιστο στελέχωσης της Υπηρεσίες Δόμησης σε επίπεδο Τμήματος, δεν ισχύουν σε περίπτωση έκδοσης του προεδρικού διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α΄167). Η έκδοση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος οδηγεί σε κατάργηση του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010, σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη στην παρ. 8 του ίδιου άρθρου.
   δ) Από την 30η Σεπτεμβρίου 2021 οι διοικητικά υποστηριζόμενοι δήμοι μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Δόμησης, με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας, εφόσον η εκ του νόμου συσταθείσα Υπηρεσία δόμησης σε επίπεδο Τμήματος δεν είναι δυνατόν να στελεχωθεί με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 97 Α του ν. 3852/20101.
   ε) Από την 1η Ιανουαρίου 2022, η πρόβλεψη της κατ΄ ελάχιστο στελέχωσης των Υπηρεσιών δόμησης σε επίπεδο Τμήματος, δεν κωλύει τη λειτουργία των Υπηρεσιών δόμησης των δήμων που ήδη ασκούν τις εν λόγω αρμοδιότητες2.
   Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή πληροφορίες αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στους παρακάτω υπαλλήλους.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Εκπτώσεις από 55% έως και 77% προσέφεραν τα μελετητικά γραφεία που διεκδικούν τις πρώτες από τις μελέτες πολεοδομικών σχεδίων που θα αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης, καθώς δύσκολα το αποτέλεσμα μιας μελέτης που θα εκπονηθεί με το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού θα είναι το προσδοκώμενο. Το θέμα προβληματίζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που βάζει στο τραπέζι ακόμα και την ακύρωση του διαγωνισμού. Οι πρώτοι τρεις διαγωνισμοί στους οποίους ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές ήταν εκείνοι της Σύρου, της Καρπάθου και η μία από τις δύο μελέτες των Γρεβενών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:
   – Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Σύρου διεκδίκησαν 9 συμπράξεις μελετητικών γραφείων, προσφέροντας κατά μέσον όρο έκπτωση 40,5%. Τη χαμηλότερη προσφορά κατέθεσε σύμπραξη που προσέφερε έκπτωση 55,52%.
   – Το τοπικό πολεοδομικό της Καρπάθου διεκδίκησαν 12 γραφεία, προσφέροντας κατά μέσον όρο έκπτωση 39,9%. Η χαμηλότερη προσφορά ήταν με έκπτωση 74,08%.
   Το βασικό κριτήριο για την επιλογή μελετητή είναι η οικονομική προσφορά, με αποτέλεσμα να επικρατεί όποιος ζητάει… τα λιγότερα.
   – Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο των Γρεβενών (η μία από τις δύο μελέτες για την περιφερειακή ενότητα) διεκδίκησαν 11 γραφεία, προσφέροντας κατά μέσον όρο έκπτωση 51,5%. Η χαμηλότερη προσφορά ήταν με έκπτωση 77,49%.
   «Οπως έγινε ο διαγωνισμός, οι μελέτες θα ανατεθούν κατά κύριο λόγο με βάση την οικονομική προσφορά. Οι μεγάλες εκπτώσεις δεν συμφέρουν το Δημόσιο, αντίθετα είναι σοβαρό πρόβλημα. Οπως δεν πρέπει να επιλέγεις ένα γιατρό μόνο με βάση το πόσο χρεώνει, έτσι δεν πρέπει να αναθέτεις επιστημονικό έργο με μοναδικό κριτήριο το ποιος δίνει τα λιγότερα», λέει στην «Κ» ο Παναγής Τονιόλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ). «Το σημείο αυτό δεν είναι το μόνο προβληματικό. Κατ’ αρχήν, δεν έχει προβλεφθεί τι θα γίνει με την επίβλεψη, η οποία με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι κρίσιμη. Επίσης, ήταν κακή ιδέα να χρησιμοποιηθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο για να προκηρύξει τους διαγωνισμούς. Ολοι εμείς οι μηχανικοί είμαστε μέλη του ΤΕΕ, οπότε υπάρχει σαφής σύγκρουση συμφερόντων – αυτό θα έπρεπε να είναι δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τέλος, επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, οι μελετητές θα πληρωθούν με το που θα παραδώσουν τη μελέτη, αλλά πριν κατατεθούν στο ΣτΕ τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία πρέπει να εγκριθούν τα πολεοδομικά σχέδια. Αρα ο μελετητής δεν θα φέρει πια το βάρος των λαθών».
   «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός με οπτική στο μέλλον, όπως απαιτούν οι καιροί, δεν είναι μια απλή τεχνοκρατική υπόθεση. Η ποιότητα των μελετητικών εργασιών είναι η βάση επιτυχίας του εγχειρήματος και όχι μόνο το κόστος. Προφανώς οι μεγάλες εκπτώσεις είναι πρόβλημα», εκτιμά η πρόεδρος του Συλλόγου Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) Σοφία Αυγερινού-Κολώνια. «Επιπλέον, οι οικονομικές απαιτήσεις του διαγωνισμού ουσιαστικά εξυπηρέτησαν μεγάλα γραφεία τοπογράφων, που είναι τα μόνα που είχαν τέτοιους τζίρους τα προηγούμενα χρόνια. Οι δε προδιαγραφές αφαίρεσαν την πρωτεύουσα θέση που πρέπει να έχει ο χωροτάκτης στη συγκρότηση των επιστημονικών ομάδων».
   Το Τεχνικό Επιμελητήριο συμφωνεί ότι οι μεγάλες εκπτώσεις θα απειλήσουν το πρόγραμμα. «Είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί η ποιότητα των μελετών δεν θα μπορεί να είναι αυτή που πρέπει», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Γι’ αυτό τον λόγο συζητούμε στην επόμενη ομάδα μελετών που θα προκηρυχθούν να προστεθεί και ενός είδους αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς. Υπήρχαν δύο προβλήματα σε αυτό: Πρώτον, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) ζήτησε να μην τεθούν κριτήρια που θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό. Δεύτερον, η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σφιχτό».
   Οσον αφορά την επίβλεψη των πολεοδομικών σχεδίων, ο κ. Στασινός αναφέρει ότι θα γίνει με ένα «μεικτό» σύστημα, με εξωτερικές αναθέσεις, επιλογή από το μητρώο επιβλεπόντων και υπό δύο επιτροπές, η μία του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η άλλη του υπουργείου Περιβάλλοντος και των δήμων. «Δεν θα πληρωθούν μελέτες χαμηλής ποιότητας, αυτό να είναι ξεκάθαρο», αναφέρει.
   Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επικρατεί προβληματισμός για την εξέλιξη αυτή. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ θα προτείνει να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για τις πρώτες 12 μελέτες και να τεθούν αυστηρότεροι όροι στις επόμενες.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Η ΕΕΤΕΜ σε σχετική ανακοίνωση της για τη νέα Υπουργική Απόφαση για τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις διαθέτει τα νέα έντυπα των ΥΔΕ, το πρωτόκολλο ελέγχου και το έντυπο Καταγραφής Στοιχείων Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (ΕΗΕ)
   Παρατίθενται:
   H Υπουργική Απόφαση  
   H σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο
    
   Tα νέα έντυπα των ΥΔΕ:
   1.Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ)
   Σε μορφή PDF
   Σε μορφή doc
   2.Πρωτόκολλο Ελέγχου
   A. Κατά  KEHE
   Σε μορφή PDF
   Σε μορφή doc
   Β. Κατά πρότυπα ΕΛΟΤ 60364
   Σε μορφή PDF
   Σε μορφή doc
   Γ. Κατά ΕΛΟΤ HD 384
   Σε μορφή PDF
   Σε μορφή doc
   3.Καταγραφή Στοιχείων Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (ΕΗΕ)      
   Σε μορφή PDF
   Σε μορφή doc
   4.Έντυπο περί Προαιρετικής Εγκατάστασης ΔΔΡ (ΕΠΕ ΔΔΡ)
   Σε μορφή PDF
   Σε μορφή doc

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σε λειτουργία τέθηκε από την ΕΕΤΑΑ η τεχνική υπηρεσία που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός βοήθειας κυρίως των μικρών δήμων της χώρας, καθώς προσλήφθηκαν  οι πρώτοι 20 μηχανικοί και αναλαμβάνουν έργο.
   Ήδη αρκετοί δήμοι, κυρίως νησιωτικοί και ορεινοί, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία,  προκειμένου να συντάξουν ή να ωριμάσουν μελέτες για έργα που προγραμματίζουν να δρομολογήσουν.
   Σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας και Σπύρος Σπυρίδων, είχαν την πρώτη συνάντηση με τους 20  νεοπροσληφθέντες μηχανικούς που στελεχώνουν την τεχνική υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τόσο ο τρόπος λειτουργίας όσο και οι στόχοι που καλείται να εκπληρώσει η υπηρεσία.
   Ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος  στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ τους 20 πρώτους μηχανικούς, τονίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντική θα είναι η βοήθεια  και  η συμβολή τους στο έργο που αναλαμβάνουν.
   «Σας περιμέναμε πολύ καιρό. Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, κύρια των μικρών. Γι΄ αυτό και προσβλέπουμε στη βοήθεια και τη συνεργασία σας. Σας χρειαζόμαστε. Ήδη τρέχουν τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον ανοίγει σύντομα η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ. Η παρουσία σας, η βοήθειά σας, είναι επιβεβλημένες. Μαζί θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρναβος.
   Τα νέα στελέχη ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρη Μαραβέλια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Σπύρο Σπυρίδων για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνικής υπηρεσίας, το ρόλο των ίδιων και το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν.
   «Όλοι μέσα στην ΕΕΤΑΑ είμαστε συνεργάτες. Όλοι μαζί δουλεύουμε σαν ομάδα. Σκοπός μας είναι να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε να βοηθηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Να συνδράμουμε στη δημιουργία σημαντικών  έργων σε όλη τη χώρα. Έχουμε τη νομική θωράκιση από το κράτος. Χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και θα το κερδίσουμε. «Καλή επιτυχία», τόνισαν.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με την με Αριθμ. 32256 ΕΞ 2021/8-10-2021 ΚΥΑ καθορίζεται η διαδικασία επικύρωσης των εκτυπώσεων των ηλεκτρονικών δημόσιων και των ηλεκτρονικών ιδιωτικών εγγράφων από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ ή δικηγόρο. Επίσης, ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την ισχύ των εκτυπώσεων αυτών κατά την έντυπη διακίνησή τους.
   Η ΚΥΑ αφορά στις εκτυπώσεις των ηλεκτρο­νικών δημόσιων εγγράφων του άρθρου 13 του Ν. 4727/2020 και των ηλεκτρονικών ιδιωτικών εγγράφων του άρθρου 15 του ιδίου νόμου. Ρυθμίζει τις εκτυπώσεις των εγγράφων που εκδίδονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ιδίου ως άνω νόμου.
   Οι εκτυπώσεις ηλεκτρονικών εγγράφων (δημόσιων και ιδιωτικών) γίνονται δεκτές από τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. 57 του άρθρου 2 του Ν. 4727/2020, μόνο κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29 του ιδίου νόμου. Ειδικότερα, οι διατάξεις της παρούσας, εφαρμόζονται όταν: α) είτε υφίσταται πρόσκαιρη αντικειμενική αδυναμία παραλαβής ηλεκτρονικού εγγράφου από τον φορέα του δημόσιου τομέα, β) είτε υφίσταται άλλου τύπου αδυναμία παραλαβής που διαπιστώνεται με πράξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γ) είτε όταν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα έχει επιλέξει μη ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας με φορείς του δημόσιου τομέα στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν. 4727/2020.
   Η επικύρωση των εκτυπώσεων ηλεκτρονικών δημόσιων εγγράφων δεν είναι αναγκαία, εάν μπορούν να επιβεβαιωθούν η ακρίβεια και η ισχύς της εκτύπωσης με χρήση ΤΠΕ. Τέτοια περίπτωση συνιστούν τα έγγραφα που εκδίδονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και κάθε άλλη περίπτωση που το πρωτότυπο ηλεκτρονικό δημόσιο έγγραφο ή το ηλεκτρονικό ακριβές αντίγραφο ή το ψηφιοποιημένο ηλεκτρονικό αντίγραφο φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης μέσω πληροφοριακού συστήματος του Δημοσίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 4727/2020.
   Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:
   Αποδεικτική ισχύς των εκτυπώσεων ηλεκτρονικών δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων
   1. Οι εκτυπώσεις ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από τους φορείς του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς άλλη διατύπωση ή επικύρωση, εφόσον είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια και η ισχύς της εκτύπωσης με χρήση ΤΠΕ, ιδίως στην περίπτωση που το ηλεκτρονικό δημόσιο έγγραφο φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης μέσω πληροφοριακού συστήματος του Δημοσίου.
   2. Επικύρωση των εκτυπώσεων της παρ. 1 απαιτείται όταν δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της ακρίβειας και της ισχύος τους με χρήση ΤΠΕ, ιδίως όταν τα ηλεκτρονικά δημόσια έγγραφα δεν φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και δεν παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης μέσω πληροφοριακού συστήματος του Δημοσίου.
   3. Επικύρωση των εκτυπώσεων απαιτείται σε κάθε περίπτωση για τα ηλεκτρονικά ιδιωτικά έγγραφα του άρθρου 15 του Ν. 4727/2020. Εφόσον επικυρωθούν οι εκτυπώσεις των ηλεκτρονικών ιδιωτικών εγγράφων, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές, κατά την έντυπη διακίνησή τους, από τους φορείς του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.
   4. Όταν ένα ηλεκτρονικό έγγραφο εκτυπωθεί και επικυρωθεί, διακινείται ως έντυπο έγγραφο (έντυπη διακίνηση). Για την ηλεκτρονική διακίνησή του δεν απαιτείται ουδεμία επικύρωση, καθώς διακινείται ως ηλεκτρονικό έγγραφο με τα χαρακτηριστικά των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 13 και της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4727/2020.
   Διαδικασία επικύρωσης των εκτυπώσεων ηλεκτρονικών δημοσίων και ιδιωτικών εγγράφων
   1. 1. Το φυσικό πρόσωπο που αιτείται από κάθε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ ή δικηγόρο την επικύρωση εκτύπωσης του ηλεκτρονικού δημόσιου ή ιδιωτικού εγγράφου οφείλει, να έχει αποστείλει προηγουμένως στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) του επικυρούντος, το σχετικό ηλεκτρονικό δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο.
   Δεν απαιτείται προηγούμενη αποστολή του ηλεκτρονικού εγγράφου, αν αυτό έχει περιέλθει με χρήση ΤΠΕ στη διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, απευθείας από τον εκδότη του εγγράφου.
   2. Ο επικυρών ελέγχει πρωτίστως εάν το ηλεκτρονικό δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο φέρει τα απαραίτητα στοιχεία. Τα απαραίτητα στοιχεία των ηλεκτρονικών δημόσιων, εγγράφων ορίζονται στις παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 13 του Ν. 4727/2020. Τα απαραίτητα στοιχεία των ηλεκτρονικών ιδιωτικών εγγράφων ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4727/2020.
   3. Ακολούθως, ο επικυρών αντιπαραβάλλει το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού δημόσιου ή ιδιωτικού εγγράφου με την εκτύπωση αυτού, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ταύτιση του περιεχομένου των δύο μορφών του ίδιου εγγράφου. Ο επικυρών μπορεί να εκτυπώσει ο ίδιος το ηλεκτρονικό δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του για τον σκοπό της επικύρωσης.
   4. Στη συνέχεια, ο επικυρών επιθέτει τη σχετική επισημειωματική πράξη επικύρωσης στο σώμα της εκτύπωσης του ηλεκτρονικού δημοσίου ή ιδιωτικού εγγράφου. Όταν η επικύρωση γίνεται από αρμόδιο υπάλληλο διοικητικής αρχής ή ΚΕΠ, αναγράφονται τα εξής: α. Ο τίτλος του φορέα και η υπηρεσία αυτού που ενεργεί την επικύρωση, β. Η φράση: «Ακριβές αντίγραφο», γ. Τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου (Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, στοιχεία Α.Δ.Τ. ή άλλου μέσου ταυτοποίησης που προσκομίζεται), δ. Ο τόπος και η ημερομηνία της επικύρωσης, ε. Το ονοματεπώνυμο και η υπογραφή του υπαλλήλου που ενεργεί την επικύρωση, στ. Η επίσημη (στρογγυλή) σφραγίδα της υπηρεσίας.
   5. Για την επικύρωση από δικηγόρους ισχύουν τα οριζόμενα στον Ν. 4194/2013 (Α΄ 208).
   Αποδεικτική ισχύς των εκτυπώσεων εγγράφων που εκδίδονται μέσω της ΕΨΠ
   1. Οι εκτυπώσεις των ηλεκτρονικών εγγράφων που εκδίδονται μέσω της ΕΨΠ και φέρουν τον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με την ισχύ ακριβούς αντιγράφου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β της παρ. 3 του Ν. 4727/2020.
   2. Η επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου της παρ. 1 του αυτού άρθρου από τον λήπτη γίνεται μέσω της υπηρεσίας επαλήθευσης που παρέχεται από την ΕΨΠ, με τη χρήση του μοναδικού αναγνωριστικού αριθμού επαλήθευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 27 του Ν. 4727/2020.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε την 30η Σεπτεμβρίου, για να ενημερώσει ότι δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα 72/2021.
   Ο AIRETOS.GR επισημαίνει ότι η Εγκύκλιος περιλαμβάνει στον Πίνακα Αποδεκτών, μεταξύ άλλων, την ΑΔΕΔΥ, την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
    Οι διατάξεις του Π.Δ. αφορούν την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους που προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από την έκθεσή τους, κατά την εργασία, σε χημικούς παράγοντες.
   Σύμφωνα με την Οδηγία 98/24/ΕΚ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικουρούμενη από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή (SCOEL), καθορίζει (και αναθεωρεί) ενδεικτικές οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης για την προστασία εργαζομένων από τους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεσή τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.
   Για κάθε χημικό παράγοντα για τον οποίο θεσπίζεται ενδεικτική οριακή τιμή σε κοινοτικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θεσπίζουν εθνική οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την κοινοτική οριακή τιμή, και καθορίζουν το χαρακτήρα της σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική.
   Η ενσωμάτωση των διατάξεων των κοινοτικών οδηγιών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο εθνικό δίκαιο γίνεται με την έκδοση Π.Δ. και οι οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια και η αναθεώρηση των οριακών τιμών γίνεται με Π.Δ..
    Ειδικότερα το νέο Π.Δ. 72/2021 περιλαμβάνει τρία άρθρα. Το αρ.2 αναφέρει τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο Π.Δ. 307/86 ως ισχύει.
   Συγκεκριμένα, αναθεωρούνται οι οριακές τιμές και οι ανώτατες οριακές τιμές έκθεσης των εργαζομένων για τους παρακάτω χημικούς παράγοντες:
   Ανιλίνη, Χλωρομεθάνιο [Μεθυλοχλωρίδιο], Τριμεθυλαμίνη, 2-φαινυλοπροπάνιο (κουμένιο), Οξικός sec- βουτυλεστέρας [Οξικός‐ βουτυλεστέρας, δευτεροταγής‐], 4- αμινοτολουόλιο [π‐Τολουϊδίνη], Οξικός ισοβουτυλεστέρας, Ισοαμυλική αλκοόλη, Οξικός ν- βουτυλεστέρας [Οξικός‐ βουτυλεστέρας, n‐], Τριχλωρίδιο του φωσφορυλίου [Οξυχλωριούχος Φωσφόρος].
   Αναλυτικότερα, ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα:
   I] η αριθμ. 73368/30.9.2021 Εγκύκλιος
   II] το Π.Δ. 72/2021:
   - Φ.Ε.Κ. Α’ 163/«9.9.2021», ημ/νία κυκλοφορίας 10.9.2021)
   - και Φ.Ε.Κ. Α’ 171/25.9.2021

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους μπορεί να λάβει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, κάθε μηχανικός, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.
   Το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τον Μάιο του 2021, παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.
   Σύγχρονο εργαλείο χρηματοδότησης
   Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
   Επισημαίνεται ότι για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου) από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
   Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
   «Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης και του ΤΜΕΔΕ ξεκινά μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΑΤ, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν όλοι σχεδόν οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Πρώτος είναι ο κλάδος των μηχανικών πάνω στον οποίο πρόκειται να στηριχθεί όλη η αναγέννηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια με σειρά έργων.
   Καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να μεγαλώσουν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι στη δουλειά τους, εάν χρειάζονται κεφάλαια, να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης».
   Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:
   «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρωτοπορεί πάλι και ενεργοποιεί το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας με τη συνεργασία του ΤΜΕΔΕ για την παροχή καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση στο κλάδο τον μηχανικών. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά και μέσα από τις κατασκευές και ο κλάδος των μηχανικών καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, παρέχουμε περσότερο και με καλυτέρους όρους κεφάλαιο κίνησης στους μηχανικούς – κατασκευαστές προκειμένου να ολοκληρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία τα έργα τους».

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σε συνέχεια του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/112067/3389/22/2/21 εγγράφου, όπου πέραν των άλλων αναφέρει: «για την αποφυγή διενέξεων αλλά και προστασίας του κύρους των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται ηλεκτρονικά… η διαπίστωση λανθασμένης εφαρμογής του επαγγελματικού δικαιώματος είναι δυνατόν να καταγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα…»,
   επειδή:
   Σύμφωνα με το αρ. 40 εδ. Α του Ν. 4495/17 ή αίτηση για οικοδομική άδεια συνοδεύεται από δήλωση ανάληψης από τους έχοντες το νόμιμο δικαίωμα μηχανικούς. Η αιτιολογική έκθεση αποτελεί ανεξάρτητο και υποχρεωτικό στοιχείο πληρότητας, ανεξάρτητο της αρχιτεκτονικής μελέτης (αρ. 40.ε και 1στ του Ν. 4495/17) και συντάσσεται σύμφωνα με το αρ. 3.1 του Ν. 1557/85. Το αρ. 3.1 του Ν. 1557/85 αναφέρεται στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό έλεγχο: «1. Κάθε κτίριο ή εγκατάσταση ελέγχεται ως προς την σύνθεση των όγκων, τις όψεις και τα εν γένει ορατά τμήματά του, ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αισθητικής, τόσο ως μεμονωμένο κτίριο ή εγκατάσταση, όσο και σε σχέση με το οικοδομικό τετράγωνο και περιβάλλον του , οικιστικό και φυσικό. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία… και τις ΕΠΑΕ…». Δηλαδή το συγκεκριμένο άρθρο απαιτεί έλεγχο της ένταξης και της ενσωμάτωσης του έργου στο περιβάλλον. Το αρ. 3 παρ. 3 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321 (ΦΕΚ313/Β/20) που αφορά στο αντικείμενο και στις αρμοδιότητες των ΣΑ, αναφέρει: «3. Τα Σ.Α. ασκούν τις αρμοδιότητές τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ακόλουθα κριτήρια: • την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με την κατάλληλη ένταξη της προτεινόμενης κατασκευής σε αυτό. Ειδικότερα, αξιολογείται ο προτεινόμενος τρόπος εφαρμογής των ισχυόντων όρων και περιορισμών δόμησης προκειμένου να επιτυγχάνεται η αρμονική ένταξή της στο οικόπεδο / γήπεδο…..». Δηλαδή και πάλι ελέγχεται ή ένταξη και η ενσωμάτωση του έργου στο περιβάλλον. Το ΠΔ 99/5-11-18 (ΦΕΚ 187/Α/18) περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, στο αρ. 4.2, αναφέρει (αποκλειστικά για τους αρχιτέκτονες): Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα: «α. Χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση των κατασκευών.». Το ΠΔ 99/5-11-18 (ΦΕΚ 187/Α/18) περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, στο αρ. 4. 2γ, αναφέρει (αποκλειστικά για τους αρχιτέκτονες): Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα : «γ. ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες… ». είναι προφανές, κατόπιν των ανωτέρω, ότι:
   Η σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης που απαιτεί το αρ. 40.ιστ του Ν. 4495 και περιγράφει τη χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση των κατασκευών, πρέπει να υπογράφεται ΜΟΝΟΝ από Αρχιτέκτονες.
   Αντίστοιχα και η υπογραφή των αρχιτεκτονικών μελετών σε ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στο αρ. 4. 2γ του ΠΔ 99/5-11-18 (ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες) πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟΝ από Αρχιτέκτονες.
   Κατά συνέπεια,
   το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ενημερώνει τα μέλη του και τους εκπροσώπους του στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν εσφαλμένη εφαρμογή του επαγγελματικού δικαιώματος στις μελέτες που εξετάζουν, συμμορφούμενοι με την προτροπή του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/112067/3389/22-2-21 και για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, να ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ στην εγκριτική απόφαση στο πληροφοριακό σύστημα την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
   « Να ελεγχθεί το επαγγελματικό δικαίωμα των υπογραφόντων την Αιτιολογική Έκθεση ή/και την Αρχιτεκτονική Μελέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των αρ. 40.α , 40.ε και 40.ιστ του Ν. 4495/17 σε συνδυασμό με τα αρ. 4.2α και 2γ του ΠΔ 99/5-11-18 (ΦΕΚ 187/Α/18)».
   Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
   Ο Πρόεδρος
   Δημήτρης Ξυνομηλάκης
   Δείτε την οδηγία εδώ: ΟΔΗΓΙΑ

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών των πολεοδομιών όλης της χώρας. Προ ημερών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Υποδομών – Μεταφορών βάσει της οποίας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αναλαμβάνει τη ψηφιοποίηση των φακέλων οικοδομικών αδειών.
   Ο φορέας δηλαδή, θα λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή, προχωρώντας στην προκήρυξη των απαιτούμενων διαγωνισμών και κατ’επέκταση στον προσδιορισμό των προδιαγραφών τους. Αντικείμενο θα είναι η επιλογή αναδόχων -κατά βάση εταιρειών πληροφορικής- που θα ψηφιοποιούν και θα καταχωρίζουν στο πληροφοριακό σύστημα e-Aδειες του αρχείου των υπηρεσιών στις οποίες βρίσκονται οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών μέχρι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ το e-Άδειες.
   Επίσης, το ΤΕΕ θα υποστηρίξει την δημιουργία και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για την αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων με υψηλή διαθεσιμότητα, παρέχοντας διαδικτυακή πρόσβαση και υποστήριξη συστημάτων. Θα προβαίνει ακόμη σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποδοτικής λειτουργίας τους.
   Θα συντηρεί το λογισμικό του συστήματος και τον τυχόν απαιτούμενο εξοπλισμό και θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες στις οποίες βρίσκονται οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών κατά την διάρκεια του έργου. Για την υλοποίηση του έργου θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το Ενιαίο Κυβερνητικό νέφος (Υπηρεσίες G-Cloud).
   Νωρίτερα, το καλοκαίρι με νομοθετική ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απλούστευση των αδειοδοτήσεων», ενσωματώθηκε το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες» στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη «gov.gr».
   Τα οφέλη
   Στα έργα που είναι προς χρηματοδότηση μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανήκει η «ψηφιοποίηση αρχείων και σχετικές υπηρεσίες» που είναι ύψους 598 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι σημαντικό τμήμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην ψηφιοποίηση των παλαιών (από το 2018, αρχικά πιλοτικά, οι άδειες εκδίδονται άυλα μέσω του e-Αδειες) αρχείων οικοδομικών αδειών που είναι σε έγχαρτη μορφή και αποθηκεύονται στις, ανά την Επικράτεια, υπηρεσίες Δόμησης. Μέσω της ψηφιοποίησης επιδιώκεται η απλοποίηση των επενδύσεων, καθώς η διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών και οι μεταβιβάσεις θα πραγματοποιούνται ψηφιακά και θα επιταχύνονται.
   Ουσιαστικά, η μεταφορά στο ψηφιακό σύννεφο των οικοδομικών αδειών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο παζλ της ψηφιοποίησης των πολεοδομιών. «Η επόμενη κίνηση είναι να ψηφιοποιηθούν και τα παλαιά στοιχεία που βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή, δηλαδή οι παλιές άδειες, σχέδια, εγκρίσεις και ό,τι εν γένει αφορά το παλαιό κτιριακό απόθεμα» έχει σημειώσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.
   «Με την ψηφιοποίηση, μία άδεια, μια μεταβίβαση ακινήτου, μια έγκριση δανείου αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνεται χωρίς μετακινήσεις, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις. Έχουμε δουλειά μπροστά μας, ωστόσο το 90% από τον συνολικό φάκελο μιας άδειας δεν χρειάζεται πλέον χαρτί. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε ως διαδικασία και το υπόλοιπο 10%. Ήδη, να προσθέσω, αυτήν τη στιγμή μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για τη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες στο τέλος θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και θα είναι στη διάθεση του πολίτη. Τότε ναι, θα έχουμε πει οριστικό αντίο στην ταλαιπωρία» έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο υφυπουργός.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., προκειμένου να προβεί στη σύνταξη του καταλόγου διαιτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 723/1979 «Περί συστάσεως παρά τω Τ.Ε.Ε. μονίμου διαιτησίας», καλεί τα μέλη του Τ.Ε.Ε που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και επιθυμούν να εγγραφούν στον παραπάνω κατάλογο, να δηλώσουν τούτο γραπτά στο Τ.Ε.Ε μέχρι 15.11.2021.
   Στον κατάλογο διαιτητών, ο οποίος θα ισχύσει από 1.1.2022 μέχρι 31.12.2023 και περιλαμβάνει εκατό (100) τουλάχιστον μέλη, έχουν δικαίωμα να εγγραφούν τακτικά ή ομότιμα μέλη του Τ.Ε.Ε. με ανάλογη εμπειρία και  δεκαπενταετή τουλάχιστον επαγγελματική σταδιοδρομία ως διπλωματούχοι μηχανικοί.
   Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πρωτόκολλο του Τ.Ε.Ε. ([email protected])
   Πληροφορίες : Ειρήνη Δαμιανάκη, Παπακωνσταντίνου Διονυσία, τηλ. 2103291660, 661.
   Κατεβάστε την αίτηση ΕΔΩ

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι από 1-09-2021 είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή «e-Παράβολο» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) τα παράβολα που απαιτούνται για την έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής Μ.Ε.Ε.Π., Μ.Ε.Κ., Μ.Ε.Μ., MH.M.ΕΠ., και ΜΗ.Ε.Σ.Δ.Δ.Ε. και λοιπών πράξεων της Διεύθυνσης Μητρώων (Δ24).
   Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας για την έκδοση των παραβόλων.
   Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης και είσπραξης των παραβόλων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, ισχύουν οι διατάξεις της ΠΟΛ 116303/07/2013 (ΦΕΚ τ.Β’ 1675/2013) καθώς και οι διατάξεις του Ν. 3943/2011 (Α’66).
   Πληροφορίες και τεχνική υποστήριξη, σχετικά με την διαδικασία, ανευρίσκονται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: https://www.gsis.gr/e-paravolo.
   Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα με τα παράβολα της Διεύθυνσης Μητρώων όπως αυτά εμφανίζονται στην εφαρμογή «e-Παράβολο»:
   Φορέας Δημοσίου: Υποδομών και Μεταφορών / Κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου / Διεύθυνση Μητρώων
   Κατ. ID
   Κατηγορία Τύπος ID
   Τύπος Συνολικό Ποσό
   3092
   Έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής και αναθεώρησης στο Μ.Ε.Ε.Π. 2905
   Μ.Ε.ΕΠ. Ατομική Α1 τάξη 60
       2906
   Μ.Ε.ΕΠ. Ατομική Α2 τάξη 75
       2907
   Μ.Ε.ΕΠ. Ατομική 1η τάξη 105
       2908
   Μ.Ε.ΕΠ. Ατομική 2η τάξη 120
       2909
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία-Ατομική Στελεχωμένη Α1 τάξη 75
       2910
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία-Ατομική Στελεχωμένη Α2 τάξη 120
       2911
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία-Ατομική Στελεχωμένη 1η τάξη 150
       2912
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία-Ατομική Στελεχωμένη 2η τάξη 205
       2913
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 3η τάξη 750
       2914
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 4η τάξη 3300
       2915
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 5η τάξη 5000
       2916
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 6η τάξη 10000
       2917
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 7η τάξη 20000
   3093
   Χαρτόσημο για παραλαβή πτυχίων Μ.Ε.Ε.Π. (Πάγιο τέλος) 2918
   Μ.Ε.ΕΠ. Α1, Α2, 1η τάξη 29.35
       2919
   Μ.Ε.ΕΠ. 2η,3η,4η,5η τάξη 88.04
       2920
   Μ.Ε.ΕΠ. 6η,7η τάξη 146.74
   3094
   Προσαύξηση τέλους χαρτοσήμου υπέρ OΓΑ για παραλαβή πτυχίων Μ.Ε.Ε.Π. 2921
   Μ.Ε.ΕΠ. Α1, Α2, 1η τάξη 5.87
       2922
   Μ.Ε.ΕΠ. 2η,3η,4η,5η τάξη 17.61
       2923
   Μ.Ε.ΕΠ. 6η,7η τάξη 29.35
   3095
   Έκδοση Ενημερότητας Πτυχίου Μ.Ε.Ε.Π. 3ης-7ης τάξης 2924
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 3η τάξη 100
       2925
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 4η τάξη 300
       2926
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 5η τάξη 500
       2927
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 6η τάξη 1000
       2928
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 7η τάξη 2000
   3096
   Έλεγχο έκθεσης δραστηριότητας εταιρειών Μ.Ε.Ε.Π. 3ης-7ης τάξης 2929
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 3η τάξη 350
       2930
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 4η τάξη 800
       2931
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 5η τάξη 1250
       2932
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 6η τάξη 2500
       2933
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 7η τάξη 5000
   3097
   Παραδεκτό ακρόασης επιχείρησης ενώπιων της επιτροπής Μ.Ε.Ε.Π. 2934
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 3η τάξη 700
       2935
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 4η τάξη 1600
       2936
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 5η τάξη 2500
       2937
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 6η τάξη 5000
       2938
   Μ.Ε.ΕΠ. Εταιρεία 7η τάξη 10000
   3098
   Έκδοση βεβαίωσης εγγραφής και αναθεώρησης  στο  Μ.Ε.Κ 2939
   Μ.Ε.Κ Βαθμίδα Α 60
       2940
   Μ.Ε.Κ Βαθμίδα Β 75
       2944
   Μ.Ε.Κ Βαθμίδα Γ 105
       2945
   Μ.Ε.Κ Βαθμίδα Δ 205
   3099
   Έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής και αναθεώρησης  στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών 2946
   Μελετητών Ατομικό Α τάξη 60
       2947
   Μελετητών Ατομικό  Β τάξη 75
       2948
   Μελετητών Ατομικό  Γ τάξη 105
   4002
   Έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής και αναθεώρησης στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητικών Επιχειρήσεων 2949
   Μελετητικών  Επιχειρήσεων Εταιρεία Α τάξη 75
       2950
   Μελετητικών  Επιχειρήσεων Εταιρεία Β τάξη 105
       2951
   Μελετητικών  Επιχειρήσεων Εταιρεία Γ τάξη 150
       2952
   Μελετητικών  Επιχειρήσεων Εταιρεία Δ τάξη 230
       2953
   Μελετητικών  Επιχειρήσεων Εταιρεία Ε τάξη 310
   4003
   Έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής και αναθεώρησης στο ΜΗ.Ε.Σ.Δ.Δ.Ε 2954
   ΜΗ.Ε.Σ.Δ.Δ.Ε Εταιρεία Α τάξη 150
       2955
   ΜΗ.Ε.Σ.Δ.Δ.Ε Εταιρεία Β τάξη 230
       2956
   ΜΗ.Ε.Σ.Δ.Δ.Ε Εταιρεία Γ τάξη 310
    

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σε εφαρμογή τίθενται οι νέες ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας αναφορικά με το χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τα διαλείμματα αλλά και την ρητή κατοχύρωση του 8ωρου / 40ωρου. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε σήμερα εγκύκλιο για την εφαρμογή των διατάξεων του Ατομικού Εργατικού Δικαίου που περιλαμβάνονται στο νόμο, με την οποία προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Με την εγκύκλιο μεταξύ άλλων διευκρινίζονται τα εξής:
   -Επιβεβαιώνεται με τρόπο γενικευμένο και σαφή για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως για κάθε εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για 5θήμερη εβδομάδα εργασίας το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι το 8ωρο ημερησίως και για 6ήμερη εβδομάδα το πλήρες ωράριο είναι έξι ώρες και σαράντα λεπτά ημερησίως.
   -Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.
   -Εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο 1892/1990, μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης εξετάζει υποχρεωτικά τα αιτήματα εργαζομένων για σύναψη ατομικής συμφωνίας και προς διευκόλυνση των μερών, μπορεί να γνωστοποιεί στους εργαζόμενους αφενός τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και αφετέρου τα πεδία των κατά περίπτωση επιχειρησιακών του αναγκών για την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
   Ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι που θα αποτρέπουν τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Από την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μετά, το πρόγραμμα εργασίας που αποτυπώνει το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας. Σημειώνεται επίσης ότι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη λόγω μη υποβολής αιτήματος του εργαζόμενου για διευθέτηση, θεωρείται άκυρη. Εξάλλου, σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης του εργαζόμενου πριν την έναρξη της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκε με τα ωρομίσθια που ισχύουν για υπερεργασία και υπερωρία (δηλαδή προσαύξηση 20% για υπερεργασία, 40% για υπερωρία, 120% για παράνομη υπερωρία).
   -Το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 που ίσχυε πριν) και θα έχει ανώτατο όριο τα 30 λεπτά την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αφενός καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του διαλείμματος στους εργαζόμενους και αφετέρου αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές όπως η χορήγηση μεγάλης διάρκειας διαλείμματος (π.χ. 1 ώρα ημερησίως), με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας με τις ίδιες απολαβές. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι ο χρόνος του διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Σε επιχειρήσεις στις οποίες λόγω της φύσης και της έντασης της εργασίας απαιτείται η χορήγηση διαλείμματος μεγαλύτερης διάρκειας των 30 λεπτών, αυτή είναι δυνατή στο πλαίσιο της διαβούλευσης, μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.
   -Καθιερώνεται ενιαία διακοπή χρονικής διάρκειας τουλάχιστον 3 ωρών για τους εργαζόμενους που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο.
   -Επιτρέπεται στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να παρέχουν, εφόσον συμφωνούν, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη και σε ώρες που δεν είναι συνεχόμενες με το ωράριό τους, με προσαύξηση 12% επί της αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα, όπως ίσχυε άλλωστε και μέχρι σήμερα. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη ότι σε περίπτωση που η επιπλέον εργασία ζητείται να παρασχεθεί σε ωράριο συνεχόμενο του μερικού ωραρίου, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παράσχει την επιπλέον εργασία, εκτός εάν η άρνησή του δεν αντίκειται στην καλή πίστη. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ανώτατο όριο που είναι μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζόμενου.
   -Το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες το χρόνο και μέχρι 3 ώρες ημερησίως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενώ παράλληλα ισχύει η διάταξη (άρθρο 6 του Π.Δ. 88/1999) σύμφωνα με την οποία ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας. Οι υπερωρίες αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40 %.
   Σημειώνεται ότι για το 2021, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, θα αφαιρεθούν από το νέο όριο των 150 ωρών ετησίως.
   -Σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας μπορεί να χορηγείται, όπως προβλέπεται από το νόμο, άδεια από τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων (αντί για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ίσχυε ως τώρα) για υπέρβαση του ορίου των 150 ωρών ετησίως. Οι υπερωρίες αυτές αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60 %.
   -Χαρακτηρίζεται ως παράνομη υπερωρία, αντί του όρου κατ΄εξαίρεση υπερωρία που ίσχυε ως τώρα, η υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διατυπώσεων. Η αμοιβή για τις παράνομες υπερωρίες αυξάνεται και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ήταν πριν).
   -Συμπεριλαμβάνονται για λόγους σαφήνειας στις υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου).
   -Δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης της ετήσιας κανονικής άδειας έως και το πρώτο τρίμηνου του επόμενου ημερολογιακού έτους.
   -Θεσμοθετείται για πρώτη φορά άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, διάρκειας έως 1 έτους με δυνατότητα παράτασης ύστερα από συμφωνία.
   -Προστίθενται στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό κατά τις Κυριακές ορισμένοι κλάδοι που προβλέπονται από το νόμο όπως: ταχυδρομικές υπηρεσίες, παραγωγή-διανομή υγειονομικού υλικού, φαρμακοβιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers, έτοιμο σκυρόδεμα κ.α.
   -Καταργείται από 1-1-2022 η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης οι οποίες σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες για τους εργατοτεχνίτες. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, ως μηνιαίος μισθός του εργατοτεχνίτη λογίζονται τα 22 ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αυτός αμείβεται με μηνιαίο μισθό.
   -Στις περιπτώσεις τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δηλαδή μετά από προειδοποίηση, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά το χρόνο της προμήνυσης, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του τελευταίου και χωρίς ο εργοδότης να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών μέχρι την λήξη του χρόνου προειδοποίησης. Επιπλέον ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει νέα απασχόληση, σε άλλον εργοδότη, κατά τον χρόνο της προμήνυσης, χωρίς πάλι να θίγονται τα δικαιώματά του.
   -Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, η οποία οδηγεί σε επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών υπερημερίας για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση. Συγκεκριμένα άκυρες είναι οι απολύσεις που οφείλονται σε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, σε ενάσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του, ή όταν αντίκεινται σε ειδική διάταξη νόμου (π.χ. απολύσεις εγκύων, στρατευμένων, συνδικαλιστών, κ.α.) Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η προσθήκη της αντίδρασης σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος ως λόγου που καθιστά μια απόλυση άκυρη προσφέρει προστασία πιο διευρυμένη για τους εργαζομένους σε σχέση με τη δυνατότητα που είχαν να αναγνωρίζεται η ακυρότητα μιας απόλυσης βάσει του άρθρου 281 ΑΚ. Συγκεκριμένα, η απόλυση που γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος είναι σε κάθε περίπτωση άκυρη, χωρίς να απαιτείται να ελέγχεται εάν η καταγγελία τυχόν υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη.
   Επιπλέον αντιστρέφεται το βάρος της απόδειξης στο δικαστήριο, δηλαδή εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για κάποιον άλλο λόγο που επιτρέπεται. Προβλέπεται τέλος ότι μετά από αίτηση του εργαζόμενου ή του εργοδότη το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει επιπλέον (τριπλάσια) αποζημίωση στον εργαζόμενο, αντί της επαναπρόσληψης.
   Το κείμενο της εγκυκλίου εδώ 

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   ε αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών και των επαγγελματιών. Σήμερα με την προσθήκη 11 επιπλέον νέων ψηφιακών υπηρεσιών το σύνολο των διαθέσιμων που προσφέρονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://eservices.cityofathens.gr) ξεπερνάει πλέον τις 100. 
   Η πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών, που αναπτύχθηκε και αναβαθμίζεται συνεχώς από τη ΔΑΕΜ Α.Ε., έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών άμεσα και με λίγα «κλικ» από όπου κι αν βρίσκονται. Χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή σε ουρές και χαμένες ώρες από την καθημερινότητα τους. Η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή πλατφόρμα είναι ήδη εντυπωσιακή, καθώς σε διάστημα 18 μηνών έχουν εγγραφεί σε αυτήν περισσότεροι από 100.000 πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί απολύτως ηλεκτρονικά περισσότερες από 96.000 αιτήσεις.
   Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρινόμενος στην τάση που θέλει τις σύγχρονες πόλεις να μεταβαίνουν στην νέα ψηφιακή εποχή και να μετασχηματίζονται σε «έξυπνες» για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, συνεχίζει να εμπλουτίζει καθημερινά τις ψηφιακές υπηρεσίες του. 
   Οι πολίτες και οι επαγγελματίες μπορούν από σήμερα  να αιτηθούν για μια σειρά επιπλέον υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
   Έκδοση Άδειας Εργασιών Μικρής Κλίμακας Καταχώρηση Ανελκυστήρων (Εκτός από το Δήμο Αθηναίων αφορά και τους Δήμους: Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας) Ανάληψη / Ανάθεση συντήρησης ανελκυστήρα (Εκτός από το Δήμο Αθηναίων αφορά και τους Δήμους: Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας) Ανακοίνωση λειτουργίας έκθεσης Ακύρωση / Μεταβολή στοιχείων λειτουργίας έκθεσης Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπου Αντικατάσταση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπου Χορήγηση / Ανανέωση άδειας λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου διασκέδασης Αντικατάσταση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου διασκέδασης Αίτηση παράτασης χρονικού ορίου προέγκρισης για χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου διασκέδασης Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται εύκολα με χρήση των κωδικών taxisnet και οι ενδιαφερόμενοι   έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση που επιθυμούν και να ενημερωθούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ψηφιακού τους αποθετηρίου όταν το αίτημα τους επεξεργαστεί και ολοκληρωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου, χωρίς να χρειαστεί να προσέλθουν σε καμία φάση της διαδικασίας στις υπηρεσίες. 

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Τριάντα ακριβοπληρωμένες δουλειές, στις οποίες θα σημειωθεί αύξηση της απασχόλησης την επόμενη δεκαετία, παρουσίασε το Insider, βάσει των δεδομένων απασχόλησης και μισθών που συγκέντρωσε από το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτές είναι οι 30 καλύτερες δουλειές για την επόμενη δεκαετία:
   Μηχανικοί Βιομηχανικής Διευθυντές μάρκετινγκ Ειδικοί υπολογιστών Ειδικοί ανθρώπινου δυναμικού Δάσκαλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αδειοδοτημένοι πρακτικοί και επαγγελματίες νοσηλευτές Ειδικοί παθολόγοι λόγου και ομιλίας Μηχανικοί βιομηχανικών μηχανημάτων Ηλεκτρολόγοι Σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κατάχρησης ουσιών και διαταραχών συμπεριφοράς Αντιπρόσωποι πωλήσεων υπηρεσιών (εκτός από διαφημίσεις, ασφάλειες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ταξίδια) Οφθαλμίατροι (όχι για παιδιά) και όλες οι ειδικότητες γιατρών Εργολάβοι Δικηγόροι Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών Φυσικοθεραπευτές Αναλυτές συστημάτων υπολογιστών Βοηθοί γιατρού Λογιστές και ελεγκτές Εκπαιδευτικοί ιατρικών επαγγελμάτων Ειδικοί διαχείρισης έργων και ειδικοί επιχειρησιακής λειτουργίας Υπεύθυνοι υπολογιστών και πληροφοριακών συστημάτων Αναλυτές διοίκησης Αναλυτές έρευνας αγοράς και ειδικοί μάρκετινγκ Νοσηλευτές Υπεύθυνοι ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας Οικονομικοί διευθυντές Γενικοί διευθυντές και υπεύθυνοι επιχειρήσεων Νοσοκόμοι (π.χ. αποκλειστικοί) Προγραμματιστές λογισμικού και αναλυτές διασφάλισης ποιότητας λογισμικού Επαγγέλματα στην Ευρώπη με υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό
   Ταυτόχρονα ενδιαφέρον έχει και μία άλλη λίστα, που δείχνει τα εννιά επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη από άλλα κράτη.
   Πρόκειται για τα εξής 9 επαγγέλματα:
   1.Μηχανικοί
   2.Κοινωνικοί λειτουργοί
   3.Ψυχολόγοι
   4.Δικηγόροι
   5.Χημικοί
   6.Βιολόγοι
   7.Μαθηματικοί και Φυσικοί
   8.Γιατροί
   9.Οδοντίατροι
   Πηγή: Reporter.gr

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Η εταιρική κουλτούρα συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους οργανισμούς, σύμφωνα με τη νέα έρευνα «Global Culture Survey 2021» της PwC και ως εκ τούτου, κατακτά ολοένα και πιο σημαντική θέση μεταξύ των στρατηγικών προτεραιοτήτων.
   Ωστόσο, παρατηρείται μεγάλο κενό μεταξύ της ηγετικής ομάδας και του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο κατατάσσει την κουλτούρα χαμηλά στη λίστα των εταιρικών προτεραιοτήτων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.200 εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο.
   Ποσοστό 69% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται πέτυχε την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο, με την εταιρική κουλτούρα να συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης, οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους έχει μια διακριτή κουλτούρα, θεωρούν πιο πιθανό να δουν αύξηση των εσόδων και την ικανοποίηση των πελατών. Προς αυτό συναινεί και το 72% των ανώτερων στελεχών τα οποία δηλώνουν ότι η κουλτούρα βοηθάει στην υλοποίηση επιτυχημένων αλλαγών.
   Παγκοσμίως, το 73% των ερωτηθέντων που αναφέρουν ότι η κουλτούρα συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δηλώνουν πως η γρήγορη λήψη αποφάσεων έχει καταστεί ευκολότερη ή παρέμεινε ίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση αυξήθηκε στις ΗΠΑ (81%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (77%) και στην Κίνα (81%) σε αντίθεση με το μόλις 57% των ερωτηθέντων παγκοσμίως που αναφέρουν το αντίθετο. Στην Κίνα, το ποσοστό έπεσε στο 38% ενώ στην Ινδία ανήλθε στο 68%.
   Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας αποτυπώνουν ένα σαφές χάσμα μεταξύ εκείνων που αναφέρουν την ύπαρξη μιας διακριτής κουλτούρας και εκείνων που δεν κάνουν αντίστοιχη αναφορά. Αντίστοιχες διαφορές παρατηρούνται και στους παρακάτω τομείς με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν μεγαλύτερη ευκολία ή στασιμότητα :
   - Συμβουλευτική και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (55% έναντι 41%)
   - Ανάπτυξη/διατήρηση της αίσθησης της κοινότητας (60% έναντι 43%)
   - Ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών (66% έναντι 57%)
   - Καινοτομία με νέα προϊόντα και υπηρεσίες (66% έναντι 56%)
   - Παραγωγή/παράδοση αναμενόμενων αποτελεσμάτων (63% έναντι 51%).
   Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κουλτούρα αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα για το ανθρώπινο δυναμικό. Το 2018, το 66% των εργαζομένων πρώτης γραμμής θεωρούσαν την κουλτούρα πιο σημαντική από την στρατηγική ή το επιχειρηματικό μοντέλο έναντι 46% το 2021. Ομοίως, παρουσιάζεται διαφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο ο εταιρικός σκοπός από το εκάστοτε ιεραρχικό επίπεδο , με το 77% της ανώτερης διοίκησης να αναφέρει την αίσθηση προσωπικής σύνδεσης με τον σκοπό της εταιρείας σε αντίθεση με μόλις το 54% των υπόλοιπων εργαζόμενων.
   H διάθεση ως προς την διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη καταδεικνύουν πιο έντονα το χάσμα, με τα δεδομένα να δείχνουν μια μέση διαφορά 20% μεταξύ των απόψεων της διοίκησης και όλων των υπολοίπων εργαζομένων στα συγκεκριμένα ζητήματα. Το χάσμα αυξάνεται σε μια μέση διαφορά 30% στις ΗΠΑ και 35% στην Ιαπωνία. Αντιστοίχως, η μέση διαφορά στην Ινδία είναι μόλις 10%.
   Τα τρία τέταρτα της ανώτερης διοίκησης (71%) νιώθουν ότι έχουν την δυνατότητα να είναι ο εαυτός τους στην εργασία, έναντι μόλις 52% των μεσαίων ιεραρχικών επιπέδων και των εργαζομένων πρώτης γραμμής. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 96% για την ανώτερη διοίκηση και και 62% για τους υπόλοιπους αντίστοιχα, ενώ στην Ιαπωνία φτάνουν το 60% και 19% αντίστοιχα.
   Ομοίως, το 61% της ανώτερης διοίκησης πιστεύει ότι η επιχείρησή τους ενθαρρύνει τη συζήτηση πάνω σε ευαίσθητα ζητήματα, σε αντίθεση με το 42% των μεσαίων διοικητικών στελεχών και των εργαζομένων πρώτης γραμμής. Επίσης, το 69% της ανώτερης διοίκησης πιστεύει ότι η επιχείρησή τους υιοθετεί την ευελιξία και ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαφορετικών εργαζομένων έναντι του 51% των υπόλοιπων. Στην Ινδία ωστόσο, η διαφορά με τα ανώτερα στελέχη είναι η χαμηλότερη, με το 78% του ανθρώπινου δυναμικού να πιστεύει ότι η εταιρεία τους εντάσσει άτομα με διαφορετικές ανάγκες έναντι του 90% της ανώτερης διοίκησης.
   Ο Κωνσταντίνος Τάκος, Head of People and Change, Consulting, PwC Ελλάδας σημειώνει: «Η κουλτούρα σε πολλούς οργανισμούς θεωρείται ως κάτι που είναι δύσκολο να οριστεί, που απλά υφίσταται και δεν είναι δυνατόν να επηρεαστεί. Δεν μπορούμε όμως πλέον να αγνοούμε τον αντίκτυπο της, ειδικά για μεγάλης κλίμακας μετασχηματισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κάθε οργανωσιακή κουλτούρα εμπεριέχει μια σειρά από καθοριστικές συμπεριφορές που μπορούν να συνδεθούν με απτά αποτελέσματα. Μέσα από την εξειδίκευση και ανάδειξη αυτών των συμπεριφορών ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κουλτούρας του οργανισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο στενούς δεσμούς μεταξύ των ομάδων μας και να επιταχύνουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο τις αλλαγές που θέλουμε να επιφέρουμε».

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σε συνέχεια της απόφασης με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού ΥΠΕΝ κ. Ν. Ταγαρά που αφορά στις αμοιβές των μηχανικών για την εκπόνηση των κύριων μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του άρθρου 7 ν. 4447/2016.
   Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης παρακάτω:
   Αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση των κύριων μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του άρθρου 7 ν. 4447/2016.
   I. Καθορίζονται προεκτιμώμενες αμοιβές για την εκπόνηση των Κύριων Μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ως εξής:
   Α. 1. Η αμοιβή της κύριας μελέτης ΤΠΣ προσδιορίζεται σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ).
   Για τον προσδιορισμό της αμοιβής λαμβάνεται υπόψη σωρευτικά ο αριθμός και το πληθυσμιακό μέγεθος των οικισμών της ΔΕ (βάσει της εκάστοτε τελευταίας εθνικής Απογραφής Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ), τα τυχόν ειδικά χαρακτηριστικά κάθε οικισμού (παραδοσιακός, ιστορικός τόπος, παραλιακός), το εμβαδόν της ΔΕ, ο χαρακτήρας αυτής (αστικός, νησιωτικός) και η μελετητική ωριμότητα (ύπαρξη για τη Δ.Ε. κυκλοφοριακών μελετών, εγκεκριμένου ή υπό εκπόνηση ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ του ν. 2508/1997). Β. Η προεκτιμώμενη αμοιβή της κύριας μελέτης ΤΠΣ προσδιορίζεται αναλυτικά κατά βήματα ως εξής:
   α. για οικισμούς με πληθυσμό – μέχρι 500 κατ. 2.300 € – από 501 έως 2.000 κατ. 4.600 € – από 2.001 έως 4.000 κατ. 18.400 € – από 4.001 έως 9.000 κατ. 45.900 € – από 9.001 έως 50.000 κατ. 79.600 € – από 50.001 έως 100.000 κατ. 107.500 € – από 100.001 έως 300.000 κατ. 168.000 € – από 300.001 έως 500.000 κατ. 199.100 € – μεγαλύτερους από 500.000 κατ. 391.600 € β. Οι αμοιβές της προηγουμένης παραγράφου (α) προσαυξάνονται σε περιπτώσεις οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι:
   βα) είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί ή ως ιστορικοί τόποι βάσει του άρθρου 6 του ν. 4067/2012 ή του ν. 3028/2002 αντιστοίχως, ή βάσει προγενεστέρων αντιστοίχων διατάξεων, κατά 10 %,
   ββ) είναι παραλιακοί κατά την έννοια της παρ. 1.β του άρθρου 2 του από 24-4/3-5-1985 π.δ. (Δ’ 181), κατά 10 %, βγ) πληρούν αμφότερα τα ανωτέρω (βα) και (ββ) χαρακτηριστικά, κατά 20 %.
   γ. Η αμοιβή (Α1) για τη ΔΕ σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, προκύπτει από την άθροιση των επιμέρους αμοιβών για κάθε οικισμό της ΔΕ (αναλόγως του πληθυσμού του και της τυχόν προσαύξησης των περιπτώσεων της υποπαραγράφου (β).
   α. για ΔΕ με εμβαδόν – μέχρι 40 χιλ. στρέμματα 21.300 € – από 40 ως 60 χιλ. στρέμματα 30.000 € – από 60 ως 80 χιλ. στρέμματα 37.400 € – από 80 ως 120 χιλ. στρέμματα 52.300 € – από 120 ως 180 χιλ. στρέμματα 72.600 € – από 180 ως 280 χιλ. στρέμματα 104.000 € – από 280 ως 400 χιλ. στρέμματα 136.000 € – από 400. ως 500 χιλ. στρέμματα 153.600 € – μεγαλύτερο από 500 χιλ. στρέμματα 220.000 € β. Η αμοιβή (Α2) για τη ΔΕ προκύπτει από τον ανωτέρω πίνακα βάσει του εμβαδού της.
   Η αμοιβή (Α3) που διαμορφώνεται για τη ΔΕ, προ- κύπτει με άθροιση των επιμέρους αμοιβών (Α1) και (Α2), ήτοι (Α3) = (Α1) + (Α2). Η αμοιβή (Α3) υπόκειται σε προσαυξήσεις στις εξής περιπτώσεις: α. προσαύξηση κατά το ποσοστό του «Συντελεστή Αστικότητας» (ΣΑ), ο οποίος προσδιορίζεται ως εξής:
   ΣΑ = 20% επί τον λόγο του συνολικού πληθυσμού της Δ.Ε. που κατοικεί σε οικισμούς με πληθυσμό μεγαλύτερο των 9.000 κατοίκων («αστικός πληθυσμός») προς τον συνολικό πληθυσμό της Δ.Ε., ήτοι:
   ΣΑ = 20% Χ («αστικός πληθυσμός» ΔΕ/συνολικός πληθυσμός ΔΕ).
   Βάσει των ανωτέρω, η προσαύξηση της αμοιβής (Α3) με την εφαρμογή του ΣΑ, δύναται να κυμανθεί από 0% έως 20% κατά περίπτωση,
   β. προσαύξηση κατά το ποσοστό του «Συντελεστή Νησιωτικότητας» (ΣΝ), ο οποίος ισούται με 10% και εφαρμόζεται όταν η ΔΕ αναφέρεται σε νησί με συνολικό πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 5.000 κατοίκων,
   γ. προσαύξηση κατά το ποσοστό του «Συντελεστή Κυκλοφοριακών Μελετών» (ΣΚΜ) ο οποίος ισούται με 10% και εφαρμόζεται στην περίπτωση κατά την οποία η ΔΕ πληροί αμφότερες τις εξής προϋποθέσεις,
   γα) Ο «Συντελεστή Αστικότητας» (ΣΑ) της ΔΕ ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 %,
   γβ) Για έναν (1) τουλάχιστον οικισμό της ΔΕ με πληθυσμό μεγαλύτερο των 9.000 κατοίκων, δεν έχει εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη ή Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ),
   δ. Η αμοιβή (Α4) που διαμορφώνεται για τη ΔΕ, μετά τις τυχόν κατά περίπτωση προσαυξήσεις, προκύπτει με άθροιση της αμοιβής (Α3) και των τυχόν προσαυξήσεων αυτής, ήτοι: (Α4) = (Α3) + [(Α3)x(ΣΑ)] + [(Α3)x(ΣΝ)] + [(Α3) x (ΣΚΜ)].
   Διευκρινίζεται ότι λόγω των προϋποθέσεων εφαρμογής εκάστου των ανωτέρω Συντελεστών προσαύξησης της αμοιβής, είναι αδύνατη η ταυτόχρονη εφαρμογή και των τριών στην ίδια ΔΕ.
   α. Η αμοιβή (Α4) μειώνεται συναρτήσει της ωριμότητας τυχόν υφιστάμενου σχεδιασμού, βάσει του κατά περίπτωση ισχύοντος Συντελεστή Ωριμότητας (ΣΩ), ως εξής: αα) Για ΔΕ με ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ του ν. 2508/1997, εγκεκριμένο κατά την τελευταία πενταετία (5ετία) πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση μελέτης ΤΠΣ, (ΣΩ) = 40%.
   αβ) Για ΔΕ με ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ του ν. 2508/1997, εγκεκριμένο κατά τη χρονική περίοδο από πέντε (5) έως δέκα (10) έτη πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση μελέτης ΤΠΣ, (ΣΩ) = 30%.
   αγ) Για ΔΕ με μελέτη ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ του ν. 2508/1997, της οποίας έχει παραληφθεί αρμοδίως προσωρινά ή οριστικά το στάδιο Β1 ή Β2, κατά την τελευταία δεκαετία (10ετία) πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση μελέτης ΤΠΣ, (ΣΩ) = 25%.
   αδ) Για ΔΕ με μελέτη ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ του ν. 2508/1997, της οποίας έχει παραληφθεί αρμοδίως προσωρινά ή οριστικά το στάδιο Α, κατά την τελευταία δεκαετία (10ετία) πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση μελέτης ΤΠΣ, (ΣΩ) = 20%.
   β. Η αμοιβή (Α5) που διαμορφώνεται για τη ΔΕ, μετά την τυχόν μείωση αυτής κατά τα ανωτέρω, προκύπτει ως η διαφορά της αμοιβής (Α4) μετά την αφαίρεση του αναλογούντος ποσού που προκύπτει βάσει του «Συντελεστή Ωρίμανσης» (ΣΩ), ήτοι:
   (Α5) = (Α4) – [(Α4) x (ΣΩ)]
   Η αμοιβή (Α5) είναι η συνολική αμοιβή της Κύριας Μελέτης του ΤΠΣ για τη ΔΕ.. Σε περίπτωση που η ανατιθέμενη μελέτη περιλαμβάνει περισσότερες από μία (1) ΔΕ του ίδιου Δήμου (όπως πχ. ΔΕ α, ΔΕ β, …), η συνολική αμοιβή προκύπτει από το άθροισμα των αμοιβών κάθε ΔΕ της ανατιθέμενης μελέτης, ήτοι: (Α5 συν) = (Α5 α) + (Α5 β) + …. Σε περίπτωση που η ανατιθέμενη μελέτη περιλαμβάνει ΔΕ από όμορους Δήμους, η συνολική αμοιβή προκύπτει από το άθροισμα των αμοιβών κάθε ΔΕ της μελέτης προσαυξανόμενο κατά 10%, ήτοι: (Α5’ συν) = (Α5 συν) + [(Α5 συν) x 10%].
   Η ελάχιστη κατώτατη συνολική αμοιβή εκπόνησης Κύριας Μελέτης ΤΠΣ για τη ΔΕ ορίζεται σε 000 ευρώ. Η τελική προεκτιμώμενη αμοιβή (Ατ) της Κύριας Μελέτης του ΤΠΣ που προκύπτει βάσει των σημείων (6) ή (7) ανωτέρω, αναπροσαρμόζεται βάσει του συντελεστή (τκ) που αναφέρεται στο άρθρο ΓΕΝ.3 του «Κανονισμού Προ- εκτιμώμενων Αμοιβών μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών κατά τη διαδικασία της παρ. 8δ του άρθρου 53 του ν. 4412/2016», όπως αυτό τροποποιημένο ισχύει, που εγκρίθηκε με την υπό στοιχεία ΔΝΣγ/32129/ΦΝ466/16.5.2017 (Β’ 2519) απόφαση του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΔΝΣγ/οικ.56023/ΦΝ466/ 8.2017 (Β’ 2724). α. Η τελική προεκτιμώμενη αμοιβή (Ατ) της Κύριας Μελέτης του ΤΠΣ επιμερίζεται μεταξύ μελέτης κατηγορίας 01 (Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες) και μελέτης κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες) κατά περίπτωση ως εξής: αα) για τις ΔΕ των Δήμων της Χωρικής Ενότητας Αθήνας – Πειραιά (παρ. 2.α του άρθρου 8 του ν. 4277/2014 – Α΄ 156), τις ΔΕ των Δήμων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία (1) ΔΕ της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΜΠΘ) του άρθρου 7 παρ. Α της «Έγκρισης αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Κεντρικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντικής έγκρισης αυτού» (ΦΕΚ 485/Δ/20.08.2020), καθώς και τις ΔΕ άλλων Δήμων οι οποίοι περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία (1) ΔΕ με ποσοστό πληθυσμού που κατοικεί σε οικισμούς μεγαλύτερους των 9.000 κατοίκων («αστικού πληθυσμού» της παρ. 3.α) μεγαλύτερο ή ίσο του 80%: μελέτη κατηγορίας 01: ποσοστό 40%, μελέτη κατηγορίας 02: ποσοστό 60%.
   αβ) για τις ΔΕ των υπολοίπων Δήμων: μελέτη κατηγορίας 01: ποσοστό 50%, μελέτη κατηγορίας 02: ποσοστό 50%. β. Από την αμοιβή της Κύριας Μελέτης του ΤΠΣ, ποσοστό 10 % αντιστοιχεί στην Συγκοινωνιακή/Κυκλοφοριακή υποενότητα αυτής που περιλαμβάνει και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (μελέτη κατηγορίας 10 – Μελέτες συγκοινωνιακών έργων και κυκλοφοριακές μελέτες). Το ποσό της εν λόγω αμοιβής αντλείται από τις αμοιβές των μελετών κατηγορίας 01 και 02, κατ’ αντιστοιχία με τα ανωτέρω κατά περίπτωση οριζόμενα ποσοστά επιμερισμού.
   Η τελική προεκτιμώμενη αμοιβή Ατ της Κύριας Μελέτης του ΤΠΣ επιμερίζεται σε 70 % για την Α’ φάση της μελέτης και 30 % για τη Β’ φάση της μελέτης. Η προκαταβολή συμψηφίζεται εξ ολοκλήρου με την παράδοση της Α’ φάσης. Γ. Η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/34509/918/15.04.2019 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
   «Αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων» (Β’ 1470) παύει να ισχύει, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων μελετών των οποίων έχει ήδη δημοσιευθεί η διακήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση εκπόνησής τους δυνάμει της ανωτέρω υπουργική απόφασης.
   II. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό ΦΕΚ από εδώ

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Πιερρακάκης, καθορίστηκε η διαδικασία της ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στον e-ΕΦΚΑ καθώς ο χρόνος έναρξης εφαρμογής της.
   Αναλυτικά, η απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:
   Αποφασίζουμε τον καθορισμό της διαδικασίας ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στον e-ΕΦΚΑ και του χρόνου έναρξης εφαρμογής της, ως εξής:
   Άρθρο 1
   Πεδίο εφαρμογής
   Η διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, εφαρμόζεται για όλα τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, για τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ελάχιστα απαιτούμενων ημερών εργασίας, ήτοι: για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδίδεται χωρίς την προϋπόθεση προκαταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, όπως άδειες μικρής κλίμακας ή σαρανταοκτάωρες ή για τις εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, είτε εκτελούνται με αυτεπιστασία ή κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία η έκδοση της οικοδομικής άδειας προϋποθέτει την καταβολή προκαταβολής εισφορών και την κατάθεση σχετικού σημειώματος του e-ΕΦΚΑ, στην οικεία πολεοδομική υπηρεσία. Άρθρο 2
   Υπόχρεοι ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων
   Υπόχρεος εργοδότης για την απογραφή του ιδιωτικού οικοδομικού έργου που ανεγείρεται, συμπληρώνεται, μεταρρυθμίζεται, επισκευάζεται ή κατεδαφίζεται, την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) και την καταβολή των εισφορών για τις οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται, είναι ο κύριος ή οι συγκύριοι του οικοδομικού έργου. Σε περιπτώσεις ανάθεσης οικοδομικών εργασιών με εργολαβία κατά το σύστημα της αντιπαροχής, υπόχρεοι εργοδότες θεωρούνται, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, ο αρχικός κύριος ή οι αρχικοί συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευαστής. Άρθρο 3
   Διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων
   Οι αιτήσεις για την ηλεκτρονική απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στο Μητρώο Εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων του e-ΕΦΚΑ, υποβάλλονται στην αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-E.Φ.Κ.Α.), μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ο υπόχρεος εργοδότης, εφεξής χρήστης της υπηρεσίας, εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Με την υποβολή της αίτησης και για το σκοπό της ηλεκτρονικής απογραφής του οικοδομικού έργου, ο χρήστης αποδέχεται την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του ιδίου και των τυχόν υπολοίπων συνυπόχρεων από τον e- Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων [ΓΚΠΔ], της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 22, και των άρθρων 26 και 29 του ν. 4624/2019 (Α’ 137), όπως ισχύει. Στα στοιχεία της αίτησης και στα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν, έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι του οικείου υποκαταστήματος του e-ΕΦΚΑ, στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου εμπίπτουν οι εργασίες του οικοδομικού έργου Ο χρήστης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, συμπληρώνει: τα στοιχεία που ζητούνται για το οικοδομικό έργο, την ημερομηνία έναρξης των εργασιών, η οποία πρέπει να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας απογραφής ή να συμπίπτει με αυτήν, τη διεύθυνση του έργου κοκ. τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου, εργοδότη του οικοδομικού έργου. Στην περίπτωση που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων του e-E.Φ.Κ.Α. και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο χρήστης συμπληρώνει τον ΑΜΕ. Από το ανωτέρω μητρώο του e-E.Φ.Κ.Α αντλούνται τα απαραίτητα ατομικά στοιχεία στην περίπτωση φυσικού προσώπου (ονοματεπώνυμο, στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, ΔΟΥ, στοιχεία διεύθυνσης επαγγελματικής έδρας ή κατοικίας) ή εταιρικά στοιχεία στην περίπτωση νομικού προσώπου (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, ΑΦΜ, ΔΟΥ, στοιχεία διεύθυνσης επαγγελματικής έδρας), καθώς και τα στοιχεία υπευθύνων του νομικού προσώπου. Σε περίπτωση μη ύπαρξης ΑΜΕ τα ως άνω στοιχεία λαμβάνονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, από άλλα μητρώα φορέων του δημόσιου τομέα και ιδίως από Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Σε περίπτωση που οι κύριοι του έργου (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) είναι περισσότεροι του ενός, καταχωρούνται από τον χρήστη τα στοιχεία όλων των υπολοίπων συνυπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 5. Ο χρήστης της υπηρεσίας συμπληρώνει τα αναλυτικά στοιχεία της τεχνικής περιγραφής του οικοδομικού έργου κατά είδος κτιρίου και φάσεις εργασιών. Ειδικότερα, συμπληρώνει τους πίνακες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, της υπό στοιχεία Φ21/2930/10.11.1992 απόφασης (Β’ 686), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, ανάλογα με το είδος των προς εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και στην περίπτωση που υφίστανται σχετικό δικαίωμα, καταχωρούνται οι προβλεπόμενες κατά την απογραφή μειώσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση απόφασης διευθυντή (εφαπτόμενα κτίρια, κτίρια κατοικιών χωρίς σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα, μέσος ζυγισμένος μειωτικός συντελεστής – ΜΖΜΣ). Ακολούθως, ο χρήστης της υπηρεσίας επισυνάπτει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία δεν μπορούν να αντληθούν μέσω διαλειτουργικότητας και ειδικότερα: τους τίτλους ιδιοκτησίας, το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο με τον εργολάβο, στην περίπτωση εκτέλεσης εργασιών κατά το σύστημα της αντιπαροχής, τη σύμβαση δωρεάς, στις περιπτώσεις δωρεάς ιδιωτών για ανέγερση δημοσίων κτηρίων ή τμημάτων αυτών ή εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε αυτά. Η ηλεκτρονική απογραφή στο Μητρώο Εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων του e-ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται με τη λήψη του μοναδικού αριθμού Α.Μ.Ο.Ε. και Τ.Π.Τ.Ε., αφού προηγηθεί η ηλεκτρονική αποδοχή της απογραφής από όλους τους δηλωθέντες, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 6, συνυπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκδίδεται Βεβαίωση Απογραφής Οικοδομικού Έργου, στην οποία περιλαμβάνεται και ο πίνακας με τα κατ’ ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια. Άρθρο 4
   Έκδοση σημειώματος κατάθεσης εισφορών για έκδοση οικοδομικής άδειας
   Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής, εκδίδεται Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης με RF πληρωμής της προκαταβολής. Η πληρωμή της προκαταβολής απαιτείται σε κάθε περίπτωση απογραφής ιδιωτικού οικοδομικού έργου. Με την ολοκλήρωση και της διαδικασίας πληρωμής, εκδίδεται «Σημείωμα Κατάθεσης Εισφορών για Έκδοση Οικοδομικής Άδειας», το οποίο φέρει τη μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-Ε.Φ.Κ.Α. και τη μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας της Υπηρεσίας, προς χρήση στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία. Άρθρο 5
   Εξαιρέσεις
   Σε περιπτώσεις που η απογραφή του ιδιωτικού οικοδομικού έργου δεν γίνεται εντός της νομίμου προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4670/2020, τότε η απογραφή διενεργείται με φυσική παρουσία στο αρμόδιο υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου θα εκτελεστούν οικοδομικές εργασίες
   Άρθρο 6
   Χρόνος έναρξης εφαρμογής της ηλεκτρονικής απογραφής
   Η έναρξη εφαρμογής της υπηρεσίας ηλεκτρονικής απογραφής ιδιωτικών οικοδομικών έργων προσδιορίζεται με ανακοίνωση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ.
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.