Jump to content

Astrolavos

Core Members
 • Content Count

  348
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

48 Καλή

About Astrolavos

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

554 profile views
 1. Οι αυτοαπασχολούμενοι γενικότερα απ' ότι καταλαβαίνω είναι δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι και πρέπει να σβήσουν.
 2. Σε ερώτηση μου (την προηγούμενη εβδομάδα) προς τον ΕΤΕΑΕΠ για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, μου είπαν πως θα υπάρξει ενημέρωση απ' την ερχόμενη εβδομάδα.
 3. Άρα στην ασφαλιστική ενημερότητα που εκδίδεται απ' τον ΕΦΚΑ θα προστεθεί κάποιο κείμενο που θα αναφέρεται στις εισφορές προς ΕΤΕΑΕΠ? Μέχρι σήμερα ο κλάδος πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης αναφέρεται μόνο μέχρι τις 31/12/2016. Από εκεί και μετά έχουμε τις απαιτούμενες μόνο απ' τον ΕΦΚΑ εισφορές, τυχόν οφειλές στην ειδική προσαύξηση και τις εισφορές που υπέρ ΟΑΕΔ.
 4. Εκδίδονται ξεχωριστές ασφαλιστικές ενημερότητες απο τον ΕΤΕΑΕΠ?
 5. η αλήθεια είναι πως έχω όντως διαφορετικά νούμερα εμβαδού. Το μεν συμβόλαιο περιελάμβανε και κάποια τετραγωνικά του ημιυπαιθρίου, μιας και ο τότε μηχανικός είχε συμπεριλάβει στη δόμηση και 5 τ.μ του ημιυπαιθρίου. Με τον 3843 τακτοποιήθηκε ολόκληρο το δωμάτιο και όχι τα υπολειπόμενα τετραγωνικά του Η/Χ (συνολική αλλαγής της χρήσης). Στην τακτοποίηση αυτή αφαιρέθηκαν οι εσωτερικοί τοίχοι. Στην πολεοδομία που πήγα μου είπαν πως το σωστό είναι να μετρήσω τα τετραγωνικά του διαμερίσματος χωρίς τον Η/Χ και στην συνέχεια να προσθέσω σ' αυτά, τα τετραγωνικά της τακτοποίησης. Υπέρβαση ύψους δεν υπάρχει πάντως. Δηλαδή πχ: Συμβόλαιο = 65 τ.μ. (60 τ.μ + 5 τ.μ. Η/Χ που περιλαμβάνονται στη δόμηση) Τακτοποίηση = 13 τ.μ. (με τους τοίχους 15 τ.μ) Βεβ. Νομιμότητας. = 73 τ.μ. (60 τ.μ που ταυτίζεται με τα σχέδια +13 τ.μ Η/Χ της τακτοποίησης)
 6. Σε ευχαριστώ. Μόλις πριν λίγο την έβγαλα, αλλά μάλλον έκανα μια μικροπατάτα καθώς στην τεχνική έκθεση αντί να αναφέρω την ημερομηνία περαίωσης της διαδικασίας της βεβαίωσης του ν.3843, ανέφερα την ημερομηνία καταχώρησης της δήλωσης. Αυτό με αφορμή την τρίτη σφραγίδα που ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος.
 7. την έχω την βεβαίωση του 3843 με την τρίτη σφραγίδα κανονικά. Απλά αυτό που ήθελα να σιγουρέψω, μιας και δεν έχει τύχει να ξαναδώσω βεβαίωση με ήδη τακτοποιημένη αυθαιρεσία με παλαιότερο νόμο, ότι δεν επιλέγω να τσεκάρω το κουτάκι: Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια (Οικοδομική άδεια, νομιμοποιήσεις κτλ), στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. αλλά το δεύτερο κουτάκι που προανέφερα. Σε ευχαριστώ.
 8. Μπορεί κάποιος να μου πει εάν τσεκάρω την επιλογή στην έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας: οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89. ? στην περίπτωση που παλιότερα έχει γίνει τακτοποίηση Η/Χ με τον ν.3843/2010.
 9. Ρωτάω τώρα επειδή δεν γνωρίζω. Δηλαδή σε αντίστοιχη περίπτωση που ήθελε ιδιοκτήτης-μηχανικός να εκδώσει ΕΕΔΜΚ για εργασίες που θα εκτελούνταν επί της οικίας του, τι γινόταν? Μου φαίνεται λίγο παράλογο φορολογικά, αλλά και πρακτικά. Δηλαδή εφόσον το ποσό ήταν και μεγαλύτερο των 500 ευρώ (λέμε τώρα), θα έπρεπε να το καταθέσω και μέσω τραπέζης από προσωπικό μου λογαριασμό σε επαγγελματικό? Γιατί στην μεν μία κατάσταση υφίσταμαι ως ιδιώτης που αιτούμαι υπηρεσία, ενώ στην άλλη ως επαγγελματίας που εισπράττω για παροχή υπηρεσίας. Παρ' όλα αυτά, τελικά θα απευθυνθώ σε συνάδελφο προκειμένου να με εξυπηρετήσει, ώστε να μην περιπλακούν τα πράγματα.
 10. Επανέρχομαι σ' αυτό που είχα ρωτήσει. Σε συζήτηση με τον λογιστή μου, μου ανέφερε πως δεν υπάρχει διαδικασία με την οποία κόβεις στον εαυτό σου αμοιβή με τις αντίστοιχες απαλλαγές που ανάφερε προηγούμενα συνάδελφος. Ωστόσο με παρέπεμψε να απευθυνθώ στο ΤΕΕ, ώστε να ζητήσω απαλλαγή από την αμοιβή που θα κατέβαλα ως ιδιοκτήτης και ταυτόχρονα μηχανικός του κτίσματος για το οποίο θέλω να εκδώσω βεβαίωση.
 11. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις. Ρώτησα έναν συνάδελφο που είχε κάνει την διαδικασία παλαιότερα και μου είπε ότι δεν είχε κόψει ΑΠΥ. Ωστόσο θα ρωτήσω τον λογιστή μου και θα σας ενημερώσω. Πάντως μάλλον με κόβω να βγάζω την βεβαίωση μέσω συναδέλφου καλού-κακού έναντι τυπικής αμοιβής. Και κάτι ακόμη μιας και είναι η πρώτη φορά που βγάζω βεβαίωση νομιμότητας και θέλω να είμαι σίγουρος. Παλιότερα έχει γίνει τακτοποίηση Η/Χ με τον ν.3843/2010. Στην βεβαίωση που εκδώσω θα επιλέξω το κουτάκι που λέει: οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89. ?
 12. Καλησπέρα σε όλους, για τις βεβαιώσεις νομιμότητας μηχανικού δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη και μηχανικού, σωστά? Δηλαδή μπορεί ένας ιδιοκτήτης, εφόσον είναι και μηχανικός να εκδώσει την εν λόγω βεβαίωση για το διαμέρισμα του.
 13. Καλημέρα και καλές γιορτές, μια ερώτηση θέλω να κάνω. Έχω περίπτωση με επιλέξιμες παρεμβάσεις: α) εξωτ. τοποθέτηση θερμομόνωσης στους τοίχους και σε οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, β) αντικατάσταση κουφωμάτων, γ) τοποθέτηση κλιματιστικού και δ) τοποθέτηση ηλιακού συλλέκτη. Στην ΕΕΔΜΚ που θα εκδώσω θα αναφέρω μόνο το α) μιας και τα υπόλοιπα β),γ) και δ) δεν απαιτούν ΕΕΔΜΚ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.