Μετάβαση στο περιεχόμενο

GP80

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

GP80's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • One Month Later
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα σε όλους, Επανέρχομαι σε ένα παλιό ποστ επειδή με απασχολεί ένα παρόμοιο θέμα. Σε κτίριο με πολλαπλές οριζόντιες ιδιοκτησίες, που όμως ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο όποτε δε προκύπτει θέμα συναίνεσης, χρειάζεται ΕΕΔΜΚ για τοποθέτηση γκαραζόπορτας? Ο χώρος που θα τοποθετηθεί είναι κατάστημα και θα βγεί έτσι κι αλλιώς ΕΕΔΜΚ για αλλαγή χρήσης σε χώρο στάθμευσης. Καλύπτει και την εργασία της γκαραζόπορτας αυτή η ΕΕΔΜΚ ή χρειάζεται και κάτι ακόμα? Νέος μηχανικός είμαι οπότε συγνώμη αν είναι πολύ γνωστά αυτά που ρωτάω, και ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση @ΙΑΣΟΝΑΣ Θα προχωρήσω λοιπόν σε έκδοση ΕΕΔΜΚ που αφορά σε συννένωση δύο οριζόντιων ιδιοκτησίων και αλλαγή χρήσης της μιας (κατάστημα σε κατοικία), αγνοώντας τις αυθαιρεσίες στις άλλες οριζόντιες του ιδίου ιδιοκτήτη και στον ακάλυπτο. Αν μου ξεφέυγει κάτι ή αν κάποιος συνάδελφος θέλει να προσθέσει κάτι εννοείται ότι θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ και πάλι!
  3. Καλησπέρα σε όλους, Επανέρχομαι σε προηγούμενο δικό μου πόστ εφόσον με απασχολεί ακόμα το ίδιο ερώτημα. Σα νέος μηχανικός, παρακολούθησα πρόσφατα ένα σεμινάριο σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, και ρώτησα επανειλημμένα την εισηγήτρια σχετικά με το αν πρέπει να ελεγξω όλο το κτιρίο για τυχόν αυθαιρεσίες πριν εκδοσω ΕΕΔΜΚ για συγκεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες εντός του κτιρίου. Η εισηγήτρια ήταν κάθετη ως προς το ότι δεν με αφορουν οι αυθαιρεσίες σε άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στον κοινόχρηστο, ακόμα και αν όλες οι οριζόντιες ιδιοκτησίες εντός του κτιρίου ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Ανέφερε ότι εφόσον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα βγαίνει ανα οριζόντια ιδιοκτησία, εξυπακούετε πως ο έλεγχος νομιμότητας γίνεται μόνο στις οριζόντιες ιδιοκτησίες για τις οποίες εκδίδεται η ΕΕΔΜΚ. Στη συνέχεια ρώτησα την εισηγήτρια σχετικά με το άρθρο 107: Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα, ρώτησα αν πρέπει να υπάρχουν συνιδιοκτήτες για να αποφύγω το έλεγχο νομιμότητας όλου του κτιρίου. Η άποψη της ήταν ότι δεν έχει σημασία αν υπάρχει ένας ιδιοκτήτης ή πολλοί, και ότι το πνέυμα του νόμου έιναι ότι, εφόσον υπάρχει σύσταση οριζόντιας, δεν μας απασχολεί τι γίνεται στις υπόλοιπες οριζόντιες και στο κοινόχρηστο, και ελέγχουμε μόνο τη νομιμότητα των οριζόντιων που αφορά η ΕΕΔΜΚ. Συνάδελφοι, τελικά μπορούμε να εκδώσουμε ΕΕΔΜΚ για συγκεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες ενώ υπάρχουν αυθαιρεσίες σε άλλες οριζόντιες εντός του κτιρίου και στον ακάλυπτο, και ενώ όλες οι οριζόντιες έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη? Το γεγονός οτι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα βγαίνει ανα οριζόντια ιδιοκτησία αποτελεί ενδείξη οτι η πρόθεση του νομοθέτη είναι να γίνεται έλεγχος νομιμότητας ανα οριζόντια, ανεξάρτητα απο το πόσοι ιδιοκτήτες υπάρχουν? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
  4. @Gousgounis Πολύ ελκυστική η λύση που προτείνεις. Υπάρχουν κάποια επιπλέον θέματα που δεν ανέφερα στο πρώτο ποστ για λόγους συντομίας, και ίσως μπλέκουν λίγο περισσότερο τη κατάσταση. Συγκεκριμένα: 1. Υπάρχουν και εσωτερικές αλλαγές που έχει κάνει χωρίς άδεια, όπως συνένωση χώρων με αλλαγή χρήσης (ένωσε 2 καταστήματα και τα έκανε γκαράζ), αλλαγή διαρρύθμισης σε κατοικίες (π.χ. WC με λουτρό έγινε ξεχωριστό WC και ξεχωριστό λουτρό, ντουλάπα έγινε WC). 2. Ενώ κάποιες αλλαγές είχαν ρυθμιστεί με τον 4495 (κατηγορία 1 λόγω παλαιότητας) από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο τωρινός ιδιοκτήτης τις αναίρεσε και τις επανάφερε στην αρχική κατάσταση (π.χ. επέκταση χώρου στον εξώστη που ήταν ρυθμισμένη με 4495 αναιρέθηκε με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ο εξώστης). Το κατεδαφισμένο λεβητοστάσιο που ανέφερα στο πρώτο πόστ ήταν κι αυτό ρυθμισμένο με 4495, ενώ η κατεδαφισμένη μεταλλική σκάλα ήταν νόμιμη εξαρχής. 3. Έχει εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Θα μπορούσε να βγει άδεια κατεδάφισης για τη σκάλα και το λεβητοστάσιο, όπως πρότεινες, και μια μικρή κλίμακα για όλα τα άλλα? Αν ναι, πρώτα ΕΕΔΜΚ και μετά άδεια κατεδάφισης? Μήπως τελικά είναι πιο απλό να τα βάλει ΟΛΑ σε μια άδεια νομιμοποίησης? Και αν ναι, τότε 1. Μπορεί να συμπεριληφθούν οι κατεδαφίσεις (σκάλας και λεβητοστασίου) σε μια οικοδομική άδεια νομιμοποίησης μαζί με όλα τα παραπάνω? 2. Τον ελεγκτή δόμησης τον καλώ εγώ μέσα από το σύστημα του e-άδειες για να βεβαιώσει πρόστιμο? Χρειάζεται βεβαίωση όρων δόμησης ως προγενέστερη πράξη? Είναι πολλές οι απορίες, οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη και ευχαριστώ!
  5. Ευχαριστώ ΚΑΝΑ, Δηλαδή πλέον η διαδικασία για άδεια νομιμοποίησης μέσω του e-adeies είναι βεβαίωση όρων δόμησης --> άδεια (νομιμοποίησης) κατηγορίας 2, σωστά? Αν δεν υπάρχει αυτοψία, σε ποιο στάδιο ακριβώς καταλαβαίνει η ΥΔΟΜ οτι πρέπει να έρθει για να βεβαιώσει πρόστιμο? Πρέπει να κάνω κάποιο έξτρα βήμα για να έρθουν η αρκεί η αιτησή μου για άδεια νομιμοποίησης? Ευχαριστώ και πάλι.
  6. Καλησπέρα σε όλους, Μου έχει ζητηθεί να νομιμοποιήσω κατασκευές και εργασίες που έγιναν μετά το 2011 και δεν μπορούν να ρυθμιστούν. Μετα απο ψάξιμο και βοήθεια απο το φόρουμ καταλαβαίνω ότι πρέπει να βγάλω άδεια κατηγορίας 2 για νομιμοποίηση κατασκευών/εργασιών. Η ερωτηση μου είναι αν είναι υποχρεωτική η προέγκριση για τη συγκεκριμένη άδεια νομιμοποίησης. Εγώ καταλαβαίνω πως είναι, αλλά θα ήθελα να το επιβεβαιώσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  7. Ευχαριστώ για την απάντηση ΚΑΝΑ, κι εγώ στη μη ύπαρξη συνιδιοκτητών κολλούσα. Σε αυτή τη περίπτώση, πως θα μπορούσα να νομιμοποιήσω τα πάντα (όλα μετά το 2011)? Κάποιες αυθαιρεσίες νομιμοποιούνται με ΕΕΜΚ, ενώ άλλες απαιτούν άδεια δόμησης. Πως προχωράμε σε αυτή τη περίπτωση? υπάρχει κάποια σειρά νομιμοποίησης (πχ πρώτα κοινόχρηστοι και μετα οριζόντιες ιδιοκτησίες ή πρώτα οτι απαιτεί άδεια και μετά ότι απαιτεί ΕΕΔΜΚ) ή πρέπει να νομιμοποιηθούν όλα μαζί σε μια άδεια νομιμοποιησης? Ιδανικά θα ήθελα να νομιμοποιήσω ξεχωριστά ανα οριζόντια ιδιοκτησία και ξεχωριστά τον κοινόχρηστο, αλλά κάτι μου λέει οτι δεν έιναι τόσο απλό για το ίδιο λόγο που δε μπορεί να βγεί και ΕΕΔΜΚ εξ' αρχής... Όταν νομιμοποιείς με ΕΕΔΜΚ χρειάζεται αυτοκαταγγελία/αυτοψία/επιβολή προστίμου πρώτα ή απλά βγάζεις ΕΕΔΜΚ διευκρινίζωντας στη τεχνική έκθεση ότι πρόκειται για νομιμοποίηση? Συγνώμη αν είναι άκυρα αυτα που ρωτάω αλλα επειδή είμαι νέος μηχανικός οι απορείες είναι πολλές
  8. Καλημέρα, Μου έχει ζητηθεί έκδοση ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρυθμίσεις και τη συννένωση δύο οριζόντιων ιδιοκτησιών με αλλαγή χρήσης. Στις οριζόντιες που με αφορούν δεν υπάρχει κάποια αυθαιρεσία. Υπάρχουν αυθαιρεσίες στον κοινόχρηστο και σε άλλες οριζόντιες εντός του κτιρίου, όλες μετα το 2011. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας, δεν υπάρχουν άλλοι συνιδιοκτήτες. Εφόσον στις δυο οριζόντιες που αφορά η ΕΕΔΜΚ που διαχειρίζομαι δεν υπάρχει θέμα αυθαιρεσίας μπορώ να προχωρήσω? Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.
  9. Καλημέρα σε όλους, Αν στο ίδιο κτίριο κάποιες εργασίες/κατασκευές νομιμοποιούνται με ΕΕΔΜΚ ενώ άλλες απαιτούν άδεια νομιμοποίησης, υπάρχει κάποια σειρά στο πως πρέπει να γίνουν οι νομιμοποίησεις, δηλαδή πρώτα με ΕΕΔΜΚ και μετά με άδεια ή το αντίστροφο? Μπορεί ο ιδιοκτήτης να νομιμοποιήσει πρώτα ότι απαιτεί ΕΕΔΜΚ και σε δέυτερο χρόνο ότι απαιτεί άδεια? Πρέπει να αναφερθούν οι νομιμοποιήσεις που υπολείπονται στη τεχνική έκθεση της τρέχουσας νομιμοποίησης? Αν προβλέπεται κάποια διαδικασία όταν υπάρχουν νομιμοποιήσεις με πολλαπλές άδειες, μπορείτε να με κατευθύνετε στη σχετική νομοθεσία? Μιλάμε για περίπτωση που όλες οι αυθαιρεσίες είναι μετα το 2011 (δεν υπαγονται στο νόμο αυθαιρέτων), δεν έχει γίνει αυτοψία, δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο, και ο ιδιοκτήτης προχωράει αυτοβούλως σε νομιμοποίηση. Ευχαριστω εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθεια σας.
  10. Καλησπέρα σε όλους, Νέος μηχανικός, πρώτη υπόθεση, και αντιμετωπίζω τα εξής σε διωροφο κτίριο με διαφορετικές οριζόντιες ιδιοκτησίες, ένα μόνο ιδιοκτήτη, και κύρια χρήση κατοικία: 1. Ο ιδιοκτήτης καθαίρεσε νόμιμη (βάσει άδειας) κυκλική μεταλλική σκάλα που ξεκινούσε απο τον ακάλυπτο και κατέληγε στο δώμα. 2. Καθαίρεσε λεβητοστασιο με επιφάνεια 4.33 μ2 (ρυθμισμένο με ν.4495/2017 και εξωφλημένο απο προηγούμενο ιδιοκτήτη) και τη δεξαμενή πετρελαίου. Και οι δυο καθαιρέσεις έγιναν το 2020. Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να νομιμοποιήσει την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδη να νομιμοποιήσει τις δύο κατεδαφίσεις. Οι ερωτήσεις μου ειναι οι παρακάτω: 1. Πως ενημερώνω την ΥΔΟΜ να κάνει αυτοψία και να βεβαιώσει πρόστιμο έτσι ώστε να μπορέσουμε μετά να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε σε άδεια νομιμοποίησης? 2. Ποιά διαδικασία αδειοδότησης ακολουθώ για τη νόμιμη κυκλική μεταλλική σκάλα? Κανονική άδεια κατεδάφισης μέσω του e-αδειες επιλέγωντας "Νομιμοποίηση"? Χρείαζεται προέγκριση ή βεβαίωση όρων δόμησης ή προχωράω κατευθείαν στην άδεια νομιμοποίησης κατεδάφισης χωρίς προγενέστερη πράξη? 3. Για να νομιμοποιήσω το ρυθμισμένο λεβητοστάσιο ακολουθώ την ίδια διαδικασία ή μπορώ να πάω με έγκριση εργασιών? Υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης εργασιών για τη νομιμοποίηση εργασιών που έχουν ήδη γίνει? Η απομάκρυνση της δεξαμενής πετρελαίου πρέπει να δηλωθεί κάπως? 4. Πως επικοινωνούμε με την ΥΔΟΜ για τυχόν ερωτήσεις? Βλέπω συχνα στο Forum ότι συνάδελφοι επικοινωνούν με την ΥΔΟΜ για διευκρινίσεις. Αυτό γίνεται συνήθως τηλεφωνικά, με ραντεβού, ή μέσω mail? Συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι για την ΥΔΟΜ Αθηναίων. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια μπορείται να μου προσφέρετε.
  11. Ευχαριστώ Pavlos33 και ppanag, Δεδομένου του μεγάλου κόστους της νομιμοποίησης, είναι δυνατό να αποκαταστήσει τη νομιμότητα του κτιρίου δηλώνοντας την αυθαιρεσία με σκοπό να πληρώσει το πρόστιμο και να την απομακρύνει? Κατά την εμπειρία σας θα ήταν πιο οικονομική αυτή η λύση? Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.
  12. Καλημέρα σε όλους, Είμαι νέος μηχανικός και μου έτυχε περίπτωση επέκτασης εξώστη με σιδεροκατασκευή. Η επέκταση έγινε το 2020 και ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να τη νομιμοποιήσει. Επισυνάπτω σχετικές φώτος. Μπορείτε να με συμβουλέψετε αν είναι δυνατή η νομιμοποίηση σε αυτή τη περίπτωση και αν θα απαιτηθεί Μελέτη Στατίκης Επάρκειας? Σε περίπτωση που απαιτηθεί ΜΣΕ θα πρέπει να είναι για όλο το κτίριο? Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.