Jump to content

blackjohn

Members
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ουδέτερη

About blackjohn

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ψάχνω το έντυπο της Έγκρισης Εκτέλεσης Εργασιών και δεν το βρίσκω πουθενά. Το έχει βρει κανένας συνάδελφος ?
 2. Ο φωταγωγός είναι εκτός του διαμερίσματος και ανήκει στους κοινόχρηστους χώρους, αυτό εννοούσα. Όσες τακτοποιήσεις και να κάνεις το ιδιοκτησιακό δεν αλλάζει. Όταν γίνει η νέα σύσταση και η μεταβίβαση, θα πρέπει να μεταβιβαστεί και το κομμάτι αυτό του φωταγωγού, εκτός από το διαμέρισμα, και η βεβαίωση μηχανικού θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυτό το κομμάτι. Θεωρώ πως δεν μπορεί να βγει μια βεβαίωση και για τα δύο, αφού δεν είναι ίδια ιδιοκτησία. Η μία ιδιοκτησία είναι το διαμέρισμα όπου με εξουσιοδοτεί ο ιδιοκτήτης και η άλλη είναι ένα τμήμα του κοινόχρηστου φωταγωγού για τον οποίο πρέπει να με εξουσιοδοτήσουν όλοι (και να υπογράψουν και την υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει η βεβαίωση μηχανικού γιατί στο μέλλον δεν ξέρεις τι γίνεται). Εκτός αν το σκέφτομαι κάπου λάθος. Ή εκτός και αν στην υπεύθυνη δήλωσή του ο ιδιοκτήτης υπογράψει ότι είναι όλο ιδιοκτησία του, έχει και την τακτοποίηση με το Ν.3843 και δεν χρειάζεται να μπλέξω με τα ιδιοκτησιακά (υποτίθεται όμως ότι ελέγχουμε και το συμβόλαιο).
 3. Όπως είπε και ο συνάδελφος georgegaleos (τον οποίο και ευχαριστώ για την απάντηση) θα γίνει νέα σύσταση. Πρώτα βγαίνει η βεβαίωση μηχανικού και με αυτή γίνεται η τροποποίηση της σύστασης και η μεταβίβαση. Όμως είτε θεωρήσω ότι η αρχική τακτοποίηση με το Ν.3843 με καλύπτει είτε γίνει νέα τακτοποίηση με νόμο αυθαιρέτων και συναίνεση ιδιοκτητών, προκύπτει το εξής θέμα: Ο φωταγωγός και το διαμέρισμα είναι 2 ξεχωριστές ιδοκτησίες (φαίνεται και στο συμβόλαιο για το οποίο υποτίθεται ότι λαμβάνουμε γνώση όπως λέει και η βεβαίωση μηχανικού). Άρα χρειάζονται 2 διαφορετικές βεβαιώσεις. Και πως μπορώ να βγάλω βεβαίωση για τον φωταγωγό όταν έχει κλειστεί και τακτοποιηθεί το τμήμα του πελάτη μου, αλλά στους υπόλοιπους ορόφους άλλοι τους έχουν κλείσει και άλλοι όχι και είναι άγωστο αν έχουν γίνει τακτοποιήσεις?
 4. Συνάδελφοι καλησπέρα, καλούμαι να δώσω βεβαίωση για ενα διαμέρισμα του οποίου έχει κλείσει ο φωταγωγός (κοινόχρηστος χώρος) και εχει τακτοποιηθεί με το Ν.3843. Η διαδικασία έχει περαιωθεί κανονικά και τα τετραγωνικά ειναι ΟΚ, αλλα έχει γίνει χωρίς την συναίνεση των υπολοίπων. Θεωρείτε οτι υπαρχει θέμα, καθαρά για το κομμάτι το δικό μας της βεβαίωσης ή ότι δεν ελέγχουμε τα ιδιοκτησιακά οπότε μπορεί να βγει η βεβαιωση ? (Ειναι δεδομένο οτι θα υπάρχει θέμα με τη μεταβίβαση αλλα αυτό θα το ψάξει ο συμβολαιογράφος πως λύνεται. Αν θα χρειαστεί νέα σύσταση ή όχι. Ο συμβολαιογράφος είπε ενδεχομένως να ξεπερνιεται, το οποίο με προβλημάτισε με το τι εννοεί ξεπερνιέται, αλλα τελοσπάντων δική του δουλειά. Εμείς τη δική μας.)
 5. Καλησπέρα συνάδελφοι. Σε έναν γνωστό μου η πολεοδομία έβαλε 500αρι πρόστιμο για ηλιακό θερμοσίφωνα στο δώμα (καρφωτή από το γείτονα). Σε επίσκεψή μου στην πολεοδομία ο υπάλληλος μου είπε πως πλέον αυτές οι εργασίες απαιτούν μόνο την 48ωρη ειδοποίηση και επειδή δεν υπάρχει μπήκε το πρόστιμο (γνωστά ως εδώ). Όταν τον ρώτησα αν μπορεί να τακτοποιηθεί το θέμα απλά με μια "εκ των υστέρων γνωστοποίηση" (δικός μου όρος, θέλω να πω κάτι σχετικά απλό) από τη στιγμή που πλέον δεν απαιτείται κάποια άδεια και ο ηλιακός υπάρχει εδώ και χρόνια, μου είπε ότι η υπηρεσία έχει κάνει ερώτηση (δεν ξέρω σε ποιον) εδώ και ένα χρόνο για το αν αυτή η κατηγορία αποτελεί πλέον παράβαση και πως θα έπρεπε να τακτοποιείται και απάντηση δεν έχει λάβει. Αυτή τη στιγμή με το νόμο των αυθαιρέτων. Για κάτι τέτοιο (μη γνωστοποίηση των 48 ωρών) δεν υπάρχει άλλη λυση από τα αυθαίρετα (και πιο οικονομική) ?
 6. Η εφορία/Υπουργειο Οικονομικών δεν μας υποχρέωνε ποτέ για ΦΕΜ όταν είχαμε να κάνουμε με ιδώτη. Μας υποχρέωνε η πολεοδομία ή άλλη δημόσια αρχή. Τώρα για τον 4014 τα δικαιολογητικά που ζητάει το ΤΕΕ να σκανάρουμε και να στείλουμε είναι: αμοιβή μηχανικού, εισφορές ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ. Δεν ζητάει ΦΕΜ. Αυτό το διάβασα στις διευκρινήσεις, αλλά δεν έχω στείλει ακόμα δικαιολογητικά για κάποιο αυθαίρετο. Κάποιος που έχει στείλει έχει διαφορετική εμπειρία? Γιατί δεν έχω καμία όρεξη να πληρώσω χρήματα τώρα εφόσον μπορώ να τα δώσω ένα χρόνο μετά. Και κάτι τελευταίο, αν δεν καταθέσεις την αμοιβή σου στην τράπεζα αλλά μόνο τις εισφορες του ΤΕΕ, τι είδους δικαιολογητικό θα στείλεις για αμοιβή μηχανικού?
 7. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να αποδώσεις ΦΕΜ για τον 4014? Η εφορία δεν σε υποχρεώνει, ούτε σε υποχρέωνε ποτέ για ΦΕΜ. Αυτό το ζητούσαν οι πολεοδομίες. Τώρα με τον 4014 μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά πρόκειται το ΤΕΕ να ζητήσει και το ΦΕΜ? Γιατί αν δεν το ζητήσουν δεν βλέπω το λόγο να πάμε να προκαταβάλλουμε φόρο. Θα τα πληρώσουμε ετσι κι αλλιως μαζεμένα στο τέλος.
 8. Μια ερωτησούλα και από μένα, γιατί δεν κατάφερα να το ξεκαθαρίσω. Όταν λήξει το τετράμηνο που πρέπει να καταβάλλουμε τις εισφορές, αλλά δεν έχει περάσει το εξάμηνο μπορούμε να το εξοφλήσουμε στη τράπεζα; Το ειδοποιητήριο γράφει προς τα ΕΛΤΑ να εισπράτεται μέχρι τέλος του εξαμήνου. Μπορώ να πάω και στην τράπεζα ή μόνο στα ΕΛΤΑ;
 9. Χαίρετε συνάδελφοι. Έχω τον κλασσικό λογαριασμό όψεως της εθνικής. Με πήρανε τηλ. πρόσφατα από το κατάστημα της περιοχής και μου είπανε πως πλέον δεν θα κάνει αυτός ο λογαριασμός για τις καταθέσεις των αμοιβών και γι αυτό να μου ανοίξουν έναν καινούργιο, τον ''εθνικό όψεως''. Χωρίς εξοδα βέβαια, αλλά όντως χρειάζεται αυτή η αλλαγή; Έχει ακούσει κανένας κάτι παρόμοιο;
 10. Τελικά υπάρχει σίγουρη απάντηση για το αν η έκδοση άδειας (εφ' όσον μπορεί να βγει βέβαια) είναι υποχρεωτική; Πολλές περιπτώσεις συμφέρουν καλύτερα με τον 4014. Μέχρι και σήμερα οι απαντήσεις στο ΤΕΕ είναι του τύπου <<εκτιμώ ... ή έχω την αίσθηση ότι ... >> και το ΥΠΕΚΑ ακόμα δεν εχω καταφέρει να το πιάσω, μόνο βουίζει. Ξέρει κάποιος κάτι πιο σίγουρο;
 11. Έλα ντε. Πως γίνεται να βγαίνουν τόσο υπερβολικά νούμερα με βάση τον αναλυτικό? Παρακάτω είναι δύο παραδείγματα του ΤΕΕ (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/MyTEE/ayth/guide.pdf). 1) Διαφοροποίηση διαμορφωμένου εδάφους ως προς τη νόμιμη άδεια Αναλυτικού προϋπολογισμού 17.000€ ->4 παραβάσεις 2) Υπέρβαση ύψους περιμετρικής μάντρας (το συμπαγές τμήμα της έχει γίνει 2,50μ. ενώ η νόμιμη άδεια προβλέπει 1,50μ. αναλυτικός 2,50μ (16.000€) – αναλυτικός 1,50μ (9.600€) = 6.400€ ->2 παραβάσεις Πόσα στρέμματα ξεμπάζωσε για να βγει 17.000? Και αυτό το συμπαγές τμήμα της μάντρας είναι από χρυσό και όχι από οπλισμένο σκυρόδεμα? Με βάση τον αναλυτικό προϋπολογισμό δεν είναι εξαιρετικά απίθανο να κοστολογηθεί οποιαδήποτε λοιπή πολεοδομική παράβαση πάνω από 5.000 ευρώ? Ή δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά ρε παιδιά? Βοηθήστε...
 12. Καλησπέρα από έναν ακόμα νέο μηχανικό. Πρέπει να ομολογήσω ότι ενώ τις τελευταίες μέρες διαβάζω ό,τι έχει σχέση με τα αυθαίρετα, οι απορίες μου δε φαίνεται να μειώνονται. Να παραθέσω κάποιες : 1) Σε εκτός σχεδίου περιοχή κάποιος έχει δικαίωμα να χτίσει 50τμ και έχει χτίσει μια κατοικία 100τμ (χωρίς άδεια). Θα πρέπει να βγάλει άδεια μέσα σε 3 χρόνια για να νομιμοποιήσει το μισό αυθαίρετο? Το λογικό δεν είναι να πληρώσει και για τα 100τμ το προστιμο και να διατηρηθούν για 30 χρόνια? 2) Όταν υπάρχει άδεια για λυόμενο 50τμ αλλά έχει χτιστεί κανονική κατοικία 100τμ, μιλάμε για υπέρβαση δόμησης 50τμ ή για εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο χωρίς αδεια 100τμ? (με τη λογική τείνω στο δεύτερο, με το πνεύμα του νόμου όμως στο πρώτο) 3) Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να δηλώσουν το μπάρμπεκιου ή την πλακόστρωση (ο λόγος προφανής) και ειναι προτιμότερο οπως λένε να τα ξηλώσουν. Είναι δεδομένο ότι δεν προκειται να γίνει άμεσα. Τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις? Αποτυπώνεις στα σχέδια μονο αυτό που θα δηλωθεί ή οφείλεις να αποτυπώσεις την πραγματική κατάσταση?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.