Μετάβαση στο περιεχόμενο

papagkos

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by papagkos

  1. Χαίρετε, 1) Εφόσον η σύσταση οριζόντιας έγινε μετά τις 28.7.2011, άρα πρώτα έγιναν όλες οι τακτοποιήσεις και μετά πραγματοποιήθηκε η σύσταση, τότε όλα τα δομήσιμα μέτρα μετράν σε μια άδεια χωρίς καμία εξαίρεση. 2) Αν η σύσταση ήταν πριν το 2011 τότε όλα τα μέτρα που ήταν επέκταση μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας (π.χ. ημιυπαίθριος, επέκταση στο μπαλκόνι) δεν θα σου εξαντλούσαν το συντελεστή δόμησης. Αν όμως είχες αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστο (ισόγεια αποθήκη, ή στο δώμα) θα σου ρουφούσε από τα υπολοιπόμενα μέτρα. 3) Για να κάνεις σοφίτα με ΝΟΚ πρέπει να έχεις υπολοιπόμενα τουλάχιστον 10 τ.μ. 4) Για να κάνεις σοφίτα με ΝΟΚ πρέπει να κάνεις προσθήκη ορόφου, και πάνω από τη προσθήκη ορόφου να κάνεις τη σοφίτα που δεν μετράει στη δόμηση. (ήταν σε εγκύκλιο υπεκα προς ΥΔΟΜ, αλλά δεν την έχω). Κοίταξε το λίγο αυτό γιατί το θυμάμαι σωστά νομίζω. 5) Άρα θα έπρεπε να είχες και πρόβλεψη στατικά για όροφο.
  2. Θα ήθελα την άποψη σας για τη συγκρίση των επιτρεπόμενων μεγεθών με τους ισχύοντες όρους δόμησης. Όρους δόμησης την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου (Αύγουστο του 2013) ή όποτε κάνει ο καθένας τη δήλωση ένταξης. (π.χ. το 2018 που θα έχουμε ακόμη το νόμο ο εκάστωτε έλεγχος θα γίνεται με ένα πιθανό Γ.Π.Σ. του 2017) Ευχαριστώ.
  3. Τα προϊόντα που παράγει στο εργαστήριο θέλει να έχει και ένα χώρο να του πουλάει και σε λιανική. π.χ. θα παρασκευάζει πεινιρλί κ.α. που θα τα πωλεί σε χοντρική, αλλά μία μικρή ποσότητα θα την ψήνει και θα τη διαθέτει σε λιανική πώληση. Από το ανάπτυξης μου είπαν ότι αδειοδοτούν τις επιχειρήσεις για τη διαδικασία της μεταποίησης και της χοντρικής πώλησης. Από το υγειονομικό μου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, αρκεί το HACCP και οι κατόψεις του χώρου να αποτυπώνουν τη πραγματική κατάσταση. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζει αν απαιτείται να βγάλω και άδεια Κ.Υ.Ε.
  4. Για αδειοδότηση επαγγελματικού εργαστηρίου παρασκευής ειδών ζύμης και χοντρικής και λιανικής εμπορίας ειδών ζύμης άνω των 10 kw και κάτω των 37 kw, καταθέτω ερωτηματολόγιο και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά; (βεβαίωση καταλληλότητας από υγειονομικό,πυροσβεστική κ.τ.λ). Σε ποιο ΦΕΚ μπορώ να βρω ακριβώς την κατηγοριοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας (ΚΑΔ); Επίσης αν θέλω στο χώρο του εργαστηρίου να έχω και λιανική πώληση πρέπει να βγάλω άδεια και από το δήμο για υγειονομικού ενδιαφέροντος ή με καλύπτει η άδεια από το ανάπτυξης και για τη χοντρική πώληση και για τη λιανική πώληση. Τέλος αν είμαι κάτω των 10 kw καταθέτω μόνο ερωτηματολόγιο και παίρνω απαλλαγή;
  5. Έχω περίπτωση σε οικισμό άνω των 3000 κατοίκων ( 130 τ.μ. νόμιμα + 55 αυθαίρετα από τα οποία 5 τ.μ. είναι επέκταση του σπιτιού και τα 50 τ.μ. είναι αποθήκη). Αποτελεί κύρια κατοικία, έχει 3 παιδιά και ο ιδιοκτήτης έχει ψιλή κυριότητα σε ένα άλλο διαμέρισμα. Το οικόπεδο που έχει την κατοικία που μας αφορά χτίζει σύνολο 300 τ.μ. Αποτελεί μοναδική κατοικία; Το ακίνητο στο οποίο έχει ψιλή κυριότητα δεν παίζει ρόλο για την κύρια και μοναδική κατοικία;
  6. Εχω οικοδομική άδεια του 1987 η οποια στο πρώτο όροφο προέβλεπε εξ'αρχής τις αίθουσες διδασκαλίας για φροντiστήριο. Δεν αναφέρεται πουθενά σπουδαιότητα Σ2 ή Σ3. Δεν ξέρω καν αν υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός στον ΕΑΚ 1985. Στον υπολογισμό του κινητού φορτίου έχω 200 kg/m2 Η στατική μελέτη έχει εφαρμοστεί πλήρως. Πιστεύω οτι μπορ'ω να βγάλω τη βεβαίωση. Ποια είναι η άποψη σας;
  7. Το βασικότερο είναι να μάθεις αν χρειάζεται να καταθέσεις καινούρια μελέτη πυρασφάλειας για να πάρεις το πιστοποιητικό ή ισχύει η προγενέστερη. Για μένα αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στην άδεια λειτουργίας που διαφοροποιεί και την αμοιβή. Όλα τα άλλα ( αποτύπωση,κάτοψη,τομές,βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης στη κάτοψη και κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις ) είναι πάνω κάτω τα ίδια στις περισσότερες περιπτώσεις. Ενδεικτικά θα σου πω την άποψη μου.800 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ αν πρέπει να κάνεις καινούρια μελέτη και 400 ευρώ μέχρι 500 ευρώ αν έχεις έτοιμη τη μελέτη πυρασφάλειας και απλά πάρεις το πιστοποιητικό πυρασφάλειας μετα από δυο-τρεις υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτή είναι η άποψη μου για να σε βοηθήσω, χωρίς να σημαίνει οτι όλοι οι μηχανικοί παίρνουν ακριβώς τα ίδια χρήματα. Τη πρωτη φορά που θα βγάλεις άδεια λειτουργίας θα νιώθεις οτι δεν αξίζουν τα λεφτά ( δήμος,πυροσβεστική,πολεοδομία για σχέδια,συναντήσεις με τον ιδιοκτήτη) αλλά θα έχεις μάθει όλη τη διαδικασία για τις επόμενες φορές. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει τροποποιήσεις στην κάτοψη σε σχέση με τα σχέδια, θα του βγάλεις μια μικρής κλίμακας ή απαλλαγή αδείας με το άρθρο 4 του ΝΟΚ. Αν βγάλεις τέτοια άδεια τσίμπα τις τιμές προς τα πάνω. Άρα πρώτα μαθαίνεις απο πυροσβεστική τι ισχύει με τη μελέτη, τι προυποθέσεις έχει το υγιειονομικό για το δικό σου κατάστημα (π.χ. καφενείο) και παίρνεις εγκεκριμένα σχέδια για να δεις αν όλα είναι οκ για να δώσεις βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης. Αν δεν είναι οκ του βγάζεις άδεια ή Ν.4014/2011 με άλλη αμοιβή βέβαια. Στην περίπτωση που ενταχθεί στο Ν.4014/2011 θα πρέπει τη κάτοψη και τη τομή να τα προσκομίσεις και στην πολεοδομία για να σφραγίσουν τα σχέδια.Πιστεύω να σε βοήθησα.
  8. Έχω διαμέρισμα 120 τ.μ. στα σχέδια και στο συμβόλαιο έχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας,όλο το διαμέρισμα ένα ποσοστό. Στην πραγματικότητα έχω 3 διαμερίσματα σήμερα. Θα δηλώσω διαφορετική διαμερισμάτωση. Το ζήτημα είναι αν πρέπει να κάνω μια δήλωση επειδή συμβολαιογραφικά έχω ένα ποσοστό, ή 3 δηλώσεις όσα και τα διαμερίσματα σήμερα.
  9. Κυρία Χριστίνα ή όποιος άλλος γνωρίζει. Τοπικό διαμέρισμα Καλλάνδρας του δήμου Κασσάνδρας νομού Χαλκιδικής. Στο δημο Κασσανδρας υπαρχουν ορισμενες τιμες ζωνης αλλα οχι στο τοπικο διαμερισμα της Καλανδρας. Αρα εγω νομίζω οτι παμε με 500 που ειναι το ελάχιστο του νομου και οχι με το 600 που είναι το ελάχιστο του δήμου Κασσάνδρας. Εχω δικιο;
  10. Kυρία Χριστίνα θα ήθελα να σας κάνω και μια ερώτηση για τιμή ζώνης σε εντός σχεδίου. Δεν βρήκα κάποιο άλλο θέμα αντίστοιχο γι'αυτό το γράφω εδώ. Με αφορά το Μελισσοχώρι στο νομό Θεσσαλονίκης. Ήταν Δήμος Μυγδονίας και δεν είχε οριστεί τιμή ζώνης. Τώρα ανήκει στο δήμο Ωραιοκάστρου. Ποια τιμή ζώνης πρέπει να πάρω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  11. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και την τεράστια διευκόλυνση που παρέχεται σε όλους μας.
  12. Κυρία Χριστίνα θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις τιμές ζώνης. Εχω κατεβάσει το ΦΕΚ 2038 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ με ημερομηνια 29-12-2010 το οποίο τροποποιεί τις τιμές ζώνης σε παρα πολλές περιοχές. Για παράδειγμα στη Χαλκιδική που με ενδιαφέρει περισσότερο πλεον ως ελάχιστη τιμή βλέπω τα 600 ευρώ. Στο pdf που ανεβάσατε με τις χαμηλότερες τιμές σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για τη Χαλκιδική έγραφε 500 ευρώ. Επειδή εμπιστευόμαστε την άποψη σας όσο και τα ΦΕΚ, πείτε μου αν δεν ισχύει κάτι απο τα δυο. Επίσης πως μπορώ να ξέρω αν σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος δεν βγήκε κάποιο άρθρο σε ένα ΦΕΚ που να τροποποιεί κάποια τιμή ζώνης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  13. Το εκτός σχεδίου που χρησιμοποίησα ήταν λάθος. Σε εξ' αδιαιρέτου είναι το σωστό.Απλά επειδή στα εντός σχεδίου συνήθως έχουμε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες άρα δεν απαιτείται συναίνεση παρασύρθηκα. Τώρα όσον αφορά τις αποκλειστικές χρήσεις είτε σε δώμα είτε σε τμήμα οικοπέδου όταν έχουμε κάθετες δεν απαιτείται συναίνεση. Συναίνεση απαιτείται σε εξ'αδιαιρέτου είτε εντός είτε εκτός σχεδίου. Οσον αφορά το θέμα των οικοδομικών αδειών. Ο μηχανικός εκτιμά τη κατάσταση και αν διαπιστώσει οτι μπορεί να έχει προβλήματα κατα την έκδοση της αδειας (πράγμα πολύ πιθανό) προτείνει στον ιδιοκτήτη να ενταχθεί στον 4014. Μην ξεχνάμε βέβαια οτι η άδεια είναι για πάντα ενώ η ρύθμιση για 30 χρόνια.
  14. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μια σύνοψη από τις πληροφορίες που είχαμε σήμερα στο σεμινάριο του Τεε ΤΚΜ. 1) Οικόπεδο ή αγροτεμάχιο που έχει εναπομείναν Σ.Δ. δεν είναι υποχρεωτικό να βγάλει άδεια μέσα σε 3 χρόνια αλλά μπορεί να υπαχθεί στο 4014 πληρώνοντας αρχικά το αντίστοιχο παράβολο και έπειτα το πρόστιμο. 2) Σε αγροτεμάχιο εξ'αδιαιρέτου δεν μπορεί να γίνει τακτοποίση μόνο από ενα συγκύριο αλλά υποχρεωτικά από όλους τους ιδιοκτήτες. Αντίστοιχα βεβαίωση μηχανικού θα μπορεί να δωθεί μόνο αν όλα τα κτίσματα στο αγροτεμάχιο έχουν τακτοποιηθεί. 3) Σε οριζόντιες ιδιοκτησίες όταν έχει γίνει κάποια αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο του οικοπέδου είναι υποχρεωτική η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών διότι στην ουσία όλοι οι ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι συγκύριοι των κοινόχρηστων χώρων. Αυτό σημαίνει οτι και η αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο βαραίνει όλους τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό συγκυριότητας τους. " Η απόψη μου είναι οτι αυτό μπορεί να αποβεί και σαν μοχλός πίεσης προς όλους τους ιδιοκτήτες να δώσουν συναίνεση. Δίοτι τακτοποιείται η αυθαιρεσία στο οικόπεδο που όπως προείπα επιβαρύνει τους πάντες αλλά η αίτηση και η πληρωμή του προστίμου γίνεται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη που ανήκει η αυθαίρετη κατασκευή." Άρα π.χ. σε οικόπεδο με παραβίαση του Δ αναγκαστικά πρέπει να υπάρχει συναίνεση από όλους τους ιδιοκτήτες διότι ήταν κοινόχρηστος χώρος βάσει αδείας. 4) Η βεβαίωση του μηχανικού βέβαια αναφερόμενος στο προηγούμενο παράδειγμα δίνεται κανονικά για μία αυτοτελή ιδιοκτησία αν δεν έχει κάποια παράβαση. Δεν μας επηρεάζει αν υπάρχει κάποια άλλη παράβαση στο οικόπεδο διότι εμείς δίνουμε βεβαίωση για μία αυτοτελή ιδιοκτησία και όχι για όλο το οικόπεδο. 5) Αυτοτελή ιδιοκτησία δεν είναι κατ' ανάγκην μια οριζόντια ιδιοκτησία αλλά μία ιδιοκτησία που βάσει του ΓΟΚ λειτουργεί αυτοτελώς (π.χ. ξεχωριστή είσοδος,μπάνιο). 6) Υπάρχει θολό τοπίο όσον αφορά την υπέρβαση ύψους, αν θα υπολογίζεται από το επιτρεπόμενο ύψος της χρονολογίας της αδείας ή από το σημερινό επιτρεπόμενο ύψος. Είπαν οτι θα βγάλουν εγκύκλιο.Απλά το αναφέρω για να είμαστε επιφυλακτικοί στον υπολογισμό του προστίμου. 7) Με αναφορά του ιδιοκτήτη και επιτόπια πρόχειρη μέτρηση υπολογίζουμε ένα αυθαίρετο 95 τ.μ. Κάνουμε την ηλεκτρονική αίτηση και υπολογίζεται παράβολο 1000 ευρώ. Γίνεται κανονικά και η πληρωμή του παράβολου απο τον ιδιοκτήτη. Μόλις όμως γίνουν τα σχέδια των κατόψεων και το τοπογραφικό φαίνεται ότι το ακίνητο ήταν 105 τ.μ. άρα θα έπρεπε να είχε παράβολο 2000 ευρώ. Δεν μας επηρεάζει καθόλου αυτή η διαφορά και δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα.Η διαφορά θα εισαχθεί στο συνολικό πρόστιμο.Τα τ.μ. της υπέρβασης όπως και οποιοδήποτε άλλο πεδίο μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να κάνουμε την τελική υποβολή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Tο μόνο που δεν μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος καταβολής του προστίμου, αν θα είναι εφάπαξ, με μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις. Οι εξώστες υπολογίζονται με αναλυτικό προυπολογισμό, ακόμη και αν φαίνεται περίεργο. 9) Ιδιοκτησίες που τακτοποιήθηκαν με τον 3843 πρέπει να δηλωθούν και στο 4014 με αναλυτικό προυπολογισμό αν είναι ξεμπαζωμένες. 10) Για τις νόμιμες αμοιβές και τις συμφωνηθείσες αμοιβές όπως και για τις βεβαιώσεις μηχανικών. Τη Δευτέρα "έτσι δήλωσαν" θα υπάρχει αναβάθμιση της εφαρμογής και θα υπάρχουν 2 πεδία για να αναγράφονται και η νόμιμη αλλα και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Επίσης η βεβαίωση θα εκδίδεται ηλεκτρονικά. (Η συγκεκριμένη εφαρμογή υπάρχει γιατί την είδαμε με τα μάτια μας). 11) Βάσει της νόμιμης αμοιβής θα κατατίθονται οι κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και Ε.Μ.Π. ενώ η παρακράτηση και το Φ.Π.Α. θα πηγαίνει με τη συμφωνηθείσα. Το πρόβλημα είναι οτι θα πρέπει να κατατεθεί στην Εθνική το ποσό της νόμιμης για να πάρει και το ΤΕΕ τις κρατήσεις του. Άρα όπως τόνισε και κάποιος συνάδελφος ίσως να έχουμε πρόβλημα με την εφορία, όταν άλλα ποσά καταθέτουμε στη τράπεζα και αλλά κόβουμε απόδειξη. Όποιος έχει κάποια άποψη για αυτό το θέμα ας το αναλύσει γιατί είναι πολύ σημαντικό. Κάποιος συντονιστής ας το εντάξει σε μία κατηγορία για να συζητηθεί. 12) Ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Τρίτση θα πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά αν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διότι απο ότι κατάλαβα υπάρχουν πολλά ακίνητα που εντάχθηκαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν όλη τη διαδικασία.Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το νόμο. 13) Δεν θεωρούνται νόμιμες άδειες (άρα πρέπει να υπολογίζουμε το συντελεστή 2) αν ακίνητο προ του 1955 που έκανε αυθαίρετη επέκταση, έχει άδεια από κοινότητα ή αστυνομία. Θα πρέπει να υπάρχει από τη πολεοδομία "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟ 55", η οποία μπορεί να εκδοθεί και τώρα. Αν θυμηθώ κάτι σημαντικό ακόμη θα επανέλθω. Όποιος συνάδελφος παρακολούθησε το σεμινάριο και κατάλαβε κάτι διαφορετικό απο τα αναγραφόμενα θα ήταν καλό να το αναφέρει για να έχουμε καλύτερη άποψη για μερικά από τα εκατοντάδες ερωτήματα μας. Ας μην ξεχνάμε ποτέ οτι όλες αυτές οι απαντήσεις είναι προφορικές. Την ευθύνη την έχουμε εμείς και γι' αυτό πρέπει την υπογραφή μας να μην την ξεφτιλίσουμε. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από τους δικηγόρους.
  15. Θα πρέπει να δηλωθουν 8 διαφορετικοί φάκελοι. Εφόσον μιλάς για 4 τ.μ. <20 τ.μ. το πρόστιμο είναι κατ'αποκοπή 2000 ευρω για το καθένα. Για να αποφύγεις το μεγάλο αυτό κόστος 2000 χ 8 =16000 Ε, βρες ακομη μια παράβαση για να μην ενταχθεις στο "μια και μοναδική μη νόμιμη κατασκευη". Η επιπλέον παράβαση θα υπολογιστεί με αναλυτικό προυπολογισμό και θα βγάλει μία παράβαση (500 ευεώ). Στα 500 Ε θα προσθέσεις και το ποσο που βγάζουν τα 4 τ.μ. και θα έχεις αποτέλεσμα σαφέστατα < 2000 Ε + τη διαφορά που θα σου κάνει η εκπτωση 20%. Η επιπλέον παράβαση μπορεί να είναι οτιδήποτε, π.χ. ένα στέγαστρο. Οτιδήποτε μικροπαράβαση τέτοιου τύπου και να έχεις δεν υπάρχει περίπτωση να σου βγάλει στον αναλυτικό παραπάνω απο 2500 Ε, άρα μία παράβαση (500 Ε)
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.