Μετάβαση στο περιεχόμενο

kan62

Core Members
  • Περιεχόμενα

    4.492
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    222

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από kan62

  1. Επαναλαμβάνω ότι, κυρίαρχη σημασία έχει η υποχρεωτικότητα. Δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση υποχρέωση αποχής από το πίσω όριο. Όποια αποχή υπάρξει είναι προαιρετικής εσοχής στο σώμα του κτηρίου που περιγράφεται από τα τρία όρια... σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 14.

  2. Latg,

    Δεν λαμβάνεις υπόψη το βασικό, ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις αποχής σε κανένα από τα όρια του συγκεκριμένου οικοπέδου πλην του προσώπου.

    1) το ίδιο λέμε για δΧδ μίλησα και εγώ. Ο Μπαμπινιώτης δεν απαγορεύει τίποτε και η εσοχή που λέει ο κανονισμός είναι στο σώμα του κτηρίου και όχι σε κάποια όψη του κτηρίου. Το σώμα στο σημείο αυτό ορίζεται με δύο όψεις στα όρια και το επιθυμητό δΧδ μια χαρά εσοχή είναι.

    2) όπως είπα η 9μετρη είναι μέσα σε υποχρεωτικές αποστάσεις, εδώ δεν υπάρχει τέτοια.

    3) εδώ συμφωνούμε, ότι οι ορισμοί πλάγιου και πίσω όπως είναι έχουν αποτύχει και απόδειξη ότι και σε αυτό που γράφεις δεν βγαίνει νόημα...

    Υγ. Καλημέρα Βασίλη.

  3. Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει υποχρέωση απόστασης από το πίσω όριο, ξεχνάμε το Δ και όλα αντιμετωπίζονται ως εσοχή στο σώμα κτηρίου. Όψη είναι η μεσοτοιχία σε όρο το μήκος του κοινού ορίου.

    Επίσης η 9μετρη λωρίδα εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα των 9 μέτρων στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εδώ δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση.

    Για ευκολία επισυνάπτω τα σχετικά εδάφια :

    1.     Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.1577/1985 (Α210), γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις και διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε αυτό :

    α)  η όψη του κτιρίου στο πίσω όριο του οικοπέδου απέχει κατ’ ελάχιστο απόσταση Δ από αυτό. Αν δεν υφίσταται πίσω όριο λόγω σχήματος του οικοπέδου, δεν είναι υποχρεωτική η απόσταση αυτή.

    γ)   όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλάγιων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά.

    ε)   όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν, λόγω συστημάτων δόμησης που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν.1577/1985, η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου.

    στ) αν στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, που προκύπτει από την εφαρμογή των οικοδομικών γραμμών και των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διάσταση πλευράς εννέα (9,00) μ. σε κάθε διεύθυνση, τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση πλευράς κτιρίου εννέα (9,00) μ. σε κάθε διεύθυνση και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου. Η ίδια δυνατότητα τοποθέτησης του κτιρίου μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μπορεί να εφαρμόζεται και για το σύνολο του κοινού ορίου του οικοπέδου όταν αυτό εφάπτεται με περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας και προκύπτει υποχρέωση τήρησης απόστασης για μια τουλάχιστον από αυτές.

    η)  εάν το όριο του οικοπέδου είναι κοινό με περισσότερα του ενός οικόπεδα το κτίριο εφάπτεται ή τοποθετείται σε απόσταση Δ ή δ από το κοινό όριο και υποχρεωτικά μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου αυτού.

    2.     Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ. Στην παρούσα εφαρμόζονται οι περ. στ), θ), ι) της παρ.1 του παρόντος.

    4.     Εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση που εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στις εσοχές αυτές δεν δημιουργούν δουλεία για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό των ανοιγμάτων για την επάρκεια φυσικού φωτισμού και αερισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού ή εξασφαλίζουν ελάχιστη διάσταση δ κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων.

  4. Και η ισχύς του Δ σε πίσω όριο είναι ορθή και η επαφή σε όλο το μήκος της ισχύει στην παρούσα.

    Έρχεται τώρα η πραγματικότητα και η κατασκευαστική πρακτική να δώσει ... τη λύση που λέει ο ΚΑΝΑ.

    Δηλαδή οικοδομή χωρίς να έχεις ένα ακάλυπτο για φωτισμό-αερισμό δεν γίνεται να κάνεις. Άρα το δΧδ είναι μονόδρομος ... όχι κανονιστικά, από την πραγματικότητα.

  5. "Σε κάθε περίπτωση, τα προ της 30ης-11-1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος του από 9-8-1955 β.δ. ,
    κτίρια, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα, όπως ακριβώς τα ανεγερθέντα με οικοδομική άδεια."

    Και από κάτω μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου απορεί γιατί πήγε το θέμα εκεί αφού δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας ...

  6. Καλημέρα στους φίλους συμμετέχοντες !

    Στην ουσία οι διατάξεις λένε τα του Faethon11. Ο σκοπός τους όμως ήταν τα του ΚΑΝΑ. Απλά απέτυχαν στη διατύπωση και δεν είναι η πρώτη φορά.

    Στην πράξη τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν έλεγαν ότι :

    "ο αρχικός έλεγχος γίνεται όταν μπορεί να ολοκληρωθεί πλήρως ο έλεγχος της προβολής σε οριζόντιο επίπεδο του περιγράμματος κάθε ανεξάρτητου κτηρίου και ο τελικός όταν μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εργασιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σε κάθε ανεξάρτητο κτήριο ή οριζόντια ιδιοκτησία".

    Αν πρέπει να μπει και ενδιάμεσος έλεγχος, θα έχει να κάνει με το μέγεθος/σπουδαιότητα του κτηρίου ...

    Δεν έχει κανένα νόημα να έρθει πρώτη φορά για την κοιτόστρωση, δεύτερη για τα τοιχεία/κολώνες, τρίτη για την κοιτόστρωση της ανισοσταθμίας, τέταρτη για τα τοιχεία/κολώνες της ανισοσταθμίας, πέμπτη για την κοιτόστρωση του άλλου κτηρίου στο οικόπεδο, έκτη για τα τοιχεία/κολώνες του άλλου κτηρίου κ.ο.κ.

    Για τον αρχικό αρκεί να έρθει : από μια φορά για κάθε κτήριο όταν μπορεί να ελεγχθεί ολοκληρωμένα το περίγραμμα κάθε κτηρίου στο οικόπεδο, δηλαδή δύο φορές για δύο κτήρια κ.ο.κ.

    Κάθε φορά, με τον έλεγχο ελέγχονται και όλες οι ενδιάμεσες φάσεις σκυροδέτησης. Αν δεν έχουν υλοποιηθεί κατά την άδεια είτε ενημερώνεται η άδεια είτε αναθεωρείται η άδεια είτε καθαιρούνται.

    Αυτό είναι το νόημα. Αλλά δυστυχώς, ακόμη μια φορά το έχουμε χάσει...

    • Like 1
  7. @Faethon11,

    προβλέπεται βάσει της λογικής ότι αν καλύπτεις μικρό ποσοστό του οικοπέδου με το κτήριο, τότε και η δαπάνη της διαμόρφωσης θα είναι μικρή και μάλιστα ανάλογη με το κτήριο. Οπότε με την πραγματοποιούμενη.

    Αλλιώς αν καλύπτεις μεγάλο ποσοστό του οικοπέδου, τότε η δαπάνη διαμόρφωσης θα είναι η πραγματική για τη διαμόρφωση.

    Οπότε πάμε με το μικρότερο των πραγματοποιούμενων όπως λέει ο @tetris

  8. Μετά τα μπάνια του λαού ... άντε να δούμε πόσα από τα προβλήματα θα λυθούν ... ΜΕΡΟΣ Γ' - άρθρα 11 έως 20

    Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο:

    "Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης"

    http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=3306

     

    ΣΧΝ_ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ_ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.pdf

     

    υγ. υπάρχει μέσα (στο άρθρο 16) και η πολυαναμενόμενη τροποποίηση του ΑΡΘΡΟΥ 98 του Ν.4495/17

    • Like 1
  9. Για να είμαστε ακριβέστεροι εδώ υπάρχουν :

    1. ΗΧ κάτω επιπέδου, επιφάνειας Α+Β στον έλεγχο δόμησης με δύο διαφορετικά ύψη για τον όγκο και

    2. ΗΧ πάνω επιπέδου, επιφάνειας Α στον έλεγχο δόμησης με ένα ύψος για τον όγκο.

    Μόνο για τον υπολογισμό όγκου, είναι το ίδιο με αυτό που αναφέρει και ο Latg...

  10. Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση με τίτλο :

    "Δημιουργία και τήρηση διαδικτυακού χαρτογραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Γεωεντοπισμού Αυθαιρέτων (Π.Σ.Γ.Α.)."

    ΠΣΓΑ FEK-2024-Tefxos B-04620-08_08_2024.pdf

  11. Το "μη σύννομο" αναφερόταν στην άδεια οικοδομής και όχι στο συμβολαιογραφικό αντικείμενο.

    Για να είναι σύννομη η άδεια της οικοδομής θέλει πράξη του Ν.1221/81 με σύννομο υπόβαθρο. Αν αυτό εξεταστεί (για οποιοδήποτε λόγο) θα πρέπει να διορθωθεί. Αν γίνει με ενημέρωση τα πράγματα είναι πιο απλά, αν φτάσει σε νομιμοποίηση τα πράγματα δυσκολεύουν.

    Επαναλαμβάνω ότι σχολιάζω στο πολεοδομικό του θέματος, όχι στο συμβολαιογραφικό. Καλησπέρα Δημήτριε.

    • Thanks 1
  12. Η αποτύπωση των θέσεων μόνο στο τοπογραφικό (με άδεια του '90) είναι μη σύννομη. Πρέπει να είναι στο εγκεκριμένο σχέδιο της κάτοψης.

    Πρέπει να επαναλάβετε την πράξη του ν.1221/81 με την ορθή διάταξη στο σχέδιο της κάτοψης της αδείας και να υποβάλλετε την πράξη με το σχέδιό της στο φάκελο της αδείας (ενημέρωση). Αλλιώς θα είσαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε οποιαδήποτε κακή εξέλιξη που στην περίπτωσή σας την βλέπω να έρχεται ...

  13. Το τμήμα που θα μετρήσει σε ΣΔ και ΣΚ σαφώς είναι κτήριο. Τα υπόλοιπα υπόγεια όμως είναι στην επέκταση, οπότε ισχύει αυτό που λένε "άμα μετρήσει ο Χ.Κ.Χ.".

    Τα λοιπά περί διαμορφώσεων δεν είναι απαραίτητα, μπορεί ένας Χ.Κ.Χ. να είναι εντελώς υπόγειος (ακόμη και φυτεμένος) και ακόμη να έχει φυσικό φωτισμό και αερισμό (από την οροφή).

    • Upvote 2
  14. 31 λεπτά πριν, Αλέξανδρος said:

    Όταν του δίνεις κάλυψη και δόμηση γίνεται αυτόματα περίγραμμα οικοδομής.

    αυτό εννοώ στο πρώτο τμήμα του υστερόγραφου και τα του φωτισμού στο δεύτερο ...

     

    υγ. έχω ακούσει όμως και ΥΔΟΜ να το επιτρέπει σε προκήπιο ... γι΄αυτό λέω ότι δεν πάμε καλά

  15. Ο νόμος στο σημείο αυτό είναι σαφής. Χώροι κύριας χρήσης μόνο εντός περιγράμματος.

    υγ. το περίγραμμα ορίζεται και οι προδιαγραφές των Χ.Κ.Χ. ελέγχονται από τον μελετητή.

  16. Ακριβώς γιατί ορίζεις λάθος την όψη μεταξύ των υποστυλωμάτων. Η όψη είναι η εφαπτομενική μεταξύ τους ακριβώς γιατί εκεί τελειώνει και το δάπεδο του ορόφου. Πιο καθαρό βέβαια θα γινόταν αν υπήρχε δοκός σε αυτή την πιο πιθανή θέση, αλλά και μια ζώνη φτάνει για ορίσει το τέλος δαπέδου ορόφου και την αρχή του προβάλλοντος αυτού εξώστη.

    Αν έκανες πχ. στατική μελέτη και ήθελες να ορίσεις σε ποια επιφάνεια θα βάλεις τα 2ΚΝ και σε ποια τα 5ΚΝ, ποια θα όριζες ως γραμμή διαχωρισμού τους ;

  17. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ΑΗΧ είναι αυτοί του σχήματος 2, με μια μικρή διόρθωση καμπύλωσης των γωνιών ακριβώς στο περίγραμμα των υποστυλωμάτων (για να είμαστε ακριβείς...).

    Αιτιολογία αυτά που είπα στο αρχικό σχόλιο και επανέλαβε ο συνάδελφος Latg με το "δεν έχεις κτίριο / δάπεδο ορόφου / όψη για να πεις ότι προβάλει εξώστης" ...

  18. Η αμφιέρειστη και η διέρειστη πάλι μπορεί να είναι προεξοχές που προβάλλονται πέρα από το περίγραμμα κάλυψης. Τι ακριβώς θέλεις να πεις ; Να ορίσουμε την έννοια "δάπεδο ορόφου" ;

  19. Κτήριο = κλειστοί χώροι + ΑΗΧ + εξώστες

    Τα δύο πρώτα αποτελούσαν κάποτε την κάλυψη και είχαν ένα σύνορο-περίγραμμα-διαχωριστική γραμμή πέραν της οποίας ήταν μόνο οι εξώστες.

    Για να μη βάλουμε όλες τις λέξεις της ελληνικής γλώσσας στο άρθρο 2, ας δούμε στον ορισμό του εξώστη τη λέξη «πρόβολος». Ορίζει τη γραμμή μεταξύ ΑΗΧ και εξώστη, δηλαδή το σχήμα που ψάχνουμε...

     

  20. 5 ώρες πριν, CaZo said:

    Για να εξασφαλίσω όμως την 9μετρη θα πρέπει να μπω εντός της πρασιάς, όχι του Δ ή δ που γράφει στο άρθρο 14 Παρ1 στ, γνωρίζετε αν αυτό επιτρέπεται;

    Την πρασιά δεν την πειράζουμε για κανένα λόγο.

    Το δΧδ ο νόμος λέει να κάνουμε ότι μπορούμε για να το εξασφαλίσουμε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θυσιάζεται για το 9μετρο.

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.