Jump to content

nikostzar

Core Members
 • Posts

  259
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by nikostzar

 1. Καλησπέρα, αναφέρεσαι στα "μπλοκάκια" ή αλλιώς τη "φορολόγηση ως μισθωτός". παρ.2 στ. άρθρου 12 ν 4172/2013 Κάπως πρόχειρα, οι προϋποθέσεις είναι: 1. επαγγελματική έδρα στην κατοικία σου, 2.Μέχρι 3 εργοδότες μέσα στο έτος (επαγγελματίες ή ιδιώτες) ή περισσότεροι από 3 εργοδότες αλλά πάνω από 75% του εισοδήματος σε έναν από αυτούς. 3. Να μην εισπράττεις μισθό από άλλη εργασία Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μείωση φόρου (αφορολόγητο) και τέλος επιτηδεύματος 500€ (αντί 650 για ε.ε.) αλλά ως έξοδα δικαιολογούνται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές. Η διαδικασία γίνεται στο Ε3 & Ε1, δεν χρειάζεται να δηλώσεις κάτι κάπου εκ των προτέρων. (για το πώς συμπληρώνουν το Ε3 τα μπλοκάκια μπορείς να ψάξεις το φόρουμ εδώ).
 2. Καλή χρονιά! Αν δεν υποβάλει περιοδικές ΦΠΑ τότε που θα τα δηλώσει; Το Ε3 για το 2021 αργεί ακόμα. (μήπως μου διαφεύγει κάτι;)
 3. Παρακαλώ αν γνωρίζει κανείς πώς περνάμε τα ποσά των 120 δόσεων στο Ε3, ας μου απατήσει στις απορίες μου εδώ: γιατί έχω χαωθεί εντελώς. Ευχαριστώ πολύ!
 4. Παρακαλώ για βοήθεια σχετικά με την εισαγωγή στο Ε3 των ρυθμισμένων ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα έχω μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια για όλες τις ρυθμίσεις: 1. Στη λογιστική βάση υπολογίζουμε όλες(120) τις δόσεις (με τη λογική ότι αφορούν εισφορές παλαιότερων ετών) ή μόνο τις δόσεις με απαίτηση πληρωμής μέσα στο 2020; 2. Πώς σπάμε τα ποσά σε εισφορές και πρόστιμα-τόκους; Που μπορούμε να βρούμε αυτόν τον επιμερισμό; Επίσης τον επιμερισμό τον κάνουμε μόνο στη φορολογική βάση ή και στη λογιστική; 3. Τα πρόστιμα-τόκοι μπαίνουν στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης (κωδ.2005) και στον πίνακα Ζ2 (κωδ.488) και πουθενά αλλού, σωστά; 4. Έστω ότι το 3 είναι σωστό, σε αυτούς τους κωδικούς βάζουμε μόνο τα πρόστιμα-τόκους των δόσεων που πληρώθηκαν μέσα στο 2020 ή όλου του ποσού της ρύθμισης; Ευχαριστώ!
 5. @SOTHRIS ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για τη διόρθωση. Όντως είναι πιστωτικό το υπόλοιπο οπότε, αν καταλαβαίνω σωστά, λέτε ότι εφόσον το λάθος είναι "εις βάρος μου" δεν υπάρχει λόγος να το διορθώσω. Και πάλι ευχαριστώ
 6. Φτιάχνω τις ΜΥΦ για το 2020 και ανακάλυψα γκάφα στην περιοδική ΦΠΑ Α'τριμήνου 2020. Σε χρεωστικό τιμολόγιο εξόδων έχω περάσει την αξία του αλλά έχω ξεχάσει να περάσω τον ΦΠΑ του. Το ποσό είναι αστείο (5€ περίπου) και η αρχική δήλωση ήταν εμπρόθεσμη. Ισχύει ότι μπορώ να υποβάλω τροποποιητική ΦΠΑ (προφανώς εκπρόθεσμη) χωρίς πρόστιμο; (εννοώ τα 100άρια ή 250άρια, δεν με ενδιαφέρει αν τοκιστούν τα 5€) Ευχαριστώ!
 7. @Faethon11, @pirsogiannis σε ποιο σημείο σας εμφάνιζε την οφειλή; Στα "στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης" ή κάπου αλλού; (προσπαθώ να δω αν έχουν σβήσει τη δική μου) Ευχαριστώ
 8. Μόλις μου ήρθε ειδοποίηση στο gsis.gr για πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των πελατών-προμηθευτών του 2014. Αν θυμάστε ήταν η πρώτη χρονιά για την οποία θα έπρεπε να τις υποβάλουμε ανά τρίμηνο και μετά από απανωτές παρατάσεις η προθεσμία υποβολής για όλα τα τρίμηνα του 2014 είχε φτάσει 20/1/2016. Κάπου εκεί είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία για "σιωπηρή παράταση" μέχρι 25/1/2016. Από οτι φαίνεται οι εφορίες έχουν στείλει πρόστιμα (100€ για κάθε τρίμηνο!!!) σε όσους υποβάλαμε από 21-25/1/2016 Βρήκα αυτό το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο θα ακυρωθούν τα πρόστιμα αλλά αν έχετε και άλλοι το ίδιο θέμα ας ενημερώσουμε εδώ για οποιαδήποτε εξέλιξη.
 9. georgegaleos τώρα είδα την απάντησή σου. Σε ευχαριστώ πολύ και έχεις απόλυτο δίκιο. Άρα ακόμα και αν είχα ζητήσει επιστροφή αυτού του ποσού στο λογαριασμό μου και είχα πληρώσει κανονικά τα ειδοποιητήρια του 2019 θα έπρεπε να το αφαιρέσω από τη φορολογική βάση του 2019, σωστά; Ή θα ήταν πιο σωστό να το είχα αφαιρέσει από τη φορολογική βάση του 2018; (εφόσον όταν υπέβαλα το Ε3 του 2018 ήξερα ότι αυτό το ποσό θα μου επιστραφεί) Λογιστικά το είχα αφαιρέσει στο 2018 (ως λογιστική βάση είχα υπολογίσει τις καταβλητέες εισφορές της εκκαθάρισης του ΕΦΚΑ). και πάλι σωστός και ζητώ συγγνώμη από τον συνάδελφο @st2 . Ελπίζω να μην βασίστηκε στην απάντησή μου...
 10. @dib αντιγράφω από το ποστ του georgegaleos που παρέθεσα πιο πάνω: δ) το Ε3 στους πίνακες Δ' και Ζ' περιέχει την λογιστική βάση, η οποία μέσω των πινάκων Ε' (=προσωρινές διαφορές λογιστικής & φορολογικής βάσης) και Φορολογικής Αναμόρφωσης (=μόνιμες διαφορές λογιστικής & φορολογικής βάσης), δίνει τον πίνακα ΣΤ' που έχει την φορολογική βάση (φορολογητέα κέρδη) υγ. πολύ χοντρικά, λογιστική βάση=ειδοποιητήρια, φορολογική βάση=πληρωμές
 11. Αυτό ακριβώς λέω, ότι η VIVA θεωρεί μόνο τη "χρέωση κάρτας" ως POS και για αυτό δεν στέλνει πλέον στοιχεία POS. Είναι τουλάχιστον συνεπείς σε αυτό το κομμάτι. Για αυτό ρωτάω για το myPOS. Εφόσον θεωρούν ότι μας καλύπτει νομικά θα πρέπει κανονικά να στέλνουν και τον αριθμό POS στο taxis.
 12. @sandra3 δίκιο έχεις αλλά, κατά την άποψή μου, το θέμα είναι να μην μπλέξουμε καν σε πιθανό έλεγχο και όχι το πώς θα ξεμπλέξουμε. Εννοώ ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι δεν υπάρχει προσυμπληρωμένος αριθμός POS στο Ε3, το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες στις οποίες διατηρούμε τους επαγγελματικούς μας λογαριασμούς θεωρούν ότι δεν έχουμε POS. (αλήθεια, η mypos που αναφέρεις στέλνει στο taxis αριθμό POS; ) Θεωρώ ότι για το 2019 είμαστε καλυμμένοι, καθώς τότε ήταν ενεργό το webPOS της VIVA. Για το 2020 προσωπικά προτιμώ να δώσω 24€ (για το virtual pos της Εθνικής) παρά να έχω το άγχος ότι μπορεί να φάω πρόστιμο (αν θυμάμαι καλά είναι και υψηλά τα πρόστιμα για τα pos) και να τρέχω στην εφορία να αποδείξω ότι με καλύπτει νομικά η ειδοποίηση πληρωμής της VIVA. Όσον αφορά τη VIVA, κανονικά θα έπρεπε να μαζευτούμε αρκετοί και να τους κυνηγήσουμε δικαστικά καθώς μας ακύρωσαν μία υπηρεσία χωρίς καν να μας ενημερώσουν, αλλά δεν έχω ελπίδες ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο...
 13. @st2 Όλα τα ποσά στο Ε3 είναι χωρίς ΦΠΑ υγ. χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε λογιστή καθώς υπάρχουν πολύ πιο περίπλοκα θέματα στη συμπλήρωση του Ε3 και είναι πολύ εύκολο να κάνεις κάπου λάθος. @curzondax Προτείνω αυτό το post του georgegaleos ο οποίος δίνει πάντα τεκμηριωμένες απαντήσεις.
 14. @dib εμένα ήταν προσυμπληρωμένο στην περσινή δήλωση οπότε το αντέγραψα από εκεί. (έχω το θέμα με την Viva που συζητάμε στο άλλο topic)
 15. @voxson το pos το προσθέτουμε στον πίνακα 040, στον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό και μεταφέρεται στον 041.
 16. Ίδια απάντηση και σε εμένα από τη Viva: Παρόλα αυτά στο Ε3 έχω προσθέσει μόνος μου τον αριθμό του POS όπως εμφανιζόταν προσυμπληρωμένος πέρυσι και δεν έχει "κλοτσήσει" κάπου... Αν θυμάμαι καλά ο @georgegaleos είχε αναφέρει ότι εφόσον γίνει δεκτή η καταχώρηση pos στο Ε3 είμαστε καλυμμένοι. Υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για αυτό; Ευχαριστώ
 17. Απαντώντας την 1η ερώτησή μου (για όποιον άλλο μπορεί να έχει την ίδια απορία) πιστεύω ότι τα ποσά των συμψηφισμών υπολογίζονται κανονικά ως καταβολές: https://www.taxheaven.gr/circulars/29913/pol-1219-2018 6. Ενόψει των ανωτέρω, η ταμειακή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο από το έτος που αφορούν, συνεπεία της εκκαθάρισης, επηρεάζει τα φορολογικά αποτελέσματα του έτους μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η καταβολή. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στις περιπτώσεις συμψηφισμού πιστωτικού υπόλοιπου με ασφαλιστικές εισφορές επόμενου έτους καθόσον ο συμψηφισμός αυτός εξομοιώνεται με καταβολή, κατά το μέρος που εξοφλεί ασφαλιστικές εισφορές του έτους αυτού.
 18. @nelis ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση που έκανες. Θα συμφωνήσω σε όλα εκτός από την παρατήρηση 4. Η βεβαίωση του ΕΦΚΑ σε εμένα έχει μία διαφορά 17,17€ που δεν μπορώ να εντοπίσω από που προκύπτει... Σίγουρα δεν είναι το άθροισμα όλων των πληρωμών που έκανα μέσα στο 2019... Ερώτηση 1: Έχω υπολογίσει στην φορολογική βάση και την επιστροφή που είχα από την εκκαθάριση του 2018 για την οποία είχα ζητήσει συμψηφισμό (και ξεχρέωσε 1μισή δόση του 2019). Σωστό δεν είναι αυτό; Ερώτηση 2: Πώς θα συμπληρώσουμε τα ποσά της λογιστικής βάσης ΕΦΚΑ στο Ε3 εφόσον δεν έχει γίνει ακόμα η εκκαθάριση του 19; Θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή για την εκκαθάριση ή θα την αγνοήσουμε; Ευχαριστώ πολύ!
 19. @georgegaleos μήπως μπορείς να με βοηθήσεις με αυτή τη διαδικασία; Κάνοντας κλικ στον πίνακα 41 του Ε3 ανοίγει το παρακάτω pop-up το οποίο δεν έχει επιλογή για χειροκίνητη εισαγωγή στοιχείων pos. Ευχαριστώ εκ των προτέρων EDIT: Άκυρο το ερώτημα, πρέπει πρώτα να βάλουμε τον αριθμό POS στον πίνακα 040 και αφού εμφανιστεί στον 041 μπορούμε να προσθέσουμε την ημερομηνία σύμβασης.
 20. @katrmp πιστεύω ότι, όπως και με την προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, η ημερομηνία ισχύει για όλους. Για παράδειγμα, οι δικές μου οφειλές είχαν πάει ΚΕΑΟ ήδη από το Δεκέμβριο και δεν είχα κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω τη ρύθμιση το Μάιο, οπότε θεωρώ ότι το ίδιο θα ισχύσει και τώρα με τη νέα ημερομηνία (30/9/2020). Προφανώς αυτή είναι η δική μου άποψη και δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου, προτείνω να δεις τις επόμενες μέρες τα links που πόσταρα παραπάνω με τον Ν.4611/2019, αφού ενημερωθεί με τη νέα παράταση και να ενεργήσεις με βάση τη δική σου ερμηνεία.
 21. @katrmp @maranti Σημερινή είδηση για παράταση: https://www.capital.gr/oikonomia/3454961/eos-tis-30-9-to-deutero-stadio-aitisis-gia-tis-120-doseis-gia-xrei-sta-tameia Έχετε το νου σας να δείτε αν όντως θα ψηφιστεί. (εγώ ξεκίνησα τη ρύθμιση σήμερα το πρωί...........)
 22. Δεν έχω δει ούτε εγώ κάτι σχετικό. Βρήκα εδώ και εδώ κωδικοποιημένο το Ν.4611/2019 και η ημερομηνία που μας αφορά είναι στην παρ.2 του άρθρου 13 και παραμένει η 31.5.2020
 23. Συμπληρωματικά στην τεκμηριωμένη απάντηση του georgegaleos, xρειάζεται απλώς προσοχή από όσους φορολογούνται ως μισθωτοί να ενημερώσουν τον φορέα ώστε να περαστεί η αμοιβή του σεμιναρίου στον σωστό κωδικό. Ορίστε και ένα παλιότερο θέμα που είχαμε κάποιοι: Επίσης δεν θυμάμαι αν είχαμε καταλήξει σχετικά με το αν μετράει ως εργοδότης ο φορέας των σεμιναρίων. Προσέξτε το όσοι έχετε ήδη 3 εργοδότες.
 24. @katrmp ο Ν.4647/19 άλλαξε απλώς την ημερομηνία της παρ.2, αρ.13, Ν.4611/19 από 31/12/2019 σε 31/5/2020. Ό,τι ίσχυε για 31/12 πάει για 31/5.
 25. Έλεγξα μόλις κι εγώ τη σελίδα του ΕΤΕΑΕΠ και όντως οι δόσεις των αναδρομικών έχουν εξαφανιστεί από τος οικονομικές εκκρεμότητες. Θα δούμε μετά την επόμενη πληρωμή αν τα 21,49(χ2) θα εξοφλήσουν τις δόσεις ή θα φανούν ως πιστωτικό υπόλοιπο...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.