Jump to content

topologos

Members
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Ουδέτερη

About topologos

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

318 profile views
 1. Καλησπέρα ΚΑΝΑ, το κτήριο δεν είναι όλο στα μπετά. Έχουν αποπερατωθεί οι δύο όροφοι από τους τέσσερις. Οι αυθαιρεσίες που έχω εντοπίσει υφίστανται στους αποπερατωμένους ορόφους. Οπότε στην προκείμενη περίπτωση η ρύθμιση θα αφορά μόνον τους αποπερατωμένους ορόφους και η "αναβίωση" της Ο.Α. και τους ημιτελείς ορόφους που βρίσκονται στην φάση του Φ.Ο.. Επίσης στο κτήριο υπάρχει και Σ.Ο.Ι. οπότε βάσει 4495 μπορεί να γίνει ρύθμιση και ανά οριζόντια ιδιοκτησία.
 2. Καλησπέρα απαντώ στο ερώτημά που έθεσα παραπάνω για οποιονδήποτε το χρειαστεί στο μέλλον : Γνώμη της Πολεοδομίας Αθηνών (μηχανικοί εφαρμογής) είναι ότι μπορεί να γίνει χρήση του ευεργετήματος, του άρθρου 42 του ν. 4495, σε Ο.Α με έκδοση προγενέστερη του Π.Δ. της 8.7.1993. Θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά ΙΚΑ κτλ. Ο μηχανικός της αρχικής άδειας δεν αλλάζει και η ανάληψη αφορά μόνον τις εργασίες μέχρι και το στάδιο αποπεράτωσης των όψεων, ώστε να τύχει η άδεια επ΄αόριστον αναθεώρησης. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει να έχουν ρυθμιστεί και ως σχέδια χρησιμοποιούμε τα παλαιά της αρχικής αδείας συν της ρύθμισης εάν αυτή υπάρχει. Άλλες πολεοδομίες έχουν την γνώμη ότι το ευεργέτημα ισχύει μόνον για άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το Π.Δ. της 8.7.1993. Όμως πριν το Π.Δ. της 8.7.1993 ίσχυε το ΦΕΚ 394 Δ 1984 Π.Δ. 3.9.83 το οποίο αναφέρει στο άρθρο 6 παρ.2 περ. α "Αν έχει περατωθεί ο σκελετός η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο." Επιπλέον αναφέρετε στο άρθρο 9 (μεταβατικές διατάξεις) παρ.2 " Οι πολεοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι την ημέρα δημοσιεύσεως που ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις αναθεωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος." Συνεπώς και οι παλαιές άδεις συμπερι- λαμβάνονταν στο καθεστώς της επ΄αόριστον αναθεώρησης συμφωνά με το Π.Δ. 3.9.83.
 3. Καλησπέρα συνάδελφοι, σύμφωνα με τροποποιημένο άρθρο 42 του ν. 4495, όταν έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός κτηρίου και η Ο.Α εμπίπτει στην περ. (α) της παρ.3 του άρθ. 6 του από 8.7.1993 Π.Δ. (ΦΕΚ 795) είναι δυνατόν έως την 31/12/2020 με 1) έγγραφη ενημέρωση της ΥΔΟΜ, 2) ανάληψη επίβλεψης και 3)ενημέρωση του οικείου αστυνομικού τμήματος να περατωθούν οι όψεις και η στέγη του κτηρίου. Έτσι η Ο.Α να μπορεί να τύχει επ΄ αόριστον αναθεώρησης βάσει της περ, (γ) της παρ 5 του αρθ. 42 του 4495. Προέκυψε η περίπτωση κτηρίου με Ο.Α του έτους 1973 με αποπερατωμένο φέροντα οργανισμό και αποπερατωμένους δύο ορόφους. Οι υπόλοιποι όροφοι είναι στα μπετά. Πιστεύεται ότι μπορεί να ενταχθεί το κτίριο στο άρθρο 6 του Π.Δ. 8.7.1993, παρότι η άδεια έχει εκδοθεί με προγενέστερες διατάξεις, ώστε να τελειώσουν οι όψεις και εν συνεχεία να ζητηθεί επ΄αόριστον αναθεώρηση?
 4. Καλησπέρα συνάδελφοι, σε μονοκατοικία (χωρίς σύσταση) με Ο.Α που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο έχουν αλλάξει τα εσωτερικά ύψη των ορόφων χωρίς να μεταβάλετε το συνολικό προβλεπόμενο ύψος της Ο.Α (το ισόγειο κατασκευάστηκε χαμηλότερο και ο οροφος υψηλότερος από το προβλεπόμενο) επιπλέον η σκεπή από τετράριχτη έγινε δίριχτη. Τρόπος αντιμετώπισης : Α. Η τροποποίηση της σκεπής θα υπολογισθή με αναλυτικό προϋπολογισμό (λοιπή παράβαση) Β. Για τα διαφορετικά ΄ύψη των ορόφων έχω δύο επιλογές 1) Δεν τις ρυθμίζουμε μεταθέτοντας το πρόβλημα στην ταυτότητα κτηρίου, θεωρόντας τες ως εσωτερικές διαρρυθμίσεις επειδή δεν υφίσταται ΥΥ στο κτήριο ούτε Σ.Ο.Ι. Ή 2) Ρυθμίζονται χάριν πληρότητας και αυτές ως λοιπές παραβάσεις με γκρέμισμα και “ξαναχτίσιμο” μιας ζώνης σε κάθε όροφο Συμφωνείτε ? Ο βασικός προβληματισμός έγγειται στο αν πρέπει να ρυθμιστούν οι διαφοροποιήσεις στα υψη των ορόφων.
 5. Ευχαριστώωω !!!! Καμία φορά το προφανές είναι το δυσκολότερο σε αυτή την χώρα.
 6. Ευχαριστώ για τIς απαντήσεις σας, όντως οι κληρονόμοι είναι πολύ και ένας μόνον θα επικαλεστεί χρησικτησία. Το ότι λαμβάνεται ως χρόνος δημιουργίας η ημερομηνία του αρχικού τίτλου προκύπτει από κάποια διάταξη, εγκύκλιό κτλ ( δεν μπόρεσα να βρω κάτι) ή είναι απλώς κάτι το προφανές που δεν χρήζει διευκρινίσεως ? Ρωτώ γιατί όσες περιπτώσεις χρησικτησίας συνάντησα μέχρι σήμερα,στις οποίες υφίστατο προγενέστερος τίτλος, αφορούσαν κατάτμηση οπότε ως χρόνο δημιουργίας είχαμε στην καλύτερη περίπτωση την αρχή της νομής.
 7. Καλημέρα Παύλε, ρωτώ για δήλωση του ν.651 θα επικαλεστούν χρησικτησία και εν συνέχεια θα ακολουθήσει γονική παροχή ώστε να γίνει μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο και να πάρει αριθμό. Ο μοναδικός τίτλος είναι αυτός του 1934 και αφορά δωρεά αιτία θανάτου προς της γιαγια από τον απώτερο δικαιοπάροχο που το κατείχε άνευ τίτλων. Δεν υπάρχει διαθήκη και προκρίθηκε η χρησικτησία ως λύση ώστε να κατοχυρώσουν αυτοί αποκλειστικά δικαιώματα αλλιώς μπλέκουν με την εξ αδιάθετου κληρονομία. Βασικά η απορία είναι αν δημιουργείτε με την επίκληση χρησικτησίας αναγκαστικά νέο γεωτεμάχιο με χρόνο δημιουργίας την ημέρα σύνταξης της χρησικτησίας ( εφόσον κατοχυρωθεί την αρχή της νομής ) ή υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε χρήση του παλιού τίτλου για την απόδειξη του χρόνου δημιουργίας, πάρα την επίκληση έκτακτης χρησικτησίας. Αφού στην προκειμένη περίπτωση η χρησικτησία δεν επιφέρει αλλαγές στα όρια του γεωτεμαχίου?
 8. Καλησπέρα σε όλους, παρακαλώ για τα φώτα σας. Σε γεωτεμάχιο υφίσταται παλαιό συμβόλαιο έτους 1934, χωρίς να αναφέρει έκταση και χωρις μεταγενέστερο τίτλο. Μερικοί από τους κληρονόμους θέλουν να επικαλεστούν χρησικτησία. Η χρησικτησία αφορά το σύνολο του γεωτεμαχίου και δεν προκαλεί κανενός είδους κατάτμηση. Ως χρόνος δημιουργίας θα πρέπει να θεωρηθεί η ημερομηνία σύνταξης της πράξης χρησικτησίας οπότε κατά τα συνήθη για να κατοχυρωθεί προγενέστερος χρόνος δημιουργίας καταφεύγουμε σε δικαστική αναγνώριση, εγκύκλιο Κατσιγιάννη κ.τ.λ. Ή Αντίθετα μπορούμε να επικαλεστούμε ως χρόνο δημιουργίας αυτόν της σύνταξης του αρχικού τίτλου ( 1934 ). Με το σκεπτικό ότι το γεωτεμάχιο παραμένει το ίδιο, χωρίς να επέλθει καμία μεταβολή σε αυτό με την χρησικτησία και απλώς αυτούσιο (στο συνολό του) αλλάζει ιδιοκτήτες ? Καλό Φθινόπωρο σε όλους
 9. Ότι η ΔΔ πάει μόνο όταν έχουμε σύσταση με έβρισκε σύμφωνο από την αρχή . Όσον αφορά τα υπόλοιπα ανεξαρτήτως στο που εδράζεται μια πολεοδομική εγκύκλιος έως ότου καταργηθεί μας δίνεται η δυνατότητα ,επί πολεοδομικών τουλάχιστον θεμάτων, να την χρησιμοποιήσουμε αρκεί να μην συγκρούεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς (για αυτό επιμένω τόσο στην συναίνεση), το οποίο προστατεύεται ρητά από το σύνταγμα, ειδικά δε επειδή το Υπεκα (η όπως το λένε σήμερα) ως εκδότης των εν λόγω εγκυκλίων δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα στην επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων. Τώρα αν καλύπτει η ΔΔ τροποποίηση στα κοινόχρηστα υπάρχει μια μεγάλη διχογνωμία στην οποία προσωπικά δεν έχω καταλήξει. Η νέα εγκύκλιος πάντως δίνει αυτή την δυνατότητα (και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ) κατόπιν συναίνεσης φυσικά και με την σφραγίδα του υπουργείου μην ξεχνάμε. Βέβαια κατά την γνώμη μου η εφαρμογή ΔΔ μπορεί να γίνει εφόσον τα κοινόχρηστα έχουν μετρήσει σε δόμηση και κάλυψη.
 10. Καλησπέρα, διαμερισμάτωση εφαρμόζεται όταν έχουμε Σ.Ο.Ι. τουλάχιστον κατά την εγκύκλιο 2 αφού αναφέρει αυτοτελείς ιδιοκτησίες και πάντα σε σύγκρισή με τη Ο.Α. "Η διαμερισμάτωση ορόφου κατά την παρ. 8 εφαρμόζεται υποχρεωτικά όταν υπάρχει διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας." Αυτό το χωρίς συναίνεση δεν καταλαβαίνω αφού έτσι και αλλιώς μέσα στα όρια της ιδιοκτησίας του κάθε ιδιοκτήτης ρυθμίζει εξ ορισμού από μόνος του "Η διαμερσμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης. Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98.αυτό το χωρίς συναίνεση της εγκυκλίου 2 "
 11. Καλησπέρα Πάνο, η διαμερισμάτωση πηγαίνει αναγκαστικά ανά όροφο. Έχω απλώς αμφιβολία εάν χωρίς Σ.Ο.Ι. μπορείς να έχεις Δ.Δ. διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά διαμερίσματα. (ο νόμος κάνει ρητή αναφορά σε οιοδήποτε ιδιοκτήτη διαμερίσματος στον όροφο άρα εννοεί σύσταση) . Κατά την γνώμη μου μπορείς να το ρυθμίσεις με αναλυτικό ως εσωτερικές διαρρυθμίσεις για όλους τους ορόφους.
 12. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Δημήτρη έγραψα κατά λάθος ότι η γονική παροχή είναι του 2015 ενώ έγινε το 2005 και για αυτό δεν είχε δοθεί βεβαίωση. Saleptsis ,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου 1.ότι κάνουμε σύγκριση Ο.Α. με την υφιστάμενη κατάσταση, 2. ότι μπορεί να έχουμε ΔΔ ακόμη και αν η σύσταση συμφωνεί με την Ο.Α. στην περίπτωση που και οι δύο διαφέρουν από την πραγματικότητα. ( Δημήτρη το εντάσσω ως ΔΔ για τα τμήματα του υφιστάμενου σήμερα κτηρίου που περιλαμβάνονται στην Ο.Α, σε αυτά και μόνον δεν χρεώνω άλλη αυθαιρεσία ) Στην περίπτωσή μου δεν με ενδιαφέρει η μεταβίβαση γνωρίζω ότι με τα επιπλέον 20 τ.μ. δεν γίνεται επ' ουδενί μεταβίβαση. Θα βγει άδεια λειτουργίας και για αυτό επείγει η ρύθμιση, ώστε να βεβαιώσει ο συνάδελφος την νομιμότητα της ιδιοκτησίας, επί των σχεδίων της άδειας. Συνοψίζοντας : Κάνουμε την σύγκριση μεταξύ Ο.Α. και υφιστάμενης κατάστασης. Ι.Αν συμφωνεί η υφιστάμενη κατάσταση με την σύσταση έχει καλώς ΔΔ και χωρίς συναίνεση. ΙΙ. Αν δεν συμφωνεί η υφιστάμενη κατάσταση των κατασκευασμένων διαμερισμάτων με τη σύσταση και την Ο.Α. (αναφύονται τα προβλήματα) α) Αν έχω χάσει από τον γείτονα δεν θέλω συναίνεση γιατί είμαι εντός των ορίων της ιδιοκτησίας που μου ανήκει β) Αν έχω καταλάβει τμήμα της ιδιοκτησίας του όμορου θέλω οπωσδήποτε την συναίνεση του γείτονα για ΔΔ Συμφωνείτε ; (Τα σχετικά με την ανωτερω περιπτωση Ι.β τα εφήρμοζα έτσι στον 4178 γιατί στην παρ. 10 αρθ. 23 δεν ανέφερε το “ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος “ που μπήκε με τον 4495, επιπλέον σύμφωνα με την εγκ3. του ν.4178 απαιτείτο η συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών διαμερισμάτων του ορόφου για να καλύπτει και αυτούς η δήλωση. Τώρα όμως η εγκ2. του 4495 αναφέρει αυτό το "χωρίς απαίτηση συναίνεσης" γενικά).
 13. Καλημέρα Δημήτρη. η σύσταση είναι του 1995 (το διαμέρισμα δόθηκε στον οικοπεδούχο) και εν συνεχεία υπήρξε για γονική παροχή το 2015 με τα ίδια τετραγωνικά. Ο επεκταθείς γράφει στο Ε9 τα τετραγωνικά της σύστασης που δεν περιλαμβάνουν τα 20 τ.μ. όμως η η είσοδος στην Ο.Ι. μας γίνεται από αυτά τα 20 τ.μ.. Το διαμέρισμα δεν έχει άλλη διέξοδο σε κοινοχρηστο διάδρομο του κτηρίου οπότε δεν μπορεί να βάλει γυψοσανίδα γιατί θα χάσει την είσοδό του. Δημήτρη όταν γράφεις : " Η διαμερισμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης. [σωστό]" Εννοείς ότι το χωρίς συναίνεση, καλύπτει και την περίπτωση κατάληψης τμήματος γειτονικής Ο.Ι.. Οπότε ρυθμίζεις από μόνος τα πολεδομίκα και παραμένει ένα "τεράστιο" ιδιοκτησιακό ζήτημα που αποτελεί όμως ιδιωτική διαφορά. Ρωτώ διότι προσωπικά την διαφορετική διαμερισμάτωση την αντιλαμβάνομαι ως ρυθμιση της διαφορετικής διαρρύθμισης όπως φαίνεται στην Ο.Α. από την υφιστάμενη σήμερα κατασταση μόνο για τ.μ. που έχουν μετρήσει σε δόμηση και κάλυψη (μετά την εγκύκλιο 2 αφορά και Κ.Χ.). Με το χωρίς συναίνεση εισάγεται δυνατότητα υποβολής της δήλωσης για όλον τον όροφο έστω και από έναν ιδιοκτήτη (ευεργέτημα επειδή ήμαστε εντος νομιμου κατοψης κτιρίου), αρκεί να υπάρχει συμφωνία της υφισταμενης καταστασης με την συσταση. Σε διαφορετική περίπτωση π.χ. επεκτασης ενος διαμερίσματος στο όμορο (όπως έχω) έχουμε το παράδοξο να κάνει ρύθμιση εντος του εσωτερικού άλλης Ο.Ι.ο γείτονας (ούτε καν όμορος) χωρίς να έχει λάβει την άδεια του ιδιοκτήτη (αυτό δεν προβλέπεται επ' ουδενί στα αρθ. 98 και 99).
 14. Καλησπέρα συνάδελφοι, διαμέρισμα έχει ενσωματώσει δύο υπνοδωμάτια (20 τ.μ.) από την όμορη Ο.Ι. εν συγκρίσει με τα σχέδια της άδειας. Το σχέδιο της σύστασης ταυτίζεται με αυτό της αδείας, συνεπώς τα δυο υπνοδωμάτια εξακολουθούν να ανήκουν ιδιοκτησιακά στο όμορο διαμέρισμα Η αυθαίρετη επέκταση είναι από κατασκευής. Δυστυχώς όμοροι ιδιοκτήτες έχουν τεταμένες σχέσεις, έως εχθρικές, οπότε είναι αδύνατη η εξασφάλιση συναίνεσης. Μπορώ να προβώ στην διαφορετική διαμερισμάτωση χωρίς την συναίνεση του όμορου ιδιοκτήτου εις βάρος του οποίου έχουμε επεκταθεί ? Με τον 4178 ήμουν σιγουρος πως αυτό ήταν αδυνατό. Όμως στον 4495 στην παρ. 8 αρθ. 100 προσετέθη η φράση : “ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος “ Επιπλέον στην εγκύκλιο 2 γράφεται : “ Η διαμερσμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης. Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98. “ Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.