Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

lamlos

Members
  • Περιεχόμενα

    179
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by lamlos

  1. Καλημέρα. https://web.tee.gr/eidisis/nea-epimorfotika-ergastiria-to-tee-stirizei-ti-diarki/ https://web.tee.gr/seminaria-tee/training-workshops/
  2. @pirsogiannisδεν μιλάς σωστά και επίτρεψέ μου ''να σου κάνω την παρατήρηση''. Επειδή η ένταση αυξάνει προοδευτικά, ας κάνουμε όλοι ένα ευχάριστο διάλειμμα με ένα μικρό απόσπασμα από παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Καλό τριήμερο συνάδελφοι!!!
  3. Η εδαφική ολίσθηση, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε, δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Για την ολίσθηση στην διεπιφάνεια κτηρίου - εδάφους, σε όρους δυνάμεων, θα είχαμε απλοποιητικά : (δυνάμεις ολίσθησης - δυνάμεις αντίστασης διεπιφάνειας) = (mολ ∙ 0,65g - mολ ∙ g) < 0 - δεν ολισθαίνει Χωρίς να υπολογίζονται επιπλέον δυνάμεις συνοχής και συνάφειας..
  4. Ok συνάδελφε. Σημασία έχει εν τέλει η επικοινωνία (δηλ. να καταλαβαίνουμε μεταξύ μας τι γράφεται)
  5. Δεν ξέρω που μπερδεύεσαι συνάδελφε. Αντικατέστησε στην 1η ισότητα το 0,65g με τιμή μικρότερη ίση με 0,5g και θα ισχύει η ανίσωση ΔΑ ≤ ΔΕ. Επίσης και οι ροπές, δυνάμεις είναι...αλλά για το συγκεκριμένο κατάλαβα το σχόλιο σου.
  6. Δες ξανά το ακόλουθο συνάδελφε κι αν είναι το διορθώνω.
  7. Επομένως, με αυτά τα δεδομένα ΠΟΛΥ χονδρικά έχουμε : Δυνάμεις Ανατροπής (ΔΑ) = mολ. ∙ 0,65g* ∙ 2L και Δυνάμεις Ευστάθειας (ΔΕ) = mολ. ∙ g ∙ L , για PGA έως 0.5g ισχύει ότι ΔΑ ≤ ΔΕ. Δεν το λες και μελετητική ανεπάρκεια... *Προφανώς οι σεισμικές επιταχύνσεις στην ανωδομή ήταν αρκετά μεγαλύτερες
  8. ΚΑΝΑ Σε αυτή την περίπτωση, πιθανώς η απόσβεση της σεισμικής ενέργειας ταλάντωσης, λόγω του εδαφικού υλικού (και όχι μόνο), ενδεχομένως οδήγησε σε μικρότερη εδαφική επιτάχυνση στην στάθμη θεμελίωσης των κτηρίων.
  9. Σωστή παρατήρηση συνάδελφε. Υπάρχουν και χειρότερες, κατ' εμέ, διατυπώσεις. Φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος τα υπαγόρευε και αυτό που διαβάζουμε είναι το τι άκουγε ο δημοσιογράφος που τα έγραψε. Ό,τι πιο αισιόδοξο μπορώ να πιστεύω...σας το προσφέρω κι εσάς 😊😊
  10. Εν προκειμένω, δυστυχώς οι κατασκευές αφ' ενός και να ''πονάνε'' δεν το λένε, αφ' ετέρου οποιοδήποτε κακό ιστορικό ανατρέχει στους συντελεστές του έργου (στην συγκεκριμένη ομάδα έργου και όχι στον καθένα ατομικά) και όχι στο ίδιο το έργο. Για τον προσεισμικό έλεγχο, έχετε ήδη διαβάσει τις συστάσεις του ΟΑΣΠ.
  11. Ok, κάνε αυτό που σου είπα είναι καλός μπούσουλας για αρχή. Αργότερα θα τοποθετείς ΜΟΝΟ ότι προκύπτει από τους υπολογισμούς σου. Ένας φορέας μπορεί να μορφωθεί με διαφορετική διάταξη των κατακόρυφων στοιχείων (υποστυλωμάτων ή τοιχωμάτων), αρκεί να μπορεί να αντισταθεί στα φορτία σχεδιασμού που θα παραλάβει. Είσαι στην αρχή ακόμα, οπότε δικαιολογείται που δεν μπορείς να αιτιολογήσεις για ποιο λόγο επέλεξες την μια ή την άλλη λύση (φαντάζομαι ούτε οι συμφοιτητές σου γνωρίζουν). Θα είχε ενδιαφέρον, αφού ετοιμάσεις τον κάνναβο με πλαίσια υποστυλωμάτων και δοκών (όπως είπαμε), να φτιάξεις και μια άλλη λύση με τοιχώματα 30 x 150 ή και υποστυλώματα, δοκούς max άνοιγμα 5m, με μόνη προϋποθεση την ορθή τοποθέτηση των τοιχωμάτων στην κάτοψη. Γι' αυτό πρέπει να ψαχτείς λίγο αλλά θα πάρεις μια πρώτη γεύση των καλών και κακών πρακτικών σχεδίασης του φέροντος οργανισμού. Καλή αρχή!!
  12. Μπορεί να είναι σε τμήμα αρχιτεκτονικής ο συνάδελφος. Μην χρησιμοποιείς τοιχία αν δεν ξέρεις την λειτουργία τους. Το ερώτημά σου είναι αρκετά γενικό, οπότε μια απάντηση του τύπου ''τα τοιχία είναι στοιχεία μεγάλης δυσκαμψίας για κάμψη εντός του επιπέδου τους'' είναι οκ. Χρησιμοποίησε υποστυλώματα 0,40 x 0,40 m, με μέγιστο καθαρό μήκος (άνοιγμα) δοκού 5 m. (θα δημιουργηθεί κι ένα ''δοντάκι'' στο κόμβο υποστυλωμάτος - δοκού...για να θυμάσαι τι έκανες, όταν με το καλό πάρεις πτυχίο 😊😊. Κάντα 30αρια αν έχεις ισόγειο)
  13. Σε ότι αφορά το θέμα που συζητείται στο παρόν νήμα, δείτε και τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών/ριων του 5psamts. Κάποιες από αυτές μπορεί να παρουσιάστηκαν και αυτούσιες στην εν λόγω διαδικτυακή συνάντηση (δεν την παρακολούθησα). https://5psamts.eltam.org/speakers/
  14. Βασίλη, από τα γραφόμενά σου φαίνεται ότι, γενικά, εξετάζεις όλα τα επιμέρους θέματα μιας μελέτης φέροντος οργανισμού επιφανειακά και όχι σε βάθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λύνεται επί της ουσίας κανένας από τους προβληματισμούς που εκθέτεις στο φορουμ, γιατί όλα βαπτίζονται ''προμελέτη'' και προχωράει η συζήτηση χωρίς να ''κερδίζεις'' κάτι από τους συναδέλφους που θέλουν να βοηθήσουν. Προτείνω να ξεκινήσεις την ανάλυση και προδιαστασιολόγηση του φορέα σου και πολλοί από τους προβληματισμούς σου θα καταρριφθούν από το υπολογιστικά εφικτό. Επίσης, να τονίσω κι εγώ ότι η μόρφωση του φορέα σου δεν είναι η ενδεδειγμένη, καθώς δεν ακολουθεί γενικότερα τις συστάσεις ή τους κανόνες που τίθενται συνήθως από τους Κανονισμούς ως προς την κανονικότητα των κτηρίων. Ένα τέτοιο μοντέλο θα σε δυσκολέψει για αρχή και επίσης δεν σου εξασφαλίζει κανένας πως η οποιαδήποτε οριστική μελέτη θα εξασφαλίσει την κατασκευή σου, κυρίως, από μια σεισμική δράση.
  15. Δεν γνωρίζω το πότε πρέπει. Κάπου είδα (σε κάποια από τις δημοσιεύσεις του 5ΠΣΑΜΤΣ) ότι προγραμματίζεται να/θα τεθούν σε ισχύ μεταξύ 2026 - 2028.
  16. Σωστά ψάχνεις συνάδελφε. Ό,τι ετοιμάζεται, δίνεται προς δημόσια κρίση.
  17. Δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο. https://elot.gr/news/shedia-eyropaikon-typopoiitikon-eggrafon-se-dimosia-krisi-ekdosi-2022-10-03
  18. Φανταστείτε λοιπόν σε τι θέση θα βρεθούν οι αντίδικοι κατά την ακροαματική διαδικασία στο Δικαστήριο, με τους ισχυρισμούς που θα προβάλλουν οι δικηγόροι τους (😁😁). Θα ρωτάνε να μάθουν πώς να δώσουν τέλος (συμβιβασμό) το συντομότερο δυνατόν!!! (σφυρίξτε το κερ Δικαστά, να τελειώνουμε) Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα... (μιας και λέμε διάφορα)
  19. Η κατασκευή την οποία περιγράφεις, έχω την αίσθηση (ουσιαστικά δεν θυμάμαι - δες το) πως δεν καλύπτεται, στο σύνολό της, από τις διατάξεις του Ευρωκώδικα. Δεν είναι συνήθης κατασκευή. Η προσομοίωση με επιφανειακά είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για την ανάλυση και έλεγχο των πλακών αλλά και των κατακόρυφων στοιχείων του κτηρίου (οι εκτός επιπέδου εντάσεις δεν θα είναι αμελητέες, η μάζα μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκεντρώνεται στις στάθμες των ορόφων (?) κ.α.). Επίσης, ειδική διαμόρφωση του σιδηρού οπλισμού θα απαιτηθεί σε αρκετές περιοχές των δομικών στοιχείων, αφ' ενός βάσει της επιμελημένης ανάλυσης και αφ' ετέρου - πολύ φοβάμαι - βάσει των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης του μηχανικού (κοινώς, you are on your own).
  20. Το βασικό δεν είναι το πρόγραμμα αλλά η μέθοδος με την οποία θα γίνει η ανάλυση. Θα πρέπει (νομίζω εξυπακούεται) να χρησιμοποιηθούν επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία και όχι γραμμικά, με τα οποία προσομοιώνονται - ως επί το πλείστον - συμβατικές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα (ακόμα κι αν διαθέτουν τοιχώματα).
  21. Νόμιζα πως θα προτείνεις συνοικέσιο...έτσι κι αλλιώς ό,τι θέμε λέμε (και πράττουμε)!! (ναι μάλλον έχει ξεφύγει Παύλο)
  22. Περίεργη χρήση της λέξης ''ταπείνωση''. Σε ελεύθερη μετάφραση θα έλεγα αρκετά ευφάνταστη...επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εξής λέξεις : ''ξεπεσμός'', ''υποτίμηση'' ή και ''εξευτελισμός'' (γι' αυτούς που πιάνουν πουλιά στον αέρα!😊). Κυριακή πρωί σήμερα (καλημέρα σε όλους) και λίγο πείραγμα στον κ. tetris επιβάλλεται (έχουμε μαζευτεί πολλοί που μας αρέσει να πειράζουμε τον κ. tetris - με αγάπη φυσικά - 😊) Επίσης, θα μπορούσαν να ταπεινωθούν από λίγο και οι όροφοι της ανωδομής, αλλά ως γνωστόν αν ξεκολλήσεις από το έδαφος, δηλ. πάρουν τα μυαλά σου αέρα, δύσκολα ταπεινώνεσαι. Φυσικά και συμφωνώ στην υποβάθμιση/υποβιβασμό της στάθμης έδρασης της οικοδομής.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.