Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε κατάστημα με ανοιχτή σκάλα προς μη θερμαινόμενο υπόγειο


katrmp

Recommended Posts

Συνάδελφοι κάποια ανάλογη περίπτωση με τις παραπάνω μου έτυχε και εμένα, δηλαδή ισόγειο κατάστημα (εστιατόριο) 75 τ.μ. με υπόγειο τμήμα 22 τ.μ. που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα διαμέτρου 1,30 μ. με το ισόγειο, χωρίς πόρτα. Στο υπόγειο υπάρχουν οι τουαλέτες 7τ.μ. (όπως παρουσιάζονται και στην οικοδομική άδεια) και μια αποθήκη 15 τ.μ.

Το ερώτημά μου είναι :

α) αν το υπόγειο το θεωρώ μέρος της θερμικής ζώνης του ισογείου, αφού υπάρχει η εσωτερική κυκλική κλίμακα δίχως πόρτα, ή

β)αν τελικά το υπόγειο το θεωρήσω Μ.Θ.Χ.

Εγώ τείνω προς την κατεύθυνση να θεωρήσω το τμήμα του υπογείου που περιέχει την τουαλέτα ως Θ.Χ. οπότε να το συμπεριλάβω στην θερμική μου ζώνη και το υπόλοιπο τμήμα δλδ την αποθήκη ως Μ.Θ.Χ.

Άποψη του εισηγητή των σεμιναρίων για τους Μον. Ενεργ. Επιθ. Είναι να θεωρήσω ολόκληρο το υπόγειο ως Μ.Θ.Χ και να τελειώνουμε αφού το άνοιγμα της σκάλας είναι μικρό και δεν θεωρείται ενιαίος χώρος.

Παρακαλώ τις απόψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 145
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

και εγώ ιδίως πού οι τουαλέτες φαίνονται και στην άδεια και δεν έχουν μετρήσει στο σ.δ θα το θεωρούσα μθχ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τελικά από ότι κατάλαβα , αναφέρω και τη δική μου περίπτωση , κατάστημα ισογείου με πατάρι και υπόγειο(πατάρι και υπόγειο χωρίς άδεια) , όλα επικοινωνούν με σκάλα αρκετά μεγάλη , στο κατάστημα αυτή την στιγμή δεν έχουν τίποτα από εγκαταστάσεις . Θεωρώ για τα πάντα κτίριο αναφοράς , θερμική ζώνη ενιαία με όγκο και το πατάρι και το υπόγειο και τετραγωνικά κάτοψης το άθροισμα και του καταστήματος και του παταριού και του υπογείου . Άρα η πλάκα δαπέδου ισογείου και παταριού είναι αδιαβατικά στοιχεία , δεν τα υπολογίζω πουθενά .

Link to comment
Share on other sites

Εγω του υπογείου δεν θα τα έβαζα αν δεν υπάρχουν τίποτα συστήματα αφού κανονικά δεν μετρα και στο σ.δ και θα έπαιρνα σε επαφη με μθχ. Μη σου πώ ότι και του παταριού θα τα έβαζα μόνο αν αυτό δεν είναι σαν ανοικτός εξώστης

Link to comment
Share on other sites

Το πατάρι είναι εντελώς ανοιχτός εξώστης , δεν το συζητάω , για το υπόγειο προβληματίζομαι , επισημαίνω ότι το άνοιγμα της σκάλας είναι μεγάλο (4μ2) με ισόγειο 80μ2 και υπόγειο 70μ2 . Δεν μου κάθεται καλά να θεωρήσω το υπόγειο ΜΘΧ και να πάρω τη πλάκα διαχωριστική επιφάνεια με τέτοιο άνοιγμα .

Link to comment
Share on other sites

Το πατάρι είναι εντελώς ανοιχτός εξώστης , δεν το συζητάω , για το υπόγειο προβληματίζομαι , επισημαίνω ότι το άνοιγμα της σκάλας είναι μεγάλο (4μ2) με ισόγειο 80μ2 και υπόγειο 70μ2 . Δεν μου κάθεται καλά να θεωρήσω το υπόγειο ΜΘΧ και να πάρω τη πλάκα διαχωριστική επιφάνεια με τέτοιο άνοιγμα .

 

Κανείς καμιά γνώμη ? Είναι δηλαδή στην κρίση του Μηχανικού αυτό το θέμα ?

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω σχετική ερώτηση (όχι για για κατάστημα, αλλά για μονοκατοικία - η λογική όμως είναι η ίδια) και απάντηση από ΕΥΠΕΝ και από ΤΕΕ αντίστοιχα.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με περίπτωση διόροφης μονοκατοικίας

(ισόγειο και 1ος όροφος) για έκδοση ΠΕΑ.

Η μονοκατοικία έχει επίσης υπόγειο, το οποίο περιλαμβάνει αποθήκη,

λεβητοστάσιο και γκαράζ. Όλοι οι χώροι του υπογείου είναι θερμαινόμενοι, δηλ. υπάρχουν σώματα πάνελ(και στο γκαράζ) και καλύπτονται από το ίδιο σύστημα θέρμανσης (λέβητας πετρελαίου) που καλύπτονται το ισόγειο και ο 1ος όροφος.

Ερώτηση:

1)Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε όλο το κτίριο θερμαινόμενο χώρο ή ο χώρος του λεβητοστασίου θεωρείται μη θερμαινόμενος χώρος και οπότε το δάπεδο ισογείου που έχει επαφή με λεβητοστάσιο καταχωρείται ως διαχωριστική επιφάνεια?

 

ΕΥΕΠΕΝ

1) Καταρχήν πρέπει να διευκρινιστεί η πραγματική χρήση των βοηθητικών χώρων. Δηλαδή εάν η αποθήκη χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης και θερμαίνεται τότε συμπεριλαμβάνεται στην θερμική ζώνη της κύριας χρήσης. Αναφορικά με τον χώρο στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει αλλάξει η πραγματική χρήση του, λόγω του ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη θερμική ζώνη.

Ο χώρος του λεβητοστασίου θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη θερμαινόμενος χώρος.

 

ΤΕΕ

1. Εφόσον το λεβητοστάσιο δεν θερμαίνεται ορίζεται ως ΜΘΧ και θα πρέπει να οριστεί στο λογισμικό καθώς επίσης και η διαχωριστική επιφάνεια του με την υπό εξέταση θερμική ζώνη.

2. Οι θερμαινόμενοι χώροι μπορεί να είναι κύριοι ή βοηθητικοί χώροι. Στο λογισμικό θα πρέπει να εισάγετε του χώρους με κύρια χρήση και όχι τους βοηθητικούς εφόσον είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι μεταξύ τους (δηλαδή χωρίς εσωτερική κυκλοφορία αέρα), ανεξαρτήτως αν θερμαίνονται ή όχι. Εφόσον είναι βοηθητικοί όπως αναφέρετε (γκαράζ και αποθήκη) και θερμαίνονται τότε δεν ορίζονται στο λογισμικό και οι διαχωριστικές τους επιφάνειες θα πρέπει να θεωρηθούν αδιαβατικές.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1) Οk, για το λεβητοστάσιο ήταν προφανής η απάντηση.

2) Αν υπάρχει εσωτερική κυκλοφορία αέρα μεταξύ κύριου και βοηθητικού χώρου (π.χ. ισόγειο κατάστημα που επικοινωνεί με υπόγειο με σκάλα, χωρίς πόρτα) τότε Θ.Ζ. = μ2 κύριου + μ2 βοηθητικού χώρου .

Εγώ τουλάχιστον σε αντίστοιχη περίπτωση που μου έτυχε με ισόγειο κατάστημα 80μ2 που επικοινωνούσε με κλίμακα με υπόγειο 80μ2 και επίσης υπήρχε πατάρι 53μ2 μη θερμαινόμενο, το οποίο επικοινωνούσε με πόρτα με το ισόγειο, θεώρησα Θ.Ζ.=160μ2 και ΜΘΧ το πατάρι με διαχωριστική επιφάνεια την πόρτα και το δάπεδο παταριού.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση του ΕΥΕΠΕΝ στέκεται στο ύψος της. Δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο από μια δημόσια υπηρεσία. Καταφέρνει να δώσει τέτοια απάντηση που είσαι περίπου στο σημείο λίγο πριν κάνεις την ερώτηση. Ειδικά αυτό το μπλέξιμο των συνθηκών θερμικής και οπτικής (!!!!!!!!!!!) άνεσης με την θερμική ζώνη είναι.... το αποκορύφωμα.

 

Η απάντηση του ΤΕΕ είναι μια σωστή απάντηση. Μπράβο τους. Οχι μόνο σου διευκρινίζει αν θα βάλεις ή όχι στη ζώνη σου τα γκαράζ (και γιατί να τα έβαζες; ) αλλά σου δίνει και απάντηση για το πως θα χειριστείς τις διαχωριστικές επιφάνειες. Είναι ανάλογη περίπτωση που σε παλιές οικοδομές συναντάς στο κλιμακοστάσιο θερμαντικά σώματα. Δεν βάζεις καθόλου τις διαχωριστικές του διαμερίσματος με το κλιμακοστάσιο.

 

Αν υπάρχει εσωτερική κυκλοφορία αέρα, αναγκαστικά θα πρέπει να εντάξεις και το υπόγειο στη θερμική ζώνη σου. Αυτό που θα κάνεις για τη θέρμανση-ψύξη κλπ του υπογείου αν δεν υπάρχουν (θερμ. σώματα, κλιματιστικά κλπ) είναι να θεωρήσεις για τον χώρο αυτό ανυπαρξία συστημάτων και να πας με το κτίριο αναφοράς. Σε τέτοιες περιπτώσεις βολεύει να κάνεις το υπόγειο μια δεύτερη θερμική ζώνη. Εκεί χρησιμοποιείς καθαρά την ΤΟΤΕΕ (αερισμός σε βοηθ. χώρους, συστήματα κτιρίου αναφοράς κλπ) χωρίς να αναγκαστείς να κάνεις σταθμίσεις σε β.α. δικτύων, τερμ. μονάδων.....

Edited by hkamp
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

. Εκεί χρησιμοποιείς καθαρά την ΤΟΤΕΕ (αερισμός σε βοηθ. χώρους, συστήματα κτιρίου αναφοράς κλπ) χωρίς να αναγκαστείς να κάνεις σταθμίσεις σε β.α. δικτύων, τερμ. μονάδων.....

 

Ηλία συμφωνώ σε όλα. Ο αερισμός όμως σ'ιγουρα για βοηθητικούς χώρους, αφού το εντάσεις στην ζώνη?

Επίσης spapako για το υπόγειο του μαγαζιού που δεν έχει τιποτα κάτω από συστηματα και έχει μικρή τρύπα ξέρουμε ότι η τακτική πού ακολουθείται αλλά και προτείνεται (ακόμα και από την ΕΥΕΠΕΝ) είναι με U/2 καθώς υπαρχει μπλέξιμο με τα τ.μ του σ.δ

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Ο αερισμός αυτός είναι για τους βοηθητικούς χώρους μιας ζώνης.

 

Αυτό με την τακτική που προτείνεται ακόμα και από την ΕΥΕΠΕΝ Γιώργο με ενδιαφέρει.... Αν μπορείς να το διευκρινίσεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.