Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύουν άλλα κριτήρια για τη βεβ μεταβίβασης και άλλα για την ένταξη στο Ν 4014;;


Recommended Posts

Πως θα απαντούσε το ΥΠΕΚΑ;; Ισχύουν άλλα κριτήρια για τη βεβαίωση μεταβίβασης και άλλα για την ένταξη στο Ν 4014;;

 

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τις παρακάτω εμφανέστατες περιπτώσεις παράνομων Ο.Α
  1. Οικοδομική άδεια εκδοθείσα σε μη άρτιο οικόπεδο (εκδόθηκε κανονικά-ενώ έπρεπε ΟΧΙ μόνο να μην εκδοθεί, αλλά και να ανακληθεί-παρόλα αυτά δεν ανακλήθηκε ποτέ)
  2. Οικοδομική άδεια που εκδόθηκε με εικονικό εμβαδό οικοπέδου, δηλαδή ενώ για την ανέγερση του ισογείου αρκούσε οικόπεδο Ε-180μ2, προκειμένου να εκδοθεί άδεια ανέγερσης και άλλων 2 ορόφων, το οικόπεδο στη άδεια προσθήκης φαίνεται με εμβαδό 380μ2

 

Και καλείστε (εσείς ως μηχανικοί) 2 φορές

 

στην α' περίπτωση να εκδώσετε
βεβαίωση μεταβίβασης
και

 

στην β' περίπτωση μεταγενέστερα (
εσείς ή άλλος μηχανικός
) να
εξετάσετε την ανάγκη δήλωσης αυθαιρεσιών
κατά το σλόγκαν την διαφήμισης

 

Τι θα κάνατε

 

Στην α. περίπτωση σύμφωνα με τις ε/α ΥΠΕΚΑ θα δίνατε βεβαίωση καθ’ όσον δεν επηρεάζονται:
κάλυψη, δόμηση, ύψος της αυτοτελούς ιδιοκτησίας

 

Και

 

στην β. περίπτωση (πάλι σύμφωνα με τις ε/α ΥΠΕΚΑ)
εσείς ή ό άλλος μηχανικός
τι θα λέγατε

ότι ΟΧΙ μόνο δεν είναι νόμιμα τα κτίσματα και ότι απαιτείται οπωσδήποτε δήλωση αυθαιρεσιών,

αλλά ότι
επιβάλλονται και όλοι οι δυσμενέστεροι
συντ του Φ.Καταγραφής; (ε/α Θ
8-)

 

Θεωρείτε λογικά τα παραπάνω;;;

 

Πως θα απαντούσε το ΥΠΕΚΑ σε μια τέτοια υποθετική ερώτηση;;

 

Πότε
λαμβάνονται
υπόψη τα στοιχεία της Ο.Α
;;

όπως π.χ ΕΜΒΑΔΟ, ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ οικοπέδου;;

και
πότε δεν λαμβάνονται;;
Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλό, άστο όμως, θα το καταλάβουν γύρω στο 2015 και θα βγάλουν διευκρινιστική ερωταπάντηση Νο ...Ω!!!!

Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ

Σ’ άρεσε ε!

έτσι δεν είναι;;

 

Μάζεψα εδώ όλες οι σχετικές, με το θέμα ε/α ΥΠΕΚΑ

 

Γ1 Μπορεί να χορηγηθεί η βεβαίωση μηχανικού της παρ. 4 του άρθρου 23
του ν.
4014/11 στην περίπτωση μεταβίβασης διαμερίσματος πολυκατοικίας, στο οποίο
δεν υπάρχει η παραμικρή παράβαση, πλην όμως διαπιστώνονται παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο του ακινήτου ή στα κοινόχρηστα τμήματα του κτιρίου ;

(σχόλιο:δεν αναφέρονται καθόλου όμως στο εμβαδό οικοπέδου-αποτύπωση –αρτιότητα)

Ο έλεγχος αφορά τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, δηλ. κάλυψη, δόμηση, ύψος της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, που μεταβιβάζεται και όχι τα κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη του κτιρίου ή του ακινήτου.

 

Ζ1. Σε διαμέρισμα κατασκευάζεται νέο WC, μετατοπίζεται η θέση της κουζίνας και δημιουργείται επιπλέον δωμάτιο (από αλλαγή διαρρύθμισης και όχι από κλείσιμο ημιϋπαίθριου χώρου) μέσα στο εγκεκριμένο εμβαδόν του διαμερίσματος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια. Ποιες αυθαιρεσίες εντάσσονται στην Κατηγορία 13, του Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής;

Σύμφωνα με τροπολογία της παρ. 4, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, που ψηφίστηκε στις 9/11/11 ορίζεται ότι «...επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι .... στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της ιδιοκτησίας....». Συνεπώς η έκδοση βεβαίωσης μηχανικού δεν εμποδίζεται από τις αυθαιρεσίες αυτές, καθ’ ότι δεν αποτελούν αντικείμενο αυτής. Πλην όμως παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να ρυθμίσει κάθε παράβαση, όπως αυτές ορίζονται από με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 49, παρ.4).

 

Η6. Προκειμένου για αγορά διαμερίσματος σε πολυκατοικία τι ελέγχει και σε τι αναφέρεται η βεβαίωση μηχανικού;

(σχόλιο:δεν αναφέρονται καθόλου όμως στο εμβαδό οικοπέδου-αποτύπωση –αρτιότητα)

Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι ο μηχανικός ελέγχει τη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μόνο ως προς
τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της
και βεβαιώνει ότι δεν έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση υπέρ της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας και εις βάρος των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων. Οι κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι δεν ελέγχονται και δεν αποτελούν αντικείμενο της βεβαίωσης. (άρθρο 49, παρ.4)

 

σύμφωνα με το αρθρο 49 Ν 4030 η απάντηση δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά όπως φαίνεται παρακάτω

«4. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε κάθε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα εκτός από τα επισυναπτόμενα που προβλέπονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3.

 

Δ2 Σε περίπτωση οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί με ψευδή στοιχεία και δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί μπορεί το ακίνητο να υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν. 4014/11;

(σχόλιο: Δεν απαντούνε όμως τι γίνεται με την βεβαίωση μεταβίβασης για την συγκεκριμένη περίπτωση)

Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 4014/11 είναι στη βούληση του ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρει το βάρος των συνεπειών του ποινικού νόμου σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως.

 

Θ 8-) Δεδομένου οτι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Εγκυκλίου 13/11 το πεδίο 1 του φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής αφορά την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας στο γήπεδο/οικόπεδο όπου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, όταν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο μετά την υποβολή αναληθών στοιχείων ή ψευδούς αποτυπώσεως, πώς ελέγχονται τα επιτρεπόμενα μεγέθη του (π.χ. χορηγήθηκε οικοδομική άδεια σε εμφανιζόμενο ως άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο/οικόπεδο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο);

 

(σχόλιο: Δεν απαντούνε όμως τι γίνεται με την βεβαίωση μεταβίβασης για την συγκεκριμένη περίπτωση)

 

Κατ’ αρχήν σημειώνεται ότι έχει οικοδομική άδεια. Δεδομένου ότι η περίπτωση αυτή θεωρείται από τις σοβαρότερες παραβάσεις και ο ιδιοκτήτης φέρει το βάρος των συνεπειών του ποινικού νόμου, ολόκληρη η κατασκευή είναι αυθαίρετη και επιβαρύνεται με τους μέγιστους συντελεστές των Κατηγοριών 5, 6, 7 και 8 του «Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής», ως προς τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης αρτίου και οικοδομησίμου γηπέδου / οικοπέδου, που ισχύουν στη θέση του ακινήτου.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Θυμίζω ότι, σε λίγο καιρό θα ισχύσει η "Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου" και για τα παλαιά ακίνητα (σήμερα ισχύει για άδειες του 2011).

 

Πρόσεχε σκεπτικό:

Αποφασίζουν λέει οι "έξυπνοι" εισπράκτοιρες του ΥΠΕΚΑ κ.λπ. και ανακοινώνουν ότι, μέσα στο 2013 (π.χ.) όλα τα ακίνητα ν' αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα.

Οι ανακοινώσεις θα είναι όπως ...τότε με το κτηματολόγιο, Δήλωσέ το για να μην το χάσεις.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποκτάται όταν ένας μηχανικός συγκεντρώσει όλα τα "στοιχεία" της οικοδομικής άδειας ενός ακινήτου (π.χ. αρχιτεκτονικά, στατικά, μηχανολογικά, ΚΕΝΑΚ, τοπογραφικό, ύδρευση, αποχέτευση, νομιμοποιήσεις κ.λπ.) και ταυτοχρόνως όλα τα "έγγραφα" εμπραγμάτων δικαιωμάτων (συμβόλαια, μεταβιβάσεις, υποθήκες, γονικές παροχές κ.λπ.) επί αυτού και τα υποβάλλει ηλεκτρονικά σε "ειδική σελίδα του ΥΠΕΚΑ" (θα φτιαχθεί εν καιρώ).

Δηλαδή, καταρχήν μιλάμε για ακίνητα (π.χ. η πολυκατοικία μας ενδιαφέρει όχι μόνο το ένα διαμέρισμα του τρίτου ορόφου κ.λπ.) και στη συνέχεια αν ο μηχανικός συγκεντρώνοντας τα στοιχεία του ακινήτου, ελέγχοντας το ακίνητο με βάση αυτά τα στοιχεία δει - ανακαλύψει αυθαιρεσίες κ.λπ. (επί των πάντων πλέον) θα πρέπει πρωτίστως οι αυθαιρεσίες αυτές να "ρυθμιστούν" (να η συνεχής πλέον ισχύ του 4014, ίσως και με διαφορετικούς συντελεστές π.χ. ο βασικός συντελεστής αντί 15% να γίνει 25% κ.λπ.) και μετά να υποβληθούν μαζί με τα "έγγραφα" - συμβόλαια κ.λπ.

Η αμοιβή δε του μηχανικού θα προσδιορίζεται με βάση το νόμο με ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (4% έως 50.000 ευρώ κ.λπ.).

 

Τότε ξέρεις τι ...."γλέντια" θα 'χουμε;

 

Υ.Γ.1. Άσε που ενδόμυχα πιστεύω ότι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν το Ν.4014 τον ερχόμενο Φεβρουάριο και σε δύο τρεις μήνες ν' ανακοινώσουν την αναγκαιότητα απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας στα παλαιά ακίνητα και με τον τρόπο αυτό να εισπράξουν περισσότερα από όσα περιμένουν (αν δε αλλάξουν και τους συντελεστές να την "πατήσουν" αρκετοί...)!!!

 

Υ.Γ.2. Εμάς μας φαντάζεσαι να δίνουμε προσφορές για να πάρουμε τέτοιες δουλειές; Φαντάζεσαι το τι έχει να γίνει;

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Και πως θα καθοριστει η αντικειμενικη αξια ολοκληρης της οικοδομης συναδελφε?

Οι αντικειμενικες αξιες καθοριζονται απο την εκαστοτε ΔΟΥ για τα διαμερισματα προς πωληση ξεχωριστα....

Εδω θα εχουμε ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτηριου....

Και, συν τοις αλλοις, ποσες πιθανοτητες δινεις να ειναι ενα κτηριο εξ ολοκληρου καθαρο απο καθε ειδους παραβαση (εδω βαζουμε και εξωστες και κατασκευες στο δωμα και αποθηκες και απολα)?

Καμια....

 

Δε βλεπω εφαρμογη στο μετρο, εκτος κι αν μιλαμε για νεοδμητα κτηρια οπως με τον ΚΕνΑΚ και την ενεργειακη κλαση Β για ολα οσα χτιζονται...

Εκει να το καταλαβω....

Ομως δε βρισκω λογο τακτοποιησης των αυθαιρεσιων (που σιγουρα θα υπαρχουν) σε 30 διαμερισματα μιας πολυκατοικιας ας πουμε αν δεν πουληθει ουτε ενα διαμερισμα, μονο και μονο για να βγει αυτη η περιβοητη ταυτοτητα...

 

Ειναι σαν να βγει νομος ας πουμε που να επιτασσει ολες οι κατασκευες του 1960 και του 1970 και παει λεγοντας να βγαινουν κατηγορια Β στις επιθεωρησεις...

Τρεχα εσυ να μονωνεις εξωτερικα, να αλλαζεις λεβητες και να βαζεις ΑΠΕ και δε συμμαζευεται....

 

Δε γινονται αυτα...

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή ζώνης καθορίζεται απο την εφορεία, η αντικειμενική αξία έχει τους ανάλογους συντελεστές επί την επιφάνεια του ακινήτου. Η ταυτότητα κτιρίων είναι λογική και θα έπρεπε να ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά με την ανομία που υπάρχει φαίνεται πράγματι σαν παραλογισμός. Αν τελικά ισχύσει θα κλάψει πολύς κόσμος, γιατί όλοι έχουν παράνομα και κανείς δεν τακτοποιεί 100% και πως να τακτοποιήσεις άλλωστε με τον παραλογισμό του ν. 4014. Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται πολύ ευστοχα με τη δημοσίευση του ΚΑΝΑ , δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω.

 

Υ.Γ. ΙΑΣΟΝΑΣ , αυτό για την ισχύ της ταυτότητας στις άδειες του 2011, μπορείς να το αναλύσεις (απόφαση, διαδικασίες, κτλ);

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή ζώνης καθορίζεται απο την εφορεία, η αντικειμενική αξία έχει τους ανάλογους συντελεστές επί την επιφάνεια του ακινήτου. Η ταυτότητα κτιρίων είναι λογική και θα έπρεπε να ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά με την ανομία που υπάρχει φαίνεται πράγματι σαν παραλογισμός. Αν τελικά ισχύσει θα κλάψει πολύς κόσμος, γιατί όλοι έχουν παράνομα και κανείς δεν τακτοποιεί 100% και πως να τακτοποιήσεις άλλωστε με τον παραλογισμό του ν. 4014. Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται πολύ ευστοχα με τη δημοσίευση του ΚΑΝΑ , δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω.

 

Υ.Γ. ΙΑΣΟΝΑΣ , αυτό για την ισχύ της ταυτότητας στις άδειες του 2011, μπορείς να το αναλύσεις (απόφαση, διαδικασίες, κτλ);

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3843

 

Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙKH ΤΑΥΤOΤΗΤΑ ΚΤΙΡIΩΝ

 

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός των άρθρων 1−4 είναι η θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου της κατασκευής των κτιρίων για την ορθή εκτέλεση και κατασκευή τους, την ασφάλεια και συντήρηση αυτών, καθώς και την καταπολέμηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και των υπερβάσεων δόμησης.

 

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις των άρθρων 1−4 υπάγονται όλα τα κτίρια που ανεγείρονται με βάση οικοδομική άδεια που εκδίδεται μετά την 1.1.2011.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μπορεί να επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του παρόντος και σε υφιστάμενα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1.1.2011. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα μπορεί να εξειδικεύεται και να προσαρμόζεται η διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 1−4 και για τα υφιστάμενα κτίρια και να ρυθμίζεται κάθε θέμα για την εφαρμογή της.

 

μπλα, μπλα, μπλα ....(νόμος για ημιυπαίθριους)

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Να και μια άλλη σημαντική αντίφαση

 

Στην βεβαίωση μεταβίβασης ούτε ΚΑΝ εξετάζουμε την αλλαγή θέσης ολόκληρης της οικοδομής

 

Ενώ στην δήλωση για ένταξη όχι μόνο την εξετάζουμε αλλά επιβάλλονται επί πλέον και πρόστιμα και υποχρέωση έκδοσης ο.α

 

Δεν είναι παρανοϊκά αυτά ρε παιδιά;;

 

για σκεφθείτε σήμερα να δώσω εγώ βεβαίωση για μεταβίβαση και

αύριο εγώ πάλι ό ίδιος να λέω όχι μόνο στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, αλλά σε όλους τους ιδιοκτήτες της οικοδομής ότι ΟΛΟΚΛΗΡΗ η οικοδομή είναι παράνομη

Ή

να συμβεί αυτό που πολύ σωστά λέει ο ΙΑΣΟΝΑΣ

 

Ποιος ΔΕΝ θα με/μας περάσει για τρελό/ούς;;

Link to comment
Share on other sites

μέχρι τώρα και μέχρι εδώ (χρονικά εννοώ)

 

απλώς γελοιοποιούνται μόνο οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ

στα μάτια μας

 

Φοβάμαι ότι αργότερα θα γελοιοποιηθούμε και εμείς και αυτοί

στα μάτια όλου του κόσμου και θα ξεφτιλιστούμε συλλήβδην

ως επιστήμονες

 

και αυτό θα συμβεί αν δεν καθοριστούν γρήγορα και άμεσα

ορισμένα στάνταρς και αν δεν σταματήσει το κρυφτούλι τους

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.