Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 22 και χρησεις γης


Recommended Posts

Συναδελφοι συμφωνα με το αρθρο 22 οταν ενα αυθαιρετο κτισμα μπορει να νομιμοποιηθει ,η νομιμοποιηση του μπορει να γινει ειτε με τις ισχυουσες ειτε με τις πολεοδομικες διαταξεις που ισχυαν κατα τον χρονο ανεγερσης του. Η ερωτηση μου ειναι αν η χρηση γης ειναι πολεοδομικη διαταξη?

Και για να το κανω πιο συγκεκριμενο εχω περιπτωση αυθαιρετου κτισματος (τουριστικο καταλυμμα) το οποιο ανεγερθηκε το 2003 αποδεδειγμενα με δημοσια εγγραφα ,την περιοδο που ανεγερθηκε το κτισμα οι χρησεις γης της περιοχης επετρεπαν την συγκεκριμενη χρηση αλλα το 2007 εγινε ΓΠΣ στην περιοχη το οποιο απαγορευει την συγκεκριμενη χρηση αλλα για τα υφισταμενα κτιρια αναφερει οτι μπορουν να διατηρησουν την χρηση τους.

Προσπαθω να βγαλω αδεια νομιμοποιησης για το συγκεκριμενο κτιριο με το αρθρο 22 , ενω σε ολα το κτιριο ειναι συνομμο , η πολεοδομια επιμενει οτι δεν μπορει να μου εκδοσει την αδεια νομιμοποιησης διοτι οι τωρινες χρησεις γης δεν επιτρεπουν την συγκεκριμενη χρηση ασχετα που η χρηση του αυθαιρετου ειναι αποδεδειγμενα με δημοσιο εγγραφο πριν την ισχυ του ΓΠΣ . Στηριζονται σε δικη τους ερμηνεια του νομου οτι οι χρησεις γης δεν ειναι πολεοδομικη διαταξη και οτι για να νομιμοποιηθει ενα αυθαιρετο χρειαζεται να το επιτρεπουν οι τωρινες χρησεις.

Εγω επιμενω το αντιθετο , εχει γινει ενα μπαχαλο και περα απο ολα αυτα δεν θελουν να κανουν εγγραφο στην ΔΟΚΚ ή σε καποια αλλη ανωτερη αρχη διοτι μου λενε η απαντηση ειναι προφανης αυτο που υποστηριζουν αυτοι.

 

Γνωριζει κανεις κατι συγκεκριμενο επι του θεματος ή του εχει τυχει καποια παρομοια περιπτωση?

Link to comment
Share on other sites

δες τα σχτικά

 

Άρθρο 24

Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης

 

1. α. Αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, το ύψος και η διαδικασία καταβολής του οποίου καθορίζεται στο παρόν άρθρο, ανάλογα με την κατηγορία παράβασης, για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου. (άρθ 30 ΝΟΚ-προστίθεται το παρακάτω)

Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθμ. οικ. 2975 (1) ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 43 20 Ιανουαρίου 2012

Καθορισμός δικαιολογητικών για τη χορήγηση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών της παρ. 17 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α΄), όπως ισχύει.

Άρθρο 2

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

1. Για τη χορήγηση Έγκρισης Εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής υποβάλλονται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και μελέτες και εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται στο Π.Δ/μα της 8/13.7.1993 «Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και έλεγχος ανεγειρομένων οικοδομών.» (ΦΕΚ 795 Δ΄) όπως ισχύει ή στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4030/11 για αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 1−3−2012.

2. Επιπλέον υποβάλλονται :

α) Βεβαίωση του ΤΕΕ για την περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής της κατασκευής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011, όπως ισχύει.

β) Τα σχέδια που προβλέπονται στην παρ. 2β του άρθρου 24 του ν. 4014/11. Σε περίπτωση περαίωσης της διαδικασίας πριν την ενεργοποίηση του πληροφοριακού

συστήματος του ΤΕΕ υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα ίδια σχέδια θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα όταν ενεργοποιηθεί.

γ) Φωτογραφική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης του αυθαιρέτου κτίσματος (εξωτερικά − εσωτερικά).

3. Ως έντυπο για τη χορήγηση έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης χρησιμοποιείται και συμπληρώνεται το πρότυπο έντυπο οικοδομικής άδειας, όπου στη θέση του τίτλου αναγράφεται «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

(παρ. 17 άρθρ. 24 ν. 4014/2011)».

4. Η επιφάνεια του προς αποπεράτωση κτιρίου περιορίζεται αποκλειστικά στο περίγραμμα που ορίζουν τα υφιστάμενα κατακόρυφα φέροντα στοιχείων και ο όγκος σ’ αυτόν που προσδιορίζεται από το περίγραμμα και τα υφιστάμενα φέροντα οριζόντια στοιχεία της ανώτερης στάθμης του.

5. Στο Διάγραμμα κάλυψης ή στο Διάγραμμα δόμησης του ν. 4030/11 αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση, δηλ. θέση, κάλυψη, δόμηση, ύψος κ.λπ. του κτίσματος.

Επίσης υπολογίζονται τα πολεοδομικά μεγέθη των κτιρίων, των οποίων ζητείται η αποπεράτωση, με βάση την οριστική μορφή τους και αναγράφεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η σχέση τους με τους όρους δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, με εξαίρεση τη χρήση της αυθαίρετης κατασκευής, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιτρέπεται από τις ισχύουσες στην περιοχή γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

@KANA

σωστα αυτα, αλλα δεν ειναι για αποπερατωση εργασιων..???

 

εχουμε εργασιες ?

 

σωστα η νομιμοποιηση του μπορει να γινει ειτε με τις ισχυουσες ειτε με τις πολεοδομικες διαταξεις που ισχυαν κατα τον χρονο ανεγερσης του

 

το ζητημα ειναι πως θα ξεκολλησει τωρα ο ανθρωπος γιατι καποιος ερμηνευει λαθος

Link to comment
Share on other sites

αποτελεί όμως ένα δείγμα το πως βλέπουν την αλλαγή χρήσης ειδικά αυτό

 

Επίσης υπολογίζονται τα πολεοδομικά μεγέθη των κτιρίων, των οποίων ζητείται η αποπεράτωση, με βάση την οριστική μορφή τους και αναγράφεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η σχέση τους με τους όρους δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, με εξαίρεση τη χρήση της αυθαίρετης κατασκευής, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιτρέπεται από τις ισχύουσες στην περιοχή γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις.

 

και αυτό

≪Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια.≫

 

Link to comment
Share on other sites

το διαβασα και σου επισημαινω την φραση.. "..των οποίων ζητείται η αποπεράτωση..."

 

εδω αν εχω καταλαβει καλα δεν ζηταμε αποπερατωση!

Link to comment
Share on other sites

@ pontifikas

 

;Oπως σωστά παραθέτει καi ο Kana

 

Άρθρο 24

Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής ............

 

1. α. Αναστέλλεται για τριάντα (30)........... και έχουν ανεγερθεί .... είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν..... κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου

 

Έλεος με τους καρεκλοκένταυρους των Πολεοδομιών :sad:

Φυσικά και μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 22.

 

Άποψή μου : Ζήτησε να σου απαντήσουν εγγράφως.

Κοινοποίησε μόνος σου το ερώτημα στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση ( Οχι στη ΔΟΚΚ )

Link to comment
Share on other sites

μα ακριβως αυτο ειπα και γω :confused: .....ειναι προφανες οτι νομιμοποιειται!

 

απλα ως προς τη διαδικασια απο δω και περα για να ξεκολλησει το ζητημα δεν ηξερα τι μπορει να γινει

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε ΚΑΝΑ την εποχη που κατασκευαστηκε - εγκατασταθηκε η συγκεκριμενη χρηση επιτρεποταν στην περιοχη ....αυτο που τονιζεις με bold το εχω διαβασει κι εγω αλλα δεν αναφερει αν εννοει τις χρησεις που ισχυαν ή που ισχυουν.

 

Η διαφωνια μου με την πολεοδομια ειναι στην ερμηνεια του νομου με το αν η ''χρηση γης'' αποτελει πολεοδομικη διαταξη ή οχι..? Και τους παραθετω αποσπασμα απο τον ν. 4014 /2011

αροθρο 24 παρ. 1

Αναστέλλεται για τριάντα(30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστί-μου, το ύψος και η διαδικασία καταβολής του οποίου κα-θορίζεται στο παρόν άρθρο, ανάλογα με την κατηγορία παράβασης, για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκαταστα-θεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση εί-τε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών

δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, πε-ριοχή του αεφό-σον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομι-κές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχη του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατα-σκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφό-σον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της πα-ραγράφου3 του προηγούμενου άρθρου.

Link to comment
Share on other sites

Πηρα στην ΔΟΚΚ τηλεφωνο και μου ειπαν οτι δεν δεχονται ερωτηματα ιδιωτων μηχανικων. Οπου απευθυνθηκα μου ειπαν να συννενοηθω με την πολεοδομια να το στειλει αυτη το ερωτημα. Η πολεοδομια μου λεει πως δεν κανει ερωτηση διοτι η απαντηση ειναι αυτονοητη κατα τα λεγομενα τα οποια τα στηριζουν και με ερμηνεια του ΓΟΚ απο το βιβλιο της Λεμπεση.

 

venezia

γνωριζεις πως μπορω να επικοινωνησω με την αποκεντρωμενη δοιηκηση?

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια μικρή επισήμανση σε σχέση με το άρθρο 22 του ΓΟΚ.

 

Αφορά Νόμο που έχει αντικατασταθεί με τον ΝΟΚ και δεν βλέπω (ακόμα) να υπάρχει σχετική πρόβλεψη ανάλογη του 22 στον ΝΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.