Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ακατάσχετος Λογαρισμός


gio

Recommended Posts

Εγώ έχω κάνει τον όψεως ακατάσχετο, με το σκεπτικό ότι όλες μου οι αμοιβές από εκεί περνάνε.

 

Την απορία πάντως αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε ακατάσχετο την έχω και εγώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

εχω δηλώσει ακατάσχετο (μόνο στο taxis), τον λογαριασμό στην Αττικα (έχω και την γυναίκα μου συνδικαιουχο η οποία δεν έχει κλειδάριθμο στο taxis).

 πήγα να βάλω κάτι λεφτά, και μετά να ζητήσω να τα μεταφέρουν στο λογαριασμό άλλης τράπεζας του δικηγόρου μου για μία υπόθεση ώς αμοιβή, Αυτο το έκανα προκειμένου το ποσό να μου χρησιμέυσει στο χτίσιμο του υποχρεωτικού ποσού μέσω πλαστικού χρηματος ή τράπεζας. Μου είπαν ότι επειδή τον έχω δηλώσει ακατάσχετο δεν γίνεται μεταφορά σε λογαριασμό άλλης τράπεζας. Αυτο μου το είπαν σε 2 υποκαταστήματα, και μάλιστα μου είπαν καλα που το ανέφερα ότι είναι ακατάσχετος πρίν την κατάθεση. Επειδη δεν περισσευει ούτε ένα σεντς , χρωστώ και τής Μιχαλούς  για να παίζω, και τα είχα συμπληρώσει με δανεικά,  πήγα και τα έβαλα κατευθείαν στην τραπεζά του με κατάθεση για να είμαι σίγουρος.

1. ισχύει αυτό?

2. αυτο το 10% του εισοδήματος ,και 20% σε μεγαλύτερα ποσά,  υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών ή μέσω του τραπεζικού συστήματος ισχύει για όλους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες? ή μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους? 

3. αυτο αφού αντικατέστησε τίς χάρτινες αποδείξεις λογικά δεν ισχύει για όλους? ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κρατούν τίς χάρτινες όπως παλιά?

4. η κατάθεση που έκανα στον λογαριασμό του με μετρητά δεν μετράει ώς συναλλαγη που με βοηθά στο κτίσιμο του υποχρεωτικού ποσού, 'ετσι?

5. τώρα που πρέπει να του ξαναβάλω τι να κάνω? Να πάω να καταθέσω στην αττικα , και μετά να πάω στο pos του δικηγόρου με την χρεωστική μου να πληρώσω? υπάρχει κάποιο όριο στίς χρεωστικές στην ημερίσια ανάληψη? Διότι δεν είχα κάνει ποιτέ.

6. στην αττικα όταν δήλωσα ακατάσχετο πρίν 1,5 χρόνο, δεν πήγα να το δηλώσω και στην τράπεζα. Πειράζει? Μου φαινεται ότι ανηκει στις τράπεζες που ενημερώνονται αυτοματα από το taxis.

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

1) Απ' όσο γνωρίζω δεν χρειάζεται, πλεον, να δηλωθεί και στην τράπεζα. Όλες οι τράπεζες που ενημερώνονται αυτόματα από το Taxis αναγράφονται αν θυμάμαι καλά κατά την είσοδο για την δήλωση του ακατάσχετου.
Κατά την διαδικασία υποβολής του ακατάσχετου λογαριασμού το taxis ενημερώνει την τράπεζα, μετά αυτή ενημερώνει το taxis θετικά ή αρνητικά. Το taxis με την σειρά του σε ενημερώνει αν ήταν θετική ή αρνητική η απάντηση της τράπεζας. Δες τα συνημμένα.

2,3 & 4) Η συλλογή γενικότερα αποδείξεων έχει νόημα σε αυτούς που έχουν αφορολόγητο δηλ. μισθωτούς, συνταξιούχους και τους ελ. επαγγελματίες που εμπίπτουν στο άρθρο 12 περ. στ' του ΚΦΕ (δηλ. τα "φορολογικά μπλοκάκια") [2]. Ηλικιακά για τους προηγούμενους κάτω των 70 ετών μόνο μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. [1]
Η συλλογή των λοιπών, δηλ. ελ. επαγγελματιών [3] δεν έχει νόημα αφού δεν έχουν αφορολόγητο άρα δεν έχει νόημα και η συλλογή των αποδείξεων άρα και ο τρόπος συλλογής.

5) Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι ως default αυτό που έχει η κάθε τράπεζα εκτός αν το έχεις αλλάξει (είτε μέσω e-banking, phone-banking, στην τράπεζα, είτε με κάποιον άλλο τρόπο αποδεκτό από την τράπεζα) πάντα εντός του μέγιστου ημερήσιου ορίου που έχει η κάθε τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση το ημερήσιο όριο, αυτονόητα, περιορίζεται από τον συνδυασμό του συνολικού μηνιαίου των capital controls και του ποσού που υπάρχει διαθέσιμο στον λογαριασμό.

6) Προσωπικά έχω δηλώσει ως ακατάσχετο στην ΕΤΕ και δεν είχα πρόβλημα μέσω e-banking να μεταφέρω χρήματα σε άλλον λογαριασμό (είτε δικό μου είτε τρίτου) τόσο στην ίδια τράπεζα όσο και σε άλλη καθώς και να πληρώσω πιστωτική κάρτα της ίδιας ή άλλης τράπεζας.

[1] Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής νοούνται τα ακόλουθα:
α. οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω καρτών (χρεωστικών ή/και πιστωτικών/ προπληρωμένων που έχουν ταυτοποιηθεί),
β. οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές), και διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) κ.λπ.
Ενδεικτικά, ηλεκτρονικές πληρωμές θεωρούνται οι μεταφορές από λογαριασμόµό ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-Βanking), µέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας καθώς και µέσω οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών, όπως ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, κτλ.

 

edit:

[2] και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

[3] ιδιοκτητών ακινήτων ή εχόντων εισόδημα από άλλες πηγές

post-2272-0-01806700-1507736333_thumb.jpg

post-2272-0-94367300-1507736340_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ. οπότε δεν χρειάζεται να γίνει η συναλλαγη μέσω πλαστικού χρήματος ώστε να με βοηθήσει σε κάτι, αφού δεν έχουμε αφορολόγητο. Θα πάω κατευθείαν (αφού είναι λίγο πάνω από 500Ε), να τα καταθέσω στον τραπεζικό του λογαριασμό στο Ταμείο τής τράπεζας ή σε μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών. 

1.Αυτό δεν με καλύπτει πλήρως με την υποχρέωση για πάνω από 500Ε?

2. πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί αν ήμουν μισθωτός, και κατέθετα με μετρητά στο γκισέ, σε τραπεζικό λογαριασμό τρίτου, ο οποίος θα κόψει ΑΠΥ σε μένα (ώς ιδιώτης), γιατί να μην μέτραγε αυτη η συναλλαγή στο χτίσιμο του αφορολόγητου? Αφού σκοπός είναι να περνάνε στο τέλος μέσω του τραπεζικού συστήματος, και αυτο θα είχα κάνει.

Link to comment
Share on other sites

1) Εσύ τι πρόβλημα να έχεις αν ως ιδιώτης πληρώσεις τον επαγγελματία με μετρητά ακόμα και αν είναι πάνω από 500€ ?

Το πρόβλημα θα έχει αυτός που δέχθηκε την συναλλαγή με μετρητά, αφού θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση (ν.4174/2013, άρθρο 54, παράγρ.2, εδάφιο θ', όπως προστέθηκε με τον ν.4474/2017 (ΦΕΚ Α' 80/7-6-2017), άρθρο 12, παράγρ.4β που ισχύει από 7.6.2017).

Σημείωση: Τα 500€ στην περίπτωση αυτή είναι με το ΦΠΑ.
 
2) Ο λόγος είναι ότι αυτή η συναλλαγή όπως την περιγράφεις δεν θεωρείται ότι ανήκει σε αυτές γίνονται με "ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής", αλλά σε αυτές που ανήκουν στις πληρωμές που γίνονται με "τραπεζικά μέσα πληρωμής".
Μία λύση θα ήταν να κάνεις κατάθεση στον γκισέ σε δικό σου λογαριασμό και από αυτόν να πεις στον υπάλληλο να μεταφέρει το ποσό στον επαγγελματία.
 
Υ.Γ. Οι αναφορές στην νομοθεσία (ξέρω ότι σαφώς κουράζουν :|) αλλά λόγω του ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην ιδιότητά μου αλλά και για λόγους προσωπικών αρχών θεωρώ σκόπιμο ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να τις κάνω.
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.