Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα


ntemhs

Recommended Posts

Αυτά που προτείνει ο φίλος jkontar είναι ένα "πακέτο" που μάλλον θα καλύψει σε καλό βαθμό τις ανάγκες που αναφέρεις και προσθέτω τα εξής ΠΟΛΥ σημαντικά:

- Ο inverter να είναι ΚΑΙ charger με ενσωματωμένο μεταγωγικό διακόπτη ώστε να μπορείς να "βοηθήσεις" το σύστημα με μια μικρή (3~6kVA) γεννήτρια (που μάλλον έχεις ήδη). Θα είναι απαραίτητο σε περιόδους παρατεταμένης συννεφιάς το χειμώνα, σε περιόδους υπερκατανάλωσης το καλοκαίρι και για να φορτίζεις σωστά τις μπαταρίες περιοδικά (ειδικά αν είναι ανοιχτού τύπου).

- Οι μπαταρίες να είναι βαθειάς εκφόρτισης με μεγάλη αντοχή σε κύκλους. Πολύ καλές είναι οι μπαταρίες τύπου OPzS τις οποίες διακρίνεις εύκολα γιατί κατασκευάζονται σε διαφανή δοχεία. Η χωρητικότητά τους να είναι τέτοια που να σε καλύπτει άνετα για 2 ή και περισσότερες ημέρες από μόνη της. Με σωστή συντήρηση και φόρτιση θα ξεπεράσουν άνετα τα 10 έτη ζωής.

- Προτίμησε σύγχρονο ρυθμιστή φόρτισης τύπου MPPT που σου δίνει μέχρι και 30% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με συμβατικό ρυθμιστή τύπου PWM και, ανάλογα το μοντέλο, σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των πάνελ. Επίσης, 1 - 2 εξελιγμένα μοντέλα σου δίνουν μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης ώστε να συντηρούνται άψογα οι μπαταρίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 year later...

Έχοντας να διαστασιολογησω ενα αυτόνομο έχω κάποιες απορίες

- Ένα ψυγείο 100W το peak κατανάλωσης με μέση χρήση το καλοκαίρι θα είναι 800 ΚWh?

- Αν έχω peak κατανάλωση γύρω στα 1500 ΚWh ένας inverter 1000VA και 2 μπαταριές 12V /120Αh θα ανταποκρίνονται στην ζήτηση?

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων σε όποια υπόδειξη και οδηγία.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρομαι να φτιάξω σε εξοχική μου οικία μικρό αυτόνομο σύστημα από φ/σ, μήπως κάποιος καλός συνάδελφος μπορεί να με συμβουλέψει τι ακριβώς θα χρειαστώ? Οι ανάγκες της οικίας είναι οι εξής :

1. 5 οικονομικοί λαμπτήρες

2. 1 τηλεόραση

3. 1 ψυγείο μικρό

4. 1 lap top

κάποιος μου είπε ότι για αυτές τις απαιτήσεις δεν χρείαζομαι inverter και το μόνο που θέλω είναι 1 πάνελ, ρυθμιστή, μπαταρία και καλώδια, ισχύει αυτό? Έχει να κάνει με το εαν τα προαναφερθέντα θα δουλεύουν με 12 ή 220 volt?

 

 

Πριν βάλεις αυτόνομο, να έχεις υπ'όψιν πως δεν γλιτώνεις τα χαράτσια και τα δημοτικά τέλη. Από την στιγμή που θα ηλεκτροδοτείται και θα υπάρχει φωτισμός, έστω και αυτόνομα, πρέπει να πληρώνεις δημοτικά τέλη και χαράτσια. Αν δεν σε καρφώσει κανείς δεν θα σε ανακαλύψουν, το ρισκάρεις όμως να δώσεις τόσα χρήματα και στο τέλος να πληρώσεις και τα κερατιάτικα που έρχονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ;

 

Στην πράξη τώρα. Αν πηγαίνεις όντως μια φορά την εβδομάδα δεν χρειάζεται να πληρώσεις τόσα χρήματα για εγκατάσταση.

1. Πάρε ψυγείο γκαζιού, σαν αυτό που έχουν στα τροχόσπιτα. Έτσι γλιτώνεις από την τροφοδοία ενός μεγάλου ηλεκτρικού φορτίου. Αν σε ενοχλεί να κουβαλάς μια φιάλη μια στις τόσες μπορείς να πας και σε ηλεκτρικό.Μην περιμένεις όμως πως σε λίγες ώρες θα προλάβει να παγώσει.

2. Εγκατέστησε λαμπτήρες LED (έχουν απίστευτα χαμηλή κατανάλωση)

3. Πάρε τηλεόραση χαμηλής τάσης, όπως αυτές που έχουν στα σκάφη και στα τροχόσπιτα. Πρόσεξε οι λαμπτήρες led και η τηλεόραση να έχουν ίδια τάση λειτουργίας, θα σε βοηθήσει πολύ.

 

4. Πάρε μια μπαταρία ή δύο μπαταρίες αυτοκινήτου, με φορτηγούμε ονομαστική τάση την τάση που έχεις επιλέξει για την τηλεόραση και τις λάμπες. Υπάρχουν μετά 2 περιπτώσεις για την φόρτιση:

α) Τις μπαταρίες θα τις φορτίζεις στο σπίτι σου και θα τις πηγαίνεις φορτισμένες στο εξοχικό. Αν επιλέξεις 2 τυπικές μπαταρίες αυτοκινήτου 12V (24V σε σειρά), με μια φόρτιση μπορεί να σου βγάλουν πολλές ώρες. Ενδεικτικά με 60W κατανάλωση για το Laptop, ταυτόχρονα 85W για την τηλεόραση και ταυτόχρονα 20W για τον φωτισμό, με 2 μπαταρίες 12V των 65Ah θα έχεις αυτονομία για περίπου 9.5 ώρες.

 

β) Αν τώρα δεν θέλεις να μεταφέρεις τις μπαταρίες και να τις φορτίζεις, μπορείς να βάλεις μια μικρή ανεμογεννήτρια, σαν αυτές που έχουν στα τροχόσπιτα και στα σκάφη. Θα σου φορτίζει άνετα τις μπαταρίες κατά την διάρκεια της εβδομάδας, αφού απ'΄οτι κατάλαβα τις καθημερινές δεν θα καταναλώνεις ενέργεια.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη εκφόρτιση προτείνεις και έτσι θα θέλει καινούριες μπαταρίες κάθε 3 κ λίγο. Άσε που οι μπαταρίες αυτοκινήτου δεν ενδείκνυνται για τέτοια χρήση.

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Γειά σας παιδιά. Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν μου δίνατε λύση στο πρόβλημά μου. Έχω έναν ρυθμιστή Outback 60A MPPT και τον έχω συνδέσει με τέσσερα Φ\Β Sharp των 180w στα 30volt (τύπος: PU-180e1). Ο ρυθμιστής σηκώνει άλλα τέσσερα Φ\Β γιά να φθάσω στα 1400w περίπου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να βρω πλέον τα ίδια Φ\Β για να συμπληρώσω την δεύτερη τετράδα διότι έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Ούτε μπορώ να βρω κάποια άλλη μάρκα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Το ρώτημα είναι το εξής: Μπορώ να χρησιμοποιήσω Φ\Β διαφορετικής ισχύος (πχ 200 w, τα οποία τα βρίσκω άνετα), με τα ίδια όμως volt, χωρίς να υπάρχει κάποια ανωμαλία στο σύστημά μου; Το ρωτάω αυτό γιατί μου είπαν ότι όλα τα Φ\Β πρέπει να είναι όμοια!

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αν η καμπύλη της τάσης (και όχι μόνο η τάση Vmpp) έχει παρόμοια συμπεριφορά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις.

Καλό είναι ανάλογα με το πόσα string θα έχεις να ασφαλίσεις τα πάνελ σου για ανάστροφα ρεύματα με τις ανάλογες ασφάλειες.

Edited by panbak
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.