Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φ. τοιχοποία από YTONG και εκτός επιπέδου κάμψη.


 
dim_x

Recommended Posts

Είναι ισότροπο στις πεπερασμένες διαστάσεις του κάθε τεμαχίου. Ως τοιχοποιία φέρουσα ή μη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισότροπο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το κάθε μεμονωμένο τεμάχιο ναι είναι ισότροπο και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.Μονολιθικότητα έχεις με τα 2mm,επιτρεπόμενο πάχος κόλλας από χαλαζιακή άμμο για καλύτερη πρόσφυση.

Link to comment
Share on other sites

Η τοιχοποιία από YTONG είναι πρακτικά ισότροπη. Αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολία από τον τρόπο διάδοσης των ρηγματώσεων. Τώρα βέβαια, αν αυτό είναι καλό ή κακό, είναι άλλο θέμα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το YTONG είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης με πολύ υψηλότερη υγρασία και ποσοστό βροχοπτώσεων από τη δική μας.

Εκείνοι δεν γνωρίζουν; Μήπως κάνουν κάτι διαφορετικό από εμάς στη δόμηση με YTONG;

 

Καρκινογόνο; Ο καθένας μας μπορεί ελεύθερα να λέει ό,τι θέλει, αλλά όταν φτάνουμε στο σημείο να κατηγορούμε ένα υλικό θα πρέπει να υποστηρίξουμε με επιχειρήματα και παραπομπές σε μελέτες τη θέση μας και όχι να αναπαράγουμε φήμες που ενδεχομένως να είναι και ανταγωνιστών. Διαφορετικά δυσφημούμε και μάλιστα συκοφαντούμε εφόσον αυτά είναι αναληθή.

 

Καρκινογόνος ο γρανίτης; Το ίδιο ισχύει και για το υλικό αυτό. Μπορεί κάποιοι γρανίτες, κάποιων παρτίδων εισαγωγής να είχαν όντως πρόβλημα. Αυτό θα συμφωνήσετε ότι δεν μας δίνει το δικαίωμα να τσουβαλιάζουμε όλους τους γρανίτες που έρχονται απ' όλα τα σημεία της γης.

Αναφέρω την εμπειρία πελάτη μου που είχε το φόβο ακριβώς ότι ο γρανίτης που θα έβαζε στον πάγκο της κουζίνας του θα ήταν ραδιενεργός και ζήτησε από φίλο του καθηγητή φυσικής στο πανεπιστήμιο να κάνει μετρήσεις και το βρήκε ΟΚ.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του δεν απαλλάσσει όλους τους γρανίτες.

 

Ισότροπο; Σαφώς, δεν είναι π.χ. ξύλο να έχει ίνες διατεταγμένες προς μία διεύθυνση.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ agiannis78 για να είμαστε ακριβείς δεν θα πρέπει να αναφερόμαστε σε YTONG (καθώς πρόκειται για brand), αλλά σε λιθοσώματα από πορομπετόν.

Σαφώς και σαν υλικό δεν είναι καρκινογόνο, όπως ο αμίαντος λ.χ.

Όσο για το τί γίνεται στην Ευρώπη, εκεί γνωρίζω καλά ότι έχουν σε πολύ υψηλή εκτίμηση την τοιχοποιία από οπτόπλινθους (τούβλα), μεγάλου όγκου μάλιστα (πάχος τούβλου άνω των 25 cm) και ελαφρά σε βάρος, με πορώδη δομή ιστού, φτιάχνοντας τοιχοποιία μεγάλου πλάτους με εξωτερικά συστήματα θερμομόνωσης.

Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύονται την θερμοχωρητικότητα που προσδίδει το κεραμικό υλικό στην κατασκευή, ενώ διατηρούν χαμηλά τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ.

Επίσης το χαρακτηριστικό που έχουν τα τούβλα αυτών των διαστάσεων, είναι ότι είναι "ρεκτιφιαρισμένα" ώστε να έχουν πολύ καλή συναρμογή στις διαστάσεις τους, και χρησιμοποιείται ως συνδετικό υλικό κόλλα θερμομονωτικών ιδιοτήτων και λεπτής στρώσης, ώστε να έχουμε πολύ καλή πρόσφυση και αποφυγή σχηματισμού θερμογεφυρών.

Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και τούβλα χεμισμένα στον πυρήνα με πολυουρεθάνη, που κάνουν εφικτή την χρήση των τούβλων τόσο ως υλικού πλήρωσης, όσο και ως αποκλειστικού θερμομονωτικού υλικού.

Στην Ελλάδα αν και αρκετά εργοστάσια παράγουν τέτοιου τύπου τούβλα, δεν έχουν μεγάλη απήχηση αφενός λόγω της προτίμησης των μαστόρων στα παραδοσιακά - μικρών διαστάσεων, αφετέρου στον κτιριοδομικό κανονισμό που δεν πριμοδοτεί τις μεγάλου πάχους τοιχοποιίες, καθώς κόβουν μέτρα από την κατασκευή.

Τα τούβλα αυτά ονομάζονται blocks, έναντι των κοινών που ονομάζονται bricks, τα οποία επίσης χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και προτιμούνται έναντι του ΠΟΡΟΜΠΕΤΟΝ...

w12-hlz-b-10-075_hlz-b-8-065-large.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα λιθοσωματα για να ειναι καταλληλα σε αντισεισμικες κατασκευες πρεπει να ικανοποιουν την &2 των ειδικων διαταξεων του βοηθηματος για τον EC6 (ΦΕΚ Β 808/3.9.96)

Εκει που πασχουν τα blocks ειναι συνηθως το μεγαλο ποσοστο κενων (πρεπει να ειναι <50% του ογκου του λιθοσωματος).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θερμοχωρητικότητα σε βόρειες χώρες δεν είναι το ζητούμενο όσο η θερμομόνωση.

Θερμοχωρητικότητα είναι ζητούμενο σε νότιες χώρες με ζεστά κλίματα.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος συν τοις άλλοις, επικράτησαν ελαφριές κατασκευές (βλ. ξύλινες), με πολλή ισχυρή θερμομόνωση.

 

Σαφώς και το "ΥΤΟΝG" είναι όνομα φίρμας, έχει όμως επικρατήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον για τα λιθοσώματα από πορομπετόν, όπως αντίστοιχα λέμε black & decker και όχι δράπανο. Upah και όχι βύσματα.

 

Προσωπικά προτιμώ για κατασκευές φέρουσας τοιχοποιίας, τους οπτόπλινθους με κατακόρυφες οπές (fb=210MPa), που πλέον παράγει μόνο η ΚΕΒΕ αν δεν κάνω λάθος.

Τα YTONG έχουν την ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή σε θλίψη (2,5MPa) σύμφωνα με τον EC6 και οριακά επαρκούν για κατασκευές φέρουσας τοιχοποιίας.

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει γίνει πλήρης σύγκριση Αγγίανης θα χρειαστεί εκτός της θλιπτικής αντοχής και η εφελκυστική αντοχήfbt(Ytong800Kp ,τούβλο 250kPa ) και επίσης η θλιπτική αντοχή του κονιάματος (Ytong17000KΡα και τούβλο 5000ΚΡα) αλλά και η εφελκυστική αντοχή αυτού (Ytong1700KΡα ,τούβλο 500).Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να υπολογίσουμε το κονίαμα και στην μελέτη θερμομόνωσης αλλά και στην πυρασφάλεια,άσχετο με το θέμα εδώ,αλλα η μονολιθικότητα του αφρώδους πορόμπετου(μηδενικός σχεδόν αρμός σε συμπαγές υλικό) δίνει εύκολα τα 120 λεπτά της ώρας πυραντίστασης για τα πολυόροφα κτίρια.Αυτός είναι και ένας από τους λόγους στην άνοδο της ξηράς δόμησης στην Ευρώπη γενικότερα.Τώρα πριν τις διακοπές προσπαθούμε να τελειώσουμε μεταλλικό με 15αρι πορόμπετο εξωτερικά και διπλή γυψοσανίδα εσωτερικής χρήσης μέσα ,με 50Κγ/Κμ πετροβάμβακα για σκοπούς φροντιστηρίου σε περιοχή που πόνεσε από τις φωτιές...

Tέλος δεν συγκρίνεται η αίσθηση με 46 βαθμούς θερμοκρασία έξω και τον κλιματισμό ανενεργό για 3 μέρες, όταν πρωτομπαίνεις σε κατοικία αυτού του είδους.

Πάντως οι εταιρείες τοιχοποιιας με το αφρώδες πορομπετο είναι 2 στην Ελλάδα αλλά η μία από αυτές πρέπει για εμένα να ξαναδεί την χώρα παραγωγής όχι μόνο για την ύπαρξη της κρίσης αλλά και για κάτι ψιλοπροβληματάκια καλής γειτονίας.

Ζητώ συγνώμη βέβαια αν κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Την εφελκυστική αντοχή πού θα την χρησιμοποιήσουμε;

Η θλιπτική αντοχή της κόλλας YTONG είναι 17MPa; Εγώ γνώριζα ότι είναι Μ10, δηλαδή 10ΜPa. Το καλό είναι ότι είναι βιομηχανικό προϊόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, υπάρχουν και κονιάματα Μ10 εκτός από Μ5. Και βιομηχανικά προϊόντα που σημαίνει σταθερές τιμές χαρακτηριστικών.

Ακόμα όμως και με 17MPa η τοιχοποιία από YTONG έχει λιγότερο από το μισό της θλιτπτικής αντοχής της τοιχοποιίας από οπτόπλινθους της ΚΕΒΕ.

Μεγάλο πλεονέκτημα του ΥΤΟΝG, το χαμηλό βάρος.

 

Επειδή μιλάμε για κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία, δηλαδή το πολύ για διώροφα στην Ελλάδα, (άντε τριώροφα?), δεν μπαίνω στη διαδικασία να εξετάσω δείκτες πυραντίστασης. Και πάλι όμως, μια μπατική πάχους μόλις 19cm φέρουσα τοιχοποιία από διάτρητους (κενά < 30% όγκου πλίνθου) οπτόπλινθους, δίνει 120' αν είναι ανεπίχριστη κα 180' επιχρισμένη (ΠΔ 71/88).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις κατασκευές Ytong τις οποίες έχω μικρή σχετικά εμπειρία μόνο σε κατασκευή τοιχίων με μεταλλικές κολώνες για προστασία μηχανολογικού εξοπλισμού από υψηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχει δυνατότητα για έκδοση οικοδομικής άδειας για ισόγεια κατοικίας (80μ2) με τοιχίο ytong, τρία σεναζ (ύψος 1,2μ - 2,2μ - 3μ) και οροφή από στρατζαριστό C και πάνελ για οροφή βιδωμένα στις τεγίδες?

Δεν γνωρίζω από τις διατάξεις του ισχύοντα οικοδομικού κανονισμού απλά ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να συνταχθεί και να υποβληθεί μία μελέτη για μια κατασκευή όπως αναφέρω η οποία δεν θα κολλήσει στη πολεοδομία.

Στη πράξη με ενδιαφέρει να έχει αντοχή σε σεισμούς σαν το πρόσφατο της Κεφαλλονίας χωρίς να κάνω μία βαριά κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.