Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή συστήματος θέρμανσης


lenaki85

Recommended Posts

...μετα απο 2 χρονια...

Σε νέα μη ανεγειρόμενη ακόμη κατοικία, 2 οροφών, συνολικού εμβαδού 150τ.μ.εχω ισόγειο 75τ.μ. ενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα-μικρό μπάνιο &  στο πάνω όροφο 75τ.μ 3 υπνοδωμάτια και το κυρίως μπάνιο.

Είμαι στην φάση που περιμένω από το μηχανολόγο να μου πει σχετικά με τα συστήματα θέρμανσης που πλέον μπαίνουν σε νέες οικοδομές.

 

Γενικά εκτός από το σύστημα πετρελαίου λέβητα-καυστήρα-σώματα που είχαμε οι περισσότεροι υπάρχουν και πολλά αλλά συστήματα και μέσα θέρμανσης που δεν γνωρίζω. (…ενδοδαπέδιο σύστημα και συνδυασμοί, φυσικό αέριο, fanCoils, pellet, τζάκια αντλίες θερμότητας κλπ)

Αλλά ποια είναι αυτά;

Προσπαθώ να καταλάβω τον συνδυασμό των συστημάτων αυτών και γενικότερα το κόστος λειτουργίας και εγκατάστασης.

Άκουσα από κάποιους για την ενδοδαπέδια (ισόγειο-σαλόνι) με συνδυασμό FanCoils (όροφο-υπνοδωμάτια), όπως και για αντλίες θερμότητας (πράγματι μόνο με ηλεκτρικό λειτουργεί και όχι με φυσικό αέριο;) αλλά δεν γνωρίζω και θα ήθελα σε γενικές γραμμές να μάθω ποιο θα ήταν το ενδεδειγμένο σύστημα θέρμανσης σήμερα  (απόδοση και κόστος) μιας οικογενειακής κατοικίας σε μια πόλη Κεντρική Ελλάδα γιατί όπως λέει ο φίλος μου «μια φορά κανείς σπίτι»….και συμπληρώνω….αυτούς τους καιρούς…και Αν μπορέσει να κάνει κάποιος σπίτι!!!

Όποτε ζητώ τη βοήθεια σας, τα φώτα σας και τις γνώσεις σας, για το ποιο θα ήταν το ενδεδειγμένο σύστημα θέρμανσης για την παραπάνω κατοικία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 134
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για μόνιμη κατοικία το σύστημα που προσφέρει καλύτερη ποιότητα θέρμανσης και οικονομικότερη λειτουργία πιστεύω ότι είναι το ενδοδαπέδιο σύστημα.

 

Ο λόγος που προκύπτει η οικονομική λειτουργία είναι ότι απαιτεί την χαμηλότερη θερμοκρασία νερού (γύρω στους 35οC), από όλα τα άλλα συστήματα, καθώς το "θερμαντικό σώμα" είναι τεράστιο σε σχέση με τα σώματα άλλων συστημάτων.

 

To ζεστό νερό για το ενδοδαπέδιο, αν προέρχεται από Α.Θ. έχουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καθώς οι Α.Θ. έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης (cop), όσο χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το νερό στην έξοδό τους.

 

Το cop σε αυτές τις περιπτώσεις με τις μοντέρνες Α.Θ. σίγουρα ξεπερνάει το 3, όταν και η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 0οC.

 

Το χαμηλής θερμοκρασίας νερό, μπορεί κάλλιστα να το έχουμε και από ηλιοθερμία ή και από υδραυλικό ενεργειακό τζάκι, οπότε η εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

 

Όλα τα ανωτέρω τα γράφω και από την προσωπική μου εμπειρία στο σπίτι μου, όπου έχω κατασκευάσει όλα τα ανωτέρω.

 

Tα FCU δεν απαιτούνται στη θέρμανση σχεδόν ποτέ, εκτός αν επιστρέψεις από μακρά απουσία και θέλεις να θερμάνεις γρήγορα το σπίτι.

 

Στην ψύξη, μπορείς να έχεις "δροσισμό" από το ενδοδαπέδιο και τα FCU χρειάζονται κυρίως για να απομακρύνουν την υγρασία του χώρου.

 

Δεν θα συνιστούσα FCU στα υπνοδωμάτια, γιατί ο θόρυβος του ανεμιστήρα τους είναι για μερικούς ανθρώπους ενοχλητικός έως ανυπόφορος, όταν προσπαθούν να κοιμηθούν.   

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

Η περιοχη της οικοδομης ειναι θεσσαλια και πεδινα. Μεσα σε πολη.

Συμφωνω για ενδοδαπεδια...οπως και για την οικονομια της Αντλιας θερμοτητας.

Όμως η οικονομικη ταξη μεγεθους για ενδοδαπεδια+Αντλια ειναι μεγαλη.

Για ενδοδαπεδια+αντλια+5FC(ψυξη) σε ενα σπιτι 150τ.μ. (2οροφο75+75)...το κοστος με καλα στοιχεια, ειναι πολυ ακριβο. 17-20000ευρω μου βγαινει με τον μαστορα μαζι.!!!

Εσενα πιο ηταν (σε αντιστοιχια) το κοστος;

Link to comment
Share on other sites

Σε μενα εγινε σταδιακα σε βαθος 10 ετιας, οποτε δυσκολο να σου πω συνολικο κοστος.

Οταν το αποφασισα πριν περιπου 10 χρονια ειχα κοστος υλικων και εργατικων για γεμισμα δαπεδου 110 τμ σε ενα οροφο, της ταξης 2500 ευρω απο τον μαστορα της περιοχης. 

Tο κοστος μελετης και εγκαταστασης ενδοδαπεδιου (στρωσιμο σωληνων και γεμισμα με θερμομπετον) απο πολυ γνωστη εταιρεια του χωρου ηταν γυρω στις 4500-5000.

Πιστευω οτι αν προσθεσεις το κοστος των σωματων και δικτυου διανομης στο γεμισμα, το ενδοδαπεδιο δεν κοστιζει σχεδον τιποτα παραπανω.

Τα υπολοιπα εγιναν εξολοκληρου απο μενα, με αγορα υλικων μαζι με υλικα διαφορων εργων της εταιριας που εργαζομουν, οποτε δυσκολο να υπολογισω κοστος.

Παντως πιστευω οτι μετα την παραπανω συγκριση, αυτο που λειπει ειναι η συγκριση κοστους λεβητα και κλιματιστικων απο τη μια και κοστος ΑΘ + FCU απο την αλλη.

Δεν νομιζω οτι η διαφορα τιμης θα ειναι πολυ μεγαλη και θα αποσβεστει σε πολυ λιγα χρονια.

Βεβαια καπου πρεπει να μπει στη "ζυγαρια" και η καθαριοτητα λογω μη χρησης πετρελαιου καθως και η οικονομια χωρου λογω μη εγκαταστασης δεξαμενης και εξωτερικων κλιματιστικων αλλα και εσωτερικων καθως τα FCU δεν ειναι απαραιτητα σε καθε χωρο.

ΥΓ Αν εισαι Λαρισσα βεβαια το FCU στο υπνοδωματιο δεν το γλυτωνεις

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν ξέρω.

 

Εγώ το έδωσα πακέτο σε μία εταιρεία (μελέτη - σωλήνες - συλλέκτες - θερμομπετό) 4500 - 5000 πριν 10-12 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ένας λέβητας αερίου συμπύκνωσης μπορεί να αποτελέσει τμήμα συστήματος με ενδοδαπέδια θέρμανση. 

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα και του υγραερίου κάποιοι λένε πως είναι πιο οικονομικό σύστημα από αυτό με αντλία θερμότητας, ισχύει κάτι τέτοιο; 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σας

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας για θέρμανση διαμερίσματος. Το διαμέρισμά μου είναι σε μια παλιά γωνιακή πολυκατοικία 4ου ορόφου. Είναι εσοχή και η πολυκατοικία δεν συνορεύει με άλλες αντίστοιχες πολυκατοικίες. Είναι μόνο του στον όροφο και η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο που όμως έχει σταματήσει τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να ψάχνω διάφορους τρόπους θέρμανσης, Το διαμέρισμα είναι 60 τμ και δεν έχει μόνωση εκτός από κουφώματα αλουμινίου αλλά χωρίς ενεργειακά τζάμια. Είναι και μόνο του που σημαίνει ότι το χτυπάνε οι τέσσερις άνεμοι! Το υπνοδωμάτιο του σπιτιου είναι ανατολικό και το χειμώνα έχει πολύ υγρασία και περισσότερο κρύο από το υπόλοιπο σπίτι. Εκεί υπάρχει ένα κλιμαστικό παλιάς τεχνολογίας για ψύξη θέρμανση το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Εχω όμως και μία σόμπα kerosun ηλεκτρονική που θερμαίνει το χώρο αλλά δεν μπορώ να την έχω όλη νύχτα όταν κοιμάμαι. Εχω έτσι μια δυσάρεστη αίσθηση κρύου και υγρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας αν δεν δουλεύει το κλιματιστικό. Κι αν δουλεύει ξεραίνει την ατμόσφαιρα και ξυπνάω με μια κακή αίσθηση και ξυρότητα 

 

Εχω εγκαταστήσει πέρσι inverter κλιματιστικό 12000 btu για ψύξη-θέρμανση για το άλλο μισό του σπιτιού (εκτός υπνοδωματίου και μπάνιου). Το καλοκαίρι δουλεύει τέλεια αλλά το χειμώνα δεν είναι τόσο αποδοτικό παρά μόνο για το μισό σπίτι. Εχω επίσης και άλλη μία  σόμπα kerosun ηλεκτρονική. Οχι τα "βαρέλια", Ενώ είναι πιο αποδοτικές από το κλιματιστικό το κόστος χρήσης είναι 6 λίτρα πετρέλαιο kerosun τη βδομάδα η καθεμιά. Σκέφτομαι να κάνω αίτηση για φυσικό αέριο αλλά μέχρι να γίνει αυτό κι αν γίνει γιατί το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό (ξεκινάει από 2650 ευρώ η χαμηλότερη προσφορά και φτάνει μέχρι 3700) για την εποχή ίσως να πάρω και έναν θερμοπομπό 2000 W. Θα είναι καλή ιδέα αυτή ή θα πετάξω τα λεφτά μου και θα έχω άλλη μία συσκευή στο σπίτι μου που δεν θα αποδίδει;

Edited by leas1968
Link to comment
Share on other sites

έχεις κάνει την σωστή κίνηση για φ.α. αφού θα θερμάνεις όλο σου το σπίτι και όχι με ημίμετρα, απλώς συ εφιστώ την προσοχή για το ποιον θα επιλέξεις να σου φτιάξει την εγκατάσταση.

ρώτησε όλες τις απορίες σου τώρα πριν δώσεις λεφτά και διάλεξε αυτόν που θα σου απαντήσει σε ότι και να τον ρωτήσεις και όχι στον πιο φθηνό ή σε κανέναν που οι απαντήσεις είναι μην σε νοιάζει εσένα εγώ θα στα φτιάξω όλα τέλεια γιατί σε βλέπω μετά από λίγο να γράφες στο θέμα ιδιωτών με προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.