Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υπογραφής για φωτοβολταϊκά


Recommended Posts

@engineer_thess

Σύμφωνα με το γ εδάφιο του άρθρου 8 του Β.Δ. 14/25.10.1937, οι κατηγορίες 1 & 2 της ΣΤ ειδικότητας είναι απλές εγκαταστάσεις. Γνωρίζεις ότι το εδάφιο αυτό δεν συνεχίζει να ισχύει ως σήμερα;

 

Είχα γράψει ότι οι "λοιποί" μηχανικοί υπογράφουν μόνο για Α και Γ και σε αυτές μέχρι ένα όριο.

Δεν έγραψα κάτι για τη ΣΤ κατηγορία για τους "λοιπούς" μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@engineer_thess

Με μπερδεύεις...

Το αρχικό ερώτημα του νήματος από τον linae ήταν αν ένας (Διπλωματούχος?) Πολιτικός Μηχανικός μπορεί να υπογράψει εγκατάσταση Φ/Β.

Στο #57 ανέφερες:

"Δεν υπογράφουν για Δ και ΣΤ.

Τα φωτοβολταϊκά εντάσσονται στην ΣΤ' που οι μηχανικοί πε άλλων ειδικοτήτων πέρα των ηλ/γων και μηχ/γων δεν μπορούν να υπογράψουν."

Το δε link που έχεις στην ίδια ανάρτηση αναφέρει ότι Διπλωματούχοι Ανώτατων τεχνικών σχολών άλλης ειδικότητας στην Α ειδικότητα έχουν δικαίωμα 1ης κατηγορίας.

 

Απ' όσα αναφέρονται στο α) εδάφιο του άρθρου 8 του Β.Δ. 14/25.10.1937 οι Λοιποί Μηχανικοί έχουν 1ης & 2ης κατηγορίας στην Α και ΣΤ ειδικότητα και 1ης κατηγορίας στην Γ ειδικότητα (έγραφε 3ης το ΦΕΚ και διορθώθηκε 14 χρόνια αργότερα !!!). Το ερώτημα είναι αν αυτό το άρθρο άλλαξε στην πορεία του χρόνου.

 

Προσωπικά δε συνιστώ σε κανένα Διπλ. Πολ. Μηχ. να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Απλά τυχαίνει να έχω ψάξει πρόσφατα τα επαγγελματικά μου δικαιώματα όταν μου ζητήθηκε να προτείνω διάμετρο για σωλήνα αποστράγγισης ιδιόμορφης και μεγάλης στέγης (και διαπίστωσα ότι θα ήμουν εκτός των επαγγελματικών μου δικαιωμάτων αν το κόστος αποστράγγισης των ομβρίων θα ήταν πάνω από 2900€. 'Οταν δεν έχεις δουλειά προλαβαίνεις να ψάχνεις χαζομάρες.)

Link to comment
Share on other sites

Δικαίωμα υπογραφής για οποιαδήποτε μελέτη έχουν οι ΠΜ ΠΕ. Κοίτα μηπως σε κανενα ΠΔ ύπαρχει και δικαιωμα υπογραφής για διαστημόπλιο, δεν γίνεται να έχει ξεφύγει και αυτός ο τομέας απο το ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δικαίωμα υπογραφής για οποιαδήποτε μελέτη έχουν οι ΠΜ ΠΕ. Κοίτα μηπως σε κανενα ΠΔ ύπαρχει και δικαιωμα υπογραφής για διαστημόπλιο, δεν γίνεται να έχει ξεφύγει και αυτός ο τομέας απο το ΤΕΕ.

 

:D :D :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός του πολυτεχνείου.

Χρειάζομαι κάποια ειδική άδεια για να υπογράψω ένα μονογραμμικό για φωτοβολταϊκά?

Έχω κάνει έναρξη και έχω και σφραγίδα.

 

Υπογράφοντας την μελέτη για ένα μελλούμενο έργο, έχω την ευθύνη για το πώς θα γίνει το έργο ή αυτό έρχεται με την υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη?

 

Σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά δηλώνω εκτός από μελετητής και επιβλέπων του έργου, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Turambar μπορείς να υπογράψεις ότι έργο θες χωρίς ειδική άδεια από τη στιγμή που έχεις κάνει έναρξη.Απλά για τυπικούς λόγους,μη στο ζητήσει κανείς "τρελός" γραφειοκράτης,πήγαινε να βγάλεις άδεια εγκαταστάτη από τη διεύθυνση ανάπτυξης και να γραφτείς στα μητρώα Ηλεκτρολόγων ΠΕ.

 

Εάν υπογράψεις αρχική μελέτη Φ/Β,δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία του κυκλώματος που έθεσες εξ αρχής και δεν είναι απαραίτητο ότι θα είσαι εσύ ο επιβλέπων μηχανικός.Όταν το έργο φτάσει στο σημείο υλοποίησης τότε είσαι επιβλέπων μηχανικός κι έχεις ευθύνη για τη συνολική εγκατάσταση.

 

Το θέμα σου είναι τι θα γράψεις στο μπλοκάκι??

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σε όλους

 

Είμαι γραμμένος στο μητρώο μελών ΤΕΕ και στα μητρώα Η/Μ εγκαταστατών τις Διεύθ, Ανάπτυξης και εργάζομαι ως μισθωτός σε Α.Ε Φ/Β εγκαταστάσεων.

 

έχω τις εξής απορίες (αν είμαι off topic κατατοπίστε με στο forum):

 

1) τι πρέπει να γίνει για να μπορώ να σφραγίζω για την εταιρεία τις αρχικές αιτήσεις στη ΔΕΗ (μονογραμμικό - στοιχεία εγκαταστάτη) χωρίς να κόβω παραστατικό και χωρίς να υπάρχουν φορολογικές επιπτώσεις σε κάποιον? Αναφέρομαι σε Φ/Β σταθμούς 10-100-μέχρι 1000 κw

 

2) το ίδιο για τις ΥΔΕ για την αίτηση σύνδεσης μετά τhν εγκατάσταση, όταν ο εγκαταστάτης που πήρε το έργο εργολαβία δεν μπορεί να σφραγίσει ο ίδιος για x λόγους.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.