Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε πληρώνουμε ΦΕΜ;


Recommended Posts

faethon, αυτό εννοούσα! Ευχαριστώ για την απάντηση.

Έχω πάθει βέβαια το ανάποδο, έχω κόψει σορειδόν αποδείξεις το 12/2011 για τις οποίες έχω πληρώσει ΦΕΜ 3/1/2012 και για 1-2 ημέρες τώρα πρέπει να περιμένω ένα ολόκληρο χρόνο για να δω τις προκαταβολές μου να πιάνουν τόπο!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 711
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το έχω πράξει και εγώ αλλά όχι τόσο οριακά όσο είναι τα δικά σου και τις δήλωσα στον επόμενο χρόνο.Οπότε κάνε αυτό που σου λέει ο Φαέθων, αλλά να περιμένεις απάντηση μάλλον για του χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα!

Θέλω να ρωτήσω τα παρακάτω, εάν γνωρίζετε:

 

1. Είμαι ελεγκτής δόμησης. Αν μου έρθει εντολή με ποσό αμοιβής άνω των 300 ευρώ πρέπει ο ιδιοκτήτης του έργου που θα με πληρώσει να κάνει παρακράτηση φόρου 20% ανάλογα με το αν είναι ιδιώτης, ή εταιρεία? Μέχρι τώρα, σε 2 εντολές που έχω λάβει, οι ιδιοκτήτες ήταν εταιρείες. Αν το ποσό ήταν άνω των 300 θα έπρεπε να παρακρατήσουν το 20%, να το καταθέσουν στην εφορία και να μου στείλουν τη βεβαίωση στο τέλος του έτους? (μεγάλη ιστορία μου φαίνεται...!.)

 

2. Επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω μαθήματα σε δημόσια ΙΕΚ, διάβασα κάπου ότι τώρα κόβουν ΑΠΥ οι μηχανικοί που διδάσκουν εκεί. Ξέρει κανείς τι γίνεται με το θέμα του φόρου? Εχει ΦΕΜ ή παρακράτηση? Την απόδειξη την κόβει κανείς όταν πληρώνεται φαντάζομαι, σωστά? Επίσης, με την ΑΠΥ μήπως γλιτώνει ο μηχανικός τις κρατήσεις για ΙΚΑ που είχε πριν?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω μαθήματα σε δημόσια ΙΕΚ, διάβασα κάπου ότι τώρα κόβουν ΑΠΥ οι μηχανικοί που διδάσκουν εκεί. Ξέρει κανείς τι γίνεται με το θέμα του φόρου? Εχει ΦΕΜ ή παρακράτηση? Την απόδειξη την κόβει κανείς όταν πληρώνεται φαντάζομαι, σωστά? Επίσης, με την ΑΠΥ μήπως γλιτώνει ο μηχανικός τις κρατήσεις για ΙΚΑ που είχε πριν?

 

1. Δεν κόβουν τώρα ΑΠΥ αυτοί που διδάσκουν εκεί. Εφόσον οι διδάσκοντες έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, εκδίδουν (και εξέδιδαν) ΑΠΥ.

2. Ο ΦΕΜ είναι προκαταβλητέος φόρος μηχανικών σε περίπτωση μελετών κλπ οι οποίες υπόκεινται σε διοικητικό έλεγχο. Στην περίπτωσή σας υπάρχει ο παρακρατούμενος φόρος των ελευθερίων επαγγελμάτων. Το γνωστό 20% δηλαδή.

3. Κανονικά την ΑΠΥ θα την εκδόσεις με την παροχή της υπηρεσίας , άσχετα με το πότε θα πληρωθείς. Βεβαια επειδή πρόκειται για δημόσιο ίσως να υπάρχει η δυνατότητα τιμολογήσεως κατά το χρόνο πληρωμής (κάτι ανάλογο που ισχύει για τους γιατρούς που τιμολογούν το δημόσιο).

Link to comment
Share on other sites

Παλαιότερα οι μηχανικοί δεν έκοβαν ΑΠΥ. Το γνωρίζω σίγουρα, διότι δίδαξα το 2005 και 2006 σε δημόσια ΙΕΚ και υπέγραφα συμβάσεις και πληρωνόμουν σε λογαριασμό τραπέζης (+ δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ)

 

Τώρα από ό,τι διάβασα αν διδάξω θα πρέπει να κόβω ΑΠΥ. Θα έχω όμως και κρατήσεις για ΙΚΑ πάλι? (παλαιότερα είχα, καθώς ήμουν κάτι σαν ωρομίσθια μισθωτή)

 

Επίσης, αν η απόδειξη είναι κάτω των 300 ευρώ, από ό,τι κατάλαβα δεν θα έχει παρακράτηση, σωστά? Αλλιώς θα έχει?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

1. Αλλο ο τρόπος πληρωμής και άλλο η υποχρέωση από τον ΚΒΣ, δεν υπάρχει διαφορά του τότε από το τώρα.

2. Δεν ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς, έχω την εντύπωση πως εξαρτάται από το statuw της συγκεκριμένης θέσεως και του μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Στα ΙΕΚ πάντως φαίνεται ότι σχετικά πρόσφατα έγινε η σχετική αλλαγή:

 

«Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (άρθρο 46 παρ. 1

του Ν.3996/2011 ΦΕΚ ‘Α Αρ. Φύλλου 170/5 Αυγούστου 2011), όλοι οι συμβασιούχοι

μίσθωσης έργου οφείλουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και να εκδίδουν απόδειξη

παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ). Εξαιρούνται οι υπάλληλοι με πλήρη απασχόληση σε άλλον

εργοδότη, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πλήρους απασχόλησης ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι

οποίοι θα πληρώνονται με Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης( ΑΕΔ). Οι γιατροί και οι

μηχανικοί κ.λ.π, θα πρέπει να εκδίδουν και αυτοί ΑΠΥ.»

Σας αναφέρουμε το σχετικό άρθρο του νόμου 3996/5-8-11

Link to comment
Share on other sites

O νόμος 3996/2011 είναι σχετικός με θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου. Δεν εισάγει φορλογικές διατάξεις. Οσοι συμβασιούχοι έργου ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν ΑΠΥ , αλλά τέτοια υποχρέωση είχαν καο πριν από τον 3996/2011.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.