Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπανών θέρμανσης με έναν θερμιδομετρητή


Achelleas

Recommended Posts

Συναδελφοι καλημέρα

Θα ήθελα να με βοηθήσετε στο εξής πρόβλημα που έχω:

Σε μια παλαιά οικοδομή με τρία διαμερίσματα, το ένα πό αυτα σε ανακαίνηση που έκανε αποφάσισε να αυτομομήσει την θέρμανσή του περνώντας νέους σωλήνες προς το λεβητοστάσιο και ταπόνωντας τους παλαιούς. Για την κατανομή των δαπανών (πετρέλαιο) έβαλε εναν μόνο θερμιδομετρητή στο λεβητοστάσιο, στην δικήτου γραμμή.

Η συμφωνία ήταν να γίνει ή κατανομή σαν να υπάρχουν 2 διαμερίσματα, 1 με την αυτόνομη και 1 τα άλλα δυο τα οποία θα πληρώνουν τον λογαριασμό 50%-50%.

Μπορούμε με έναν θερμιδομετρητή και το πετρέλαιο που έχει καταναλωθεί να υπολογίσουμε πόσο πετραίλαιο αναλογεί σε κάθε καταναλωτή? Ή ηπως πρέπει να μπεί και δευτερος θερμιδομετρητής?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Για να είναι ορθή η κατανομή πρέπει να τοποθετηθούνε 3 θερμιδομετρητές-ένας για την κάθε κατανάλωση. Βέβαια, αν όπως λες έχουν οι 2 ιδιοκτήτες των άλλων διαμερισμάτων συμφωνήσει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ακριβώς στην μέση, τότε μπορεί να γίνει η κατανομή και με 2 θερμιδομετρητές.

 

Βέβαια εννοείται, ότι είναι απίθανο να καταλώνουν την ίδια ακριβώς θερμική ενέργεια οι 2 υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Ακόμα και να το δεχτεί κάποιος αυτό, με εφαρμογή των σχέσεων του νόμου για την κατανομή δαπανών, είναι απίθανο ο επιμερισμός να είναι ακριβώς στην μέση. Κοινώς μπακαλοδουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Ολα είναι θέμα συμφωνίας.

 

Αλλά επειδή το ένα διαμέρισμα "έκανε ανακοίνωση" και "αποφάσισε", δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει όντως συμφωνία. Και αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν γίνεται τίποτα.

 

Πάμε στο τεχνικό μέρος.

Εάν υπάρχει συμφωνία, θα μπορούσε να γίνει το εξής σκεπτικό.

Α. Το πόσα λίτρα καίει ο καυστήρας θα τα υπολογίζουμε από την στάθμη της δεξαμενής, έστω Α [lit]

Β. Το πόση ενέργεια μας έδωσαν στον θάλαμο καύσης το βρίσκουμε Β=Α*10 [kWh]

Γ. Το πόση ενέργεια απορροφήθηκε σε ετήσια βάση, από το νερό του λέβητα μπορούμε να το υπολογίζουμε Γ=Β*75% [kWh] (εδώ θέλει μεγάλη προσοχή στον καλό υπολογισμό του συντελεστή απόδοσης του καυστήρα-λέβητα, καθώς στιγμιαία μπορεί να έχει καλό βαθμό απόδοσης π.χ. 85%, αλλά σε ετήσια βάση (λόγω των αναμμάτων και των σβησιμάτων :smile: ) ο συντ/τής απόδοσης να είναι μέχρι και 65%)

Δ. Η αναλογία των εξόδων για το διαμέρισμα με τον θερμιδομετρητή θα είναι Δ=(ενέργεια που πέρασε από τον θερμιδομετρητή σε kWh)*(κόστος των Α λίτρων σε ευρώ)/Γ

Ε. Το υπόλοιπο κόστος το μοιράζονται τα άλλα διαμερίσματα.

 

Δεν προτείνω την παραπάνω λύση.

 

Αφού κάνει που κάνει τον κόπο και τα έξοδα για αυτονόμηση, ας βάλει άλλα 200 ευρώ να τοποθετήσει έναν θερμιδομετρητή στο λεβητοστάσιο για τα άλλα δύο διαμερίσματα. Ετσι θα έχει δύο πλεονεκτήματα σε σχέση με την προηγούμενη λύση.

1. Δεν θα στηριχτεί σε μία εκτίμηση του ετήσιου συντελεστή απόδοσης.

2. Θα μπορεί με την χρήση των δύο θερμιδομετρητών να κάνει μία μέτρηση (και όχι εκτίμηση) του ετήσιου συντελεστή απόδοσης. (Το άθροισμα των δύο καταγεγραμμένων ποσοστήτων ενέργειας προς το Β, μας κάνει τον ετήσιο συντελεστή απόδοσης. Θα εκπλαγώ αν είναι πάνω από 75%)

 

Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι θέμα συμφωνίας. Πρώτα η συμφωνία και μετά όλα τα άλλα.

Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα ήταν δισωλήνιο.... παλαιά η κατανομή γινόταν δια τρία. Τώρα με την αυτονόμηση του ενος είναι λογικό να γίνεται δια δύο στα εναπομείναντα διαμερίσματα... πάντως βλέπω πως είναι σαφές να μπουν δύο θερμιδομετρητές... ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Και το διά τρια λάθος είναι. Λοιπόν, εγώ συμφωνώ με τον CostasV και λέω :

Πρέπει να μπει θερμιδομετρητής ΄(κεντρικός) στην κεντρική στήλη από την οποία ξεκινούν και τα τρία διαμερίσματα. Έτσι, από την αφαίρεση των ενδείξεων του κεντρικού και του αυτόνομου διαμερίσματος, θα ξέρουμε πόσο πρέπει να πληρώσουν τα άλλα δύο διαμερίσματα (κάνοντας κατανομή δαπανών ανάλογα τις απώλειές τους ή τα σώματά τους). Από την ένδειξη του αυτόνομου θερμιδομετρητή θα ξέρουμε πόσο πρέπει να πληρώσει ο τρίτος.

Πάντως, τα έξοδα τοποθέτησης του κεντρικού θερμιδομετρητή πρέπει με βάση το ΠΔ του 85 να τα πληρώσει αυτός που αυτονομήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά πώς θα γίνει ο επιμερισμός των δαπανών μεταξύ των 2 διαμερισμάτων? Υποθέτω ότι αυτά θα λειτουργούν με κάποιο αυτοματισμό χρονοδιακοπής, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη λειτουργία τους.

 

Έχουν τις ίδιες απώλειες και τα 2? Καταναλώνουν το ίδιο ποσό θερμότητας και τα 2? Αν ο ένας από τους 2 κλείσει τα μισά του σώματα θα συνεχίσει να πληρώνει το ίδιο. Αν στον έναν από τους 2 υπάρχουν θερμικά κέρδη από μια ηλιόλουστη μέρα, το κέρδος αυτό δεν θα καταγράφεται πουθενά, κτλ.

 

Θέλω να πω, ψάχνουμε να κάνουμε μια δίκαια κατανομή των δαπανών και νόμιμη? Είναι εφικτό αυτό (το πιο βασικό)?

 

Στο ΠΔ του 85 που αναφέρει ο συνάδεφος, αναγράφονται μια σειρά σχέσεων. Πώς θα γίνει η εφαρμογή τους στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να κατασκευαστεί ο πίνακας κατανομής δαπανών θέρμανσης? Δεν αρκεί ένας απλός επιμερισμός με βάση πχ τις θερμίδες ή θερμικές ανάγκες των χώρων. Αυτό θα καταργούσε και το ίδιο τον λόγο ύπαρξης του ΠΔ.

 

Για την, όσο το δυνατόν, δικαιότερη κατανομή των δαπανών στην συγκεκριμένη περίπτωση, τι θα προτείνατε οι εμπειρότεροι?

Link to comment
Share on other sites

όπως μας τα λέει ο συνάδελφος ΚΑΤΑΝΟΜΗ και επιμερισμό δαπανών στα 3 διαμερίσματα δεν μπορούν να υπάρξουν με ένα θερμιδομετρητή!

κακώς που μπήκε και ο ένας!ή 3 ή κανένας ή αλλιώς αλλαγή συστήματος κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη!

εφόσον όμως θέλει να κλεβει ο ένας τον άλλο θα μου πείτε...τί να πούμε εμείς!

Link to comment
Share on other sites

Στό σύστημα που μας περιέγραψε ο φίλος πιο πάνω , αν κατάλαβα καλά , έχει ένα συνδυασμό όπου το ένα διαμέρισμα συνδέεται αυτόνομα με την ΚΘ του κτιρίου ενώ οι άλλοι δύο διατηρούν το υπάρχον δισωλήνιο σύστημα.

Άρα λοιπόν είναι κατανοητό ότι σύστημα με 3 μετρήσεις θερμίδων, δηλ μια μέτρηση για κάθε ιδιοκτησία δεν τοποθετείται εύκολα....πρέπει να πάει ανα σώμα στα 2 εναπομείναντα διαμερίσματα ή να τοποθετήσει νέες σωληνώσεις.

Θεωρώ ότι δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Τοποθετώντας έναν επιπλέον κεντρικό θερμιδομετρητή στην κεντρική στήλη που τροφοδοτεί το δισωλήνιο , γνωρίζεις το ποσό σε θερμίδες που έκαψαν τα δύο διαμερίσματα αλλά και ο ένας που αυτονομήθηκε.

 

Είναι προφανές ότι και με αυτόν τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω ακριβής εφαρμογή του ΠΔ του 85 είναι δύσκολο να γίνει ........

 

Οπότε, ή τα χωρίζουν με απλή αναλογία κατόπιν συμφωνίας με βάση την ένδειξη των θερμιδομετρητών που θα έχουν κατά παρέκκλιση του ΠΔ , ή κατασκευάζεται πίνακας κατανομής δαπανών όπου αντιμετωπίζει τις δύο ιδιοκτησίες σαν μία, όπου και εκεί όπως καταλαβαίνει όποιος έχει συντάξει τέτοιους πίνακες, υπάρχουν θέματα κυρίως με τον υπολογισμό του fi για το πάγιο.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι 100% με το ΠΔ δε γίνεται να είσαι, θεωρώ όμως ότι με θερμιδομέτρηση όπως την περιγράψαμε στην ουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχεις ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.