Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ytong, τούβλο ή κάτι άλλο;


kwnstantina

Recommended Posts

 

Σιγά ρε τεράστιε!!! Θέλεις και τεκμηρίωση!

Οποιος θέλει μαθήματα, ο τζάμπα πέθανε! Θέλει και συμμετέχει ο καθένας και μάλιστα όπως μπορεί και όπως προλαβαίνει!

Εχει πολλάκις δηλωθεί ότι το φόρουμ δεν είναι λυσάρι, ούτε η πανάκια των τζαμπατζήδων! Μιλάμε για υλικά γνωστά, καταξιωμένα, τα βρίσκεις παντού, μορφωμένος άνθρωπος λες ότι είσαι (βλ. επάγγελμα...) οπότε ανοίγεις ένα έντυπο ή μια ιστοσελίδα και κρίνεις!

 

Οπως λέει πολύ σωστά κάποιος συνάδελφος εδώ, Η ΓΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!

Αρα, γνώμες, απόψεις και υποθέσεις γίνονται εδώ και όχι μετάδοση γνώσης ειδικά στους εκτός επαγγέλματος!

 

Σιγα μηχανικαρες μου! Επειδη εχω πτυχιο πρεπει να το ανεμιζω σαν σημαια. Οι 50 τελευταιοι που μου ηρθαν απο Πατρα και ΕΜΠ για συνεντευξη δεν ηξεραν την τυφλα τους. Αμα ειναι ετσι οπως τα γραφεις ας γινει συνδρομητικο το φορουμ. Συμφωνα με τον Humbold απο τον οποιο αντιγραφτηκαν οι βασεις και για το ελληνικο συστημα παιδειας, αυτο που υποτειθεται μαθαινεις στο πανεπηστημιο/πολυτεχνειο ειναι ο τροπος επιστημονικη εργασιας και οχι το να ξερνας υπεροψια σε ενα φορουμ σε αγνωστους. Το να δειχνεις σεβασμο σε καθε τεχνη και σε καθε βαθμιδα εκπαιδευσης ειναι προφανως μια κουλτουρα που δεν κατανοειται απο την μεγαλη πλειψηφία. Νομιζω το ρητο λεει πως δεν υπαρχουν ηλιθιες ερωτησεις αλλα μονο ηλιθιες απαντησεις οπως και η παραπάνω.

 

Η τεκμηριωση ειναι αυτο που μας διακρινει σαν επαγγελμα απο τις χαρτοριχτρες και του μαγους οχι το κωλοχαρτο που σου εδωσε καποιος για πτυχειο. Αν δεν θελεις να μην απαντησεις γιατι μπαινεις στον κοπο να γραψεις; Ετσι επειδη δεν σου εκατσε η γκομενα ή εφαγες παντοφλα απο την γυναικα σου;

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 months later...

Γειάς πάλι

έχω σχεδόν αποφασίσει να χτίσω (1ο όροφο με κολώνες-πλάκα) με ytong κυρίως λόγω βάρους ο μηχανικός μου όμως είναι επιφυλακτικός όσον αφορά τις ριγματώσεις στον σοβά. Έχω ψάξει παντού έχω ρωτήσει αλλά πειστική απάτνηση δεν έχω πάρει.

Να το βάλω και μετά από 2-3 χρόνια να χτυπάω το κεφάλι μου????

Link to comment
Share on other sites

Σε σιδηροκατασκευή ισόγειο, 1ος και 2ος οροφος χρησιμοποίησα στο ισόγειο τουβλέτα και στο 1ο και 2ο οροφο ytong. Έβαλα σε όλο τον τοίχο νεβρομεταλ εκτός από την μία πλευρά που είναι τυφλή και συνορεύει με το οικόπεδο του γείτονα. Κανένας τοίχος είτε αυτός με το ytong είτε αυτός με την τουβλέτα δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή ριγμάτωση εκτός από την πλευρά που δεν χρησιμοποίησα το νευρομεταλ. Και το ισόγειο με την τουβλέτα και ο 1ος,2ος οροφος με το ytong σε αυτή την πλευρά παρουσίασαν ρυγματώσεις. Άρα το συμπέρασμα που έχω βγάλει εγώ από την εμπειρία αυτή είναι ότι αν δεν χρυσημοποιησεις νευρομεταλ θα έχεις ρυγματώσεις. Περιοχή κατασκευής Πάτρα. Έτος κατασκευής 2003.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει να κάνει μόνο η χρήση του νευρομετάλ, είναι και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ας αναφέρουμε εδώ και το ALFABLOK, το οποίο είναι απόλυτα αντίστοιχο (αν όχι όμοιο) υλικό με το YTONG και μπορεί να δημιουργήσει θερμομονωτική και ηχομονωτική τοιχοποιία, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, ανάλογα με τις διαστάσεις "τούβλου" που θα επιλεγούν. Χρήζει συνεργείου που να ξέρει να το δουλεύει και δικών του υλικών για κόλλα, σοβά, κτλ., αλλά στην περίπτωση που η ερφαρμογή είναι καλή υπερέχει του τούβλου.

Link to comment
Share on other sites

Το υλικο τυπου ytong ποτε δεν το αγαπησα. (αντιθετα με αλλους)

 

Φιλε σιδερα, μπορεις να δωσεις τα φωτα σου πως γινεται σωστα η εφαρμογη του (κυριως σε εξωτερικο χωρο) και κυριως στο θεμα του επιχρισματος??

Link to comment
Share on other sites

φίλε Τerry,

θες να με κουράσεις βραδιάτικα και να μην έχω όρεξη για τίποτα άλλο μετά?Η αγάπη,είναι αγάπη οπότε: έσο έτοιμος και πάντα πρόθυμος!

 

Μέχρι τώρα, έχω τοποθετήσει σε αυτόκλειστο κυψελωτό σκυρόδεμα το παραδοσιακό επιχρισμα(πρώτο-δεύτερο-τρίτο χέρι+σιλικονούχο υλικό φινιρίσματος με μικροίνες),επίσης προαναμεμειγμένο γυψοσοβά με περλίτη,θερμομονωτικό επίχρισμα με πέρλες διογκωμένης πολυστερίνης,κονία οργανικών ρητινών με καθολική χρήση υαλοπλέγματος στα 160γρ και φυσικά επιχρίσματα με βάση την χαλαζιακή άμμο.Κανονικά για λόγους συμβατότητας,γήρανσης και μετατοπίσεων θα έπρεπε να έχω χρησιμοποιήσει μόνο το τελευταίο αλλά καλώς η' κακώς υπάρχουν και συνάδελφοι πιο ξεροκέφαλοι από εμένα.Αν και στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές έκανα χρήση προσμίκτων θεωρώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι αυτό,ώστε να αποφευχθούν οι ρηγματώσεις και αποκολλήσεις, αλλά η χρήση ασταριού αν όλα τα υπόλοιπα έχουν γίνει σωστά.Κύριοι,συνεργάζομαι με 2-3 συνεργία από αυτά που σκαμπάζουν και όμως,το καλύτερο από αυτά με 20 χρόνια εμπειρία εξολοκλήρου στο συγκεκριμένο υλικό δεν χρησιμοποιεί αστάρι,αλλά διαβροχή στις δουλειές που δεν επιβλέπω εγώ,έχουν όμως μια καταπληκτική ικανότητα στην ομοιόμορφη διαβροχή και την συνεχόμενη εργασία ώστε να επέλθει και ομοιόμορφα η ξήρανση και η πρόσφυση του σοβά,χωρίς σκασίματα και ρωγμές.Παρ'ολα αυτά συστήνω στον καθένα σας να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο ακρυλικό αστάρι χωρίς οργανικούς διαλύτες το οποίο θα μπορούσε να σας κοστίσει και κάτω από 0,30Ε/τ.μ. όχι μόνο για να ρυθμίσει την απορροφητικότητα και την πρόσφυση του σοβά αλλά και για την προστασία από το νερό.

Πάντα ασφαλτόπανο DPC ανάμεσα στα 2 στρώματα λάσπης εξομάλυνσης, κατά της ανιούσας υγρασίας(με μόνο 0.20Ε/τρ.μ ούτε φαντάζεστε τι μπορείτε να αποφύγετε),ποτέ δεν χτυπάμε το υλικό παρά μόνο με πλαστικό σφυρί(ματσόλα),πάντα υαλόπλεγμα στα 225γρ/τ.μ εκεί που αλλάζει το υλικό και κάθετα στην διαγώνιο του παραθύρου και γνωρίζεται και σε ποια απόσταση και πάντα σενάζ σε τοιχοποια μεγαλύτερη των 9τ.μ αλλά και Uform στα παράθυρα.Αν τα 35 Ε/τ.μ σας φαίνονται υπερβολικά υπάρχει τρόπος να το αντικαταστήσετε αλλά όχι να το αποφύγετε...

Επιστρέφουμε στα επιχρίσματα και στο τελευταίο από αυτά που σας ανέφερα στις πρώτες γραμμές.Τα υπόλοιπα για εμένα είναι ειδικές περιπτώσεις που θα πρέπει να μελετηθούν μεμονωμένα κάθε φορά...Θεωρώ,ότι ευγενικά,ήρεμα και ωραία με τους εργάτες,αν είσαστε συνεχώς στο εργοτάξιο και φυσικά κόβει το μάτι σας και αντέχετε ,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 χέρια επίχρισμα αν το επιθυμητό πάχος είναι στα 2 εκ. και η επιπεδότητα σωστή.Οπότε στα 5-7 mm περίπου, έτοιμος σοβάς με μέγιστη κοκκομετρία 3,5 μμ χαλαζιακής άμμου(πυριτικής) και ,διαβροχή τις πρώτες 2 ημέρες και αναμονή τουλάχιστον 10 ακόμα.Έπεται ξανά ελαφρά διαβροχή και δεύτερο επίχρισμα μέχρι και τα 2cm με έτοιμο σοβά με μέγιστο κόκκο χαλαζιακής στα 1,25μμ και βελτιωτικά πρόσθετα για να εξασφαλίσετε την υδαταπωθητικότητα εξωτερικά.Όταν θα τραβήξετε τους οδηγούς σοβατίσματος και θα ρίξετε πάλι υλικό για να γεμίσετε το κενό,την περίσσια του σοβα με το μυστρί να την σπρώξετε και πιέσετε απαλά δεξιά-αριστερά για να ωριμάσει ομοιόμορφα με τον άλλον,έχουν δημιουργηθεί ρηγματώσεις σε αυτά τα σημεία.Αναμονή 20 ημέρες περίπου και διαβροχή τις πρώτες 2 τουλάχιστον,ανάλογα με τις συνθήκες.Τώρα αν για μεγαλύτερο πάχος θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν 3 χέρια σοβά,λόγω ατελειών για παράδειγμα,παραμένει το ίδιο η πρώτη στρώση ,προστίθεται δεύτερη με κοκκομετρία χαλαζιακής max στα 2μμ και max στα 2,5cm πάχος ανά στρώση και προσοχή, αν χρειαστεί παραπάνω πάχος στην δεύτερη στρώση τότε fresco su fresco,δηλαδή όσο ακόμα είναι σχετικά νωπή η πρώτη στρώση του δεύτερου χεριού τότε πρέπει να προσθέσω το επιπλέον υλικό και όχι αν στεγνώσει εντελώς για τον κίνδυνο αποκολλήσεων.Για τρίτο ΄χέρι εγώ εξακολουθώ να αποφεύγω στο πορόμπετο το λεπτοκοκκο σοβά με μάρμαρο και συνεχίζω με υπερλεπτόκοκκο από χαλαζιακή άμμο στο 1μμ περίπου κοκκομετρία και 3μμ περίπου πάχος εφαρμογής.

Παρατηρείστε επάνω, πόσες φορές αναφέρθηκε ο αριθμός δύο.Έιναι ένας μαγικός αριθμός για το πορόμπετο το 2,τα τεμάχια του υλικού πηγαίνουν και αυτά 2-2,αρσενικό-θηλυκό αν τα δείτε δίπλα-δίπλα.Να τοποθετείτε 2mm πάχος χαλαζιακής κόλλας λίγο παραπάνω υγρή σε σχέση με το κανονικό :wink: ,να περιμένετε 2 ημέρες να πιάσει τις αντοχές της και μετά να γεμίσετε με αφρό πολυουρεθάνης τα 2cm κενό που έχετε αφήσει ανάμεσα στην τοιχοποιία και το υποστύλωμα-δοκό,αφού πρώτα έχετε τοποθετήσει τουλάχιστον 2 ξύλινες σφήνες ανάμεσα στην δοκό και την τοιχοποιία,σφήνες που μετά θα αφαιρέσετε και θα γεμίσετε ξανά με αφρό αν δεν έχει υπάρξει πρόβλημα στην συμπεριφορά .

Αυτά,τα υπόλοιπα στο site...

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.