Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί Αρχαιολογικής Υπηρεσίας


Recommended Posts

Δεν παίζει κάτι τέτοιο Myri. Η σύνθεση των τοπικών αρχαιολογικών συμβουλίων περιλαμβάνει, εκτός από μηχανικούς (κάθε ειδικότητας) και αρχαιολόγους, νομικούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχο συνήθως) κλπ. Το σκεπτικό είναι ότι δεν κρίνεται η αρχιτεκτονική αλλά η επέμβαση συνολικά, με κριτήρια κοινωνικά, πολιτικά, νομικά, αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά (τώρα μην πιάσουμε κουβέντα ότι όλα αυτά εμπίπτουν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό...). Σου λέει, η αρχιτεκτονική σου είναι (ίσως) ωραία αλλά...

Αν πιστεύεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν (ίσως επειδή είναι άσχετοι), πηγαίνεις στο δευτεροβάθμιο όργανο (ΚΑΣ ή ΚΣΝΜ) όπου τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, υπάρχει πάλι μεικτή σύνθεση αλλά η υπόθεση δεν είναι καθόλου της πλάκας, και το παλεύεις εκεί. Αν "κερδίσεις" φεύγεις με την ικανοποίηση ότι θα βγει μία υπουργική απόφαση "για χατήρι σου". :)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το σκεπτικό είναι πως στην Έλλάδα για την αρχιτεκτονική μπορύν να έχουν όλοι άποψη ... όπως το λέει και το ανέκδοτο :evil:

 

αλλά όπως πάντα ο ΣΑΔΑΣ ξύνεται

Link to comment
Share on other sites

Δεν παίζει κάτι τέτοιο Myri. Η σύνθεση των τοπικών αρχαιολογικών συμβουλίων περιλαμβάνει, εκτός από μηχανικούς (κάθε ειδικότητας) και αρχαιολόγους, νομικούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχο συνήθως) κλπ.

 

Συγνώμη AlexisPap αλλά η εμπειρία μου από το τοπικό σ. Βυζαντινών Κρήτης άλλα λέει. Γιατί δεν έχει μέσα κανενός είδους μηχανικό και το Δήμαρχο που είχα πάρει μαζί μου για να καταθέσει υπέρ της περίπτωσης που έχω στα χέρια μου και που έχει τραβήξει πολύ του έκαναν κάμποσες ερωτήσεις, πήραν το μέρος του όλοι οι αρχαιολόγοι, η εισήγηση από την ΚΔ' Βυζαντινών ήταν σίγουρα θετική το οικόπεδο έχει υπόλοιπο δόμησης 650 m2 περίπου απαλλοτρίωση δεν κάνουν αλλά δεν τον αφήνουν και να χτίσει με ομόφωνη, παρακαλώ, απόφαση του Τοπικού που εξωτερικεύεται ως "γνωμοδότηση" προς την ΚΔ'.

Το αστείο είναι πως στα αρχαία που γειτονεύουν με το υπό λόγο οικόπεδο δεν έχει γίνει ανασκαφή. Στο υφιστάμενο κτίσμα δεν είχε βρεθεί τίποτα στην ανασκαφή των θεμελίων εμείς θέλουμε να κάνουμε προσθήκη ορόφου (για να μη σκάψουμε τίποτα). Υπάρχει υποψία πως στο απαλλοτριωμένο γειτονικό μας πιθανών να υπάρχει το βομβαρδισμένο Ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας.

Για την ιστορία και μόνο αναφέρω πως όταν μπήκε η περιοχή αυτή στο σχέδιο πόλης ήταν ο ίδιος Δήμαρχος και ο ιδιοκτήτης Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου ήταν οι κάποιοι ίδιοι Αρχαιολόγοι στις συζητήσεις και επέμεναν οι Αρχαιολόγοι να μπει στο Σχ. Πόλης. τώρα ούτε τους δρόμους αφήνουν να διανοιχτούν ούτε δίνουν να φαρδύνει ο υφιστάμενος (επαρχιακός στην ουσία) ούτε απαλλοτριώνουν ...........γιατί ίσως είναι το βομβαρδισμένο εκεί!!!

ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΝΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.......ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ!!!

Link to comment
Share on other sites

να σε ρωτήσω η Ιεράπετρα έχει το ίδιο συμβούλιο Βυζαντινών με την Πλάκα;

διότι πριν χρόνια σε ένα έργο ήθελαν να κυρήξουν διατηρητέο ένα ερήπειο (μάλλον πρώην μαντρί)

 

και φυσικά για να βγει άκρη πήγαν στο ΚΑΣ όπου ευτυχώς οι άνθρωποι δικαιώθηκαν

διότι "το κτίσμα δεν τηρούσε τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζει η υπηρεσία"

 

φυσικά τους πήρε ένα έτος να ξεμπερδέψουν

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

συναδελφοι καλησπέρα,

ανοίγω αυτή τη συζήτηση για να θέσω μια απορία μου σχετικα με μια δουλειά που πρόσφατα ανέλαβα σε οικισμό προ του 1923, σε οικόπεδο που χρειάζεται να λάβει έγκριση απο την αρχαιολογία κρήτης.

ζητώ τη συμβουλή σας στο εξής: ο μηχανικός της υπηρεσίας μου εγκρίνει την πρώτη μελέτη που κετάθεσα (σύνολο των σχεδίων-τοπογραφικό, κατόψεις, όψεις, τομές, διαμόρφωση περιβάλλοντος) εφόσον κάνω μια αλλαγή στα αρχιτεκτονικά. χωρίς να θέλω να θίξω τη δουλειά κάποιου, ξέρει κανείς να μου πει, είναι όντως αυτή η διαδικασία? θέλω να πω, επειδή είμαι νέα μηχανικός, το πιθανότερο είναι οι γνώσεις μου σε διαδικαστικά θέματα να είναι περιορισμένες, αλλά τις παρατηρήσεις στα αρχιτεκτονικά η υπηρεσία της πολεοδομίας δεν τις κάνει?

και σε ένα δεύτερο σκέλος, επειδή δεν έτυχε να το βρω κάπου, ξέρει κανείς να μου πεί αν υπάρχει κάποιος περιορισμός στη γωνία πρόσβασης, από το δρόμο προς την κατοικία, με τι μοίρες πρέπει να στρίψω για να μπω? νομίζω κάτι βρήκα για ελάχιστη γωνία σε πρατήριο βενζίνης ή τέλος πάντων χρήσεις πέραν της κατοικίας.

αν κάποιος ξέρει ας με βοηθήσει παρακαλώ.

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να μας πεις πιο συγκεκριμενα σε ποια αρχαιολογια αναφερεσαι.Γενικα σε παραδοσιακους οικισμους δν επεμβαινει η αρχαιλογια εκτος ισως καποιων εξαιρεσεων.Ποιος οικισμος ειναι αυτος και ποιος σε εστειλε στην αρχαιολογια.Να ξερεις παντως πως η αρχαιολογια σε πολλες περιοχες ασκει μορφολογικο ελεγχο (οψεις - διαμορφωσεις), συνηθως σε εκτος σχεδιου.Η πλακα που ειναι απεναντι απο τη γνωστη πλεον Σπιναλογκα (Το Νησι) ελεγχεται μορφολογικα απο την αρχαιολογια.

Link to comment
Share on other sites

'Εχω και γω μια παρόμοια περίπτωση σε οικισμό προ του 1923 στο Νομό Χανίων . Με ποια κριτήρια η Αρχαιολογία αποφασίζει για όψεις και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου στην Κρήτη ? Έχει προκύψει σε κανέναν άλλον συνάδελφο η αλλαγή στην αρχιτεκτονική σύνθεση ? Κανένας από Κρήτη μπορεί να βοηθήσει ?

Link to comment
Share on other sites

Αφού σας απάντησε ο Μανόλης παραπάνω.

Και για να δείτε ένα παράδειγμα:

 

http://et.diavgeia.gov.gr/f/yppot/ada/4%CE%990%CE%A0%CE%93-%CE%98%CE%94

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σήμερα το πρωί κατέθεσα σε κάποια ΕΒΑ τροποποιημένη μελέτη για να διατηρηθούν κάποιοι τάφοι που βρέθηκαν σε μια εκσκαφή μου. Και αφού με ενημέρωσαν ότι θα εισηγηθούν θετικά στο τοπικό έπιασα συζήτηση με την προϊστάμενη αρχαιολόγο για άλλες πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δωθεί (εγώ επέλεξα να "αποχαιρετήσω" τμήμα του υπογείου και να εγκιβωτίσω τα ευρήματα). Όταν λοιπόν μου έθεσε το θέμα της μετακίνησης του κτιρίου και της απάντησα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν γιατι μπαίνουμε μέσα στο Δ, μου απάντησε κάτι που με έριξε από τα σύννεφα... "μη σε νοιάζουν τα όρια, αυτά τα κανονίζουμε εμείς". Εκείνη τη στιγμή δεν πολυέδωσα σημασία αλλά αργότερα μπήκα σε σκέψεις. Μπορεί η αρχαιολογία να προτείνει-εγκρίνει δόμηση μέσα στο Δ? Έχει κανείς υπ'όψην του κάποια αντίστοιχη νομοθεσία? Ή μήπως απλά έδωσα την ερμηνεία που με συμφέρει στα λόγια της

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.