Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί έχουμε ξεχάσει την φέρουσα τοιχοποιία;


acnt

Recommended Posts

  • 11 months later...

Καλημέρα

Έχω βγάλει άδεια για ένα ισόγειο χώρο 20τμ με τρόπο συμβατικό (Ω.Σ.). Σκέφτομαι όμως τελικά να το κάνω με φέρουσα τοιχοποιία με τούβλα. Γενικά πρόκειται για χώρο πολύ μικρό με μόνο 2 μικρά παράθυρα και 1 πόρτα. Επειδή είναι η πρώτη φορά που θα κάνω κάτι τέτοιο, έχει κάποιος κάποια ιδέα για το πως? Δλδ αν βάλω δρομική έξω, θερμομόνωση και μπατική μέσα είμαι καλυμένη? Ή μήπως δρομική, θερμομόνωση και υπερματική? Σενάζ θα βάλω στις ποδιές, στα πρέκια και πριν την πλάκα?Να συμπληρώσω ότι και το δώμα θα είναι βατό.

Όποιος έχει κάποια πρόταση παρακαλώ ας βοηθήσει.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Πλέον με τους Ευρωκώδικες πηγαίνεις σε πάχη τουλάχιστον 25cm.Απ΄οσο γνωρίζω μόνο της ΚΕΒΕ τα τούβλα καλύπτουν όλους τους περιορισμούς (από στατικής πλευράς). Φαντάζομαι ότι ο ισόγειος χώρος δεν είναι μεγάλος σε ύψος, οπότε βάλε ένα περιμετρικό διάζωμα μόνο κάτω από την πλάκα. Στα υπέρθυρα ένα τυπικό πρέκι αρκεί.

 

Αν πας σε λύση με θερμομόνωση στο ενδιάμεσο, κανονικά θα πρέπει να συνδέσεις τις δύο "φλούδες" της τοιχοποιίας με τζινέτια.

 

Όλα αυτά, αν θέλεις να είσαι τυπική από στατικής πλευράς.

 

Υ.Γ. Σε λίγο θα μπει η sovatzou και θα γκρινιάξει λόγω ζήλιας, μιας και απάντησα σε κυρία. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία προτιμώ την papatzou που είναι λίγο πιο gothic.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

η λύση της σύνδεσης των δύο τοίχων εκατέρωθεν του πυρήνα της μόνωσης είναι ορθή στατικά κανονιστικά? έχω δει την πρόταση που λέει ο dratsiox σε βιβλία φέρουσας (τζινέτια ή διάτονες λίθοι ανά τακτές αποστάσεις) ωστόσο προβλέπεται και κανονιστικά?με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως καθώς διαφορετικά ή θα πας σε μεγαλύτερα πάχη τοίχου ή εξωτερικά την θερμομόνωση και στερεωμένη με βλήτρα πάνω στο σώμα του τοίχου το οποίο όμως θα είναι ακριβότερο...

http://ifile.it/3zqyjcg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Σε περίπτωση κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία (πέτρινο) δεν προσμετρούν στο σ.δ. η επιφάνειες της εξωτερικής τοιχοποιίας....για τα υπόλοιπα (ΙΚΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΕΗ ΚΛΠ) αφαιρούνται ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Η φέρουσα τοιχοποιία έχει καταργηθεί στην πράξη από την ανάγκη για μεγαλύτερη αντοχή στον σεισμό.

 

Δεν εννοώ πως δεν αντέχει. Αντίθετα, σε μικρά ιδιαίτερα κτήρια μπορείς να πετύχεις αξιοπρεπή συμπεριφορά ακόμα και στον πιο δύσκολο σεισμό.

 

Το πρόβλημα είναι η ευαισθησία σε αλλαγές της θέσης και της διάστασης των τοίχων.

 

Είναι κοινό μυστικό πως τα προηγούμενα 20+ χρόνια, γινόντουσαν πολλές αποκλίσεις από τα σχέδια κατά την κατασκευή, σύμφωνα με τα γούστα των πελατών.

Άλλοτε από την κατασκευή, άλλες φορές αργότερα είτε με την "καθοδήγηση" αρχιτέκτονα ή διακοσμητή είτε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη.

 

Επειδή ο κάθε μηχανικός θέλει να κοιμάται ήσυχος, η λύση ήταν να γίνονται κατασκευές με φέρον οργανισμό από σκυρόδεμα. Έτσι το κτήριο έχει πολύ μεγαλύτερες ανοχές σε αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις που θα γίνουν εκτός μελέτης.

 

Όταν λέω αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις εννοώ αύξηση των διαστάσεων των ανοιγμάτων, κατάργηση εσωτερικών τοίχων για ενοποίηση χώρων, κατάργηση εσωτερικών τοιχίων για να χωρέσει η τραπεζαρία ή το σκρίνιο, κτλ.

 

Αν δεν υπήρχε το παραπάνω πρόβλημα η φέρουσα τοιχοποιία θα ήταν μονόδρομος αυτή την περίοδο λόγο χαμηλότερου κόστους κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

τα κτιρια απο τοιχοποιία έχουν μερικούς απλούς και απαραβατους κανονες.

1. Τοιχοκόλλημα στο σαλονι ανακοινωσης προς μελλοντικους ιδιοκτήτες οτι δεν θα μετακινηθει ούτε 1 τουβλο χωρις υπογραφη μηχανικου

2. Κανονικοτητα σε κατοψη και υψος (κατα προτιμηση).

3. Μικρα ανοιγματα και κατα προτιμηση μικρούς προβόλους.

4.Συνθεση κονιάμματος, (σε αντιθεση με οτι διάβασα, θλιπτική αντοχη δεν σου δίνει τοσο το κονίαμα αλλά κυριως το λιθοσωμα, όμως η διατμιτική είναι του κονιάματος)

5. Ψυχολογικη ασφαλεια μεσω τεχνικών θεματων (διαζωματικη, τσινετια κτλ)

6. Αναλυση με πεπερασμενα στοιχεια, οχι πεσσους.

Έχω ασχοληθει πολυ με θεματα τοιχοποιίας και δεν ειναι ανασφαλες υλικό αλλά απαιτεί εμπειρια, κρίση και εξειδικευμενο λογισμικό.

Τσιμοντιλιθοι δεν προτιμόνται, γιατι σε αντίθεση με ενα φυσικό δομικο στοιχειο των 50ΜΡα το τσιμεντολιθο εχει 5-7ΜΠΑ οποτε η συνολικη αντοχη τοιχοποιας παει περιπατο... Βεβαι αν προκύψει απο μελετη οτι επαρκει τοτε οκ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μπορω να κτισω μονο με τουβλα (ως φερουσα ) χωρις κολωνες απο μπετο. Υπαρχει καπου (πχ κτιριοδομικος) περιορισμο ως προς το παχος της τοιχοποιιας?

Link to comment
Share on other sites

Ελάχιστο πάχος φέρουσας είναι 25 εκ. Δεν έχω πρόχειρο το που το λέει. Θα το ψάξω και επανέρχομαι.

Πρεπει καπου να το λεει....γιατι οσο εψαξα δεν βρηκα κατι.

Εκτος αν "παει" αναλογα με τη θερμομονωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.