Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κακοτεχνίες κατά τη σκυροδέτηση φέροντα οργανισμού κτηρίου


 

Recommended Posts

Οκ,και κάθιση.

 

Πες μου πόσοι από εδώ μέσα μόλις σκάσει η βαρέλα μύτη,ελέγχουν τη σφραγίδα,το δελτίο αποστολής και στη συνέχεια γεμίζουν καροτσάκι και δεν επιτρέπουν στη βαρέλα να αδειάσει αν δεν είναι σωστή η κάθιση.....

 

Μιλάμε για απλά οικοδομικά έργα κ όχι τους δίδυμους της Κουάλα Λουμπούρ.....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 240
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνηθως οι εταιρείες βάζουν επιπλέον αντοχή (το 16 βγανει 19) επειδη ξερουν τα πραγματα.

 

Επειδή τα τσιμέντα έχουν φτάσει στο Θεό,πιστέψτε με κύριε καθηγητά,η σύνθεση είναι οριακής αντοχής.Τις ξέρω τις εταιρείες και από την καλή κ από την ανάποδη.Ξέρω ακόμα κ ποιες χρησιμοποιούν νερό από γεώτρηση και όχι του δικτύου (αν θέλετε να μιλήσουμε κ για τα άλατα του νερού.....:D....δεν είμαι εγώ αυτός πάντως που χόντρυνε τη συζήτηση!:D)Ξέρω επίσης κ τη σούπερ γαμάτη εταιρεία που μοστράρεται ότι έχει EMAS περιβαλλοντικό κ είναι τίγκα στα αλκαλικά.

 

Κ με τέτοιες περιόδους που διανύουμε,δεν θα συνιστούσα σε κανένα συνάδελφο να προμηθεύεται από εταιρεία χωρίς σήμα ποιότητας,παρόλο που οι προμηθεύτριες σκυροδέματος (ακόμα κ με σήμα ποιότητας) είναι οι μεγαλύτεροι μπαγλαμάδες της χώρας......

(δείτε έτσι για χαβαλέ ποιά είναι η αμοιβή των ελεγκτών κ αν δεν κρατάτε την κοιλιά σας από τα γέλια εμένα να μη με λένε zavi)

 

Πάντως,σίγουρα το Ν/Τ δεν αποτελεί ούτε λόγο επιστροφής ούτε claim για το φορτίο.

Link to comment
Share on other sites

Νέος Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος - 97 Αρθρο 5

 

5. Σύνθεση σκυροδέματος

 

5.1. Γενικά

 

Το σκυρόδεμα πρέπει να έχει μελετηθεί και να παρασκευάζεται έτσι, ώστε:

 

- Να έχει ομοιογένεια.

 

- Να έχει την εργασιμότητα εκείνη που θα επιτρέψει να διαστρωθεί και να συμπυκνωθεί ικανοποιητικά με τα διαθέσιμα μέσα και

 

- να έχει την αντοχή, την ανθεκτικότητα και όλες τις άλλες πρόσθετες ιδιότητες, οι οποίες προδιαγράφονται για το έργο.

 

5.2. Μελέτη Συνθέσεως.

 

5.2.1. Υποχρεώσεις.

 

5.2.1.1. Οι αναλογίες των υλικών για την παρασκευή του σκυροδέματος θα καθορίζονται από εργαστηριακή Μελέτη Συνθέσεως. Η Μελέτη Συνθέσεως είναι υποχρεωτική για κάθε ποιότητα σκυροδέματος, όπως επίσης και για οποιοδήποτε σκυρόδεμα ειδικών απαιτήσεων (στεγανό σκυρόδεμα, ανθεκτικό σκυρόδεμα κλπ.). Δεν είναι υποχρεωτική για σκυρόδεμα υποστρώσεων ισοπεδωτικών στρώσεων και άλλων βοηθητικών κατασκευών, που δεν μετέχουν ουσιαστικά στη λειτουργία του έργου.

 

5.2.1.2. Στα έργα όπου το σκυρόδεμα παρασκευάζεται επιτόπου, ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να φροντίσει για την έγκαιρη διενέργεια της Μελέτης Συνθέσεως. Την ευθύνη της αντιπροσωπευτικότητας των υλικών και της εφαρμογής της Μελέτης Συνθέσεως στο εργοτάξιο έχει ο Επιβλέπων Μηχανικός. Αν δεν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά, η δαπάνη της Μελέτης Συνθέσεως βαρύνει τον ιδιοκτήτη του έργου.

 

5.2.1.3. Στα Δημόσια Εργα που εκτελούνται από εργοληπτική επιχείρηση ο υπόχρεος για τη διενέργεια της Μελέτης Συνθέσεως και για την καταβολή της σχετικής δαπάνης, ορίζεται από τη Σύμβαση του έργου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικός όρος στη Σύμβαση, η δαπάνη βαρύνει τον ανάδοχο του έργου.

 

5.2.1.4. Οι Μελέτες Συνθέσεως σκυροδέματος γίνονται από τα Εργαστήρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα Εργαστήρια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τα αναγνωρισμένα Εργαστήρια (άρθρο 15.8.).

 

5.2.1.5. Η Μελέτη Συνθέσεως κάθε ποιότητας σκυροδέματος πρέπει να γίνεται στην αρχή του έργου και πρέπει να επαναλαμβάνεται:

 

α) Οταν αλλάζει η πηγή λήψεως των αδρανών.

 

β) Οταν τα αδρανή παρουσιάζουν διαφορετική διαβάθμιση από εκείνη που είχαν στη Μελέτη Συνθέσεως, με αποκλίσεις που υπερβαίνουν τις 10 εκατοστιαίες μονάδες για τα κόσκινα τα μεγαλύτερα των n 4 ή Νο 4, τις 8 εκατοστιαίες μονάδες για τα κόσκινα της άμμου (εκτός του κοσκίνου n 0,25) και τις 5 εκατοστιαίες μονάδες για το κόσκινο n 0,25.

 

γ) Οταν αλλάζουν τα πρόσθετα ή ο τύπος του τσιμέντου.

 

δ) Οταν το μίγμα παρουσιάζει τάσεις απομίξεως ή η κάθισή του δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του άρθρου 8.6, μολονότι τηρούνται οι αναλογίες της Μελέτης Συνθέσεως.

 

5.2.2. Απαιτούμενη αντοχή.

 

5.2.2.1. Αν υπάρχουν στοιχεία τυπικής αποκλίσεως s, που έχουν προκύψει από 60 τουλάχιστον διαδοχικά δοκίμια διαφορετικών αναμιγμάτων, που έγιναν με τα ίδια υλικά, τις ίδιες εγκαταστάσεις παραγωγ cς και για σκυρόδεμα του οποίου η χαρακτηριστική αντοχή δε διαφέρει περισσότερο από 7 MPa από εκείνη του υπόψη έργου, τότε η απαιτούμενη αντοχή πρέπει να έχει τουλάχιστον την τιμή που υπολογίζε ται από τη Σχέση:

 

fa = fck + 2,01 s (1)

 

όταν πρόκειται για σκυρόδεμα μεγάλων έργων (άρθρο 13.5) και από τη Σχέση:

 

fa = fck + 2,14 s (2)

 

όταν πρόκειται για σκυρόδεμα μικρών έργων (άρθρο 13.4).

 

Η απαιτούμενη αντοχή fa του εργοστασιακού σκυροδέματος πρέπει να καθορίζεται από τα ίδια τα εργοστάσια και να είναι τουλάχιστον ίση με (άρθρο 12.1.1.5).

 

fa = fck + 1,64s (3)

 

Αν η τιμή της τυπικής αποκλίσεως που προαναφέρθηκε έχει προκύψει - με τις προηγούμενες προϋποθέσεις για τη χαρακτηριστική αντοχή - από λιγότερα των 60 δοκίμια, όχι όμως και λιγότερα των 15, τότε η τιμή αυτή πριν εισαχθεί στις Σχέσεις (1), (2) και (3) πρέπει να πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή του Πίνακα 5.2.2.1.

 

Αν η τιμή της τυπικής αποκλίσεως (μετά τον πολλαπλασιασμό της με τον αντίστοιχο συντελεστή του Πίνακα 5.2.2.1) είναι μικρότερη από 3 MPa, τότε στις Σχέσεις (1), (2) και (3) πρέπει να εισάγεται τιμή s = 3 MPa.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 5.2.2.1 Συντελεστής διορθώσεως της τυπικής αποκλίσεως.

 

 

Συντελεστής διόρθωσης της τυπικής απόκλισης

Αριθμός δοκιμίων

 

Συντελεστής Πολλαπλασιασμού

15 1,27

20 1,18

30 1,09

40 1,05

50 1,02

60 ή περισσότερα 1,00

 

 

 

 

5.2.2.2 Αν δεν υπάρχουν στοιχεία τυπικής αποκλίσεως ή υπάρχουν, αλλά από λιγότερα των 15 δοκίμια ή ακόμα αν η χαρακτηριστική αντοχή του σκυροδέματος δεν ικανοποιεί την απαίτηση του άρθρου 5.2.2.1, τότε ο υπολογισμός της απαιτούμενης αντοχής από τις Σχέσεις (1), (2) και (3) πρέπει να γίνεται με την παραδοχή τυπικής αποκλίσεως s = 5 MPa αν θα χρησιμοποιηθούν θραυστά αδρανή και s = 6 MPa αν θα χρησιμοποιηθούν φυσικά αδρανή.

 

5.2.3 Στοιχεία Μελέτης Συνθέσεως

 

5.2.3.1 Η Μελέτη Συνθέσεως σκυροδέματος πρέπει να γίνεται με τα αδρανή, το τσιμέντο, τα πρόσθετα και το νερό (αν αυτό είναι αμφιβόλου ποιότητας) που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο. Τα υλικά αυτά πρέπει να τα προσκομίζει στο Εργαστήριο εκείνος που ζητά τη Μελέτη Συνθέσεως. Οι αναλογίες των υλικών που θα δίνονται στη Μελέτη Συνθέσεως πρέπει να εξασφαλίζουν στο μίγμα τα ακόλουθα:

 

- Την εργασιμότητα που προδιαγράφει ο Μελετητής ή ο Επιβλέπων. Η εργασιμότητα του σκυροδέματος θα εκφράζεται σε εκατοστά κάθισης, σύμφωνα με τη Μέθοδο Ελέγχου ΣΚ-309.

 

Αν δεν προδιαγράφεται εργασιμότητα, η Μελέτη Συνθέσεως θα γίνεται για σκυρόδεμα με κάθιση 10-12 cm όταν το αδρανή είναι θραυστά και 6-10 cm όταν όλα τα αδρανή, ή μερικά από αυτά, είναι φυσικά.

 

Εκτός από την κάθιση μπορεί να προσδιαγράφεται και εξάπλωση όπως αυτή περιγράφεται στη Μέθοδο Ελέγχου ΣΚ-318.

 

Και σ αυτήν όμως την περίπτωση θα ισχύουν για την κάθιση όσα αναφέρονται στα άρθρα 5.2.4 και 8.5 έως και 8.7 του Κανονισμού αυτού. Σε ύφυγρα μίγματα μπορεί να προδιαγράφεται και χρόνος Vebe, σύμφωνα μ ε τη Μέθοδο Ελέγχου ΣΚ-310.

 

- Τις πρόσθετες πιθανώς ιδιότητες που θα προδιαγράφει ο Μελετητής ή ο Επιβλέπων (αντλησιμότητα, στεγανότητα, ανθεκτικότητα κλπ.), όσο αυτές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν με τα υλικά που π (οσκομίστηκαν στο Εργαστήριο.

 

- Μέση αντοχή ίση τουλάχιστον με την απαιτούμενη fa

 

- Αλλες αντοχές ή άλλα στοιχεία που ζητάει ο ενδιαφερόμενος (αντοχή σε κάμψη, αντοχή σε διάρρηξη κλπ.).

 

5.2.3.2 Αν οι ιδιότητες του σκυροδέματος που αναφέρονται στο άρθρο 5.2.3.1 δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με τα υλικά που προσκομίστηκαν, το Εργαστήριο θα συμβουλεύει εκείνον που ζητά τη Μελέτη Σ υνθέσεως για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα υλικά ή για την πλήρη αντικατάστασή τους.

 

5.2.3.3 Εφόσον ζητηθεί, στη Μελέτη Συνθέσεως θα δίνεται η καμπύλη του λόγου νερό / τσιμέντο (Ν/Τ) και αντοχής για ένα διάστημα τουλάχιστον 3 MPa εκατέρωθεν της απαιτούμενης αντοχής fa.

5.2.3.4 Η ποσότητα του νερού που θα δίνεται στις αναλογίες υλικών της Μελέτης Συνθέσεως θα αναφέρεται σε ξερά αδρανή υλικά. Σε ξερά επίσης αδρανή υλικά αναφέρονται οι οριακές τιμές λόγου Ν/Τ που δίνονται σε άλλες παραγράφους του Κανονισμού αυτού.

 

5.2.4 Κάθιση

 

5.2.4.1 Η κάθιση για την οποία και θα συντάσσεται η Μελέτη Συνθέσεως πρέπει να καθορίζεται από το Μελετητή ή τον Επιβλέποντα σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις του έργου.

 

5.2.4.2 Το σκυρόδεμα που συμπυκνώνεται με συνήθη δονητικά μέσα στο εργοτάξιο για τη μόρφωση φορέων πρέπει να έχει κάθιση τουλάχιστον 5 cm αν παρασκευάζεται με θραυστά υλικά και τουλάχιστον 3 cm αν παρασκευάζεται με φυσικά υλικά. Σκυρόδεμα με μικρότερη κάθιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη μόρφωση προκατασκευασμένων στοιχείων, δαπέδων, ογκωδών έργων ή άλλων ειδικών κατασκευών.

 

5.2.5 Ελάχιστες απαιτήσεις

 

5.2.5.1 Για το ωπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς ειδικές απαιτήσεις, για τα ειδικά σκυροδέματα ωπλισμένα ή άοπλα του άρθρου 12, καθώς και για το προεντεταμένο σκυρόδεμα ισχύουν οι απαιτήσεις του Πίνακα 5 .2.5.1.

 

5.2.5.2 Σκυρόδεμα το οποίο έχει επικαλυφθεί με οποιοδήποτε υλικό εκτός επιχρίσματος, (πλάκες, πλακίδια, φύλλα αλουμινίου, χρώματα, στεγανοποιητικές επαλείψεις κ.ά.) θεωρείται, για τις απαιτήσεις του Πίνακα 5.2.5.1, ανεπίχριστο.

 

5.2.5.3 Ο μέγιστος κόκκος του σκυροδέματος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το 1/3 του πάχους του στοιχείου που θα κατασκευαστεί από αυτό το σκυρόδεμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν ειχατε και το ΕΝ 206 (αυτο νομιζω ειναι για το σκυροδεμα) θα μας υποχρεωνατε...

 

Το εχω αλλα πως το βάζω?

Link to comment
Share on other sites

εχει και αλλα πολλα

 

http://www.concrete.net.au/publications/pdf/concretebasics.pdf

 

δεν θελω να γινω γραφικός!!!. Απλά επειδη ολα αυτα αποτελούν βασικά προβλήματα στην αντοχή του οπλισμού με τον χρόνο καλό ειναι να ειμαστε προσεκτικοί. Εχω πει αλλου οτι permeability σκοτωνει την κατασκευή. Εχω πει επισης οτι ο σωστος μηχανικός θα πρεπει να κοιτάει να έχει δουλεία και αυριο. Εαν τα κάνει σκ... τοτε τελειώνει. Οταν χτιζεις κοιτάς την επομενη δουλειά. περιμένεις απο τον πελατη να σε συστησει και αλλου. Με το τσιμεντομετρο μπορείς απλα να δωσεις εντολές στην δόνηση. Οσο πιο πολύ νερό τοσο πιο πυκνή δόνηση. δλδ πιο πολλα κυκλακια οπως δειχνει το λινκ που έβαλα. τωρα εαν διωχνεις την βαρέλα εχει να κάνει με πολλά. Σιγουρα ομως ενας λογος >0.6 ειναι για πίσω.

 

Εχουμε προβλημα με το μεγεθος....??

 

Στειλτε το στο μαιλ μου... :wink:

 

ΟΚ θα το κάνω

 

Επειδή τα τσιμέντα έχουν φτάσει στο Θεό,πιστέψτε με κύριε καθηγητά,η σύνθεση είναι οριακής αντοχής.Τις ξέρω τις εταιρείες και από την καλή κ από την ανάποδη.Ξέρω ακόμα κ ποιες χρησιμοποιούν νερό από γεώτρηση και όχι του δικτύου (αν θέλετε να μιλήσουμε κ για τα άλατα του νερού.....:D....δεν είμαι εγώ αυτός πάντως που χόντρυνε τη συζήτηση!:D)Ξέρω επίσης κ τη σούπερ γαμάτη εταιρεία που μοστράρεται ότι έχει EMAS περιβαλλοντικό κ είναι τίγκα στα αλκαλικά.

 

Κ με τέτοιες περιόδους που διανύουμε,δεν θα συνιστούσα σε κανένα συνάδελφο να προμηθεύεται από εταιρεία χωρίς σήμα ποιότητας,παρόλο που οι προμηθεύτριες σκυροδέματος (ακόμα κ με σήμα ποιότητας) είναι οι μεγαλύτεροι μπαγλαμάδες της χώρας......

(δείτε έτσι για χαβαλέ ποιά είναι η αμοιβή των ελεγκτών κ αν δεν κρατάτε την κοιλιά σας από τα γέλια εμένα να μη με λένε zavi)

 

Πάντως,σίγουρα το Ν/Τ δεν αποτελεί ούτε λόγο επιστροφής ούτε claim για το φορτίο.

 

........τη σούπερ γαμάτη εταιρεία που μοστράρεται ότι έχει EMAS περιβαλλοντικό κ είναι τίγκα στα αλκαλικά.........Μηπως να σου πω και απο ποιο εργοστάσιο?

 

Οκ,και κάθιση.

 

Πες μου πόσοι από εδώ μέσα μόλις σκάσει η βαρέλα μύτη,ελέγχουν τη σφραγίδα,το δελτίο αποστολής και στη συνέχεια γεμίζουν καροτσάκι και δεν επιτρέπουν στη βαρέλα να αδειάσει αν δεν είναι σωστή η κάθιση.....

 

Μιλάμε για απλά οικοδομικά έργα κ όχι τους δίδυμους της Κουάλα Λουμπούρ.....

 

zavi εδω κάνες λάθος. Η ποιότητα του μηχανικού δεν εχει να κάνει με τους δίδυμους της Κουάλα Λουμπούρ. Για καθε ανθρωπο το σπίτι του ειναι σημαντικό. Δεν λεω να απαιτούμε τρελά πραγματα αλλα στοιχειώδη ποιότητα. Να σου πω κάτι να καταλάβεις. Η ενανθρακωση στην Αθηνα δίνει ρυθμό 1 χιλιοστο τον χρόνο για καλή κατασκευή. Εαν εχουμε τρύπες παμε σε ενανθρακωση στα 5-6 χρόνια. Σκουριές στα 10.

Link to comment
Share on other sites

Vibrating Concrete

Source: Concrete Construction, May 2005

Proper Internal Vibration

• Increases compressive strength and bond between concrete and rebar and decreases concrete

permeability

• Decreases cold joints, honeycombing, excessive entrapped air, and segregation

• Causes concrete within a circular field of action to act like a liquid

How to Vibrate

• Insert vibrator vertically, allowing it to penetrate rapidly to the bottom of the lift and at least 6

inches into the previous lift

• Hold it at the bottom of lift for 5 to 15 seconds

• Pull vibrator up at a rate of 15 seconds for a 4-foot lift, or about 3 inches per second

Spacing Tips

• Space out the Insertion of the vibrator so the fields of action overlap

• Watch the concrete to determine the vibrator’s field of action

• High-powered vibrators and high slump concrete have larger fields of action

• Rule of thumb: the radius of the field of action is four times the vibrator’s head diameter.

Therefore, for a 1-inch pencil vibrator, the diameter of the field of action is about 8 inches.

Accordingly, in ICF typically you should vibrate every cell between webs.

Stop Vibrating when:

• The concrete surface takes on a sheen

• Large air bubbles no longer escape

• You hear the vibrator change pitch or tone

• You feel a change in vibrator action

Vibrating Don’ts

• Don’t let a vibrator run very long outside of the concrete – it will overheat and fail

• Don’t force or push a vibrator into concrete; it won’t remain vertical and may get caught in the

reinforcing steel

• Don’t start a job without a spare vibrator

Revibrating Concrete

Revibrating concrete momentarily liquifies the concrete again. The primary chemical process that occurs in the first 2

hours after concrete is placed is the formation of calcium hydroxide, which typically makes up 15 to 25 percent of

ordinary portland cement concrete. The other major product of hydration is calcium silicate hydrate, which usually

makes up about 50 percent of ordinary portland cement concrete and gives the concrete its hardness and durability.

Formation of calcium silicate hydrate begins in earnest only after several hours have elapsed.

Somewhere in that process, the concrete reaches initial set, defined as a compressive strength of 500 psi. After initial

set, formation of the more brittle, weaker calcium hydroxide continues but falls behind the calcium silicate hydrate

formation, which accelerates dramatically between initial set and final set, defined as 4000 psi. (See “time of setting”

in ASTM C125, which covers concrete terminology.)

When revibration occurs after the initial set, it breaks down some of the calcium hydroxide that has already been

formed. That allows freshly placed concrete adjacent to the revibrated concrete to join with it, rather than

introducing a construction joint, and it again becomes a monolithic concrete structure.

Revibration of concrete has been an accepted construction method for more than 50 years. An article from

CONCRETE CONSTRUCTION in February 1959 provided an overview of the practice and concluded by saying:

“Concrete will benefit from revibration at any time provided the concrete is sufficiently plastic to permit the running

vibrator to sink of its own weight.” Although we’ve learned more since then about what is going on in concrete as it

hardens, the benefits of revibration have not changed. Source: Concrete Construction, March 2004

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.