Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή μηχανικού, Φορολογικά


bt.architecture

Recommended Posts

Το ερώτημα στο οποίο απαντάς συνάδελφε, ετέθη ...1 χρόνο πριν και έκτοτε μεσολάβησαν 1579 posts. Τέλος πάντων για την τάξη, είναι λανθασμένο το νούμερο που δίνεις. Η ελάχιστη αμοιβή (και όχι η αμοιβή) είναι 1000λ δηλαδή με το τρέχον λ, 232,53Ε + 53,48Ε ΦΠΑ=286,01Ε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να κάνω μια ερώτηση?? Αν ο μηχανικός έχει 1ου βαθμού συγγένεια με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπάρχει δυνατότητα να μην επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης με το κόστος της αμοιβής οτυ μηχανικού?

Link to comment
Share on other sites

Μονο ο ιδιος ο μηχανικος μπορει να παρει απαλλαγη.Αν θελει απλως του γυριζει την αμοιβη πισω (μπορει βεβαια να κρατησει και το φορο που του αναλογει)

Link to comment
Share on other sites

Έχει ειπωθεί πολλές φορές. Υπάρχει διαδικασία δωρεάς αμοιβής (όπως υπάρχει και απαλλαγής για τον ίδιο τον Μηχανικό) για συγγενείς.Το "γύρισμα αμοιβής πίσω" είναι παράτυπο και παράνομο. Έχουν ανέβει τα ενημερωτικά έντυπα εδώ και πολύ καιρό στα Downloads.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω μια ενδεχομένως χαζή ερώτηση:

Έχουν ημερομηνία λήξης οι εντολές πληρωμής για αμοιβή μηχανικού;

Έχω βγάλει μία από το Μάρτιο, αλλά στην πορεία ο πελάτης αρρώστησε και νοσηλεύτηκε και τώρα θέλει να προχωρήσουμε στη ρύθμιση. Πρέπει να εκτυπώσω νέα εντολή ή να χρησιμοποιήσω την παλιά στην ΕΤΕ;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα και απο μένα.Μπορουμε να κανουμε ενα μικρο review απο την αρχη την διαδικασια της τακτοποιησης??Τι χαρτια χρειαζομαι και ποσα πρωινα να κανονισω να χαραμισω??

 

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

1. Καταχωρείς το έργο στο ΤΕΕ και βγάζεις εντολή πληρωμής

2. Παίρνεις τα λεφτά απο τον πελάτη (βασικό!) και του κόβεις ΑΠΥ

3. Πας στην Εθνική και καταθέτεις στον ειδικό λογαριασμό μηχανικού που έχεις ανοίξει την αμοιβή σου. Χρειάζεται να συμπληρώσεις ένα έντυπο που λέγεται γραμμάτιο είσπραξης. Μπορείς να τα πάρεις απο την τράπεζα

eteg.jpg

 

Επίσης καταθέτεις τις κρατήσεις 3% επι της αμοιβής και το χαρτόσημο.

66898200.jpg

4. Σειρά έχει η εφορία. Συμπληρώνεις εις διπλούν το έντυπο του ΦΕΜ 23,25€ (στο πάνω μέρος γράφεις τον αριθμό της Α.Π.Υ.), στον φάκελο της ρύθμισης βάζεις το διπλότυπο είσπραξης (μπλέ - τύπου Α) ενώ κρατάς το έντυπο για τη φορολογική σου δήλωση.

5. Εαν ο ιδιοκτήτης δεν το έχει κάνει απο μόνος του, απο την εφορία παίρνεις και το παράβολο. Πρόκειται πάλι για ένα διπλότυπο είσπραξης (με στοιχεία του ιδιοκτήτη) όπως αυτό του ΦΕΜ.

6. Μαζεύεις σε έναν φάκελο το στέλεχος αδείας, τοπογραφικό, κάτοψη ορόφου, τεχνική έκθεση, αμοιβές κτλ και είσαι έτοιμος

 

#post1075

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.