Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Στεγνώνουν" τα υδροηλεκτρικά με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ


Σπυριδούλα

Recommended Posts

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πράσινη ανάπτυξη α λα καρτ φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όπως φαίνεται από τις διαμαρτυρίες φορέων που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των επενδυτών για τα υπεράκτια αιολικά, μια ακόμη υπαναχώρηση και ανατροπή στις αρχικές προβλέψεις, φέρνει τα πάνω κάτω τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια όχι μόνο των ιδιωτών αλλά ακόμη και της ΔΕΗ.

Ο λόγος τις αλλαγές που επήλθαν στις ρυθμίσεις για μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα οποία παρά τις αρχικές προβλέψεις, θα συνεχίσουν να μη θεωρούνται ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με βάση το αρχικό νομοσχέδιο στο άρθρο 12 υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία εντάσσονταν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

 

 

 

Δηλαδή όλα τα υδροηλεκτρικά ανεξαρτήτως ισχύος θα απολάμβαναν τις θετικές προβλέψεις του νόμου, πλην της επιδοτούμενης τιμολόγησης και της προτεραιότητας στο σύστημα. Μια μέρα πριν πάει στη βουλή το ν/σ η συγκεκριμένη παράγραφος «ως δια μαγείας» εξαφανίστηκε από το τελικό κείμενο. Βασικοί υπεύθυνοι για την αλλαγή αυτή θεωρούνται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθόσον μάλιστα με δελτίο τύπου η WWF έσπευσε να επικροτήσει την αλλαγή αυτή θεωρώντας ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ. Έχει δίκιο όμως η WWF;

 

 

Με βάση τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη και προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες, όχι. Μάλιστα η Ε.Ε. έχει ρητές προβλέψεις για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μεγάλης ισχύος, με τις οποίες ακόμη δε συμμορφώνεται η χώρα μας. Έτσι δημιουργείται μείζον θέμα ακόμη και για την παραπομπή της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο συνολικά για τη χώρα.

 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από παλαιότερη επίσημη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2004, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται ΑΠΕ και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε σχέση με το εάν έχουν μικρή ή μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ (φωτογραφία στο τέλος του κειμένου).

 

«Κάτω από τον ορισμό ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεξάρτητα από το εάν η εγκατεστημένη ισχύς μιας μονάδας είναι μικρότερη ή ίση ή μεγαλύτερη των 10MW» αναφέρει η επιστολή που προσθέτει ότι δεν υπάρχει ορισμός των ΑΠΕ που να περιλαμβάνει μόνο υδροηλεκτρικούς σταθμούς έως 10MW. Μάλιστα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν την οδηγία 2001/77 ΕΚ και σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής.

 

Όμως τόσο στον νόμο 3468/2006 με τον οποίο υποτίθεται εναρμονιζόταν η χώρα με την οδηγία 2001/77ΕΚ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν αποκλειστεί, αλλά και στο νέο νόμο δεν υπάρχει καμία αποκατάσταση για την «αδικία».

 

Χωρίς υδροηλεκτρικά είναι αδύνατο να πετύχουμε τους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ, τονίζουν πηγές της αγοράς. Με την αλλαγή αυτή, προσθέτουν μπλοκάρουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και σε αντλησιοταμίευση, που είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διείσδυση αιολικών. Μεγάλα έργα στον τομέα σχεδιάζουν η Τέρνα Ενεργειακή, η Μηχανική αλλά και η ΔΕΗ που πρόσφατα ανακοίνωσε ένα μεγάλο έργο στο Καστράκι. «Όλα πλέον είναι στον αέρα» καταλήγει πηγή που γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τα θέματα των υδροηλεκτρικών έργων.

 

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1663473

Link to comment
Share on other sites

τι να περιμένεις από μια αριστερά της πλάκας?

 

"..και κυρίως μια σειρά από κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, που συντονίζονται σε παγκόσμια δίκτυα και συνέδρια, που έχουν καθιερώσει την 14η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα του αγώνα εναντίον των φραγμάτων και υπέρ των ποταμών και της ζωής και που διοργανώνουν αυτή την ίδια στιγμή το εναλλακτικό φόρουμ νερού στην Κωνσταντινούπολη με κεντρικό σύνθημα «μια άλλη διαχείριση του νερού είναι εφικτή». Σ’ αυτό το εναλλακτικό φόρουμ, που διεξάγεται παράλληλα με το «επίσημο» 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό, ο αγώνας εναντίον των φραγμάτων καταλαμβάνει κεντρική θέση στο πρόγραμμά του."

 

"Η λογική αυτή έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στις αναπτυγμένες χώρες, όπου η υδροηλεκτρική ενέργεια των μεγάλων φραγμάτων θεωρείται παρωχημένη ενώ και οι μεγάλες Τράπεζες μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στον Τρίτο Κόσμο. Εμείς συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι τα μεγάλα φράγματα ανήκουν στο παρελθόν και τασσόμαστε κατά της αύξησης του ποσοστού της ενέργειας από αυτά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας."

 

υπάρχουν και άλλα αστεία Τοποθέτηση του Γιάννη Παπαδημητρίου σε συνέδριο του Τ.Ε.Ε. (20-21/3/2009)

 

κόντρα στο

«Η συμβολή των Υδροηλεκτρικών έργων στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Χώρας» από την ίδια εκδήλωση

Ενότητα: Φράγματα και Ενέργεια

Στα πλαίσια της ενότητας αυτής υπήρξε ειδική ομιλία του κου Ι.

Στεφανάκου καθώς, και επιμέρους εισηγήσεις των κων Ι.Αργυράκη και Δ. Γεωργιόπουλου και άλλων εκλεκτών εισηγητών.

 

Συμπερασματικά :

-Παρουσιάστηκε ο σημαντικός ρόλος των υδροηλεκτρικών Έργων στην ευστάθεια και αξιόπιστη λειτουργία του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο ζωτικός τους ρόλος σαν έργα πολλαπλού σκοπού (άρδευσης, ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αναψυχής).

 

-Αναλύθηκε και τεκμηριώθηκε γιατί πρέπει και μπορεί να κατασκευαστούν και άλλα ακόμη μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα.

 

- Συζητήθηκαν προβληματισμοί για την κατασκευή ενός μεγάλου ή 5 μικρών υδροηλεκτρικών έργων στον μέσω ρου του ποταμού Αλιάκμονα από ενεργειακής και περιβαλλοντικής πλευράς.

 

- Επίσης παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις μεσαίου μεγέθους φραγμάτων με μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς πάνω στον κύριο ρου μεγάλου ποταμού

 

Στη χώρα των συριζαίων/παμιτών κάθε τι που μπορεί να μας οδηγήσει σε απεξάρτηση είναι κακό γιατί μετά χάνουμε τον εχθρό, ξέρετε το διεθνές κεφάλαιο που από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολείται πως θα εξοντώσει τους απογόνους των ΕΛ

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3100MW από ΥΗΕ από τη ΔΕΗ.

 

ξέρετε πόσα από αυτά είναι την τελευταία δεκαετία? 10 (ολογράφως δέκα). Δηλαδή 0 (ολογράφως μηδέν) επενδύσεις την τελευταία δεκαετία.

 

πως κα μπιρμπίλη, με ποιον τρόπο σκοπεύεται να σταθεροποιήσετε το σύστημα? με πεπιεσμένο αέρα? 3 μονάδες πεπιεσμένου αέρα υπάρχουν στον κόσμο και αυτές σε πιλοτική λειτουργία.

 

απλά, σεμνά και ταπεινά μαθήματα πολιτικής αρλούμπας από την κολλητή του Jeffrey στο gym http://anarxaszante.blogspot.com/2010/04/blog-post_2531.html.

 

ps. δεν το κάναμε για 3 λόγους. αλλά λέω μόνο τους 2. έλεος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το να μην θεωρούνται τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ΑΠΕ οδηγεί στην μείωση της δυναμικότητάς τους ή στην αύξηση;

 

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οδηγεί στην μείωση της δυναμικότητάς τους, και αυτό είναι θετικό επειδή διατηρούμε τα αποθέματα νερού.

 

Σε συζήτηση που είχα με καθηγητή τεχνολογίας περιβάλλοντος έμαθα ότι το καλοκαίρι έχουμε την μέγιστη ζήτηση και νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Τι είναι προτιμότερο; Να λειτουργήσουμε τα Υ/Η εργοστάσια στο 100% σπαταλώντας νερό και να μεταφέρουμε από άλλα μέρη νερό (για πότισμα και ύδρευση) όταν αρχίσει να στεγνώνει το φράγμα ή να έχουμε περιορισμένη χρήση νερού στο Υ/Η και να εισάγουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Νομίζω ότι μας συμφέρει το δεύτερο.

Link to comment
Share on other sites

sdim σε θέματα επιδότησης αναφέρεται ο ορισμός ως ΑΠΕ των ΥΗΣ.

 

Ούτως η άλλως η ΔΕΗ την λειτουργία των ΥΗΣ την συνδιάζει με τις γενικότερες ανάγκες σε νερό και όχι μόνο. Πρόκειται για έργα πολλαπλών σκοπών όπως χαρακτηρίζονται (παραγωγή ενέργειας, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία απο λειψυδρία-ύδρευση).

 

Προβαίνει δηλ και σε διαχείρηση υδάτινου δυναμικού, που όμως δεν θα έπρεπε να είναι η ευθύνη της. Έγινε όμως ευθύνη της, όταν το κράτος τις περιόδους που ήταν 100% δημόσια, της ανέθεσε να κατασκευάσει τα τεράστια υδατοφράγματα που έχει τώρα.

 

Γενικά η παραγωγή Η/Ε από ΥΗΣ απαιτεί προγραμματισμό γιατί τίθενται και θέματα απορρόφησης ποσοτήτων ύδατος από το έδαφος, εξάτμισής του και διάφορα άλλα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ενεργειακό καθαρά κομμάτι.

 

Όμως οι αντλιοταμιευτήρες που αναφέρεται στο άρθρο (και έχει ήδη η ΔΕΗ τέτοιες εγκαταστάσεις στον Θησαυρό και την Σφηκιά πάνω απο 300 MW το καθένα) είναι η μοναδική διαδεδομένη εμπορική τεχνολογία αποθήκευσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Είναι προαπαιτούμενη η ύπαρξή τους για την πλήρη εκμετάλλευση των ΑΠΕ, για την πτώση του κόστους της kWh και εν τέλει για την προστασία του περιβάλλοντος, σε θέματα αερίων ρύπων τουλάχιστον.

 

Προκειται ουσιαστικά για 2 φράγματα σε σειρά, όπου στο φράγμα ανάντη της ροής υπάρχει η δυνατότητα να γίνει άντληση υδάτων από το επόμενο φράγμα κατάντη της ροής, στο οποίο έχει ήδη παροχευτευτεί η ποσότητα που έχει διέλθει από τον υδροστρόβιλο του πρώτου. Έτσι πετυχαίνεται, σε στιγμές υπερπαραγωγής ενέργειας από το δίκτυο, να υπάρχει η δυνατότητα, αυτή να την αποθηκεύσουμε και όχι να αποζεύξουμε από το δίκτυο τις μονάδες υπερβάλουσας παραγωγής.

 

Γενικότερα είναι απαραίτητη η λειτουργία τους για την ευστάθεια του συστήματος (παραγωγή άεργης ισχύος-ρύθμιση τάσης και συχνότητας, κάλυψη αναπάντεχων αιχμών, εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων)

 

 

Θέση δυσκολεύομαι να πάρω στο άρθρο. Καθώς και σε μικρά υδροηλεκτρικά δυνατότητα αντλησιοταμίευσης υπάρχει. Το πόσο οικονομικά σκόπιμη είναι η κατασκευή τους όμως, δεν το ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Σε συζήτηση που είχα με καθηγητή τεχνολογίας περιβάλλοντος έμαθα ότι το καλοκαίρι έχουμε την μέγιστη ζήτηση και νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Τι είναι προτιμότερο; Να λειτουργήσουμε τα Υ/Η εργοστάσια στο 100% σπαταλώντας νερό και να μεταφέρουμε από άλλα μέρη νερό (για πότισμα και ύδρευση) όταν αρχίσει να στεγνώνει το φράγμα ή να έχουμε περιορισμένη χρήση νερού στο Υ/Η και να εισάγουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Νομίζω ότι μας συμφέρει το δεύτερο.

Ο κος καθηγητής λέει μπαρούφες. Για το από που θα αντλήσεις έχει να κάνει με το θέμα διαχείρισης. και τώρα από που αντλούν?

 

επίσης όπως είπα παραπάνω και όπως είπε και ο nikmech αλλά όπως θα πει και οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις, πως θα εξασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος με σύστημα άμεσης απόκρισης και μάλιστα με τους ρυθμούς διείσδυσής (κυρίως) των αιολικών?

 

και επιπλέον δεν υπάρχει χώρος να γίνουν 2-3 μεγάλα ΥΗΕ με αντίστροφη λειτουργία? ΑΠΕ χωρίς ΥΗΕ αντίστροφης λειτουργίας ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΕΣ (τάδε έφη ζαρατούστρα)

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει πάντα και η αντίστροφη ώσμωση... ,αλλά είπαμε είμαστε ο λαός τηε γκρίνιας και της ασφαλούς κρίσης εκ των υστέρων, και όχι της ευθύνης και της πρωτοβουλίας.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει πάντα και η αντίστροφη ώσμωση...

δεν το έπιασα! μίλησα για βιολογικούς ή κάνεις χιούμορ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.