Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμόρφωση δοκού Gerber σε τεγίδα


 

Recommended Posts

Το εχετε κανει?? Ειναι κατασκευαστικα εύκολο (οτι ειναι το ξερω....για τους κατασκευαστες δεν ξερω..) Καποια σκαριφημα για τη διαταξη των τεγιδων με τετοια μόρφωση??

 

 

βλ. "Σχεδιασμός Δομικών Έργων από Χάλυβα" σελ 356

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς σου προτείνω να ξεχάσεις τις λεπτότοιχες για κάτι τέτοιο...και εδώ κάτω αυτές χρησιμοποιούνται δυστυχώς συνεχώς.

Είναι η οικονομικότερη διάταξη.

Είναι απλή.

Είναι η μόνη που προκαλεί αλυσιδωτή κατάρρευση σε περίπτωση αστοχίας κάποιού τμήματος.

Θέλει προσοχή μην κάνεις το "κλασσικό" να βάλεις αντιανέμια στο φάτνωμα με τις αρθρώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα βαλλω λεπτοτοιχες...παμε σε ΙΡΕ

Το ειδα οτι ειναι οικονομικη διαταξη...επειδη εχω ενα ανοιγμα 9μ και ολα τα αλλα 6μ γιαυτο θα το κανω...

Το ξερω οτι ειναι και απλη

Αυτο δεν το ειχα σκεφτει....

Αυτο δεν το καταλαβα...Μιλας για το προτελευταιο ανοιγμα που εχει 2 εσωτερικες αρθωσεις????

 

 

Σκεφτομουνα κανω αυτη τη διαμορφωση ανα 2 ανοιγματα..να μην διαμορφωσω συνεχη δοκο...δλδ ανα 2 ανοιγματα μια εσωτερικη αρθωση στο δευτερο ανοιγμα...

 

Θα μπορουσε να γινει και στις μηκιδες αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δύο μεταλλικά έχω μελετήσει και τα δύο τα έκανα θεωρώντας αμφιέρειστες τεγίδες ΙΡΕ. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν αντιοικονομικό. Όταν ρώτησα τον πελάτη εάν θέλει να το λύσω με συνεχείς τεγίδες σαν Gerber μου είπε ότι ο "μάστορας" φέρνει τεγίδες στο εργοτάξιο σε διάφορα μήκη, τις κόβει όσο χρειάζεται και γενικά βάζει ότι βρει. Δεν δίνει προσοχή σε λεπτομέρειες δηλαδή του στυλ να είναι τόσο μήκος για να γίνει δοκός gerber κ.τ.λ. Για αυτούς τους λόγους προτίμησα τα αμφιέρειστα.

 

Πάντως η πιθανότητα αλυσιδωτής κατάρρευσης μου φαίνεται μικρή. Στην πράξη οι αρθρώσεις πως θα γίνουν? Μία μικρή ροπή δεν θα μπορούν να την αναλάβουν?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

 

Κλασσική gerber:

Σε κάθε δεύτερο άνοιγμα αμφιπροέχουσα δοκός. Στα ενδιάμεσα δοκοί αμφιέρειστες... Μήκη επιλεγμένα ώστε η ροπή ανοίγματος να ισούται με την ροπή στήριξης. Στο τυπικό μεταλλικό στέγαστρο με gerber, στα ακραία ανοίγματα που φέρουν τους αντιανέμιους χιαστί, οι τεγίδες είναι μονοπροέχουσες (και το άνοιγμα μικρότερο για να βγει η ροπή ανοίγματος ίδια με την ροπή στήριξης). Επομένως το πλήθος των ζευκτών πρέπει να είναι άρτιος και ο αριθμός των ανοιγμάτων περιττός. Αν απαιτείται και τρίτη σειρά αντιανεμίων πρέπει να μπει εκεί όπου οι δοκοί είναι αμφιπροέχουσες (όπως είπε και ο ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ).

 

Στην τυπική περίπττωση με άνοιγμα 4~5m και πλάτος επιρροής 1,5~2m η σύνδεση γίνεται κορμός με κορμό με έναν κοχλία. Αν η επικάλυψη (πάνελ) είναι δύσκαμπτη και συνδέεται καλά με την τεγίδα, η σύνδεση μπορεί να γίνει και έκκεντρα (μονόπλευρη, κορμός με κορμό). Φυσικά αν τα φορτία αρχίσουν και μεγαλώνουν -ο κορμός είναι λεπτός- υπάρχει πρόβλημα με την σύνθλιψη άντυγος και χρειάζονται ελάσματα.

 

Στην ΠΡΑΞΗ η σύνδεση γίνεται με λεπίδες συγκολλημένες στα άκρα της κοντής δοκού για ευκολία στην συναρμολόγηση και για να μην απαιτούνται αποτμήσεις των ΙΡΕ. Κοχλίας μεταξύ λάμας - μεγάλης δοκού. Εφόσον επαρκεί, προτιμάται η μονόπλευρη σύνδεση για λόγους ευκολίας.

 

Προσοχή στα μήκη λυγισμού για την ανεμοπίεση (δεν ξέρω πως τα λαμβάνει το πρόγραμμά σου). Στον στρεπτοκαμτικό (που λογικά δεν έχεις λόγω επικάλυψης (πάνελ) δεν αλλάζει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Κλασσική gerber:

Σε κάθε δεύτερο άνοιγμα αμφιπροέχουσα δοκός. Στα ενδιάμεσα δοκοί αμφιέρειστες...

 

Στην τυπική περίπττωση με άνοιγμα 4~5m και πλάτος επιρροής 1,5~2m η σύνδεση γίνεται κορμός με κορμό με έναν κοχλία.

 

Δεν θα έπρεπε η δοκός να είναι συνεχής και να στηρίζεται στο άνω πέλμα της κυρίως δοκού ? Απλά οι αρθρώσεις θα μπούν σε κατάληλες θέσεις στα ανοίγματα ώστε να μειώνονται οι ροπές στο ελάχιστο και τόσες ώστε ο φορέας να είναι ισοστατικός.

Link to comment
Share on other sites

Η δοκός gerber έχει συγκεκριμένη διαμόρφωση που προκύπτει ως βέλτιστη με βάση τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Κύρια χαρακτηριστικό ότι η ροπή ανοίγματος ισούται με την ροπή στήριξης -> μέγιστη εκμετάλλευση δοκού σταθερής διατομής.

Link to comment
Share on other sites

Οι αρθρώσεις διαμορφώνονται από το διάγραμμα ροπών και συγκεκριμένα εκεί που μηδενίζεται η ροπή. Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη, όπως κάθε σιδερά κατασκευή, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν σχέδια κοπής λεπτομερειών και να είναι σωστή η αρίθμηση στις στήλες που θα παραδοθούν μαζί με τα σχέδια λεπτομερειών.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.