Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβόλαιο με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί γεωτεμαχίου


Recommended Posts

Καλημερα.Μου ζητηθηκε να οριοθετησω δυο οικοπεδα(εκτος σχεδιου).Με βαση το συμβολαιο (εγινε το 1998) οριζεται οτι ο πελατης μου εχει στην κατοχη του τα 108/1000 μιας εκτασης 7 στρεμματων.Στο τοπογραφικο(ο θεος να το κανει τοπογραφικο) του συμβολαιου εμφανιζεται η εκταση των 7 στρεμματων να ειναι χωρισμενη σε αριθμημενα οικοπεδα ενω ταυτοχρονα εχουν κοπει και αγροτικοι δρομοι, αλλα παρολα αυτα η περιγραφη αναφερεται στα 7 στρεμματα.Αρα ουσιαστικα αυτο που πουλησανε στον πελατη μου ειναι ενα ποσοστο(και μαλιστα δεν το ηξερε νομιζε πως ειχε τεμαχια μιας και ο πωλητης του υπεδειξε οτι του ανηκουν δυο συγκεκριμενα τεμαχια(!!!!!) χωρις αυτα φυσικα να αναφερονται στο συμβολαιο).

Υπαρχει τροπος να εξασφαλισει οτι τα γεωτεμαχια που του εδωσε ο πωλητης δεν θα ειναι διεκδικισημα απο τους αλλους συνιδιοκτητες??

Εαν κανουν ενα συμφωνητικο ολοι οι συνιδιοκτητες και να οριζουν ποιο κομματι ειναι δικο τους θα εχει νομικη ισχυ??

Στην δηλωση του στο κτηματολογιο δεν πρεπει να αναφερει τα 7 στρεμματα με το ποσοστο ιδιοκτησιας του και οχι τα δυο τεμαχια??

Ευχαριστω για το χρονο σας

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε geosurv

τα γεωτεμάχια εκτός σχεδίου είναι γήπεδα και όχι οικόπεδα

μετά το 1992 η σύσταση καθέτου ή η διανομή σε κατα χρήση διαιρετά τμήματα έχει απαγορευθεί

δεν φαίνεται καλά η ημερομηνία του συμβολαίου στο ερώτημά σου

με βάση όσα αναφέρεις ο πελάτης σου είναι συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου με ποσοστό 108/1000 χωρίς να προσδιορίζεται και κατα θέση-σχήμα το ποσοστό αυτό.

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Το συμβαλαιο εγινε το ενενηντα οκτω(για ενα περιεργο λογω το 8 μου το κανει φατσουλα).Γνωριζω αυτο που αναφερεις και αυτα μετεφερα στον πελατη οταν διαβασα το συμβαλαιο του.Απλα τα αναφερω σαν οικοπεδα για να καταλαβουν οι συναδελφοι γαιτι ειδος αγοροπωλησια αναφερομαι.Του τα πουλησανε σαν οικοπεδα.Οσα αφορα τα ερωτηματα μου??

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Από όσο γνωρίζω ο πελάτης σου κατά 108/1000:

* είναι συνιδιοκτήτης των 7 στρεμμάτων

* είναι συνιδιοκτήτης κάθε κτίσματος που θα κτιστεί στα 7 στρέμματα.

* πρέπει να δηλώνει τα ακίνητα αυτά στο Ε9

* πρέπει να πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα αυτά.

 

Επειδή το πράγμα γίνεται λίγο παράλογο ίσως μπορεί να κάνει μια τακτική χρησικτησία (έχει περάσει η δεκαετία) και να καθαρίσει. Αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν αυτό είναι εφικτό ας μας το πει γιατί ενδιαφέρει κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το πράγμα γίνεται λίγο παράλογο ίσως μπορεί να κάνει μια τακτική χρησικτησία (έχει περάσει η δεκαετία) και να καθαρίσει. Αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν αυτό είναι εφικτό ας μας το πει γιατί ενδιαφέρει κόσμο.

 

Δεν ισχύει.

 

Έχω ρωτήσει συμβ/φο ΚΑΙ υποθ/κα.

 

Όποια χρησικτησία γίνει σε εξ' αδιαιρέτου ΠΛΗΝ κληροτεμαχίου,είναι ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ άκυρη.Βλ. Αστικό Κώδικα.

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι όπως τα λες. Του ανήκει ένα ποσοστό και δεν έχει χρήση επί κάποιου συγκεκριμένου τμήματος. Για να είχε χρήση θα έπρεπε να έχει γίνει σύσταση κάθετης που όπως γνωρίζεις και αναφέρεις απαγορεύεται. Πάντα απαγορευόταν αλλά πριν το '92 πήραν "συγχωροχάρτι" όσοοι την είχαν κάνει. Μετά το 1992 απαγορεύεται δια ροπάλου...

όσον αφορά τη δήλωση του κτηματολογίου και πάλι έχεις δίκιο.

Προσοχή ποιος θα χτίσει πρώτος. Μη θεωρήσει αυτό που έχει κατά νου και ο πελάτης σου και μετά μπλέξουν μεταξύ τους. Το βέλτιστο είναι είτε να πουλήσει το ποσοστό του ή να τα αγοράσει το ποσοστό των άλλων, αν είναι εφικτό για να ξεμπλέξει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Η περίπτωση αυτή είναι άλλο ένα τρανό παράδειγμα των μεθόδων που σκαρφίζεται και μετέρχεται ο Έλληνας για να παρακάμψει τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

 

Δύο παρατηρήσεις, όμως, σχετικά με τη διαδικασία. Βασικά, στις επιλογές και τις πρωτοβουλίες του πωλητή συμμετείχε οπωσδήποτε και συνάδελφος, ο οποίος συνέταξε και υπέγραψε ένα τδ προφανώς αντίθετο με την πολεοδομική νομοθεσία και, στη συνέχεια, ο αγοραστής αποφάσισε να διαθέσει το (σημαντικό) ποσό που του ζήτησε ο πωλητής για τα δύο "οικόπεδα" (!!!) αποφεύγοντας να συμβουλευτεί ένα δικό του μηχανικό, για τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά κατέβαλε την αναλογούσα αμοιβή στον δικηγόρο του για τον έλεγχο (??) των τίτλων (!!!).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

εχω μια περιπτωση παρόμοια, αποτυπωσα ενα χωραφακι 500 τμ για να τελειωσω την δουλεια του ζητησα κάποιο συμβολαιο, μεσα στο οποίο αναφέρεται οτι το χωράφι ειναι 5στρεμματα και αυτος έχει το 10%, σε αυτην την περίπτωση θα πρέπει να του δώσω τδ για όλη την έκταση? και απλα να δείχνω οτι κατέχει εκείνο το συγκεκριμένο κομματι?

Link to comment
Share on other sites

Μελέτησε προσεκτικά το συμβόλαιο συνάδελφε, ίσως πρόκειται για κάποια παλαιά σύσταση καθέτου οπότε έχει καθορισμένο τμήμα (αυτό που σου υπέδειξε) αλλά πάραυτα αποτυπώνεις και εμφανίζεις όλο το γήπεδο (5 στρ.) ,μπορεί και να έχει απλώς εξ αδιαιρέτου ποσοστό στο όλο γήπεδο, οπότε δεν υφίσταται σαν αυτοτελές τμήμα αυτό που σου υπέδειξε! Οπως και να έχει, το γήπεδο είναι αυτό των 5 στρ. και αυτό αποτυπώνεις.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Paralis

τα όσα αναφέρονται παραπάνω και ιδιαίτερα η άποψή του συναδέλφου MAKAP

απαντούν στο ερώτημά σου

τί θα δείξεις

ξεχωριστό γεωτεμάχιο????

τμήμα διαιρετού κατα χρήση γεωτεμαχίου???? ως γνωστό δεν επιτρέπεται μετά το 1992 η σύσταση καθέτου εκτός σχεδίου

ακόμη και για χρησικτησία του τμήματος κατα την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα και αν διεκδικηθεί με τακτική η έκτακτη χρησικτησία το διάγραμμα και η υπογραφή σου θα πρέπει να είναι μεταγενέστερα η σαφώς να αναφέρεται ότι 'συντάσσεται για δικαστική αναγνώριση με χρησικτησία'

θέλει πολύ προσοχή

πολύ σωστές και οι επισημάνσεις του συναδέλφου DIMITRIS80 με τον οποίο γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.