Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσόντα ενεργειακών επιθεωρητών


abouts

Recommended Posts

Για συνεργασία ειδικοτήτων δεν συζητάει κανείς και αυτό είναι το πιο λυπηρό....

Σίγουρα για κανένα δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά πιο το νόημα να τρωγόμαστε μεταξύ μας?

Κατηγορούμε το ΤΕΕ και τις συντεχνίες αλλά δεν βλέπω να καμία προσπάθεια για βελτίωση των συναδελφικών σχέσεων.

Είμαι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, και έχω παρακολουθήσει μεγάλο μέρος των σεμιναρίων του ΤΕΕ. Δεν έχω την απαίτηση να κάνω την αξιολόγηση των λεβήτων και λοιπών εγκαταστάσεων που αφορούν τα ηλεκτρομηχανολογικά αλλά όταν βλέπω αυτή τη φαγωμάρα αναρωτιέμαι αν τελικά όλα αυτά έχουν κάποιο νόημα και εάν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ας ελπίσουμε ότι το θέμα θα λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Suzanne: Η συνεργασία ειδικότητων σημαίνει αμφίδρομη επικοινωνία, κατάσταση που σπανίζει και φαίνεται από τη μονόδρομη κατεύθυνση έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας: Πελάτης - εργολάβος - πολιτικός μηχανικός - μηχανολόγος μηχ. Συνηθισμένη κατάληξη είναι ο πελάτης να θελει ατομική θέρμανση και ο μηχανολόγος να προδιαγράφει κεντρική θέρμανση γιατί ποτέ δεν ρώτησαν οι ενδιάμεσοι τον πελάτη τι θέλει ή δεν τους ένοιαζε (και κατάληξε πολλές φορές να μην νοίαζεται και ο μηχανολόγος..)

Δεν μπορείς να φανταστείς σε πόσες άδειες έχω αλλάξει ή τροποποίησει το καύσιμο φ.αερίο επειδή απαιτείται αυτοψία , η αρχική μελέτη μιλούσε για κεντρική θέρμανση αλλά ο εργολάβος έφτιαξε ατομικά..

 

Διαμαρτύρομαι και φαγώνομαι γιατί αν δεν το έκανα αυτό θα ήμουν αδιάφορος, ίσως ανόητος και δεν είχα ήσυχη τη συνείδηση μου.

 

Παρατηρήστε ότι η επιθεώρηση λέβητα και κλιματιστικών θα προηγείται αυτής του κτιρίου. Αυτό προφανώς γίνεται γιατί οι παρεμβάσεις σε αυτά τα συστηματα μπορεί τελικά να είναι πολυ πιο οικονομικές και πιο εύκολες (π.χ αλλαγή λέβητα, μονώση αγωγών ή κάποια αντιστάθμιση κ.α) από τις αλλαγές που απαιτεί το κτίριο (κουφώματα, μονώσεις κτλ). Θα ήταν πιο σωστό να μην γίνονται αυτές οι επιθεωρήσεις από άλλες ειδικότητες άσχετες με το αντικείμενο Η/Μ γιατί απαιτούν πολλές πρακτικές γνώσεις που αμφιβάλλω αν τις έχουμε οι περισσότεροι μας. Από την άλλη είναι πιο εύκολα να αναλαμβάνει ένας μηχανικός και να εκδίδει όλα τα πιστοποιητικά...γιατί έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα σε όλους παιδιά.

 

Είμαι νέος Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. στον κλάδο εγκαταστάσεων και ενεργειακό κλάδο (ορκίστικα πρίν περίπου ένα μήνα), και, με ενδιαφέρει το κομμάτι του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Μήπως γνωρίζετε αν έχω τα προσόντα για αυτό ή αν μπορώ να τα αποκτήσω και πώς?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα δεν υπάρχει φως στο τούνελ της ενεργειακής επιθεώρησης. Περιμένεις όπως όλοι μας, αλλά μην ελπίζεις και σε πολλά!

Link to comment
Share on other sites

Απ' ό,τι φαίνεται αρχίσανε να δίνουν άδειες για ενεργειακούς επιθεωρητές. Δείτε εδώ:

http://www.buildingcert.gr/

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτήρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει την πρόθεση να προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθυνόμενη σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν Προσωρινή Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή.

 

Οι Προσωρινές Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή θα χορηγούνται αποκλειστικά σε διπλωματούχους μηχανικούς ή πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον δεκαετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή επιστημονική εμπειρία σε θέματα μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής κτηρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων και ενεργειακών επιθεωρήσεων.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους και σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται σαφώς τα στοιχεία απασχόλησης (αντικείμενο, φορέας απασχόλησης, χρονικές περίοδοι απασχόλησης, θέση και ειδικότερα καθήκοντα) στην παρούσα ιστοσελίδα.

 

Όταν εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα ακολουθήσει από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ η ανακοίνωση – πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση Προσωρινών Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Link to comment
Share on other sites

Επικοινωνησα με τι ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ που πραγματοποιει τα σεμιναρια καθοτι μου ηρθε μηνυμα στο κινητο για να ξεκινησω (κατοπιν αιτησης μου).Μιας και ειμαι νεος μηχανικος, ρωτησα την υπαλληλο αν γνωριζει για τα προσοντα πχ εμπειρια κτλ που χρειαζονται. Το θεωρησα πρεπον καθοτι δεν ειναι δυνατον να ξεκινησω σεμιναρια να πληρωσω το καθολου ευκαταφρωνητο ποσο των 900ε, να υποβληθω σε εξετασεις και μετα να μου πουν οτι δεν πληρω τις προυποθεσεις γιατι δεν εχω πχ εμπειρια. Δωρον αδωρον. Η υπαλληλος συμφωνησε οτι θα επρεπε εδω και καιρο να υπαρχει ετοιμο νομοσχεδιο για τα προσοντα των ενεργειακων επιθεωρητων αλλα το μονο που γνωριζε ηταν αυτο το οποιο ανεφερε ο παραπανω συναδελφος. Δυστυχως μετεθεσα το σεμιναριο για το φθινωπορο περιμενοντας να υπαρχει κατι σιγουρο και να μην βαδιζω στα τυφλα. Αλλο ενα ενδεικτικο παραδειγμα της καταστασης που επιρατει στον χωρο μας. Κριμα...

Link to comment
Share on other sites

Εκτός απτις τεχνικές γνώσεις των ενεργειακών επιθεωρητών σε επίπεδο εξοπλισμού τι γίνεται?

Τι μηχανήματα θα χρειαστούν και ποιο το κόστος αυτών?

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι ο κάθε μηχανικός θα πρέπει να πιστοποιεί εκείνους τους τομείς τους οποίους έχει και δικαίωμα να μελετήσει. Πώς είναι δυνατόν να κάνω εγώ σαν μηχανολόγος μία μελέτη θέρμανσης - ψύξης, να την επιβλέψω, και να έρθει ο πολιτικός μηχανικός να πιστοποιήσει ότι είναι ενεργοβόρο ή όχι;;;

Το αντίστοιχο φυσικά και για τους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Πώς μπορώ εγώ σαν μηχανολόγος να πάω να πιστοποιήσω τοίχους Trombe που τους έχει μελετήσει ένας από τους παραπάνω συναδέλφους.

Για μένα έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης το ΤΕΕ που δεν το ξεκαθαρίζει. Επίσης ευθύνεται για το γεγονός ότι ως προσωρινούς επιθεωρητές θα δέχονται μηχανικούς άνω 10ετίας ΠΕ και ΤΕ. Δηλαδή οι κάτω 10ετίας που ασχολούμαστε αρκετά χρόνια με τις οικοδομές δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε; Στο κάτω κάτω η δουλειά μας θα κρίνεται αφού θα υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος.

Link to comment
Share on other sites

@kcher

Πώς μπορώ εγώ σαν μηχανολόγος να πάω να πιστοποιήσω τοίχους Trombe που τους έχει μελετήσει ένας από τους παραπάνω συναδέλφους

 

Εχοντας δουλέψει ερευνητικά και επαγγελματικά με την διαστασιολόγηση και την βελτιστοποίηση αντιστοίχων κατασκευών (Παθητικά ηλιακά συστήματα, ηλιακές καμινάδες, τοίχοι Τrombe, θερμοσιφωνικά συστήματα)ε δώ και στο εξωτερικό θα μπορούσα άνετα να ισχυριστώ ότι τα απαραιτητα γνωστικά αντικείμενα που χρειάζεται κάποιος για τα σχεδιάσει είναι συνδυασμός μαθημάτων μηχανολογίας (ρευστομηχανική, μεταδοση θερμότητας, ηλιακή τεχνική, θερμοδυναμική καθαρών ουσιών και μιγμάτων, και αεροδυναμική). Δηλάδη όταν αυτά τα συστήματα σχεδιάζονται για παραγωγή ενέργειας είναι άκρως μηχανολογικά ενώ όταν ενσωματόνται στις κατοικίες και τα κτήρια, δεν είναι; Η μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς του κέλυφους σε συνδυασμό με τα συστήματα HVAC είναι αντικείμενο των παραπάνω βασικών γνωστικών αντικειμένων (συν ΘΨΚ και Φυσικές & Χημικές διεργασίες) και φυσικά δεν έχει να κάνει ούτε με την στατική του κτηρίου, αλλά ούτε και με την μορφοδομή της κατασκευής, που ούτως ή άλλως είναι αντικείμενο άλλων ειδικότήτων.

Η μόδα γύρω από την λέξη ενέργεια καθιστά το αντικείμενο αυτό σήμερα πολυσυνεργατικό και τόπο συνέρευσης πολών ειδικότητων, παλαιότερα όμως κάποιες ειδικότητες δεν ήξεραν ξεχωρίσουν την διαφορά του kW από την kWh.

Όσο για την δεκαετία είναι σίγουρο πως ένας απόφοιτος τμήματος μηχανολόγων μηχανικών ξέρει πολύ περισότερα περι ενέργειας και ενεργειακής επιθεώρησης από έναν χωροτάκτη, τοπογραφο και πολ. μηχανικό και άλλες σχετικές και μη ειδικότητες με εμπειρία 10ετίας και άνω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

θυμαμαι οταν πηγα στο πρωτο αντιστοιχο σεμιναριο του ΙΕΚΕΜ νομιζα οτι θα συναντουσα μονο μηχανολογους-ηλεκτρολογους μηχανικους. οταν καποιοι αρχισαν να κανουν καποιες περιεργες ερωτησεις και συνειδητοποιησα οτι οι περισσοτεροι ηταν πολιτικοι και αρχιτεκτονες επαθα μεγαλη πλακα.

 

Μαλιστα μου ειχε κανει εντυπωση που ενας πολιτικος ειχε διαμαρτυρηθει εντονως γιατι λεει τον αναγκαζουν να "βαλει" στον πελατη του εναν μηχανολογο. Ο εν λογω ηταν απο επαρχια οπου υπεγραφε μονο αυτος ολες τις μελετες.

 

Το θεμα με την ενεργειακη επιθεωρηση ειναι ενα ακομα ζητημα οπου φαινεται οτι καποιες ειδικοτητες κοιμουνται τον υπνο του δικαιου.

 

Ποτε δεν καταλαβα πως ειναι δυνατον να ξεχωριζεις το κελυφος απο τα συστηματα ψυξης- θερμανσης. Το τελικο αποτελεσμα ειναι συνδυασμος. Παρ. ενα κακης ενεργειακης κλασης συστημα θερμανσης αν εχει συνδυαστει με ενα σουπερ μονωμενο και βιοκλιματικα σχεδιασμενο κελυφος ή το αντιστροφο.

 

Στις προτασεις βελτιωσης της βαθμολογιας στο κελυφος περιλαμβανονται και ηλεκτρολογικα στοιχεια. Πχ συστηματα εξοικονομησης ενεργειας, φωτοβολταϊκες διαταξεις. Πως ειναι δυνατον να εχει αποψη για αυτα ενας πολιτικος ή αρχιτεκτονας? Φυσικα για τοπογραφους κλπ δεν το συζηταω καν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.