Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αγορά ημιτελούς ή κατασκευή;


Recommended Posts

Μετά από χρόνια σφιξιματος του ζωναριού μαζεψαμε ενα ποσο και λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου να παρουμε ενα παραθαλλάσιο ακινητο. Η περιοχη που μας ενδιαφέρει ειναι η Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Σαν ασχετος αλλά και επειδή δυστυχώς δεν εχω γνωστούς που να εμπιστεύομαι οι οποίοι μπορούν με σιγουριά να μου πουν ότι ο ταδε μηχανικός ή εργολάβος είναι σωστός στη δουλεία του, απευθύνομαι αρχικά εδω στο φορουμ για να αποκτήσω μια πρωτη εικόνα. Από αυτά που εχω ακούσει σε συζητησεις είναι οτι "ο μηχανικός θα ειναι αδιάφορος κι εγω ετρεχα ολη την ωρα για να δω τι γινεται, ο εργολάβος με εκλεψε στα μπετά, στα τούβλα, στα στα στα.... "

Μετά από ψαξιμο σε εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και ραντεβού με μεσιτες-κατασκευαστες ειδαμε αρκετα οικοπεδα-χωράφια αλλά και μεζονετες.

Σαν ασχετος στο αντικείμενο και μετά από την αναζήτηση μας αυτή προεκυψαν οι παρακάτω απορίες:

Αγορά ημιτελούς ή κατασκευή;

Οι τιμές στα χωράφια κάτω από την εθνική οδό ξεκινάνε από 65.000€ το στρέμμα και πεφτουν οσο ανεβαίνεις προς το βουνό.

Αντίστοιχα οι ημιτελεις μεζονέτες (στα τουβλα) ξεκινάνε από 120000€ κάτω από την εθνική οδό και περίπου στις 95000€ πάνω από αυτή και περίπου 35-40000€ για την αποπεράτωση.

Χωρίς να έχω δει κανένα χαρτί μου ειπανε ότι για το στρεμμα οι άδειες ειναι για 50 τμ, τα οποία τα κάνουν 1ο οροφο και για το ισόγειο το οποίο αρχικά εχει δηλωθεί ως χώρος σταθμευσης δηλώνουν αλλαγη χρήσης στην πολεοδομία και το κλείνουν κάνοντας σαλονοκουζίνα.

Οι άδειες ειπαν (και για τα χωράφια αλλά και για τις μεζονέτες) ότι εχουν εκδοθεί από το 2009 και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει κανενα πρόβλημα σχετικά με την αλλαγή χρήσης.

Είναι όλα αυτά συμφωνα με το νόμο;

Λόγω απόστασης (δεν μένω στη Λεπτοκαρυά αλλά περίπου 1,5 ωρες μακριά) αξίζει να μπω στον κόπο να αγοράσω 1 στρέμμα το οποίο να εχει τις νομιμες προϋποθεσεις για να χτίσω και να προχωρήσω ή καλυτερα να παρω ημιτελες;

Υπάρχει περίπτωση να βρω στην ελληνική αγορά ή ακομα και στη Βουλγαρία υλικά φθηνότερα (μπετά, οπλισμό, τούβλα, μονώσεις κλπ) απ' οτι οι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;

Εαν τα βρω φθηνότερα θα δεχθούν για να αναλάβουν την κατασκευή?

Είναι νόμιμο να χτιστεί ενα μικρό υπόγειο (20-25 τμ) το οποίο θα έχω για αποθήκη και όχι για κατοικισιμο χώρο;

Είναι προτιμότερο μηχανικός και εργολάβος να είναι ντόπιοι ή από τον τόπο διαμονής μου ο οποίος δυστυχώς δεν ειναι και τόπος καταγωγής μου.

Εάν παρώ ημιτελές κατά πόσο μπορώ να βεβαιωθώ ότι μεχρι το σημείο εκεινο εγιναν όλα σωστά (θεμέλια, πλάκες, σκεπή) και νόμιμα;

Εκτός από αυτά που αναφέρονται στις "Συμβουλές προς επίδοξους αγοραστές ακινήτων" υπάρχουν άλλες τρύπες τις οποίες πρέπει να ψάξω για την περίπτωση μου?

 

Οποιεσδήποτε άλλες συμβουλες σας θα μου ήταν πολύ χρήσιμες.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα να απαντήσω;;;

Τις οικοδομές που αναφέρετε τις ξέρω πολύ καλα και καλύτερα απ'όλες ξέρω αυτές κοντά στην παραλία... Επειδή κάνω διακοπές εκεί!

 

Η τοποθεσία είναι φανταστική, το κλίμα και οι άνθρωποι φαντιστικοί και η θάλασσα... well, έχω δει και καλύτερες αλλά δεν είναι κακή. Δεν έχω ξαναδεί ωραιότερο μέρος για διακοπές και λυπάμαι που τόσα χρόνια ήταν κάτω από την μύτη μου και το... περιφρονούσα!!!

 

Οι οικοδομές; Φανταστικές!

Θέλετε να βρείτε οικοδομή δίχως παρανομία; Φτιάξτε την δική σας και ακολουθήστε την άδεια κατά γράμμα!!!

Μα σας το λένε καθαρά: η άδεια είναι 50τμ και τα άλλα είναι... στον αέρα!

 

Πρέπει να σημειωθεί και παρακαλώ τους mods να ενημερώσουν το σχετικό θέμα Συμβουλές προς επίδοξους αγοραστές ακινήτων οτι η τακτοποίηση δεν σημαίνει νομιμοποίηση!!!

 

Το μόνο που σημαίνει είναι οτι για 40 χρόνια δεν σας ενοχλεί κανείς (αν το μέτρο δεν προσκρούσει στο ΣτΕ) και οτι ίσως να μπούμε σε μια ωραιότατη database και να μας κυνηγά μετά η εφορία...

 

Απο κει και μετά "έτοιμο ή εκ θεμελίων'; Συνιστώ το 2ο... Βρείτε συνάδελφο της απολύτου εμπιστοσύνης σας και κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα! Κι αν πάτε και πάνω από την εθνική, δεν πειράζει, κι εκεί φ-α-ν-τ-α-σ-τ-ι-κ-α είναι! Οι αποδράσεις στον Όλυμπο τον χειμώνα είναι υπέροχες!

 

Πάντως η επιλογή σας, ως προς το μέρος, είναι άψογη!

Ελπίζω να γίνουμε και γείτονες! :lol:

Καλή τύχη!

"ο μηχανικός θα ειναι αδιάφορος κι εγω ετρεχα ολη την ωρα για να δω τι γινεται, ο εργολάβος με εκλεψε στα μπετά, στα τούβλα, στα στα στα.... "

Παίζει, κυρίως αν επιλέξετε ένα "όνομα", ενός νέου που έχει όρεξη για δουλειά και... διαφήμιση.

Link to comment
Share on other sites

Επιπλεον του el_cabron ο οποίος πολυ σωστα ανφερει τα παραπάνω θα συνιστουσα τα εξης

 

τα ημιτελοι παραθαλλασια θα πρεπει να προσεχθουν ιδιαιτερα διοτι εαν δεν εχουν τηρηθει βασικοί κανονες δομησης οπως επικαλυψης, μικρες επιφανειες εκθεσης προς την θαλασσα, ή εχουν μεινει εκτεθειμενα για περισσοτερο απο 8-12 μήνες, δεν εχουν ειδικα προσμικτα στο σκυροδεμα, εχουν κακη σκυροδετηση, κλπ για μενα προσωπικα δεν εχουν καμια αξια. Εχω δει απειρες τετοιες περιπτωσεις που μετα απο 5-10 χρονια το κοστος επισκευης πλησιαζει το 50% της αξιας του της οικοδομης κατα την αγορα. Πριν απο οποιοδηποτε αγορα θα συνιστουσα να κανετε μια επιθεωρηση την εκθεση της οποίας θα την δειτε με ενα μηχανικό της εμπιστοσύνης σας.

Link to comment
Share on other sites

τα ημιτελοι παραθαλλασια θα πρεπει να προσεχθουν ιδιαιτερα διοτι εαν δεν εχουν τηρηθει βασικοί κανονες δομησης οπως επικαλυψης...

:lol:

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα πράγματα είναι όπως τα λέτε!!!

Διάβρωση και άγιος ο Θεός!!!

Γιαπιά 100μ από το κύμα, παραμένουν Α-Σ-Ο-Β-Α-Τ-Ι-Σ-Τ-Α για 10ετίες και κάποια στιγμή τα βλέπεις... τελειωμένα!!!

 

Σε δικό μου εξωτερικό τοίχο πχ, βλέπω υγρασία.... Αλλά δεν είναι το κλασσικό το "φούσκωμα" σοβά, αλλά έχει ασπρίσει το σημείο και έχει μαζέψει μια άσπρη "πουδρα" από πάνω... Δεν το περιγράφω καλά, αλλά εμένα μου θυμίζει τους κρυστάλλους που απομένουν έπειτα από εξάτμιση θαλασσινού νερού!

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι απαραιτητο διοτι η γνωστη πουδρα ειναι παραγωγο του σκυροδεματος σε εντονη υγρασία/επαφη με το νερο για μεγάλο χρονικό διαστημα και οχι απαραίτητα αλάτι. Βεβαια υποβαθμιζει την αλκαλικοτητα καθως και την ποιοτητα του τσιμεντοπολτου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλώ για την "ασπρίλα" που παρουσιάζει το σκυρόδεμα μετά από παρατεταμένη επαφή-έκθεση σε υγρασία, αλλά άσπρες "ίνες" μήκους λίγων μόνο mm, οι οποίες συσσωρεύονται με ακανόνιστη φορά .

 

Κάποια στιγμή θα ανεβάσω φωτογραφία.

Link to comment
Share on other sites

yiannis972

 

Αν τα οικονομικά σου είναι περιορισμένα,τότε αγοράζεις γυμνό οικόπεδο,βγάζεις άδεια και προχωράς σε ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ,να μη σου πώ isobox που θα του βάλεις μια κεραμοσκεπή και μια ξύλινη επένδυση και θα πουλάς και μούρη με 10.000 ευρώ τελικό κόστος!!!:lol:Aν θες περισσότερα τετραγωνικά,τότε βάλε 3 isobox και είσαι ωραίος.Όσο περισσότερα χρήματα έχεις, τόσο καλύτερη ποιότητα προκατασκευής σε παίρνει να φτιάξεις.

 

Θυμήσου για την ψυχική σου υγεία:

 

1.Θα προσλάβεις μηχανικό για να σου ελέγξει την αρτιότητα της γης που αγοράζεις

2.Δικηγόρο για να μην πάρεις κατά λάθος κανένα προσημειωμένο ή βεβαρυμένο ακίνητο

3.Συμβολαιογράφο

 

Όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές.Τα ξέρουμε νερό.Δεν θα πληρώσεις μηχανικό για την κατασκευή,θα νομίζεις ότι τον πλήρωσες ενώ στην πραγματικότητα μόνο επίβλεψη έχεις πληρώσει,τα ζυγολόγια από Βουλγαρία θα σου έρθουν λειψά,τα υλικά σου θα είναι μη πιστοποιημένα,θα πάρεις χάλυβα από Τουρκία,θα βάλεις ασβέστη στο επίχρισμα,δεν θα ξέρεις τί σου γίνεται με ΦΠΑ,ΙΚΑ κ δεν συμμαζεύεται,θα αμφισβητείς τις επιμετρήσεις κλπκλπκλπ,αλλά αυτά δεν τα γλυτώνεις όσο καλός άνθρωπος κ να'σαι.Και στο τέλος θα μπαίνεις κ θα ρωτάς ''τί να κάνω'' κ θα σου λένε ''ρώτα το μηχανικό σου''.

 

Καλορίζικο και καλές διακοπές.

Link to comment
Share on other sites

[email protected]

 

μην ξεχνας οτι παντα εχεις πισω στο μυαλο σου οτι ζεις σε isobox και αυτο δυσκολα ξεπερνιεται. Τωρα για τα υπολοιπα δεν ξερω εαν τα προγματα ειναι τοσο τραγικά αλλα σιγουρα μπορει και να ειναι οπως τα λες. Προσωπικα ακομα (287 κτιρια) δεν εχω βρει κατι τέτοιο. Μπορει να ειναι τυχερο.

Link to comment
Share on other sites

άμα βολέυεται με το isobox τότε γιατί δεν κρατά τα χρήματά του (οικόπεδο+άδεια+κατασκευή) στην τράπεζα

και κάθε χρόνο να πηγαίνει διακοπές και σε διαφορετικό μέρος;

 

μη σου πω να κάνει camping ωστε να πηγαίνει και για κανένα σκι το χειμώνα

Link to comment
Share on other sites

Isobox κ άγιος ο θεός......

 

είναι μάταιο,ιδιωτες που δεν έχουν ιδέα από κατασκευή και πιστεύουν ότι θα τους βγουν όλα στον πόντο όταν έρθει το μπουγιουρντί,να θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατοικήσουν σε άλλη εξοχική κατοικία πλην του isobox.

 

Τους ψαρεύουν οι εργολάβοι,τους λένε Α ποσό,στο τέλος φτάνει 2,5 Α ,αυτοί τρέχουν να χρεωθούν με δάνεια για ''να μη μείνει το γιαπί στη μέση'',ύστερα τους φταίνε όλοι και όλα,νομίζουν ότι ο κάθε άνθρωπος που εμπλέκεται είναι απατεώνας,στο τέλος πεθαίνουν από καρδιά νωρίς κ τα ακίνητα τα τρώει η γκόμενα!!!:lol:

 

Να,κοίτα εδώ,ο άνθρωπος θεωρεί ότι θα βρει φθηνότερα υλικά στη Βουλγαρία......μακάρι λέω εγώ.........

 

ISOBOX K ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ,ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΩ,ΜΙΛΑΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ.Επενδύστε το και με μελαμίνη,σαν ξύλινο θα μοιάζει,σας το υπογράφω.Θα είναι το καμάρι της πεθεράς σας αυτή η σπιταρόνα!Ούτε ΙΚΑ ΣΙΚΑ ΜΙΚΑ ούτε ΦΠΑδες,Εφορείες,Πολεοδομίες,αυτοψίες ούτε τίποτα.

 

Προσωπικα ακομα (287 κτιρια) δεν εχω βρει κατι τέτοιο.

 

Τί εννοείς?Δεν έχεις συναντήσει περιπτώσεις ιδιωτών που πέφτουν έξω ή δεν έχεις συναντήσει κάποιον που να γουστάρει isobox?

 

Αν εννοείς το πρώτο,τότε είσαι τυχερός.

 

Αν εννοείς το δεύτερο,τότε είσαι άτυχος!!:lol:

 

Εγώ λατρεύω το isobox,το συνιστώ σε κάθε ιδιώτη που πετάει στα σύννεφα έχοντας κάτω από το 40% του κεφαλαίου γι' αυτό που σκέφτεται να φτιάξει.

 

Διότι,είμαι νέος ακόμη βέβαια,αλλά έχουν έρθει ήδη 4 περιπτώσεις πελατών που δεν με άκουσαν εξ' αρχής κ μου ζήτησαν να μαζέψω τα ασυμάζευτα,και φυσικά αρνήθηκα καθώς εμπλέκεται άλλος συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.