Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθίζηση εδάφους υπογείου


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα σας. Μου έχουν αναθέσει μια δουλειά στην οποία έχω το εξής πρόβλημα:

Πρόκειται για υπόγειο χώρο παλαιάς οικοδομής (1970) στην οποία το δάπεδο έχει υποστεί μικρές καθιζήσεις και όταν το είδα παρατήρησα ότι σκυρόδεμα είναι άοπλο και από κάτω υπάρχει χώμα. Είναι κούφιο δηλαδή. Θέλω να το επισκευάσω και σκέφτηκα το εξής:

Να σπάσω το παλαιό σκυρόδεμα, να ρίξω χαλίκι και να ρίξω εκ νέου οπλισμένο σκυρόδεμα με Φ8 διατομή και οικοδομικό πλέγμα. Ο χώρος είναι σχετικά μικρός (4x5) περίπου. Τί μου προτείνετε?

Αν "σιδερώσω" απευθείας πάνω στο υπάρχον δάπεδο θα έχω πρόβλημα? Πρέπει να υπολογίσω την αντοχή σε θλίψη και το ίδιο βάρος του οπλισμένου σκυροδέματος για να σιγουρευτώ? Τι μου προτείνετε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Link to comment
Share on other sites

το δάπεδο έχει υποστεί μικρές καθιζήσεις και όταν το είδα παρατήρησα ότι σκυρόδεμα είναι άοπλο και από κάτω υπάρχει χώμα.

 

Με μπέρδεψες...δηλαδή το δάπεδο έχει σπάσει κι εσύ μιλάς για μικρές καθιζήσεις;

 

παρατήρησα ότι σκυρόδεμα είναι άοπλο και από κάτω υπάρχει χώμα. Είναι κούφιο δηλαδή.

 

Είναι κούφιο μόνο αν η πλάκα δεν πατάει στο χώμα...

 

Αν "σιδερώσω" απευθείας πάνω στο υπάρχον δάπεδο θα έχω πρόβλημα? Πρέπει να υπολογίσω την αντοχή σε θλίψη και το ίδιο βάρος του οπλισμένου σκυροδέματος για να σιγουρευτώ?

 

Αν είναι κούφιο πραγματικά, δηλαδή αν η πλάκα δεν πατάει στο χώμα, μη ρίξεις κι άλλη μια πλάκα στο αέρα, δεν έχει νόημα. Αν είσαι σίγουρη ότι η υφιστάμενη πλάκα δεν έχει κουφώσει, δεν χρειάζεται να υπολογίσεις βάρος, αντοχή κτλ, γιατί θα έχει σίγουρα μεγαλύτερη αντοχή από το έδαφος στο οποίο εδράζεται...

 

Να σπάσω το παλαιό σκυρόδεμα, να ρίξω χαλίκι και να ρίξω εκ νέου οπλισμένο σκυρόδεμα με Φ8 διατομή και οικοδομικό πλέγμα. Ο χώρος είναι σχετικά μικρός (4x5) περίπου.

 

Κάνε μια αναζήτηση, κάποια πράγματα έχουν συζητηθεί κι αλλού...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Cv98019 επειδή συνεργάζομαι με τον spa4 και έχω δει και εγώ τον χώρο. H πλάκα από άοπλο σκυρόδεμα στο συγκεκριμένο υπόγειο έχει πάχος περίπου 5 cm, το έδαφος κάτω από την πλάκα πρέπει να έχει υποχωρήσει περίπου 10-15 cm. Αυτό το είδαμε λόγο κάποιων μικρών οπών που έχουν δημιουργηθεί στην πλάκα. Χτυπώντας και σε άλλα σημεία με σφυρί από τον ήχο συμπεράναμε ότι είναι παντού κούφιο. Το θέμα είναι πως θα κινηθούμε χωρίς να υποχωρήσει η παλιά πλάκα και ανοίξουμε μεγάλες πληγές?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν έχει νόημα να ρίξετε νέα πλάκα πάνω στην υφιστάμενη η οποία έχει κενά και είναι ουσιαστικά στον αέρα!

Προβλήματα και άλλα θα βγουν.

Αφού είναι 5 cm αν μπορείτε καθαιρέστε την, κάντε μία κλή διάστρωση και στη συνέχεια η νέα.

Link to comment
Share on other sites

Ο πελάτης λόγο ανωμαλιών της πλάκας θέλει να ρίξουμε νέα πλάκα για να έρθει όλο στο ίδιο επίπεδο και για να είναι καθαρό. Την ιδέα της καθαίρεσης της παλαιάς πλακάς την σκεφτήκαμε αλλά θα μεγαλώσει το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι η πιο απλή λύση είναι ξήλωμα της υφιστάμενης και κατασκευή νέας πλάκας. Επειδή πρόκειται για άοπλη πλάκα, μικρού πάχους, το ξήλωμα θα είναι εύκολο.

Από κει και πέρα, πάει ανά περίπτωση...Ίσως να χρειαστεί και στεγάνωση, ίσως αφαίρεση εδαφικού υλικού, σίγουρα συμπύκνωση κτλ κτλ.

Όσον αφορά τη νέα πλάκα, αν είστε σίγουροι ότι το έδαφος δεν θα συνεχίσει να καθιζάνει βάλτε πλέγμα. Αν υπάρχει περίπτωση να ξαναεπαναληφθεί το φαινόμενο, ίσως το πλέγμα να μη φτάνει και να απαιτείται πιο βαρύς οπλισμός.

Αν μπλέξετε με πολεοδομία, συνιστώ να μη γίνει αναφορά στο ότι θα σκάψετε για να αφαιρέσετε το χαλαρό έδαφος...θα σας ζητήσουν αρχαιολογία...

 

Ο πελάτης λόγο ανωμαλιών της πλάκας θέλει να ρίξουμε νέα πλάκα για να έρθει όλο στο ίδιο επίπεδο και για να είναι καθαρό. Την ιδέα της καθαίρεσης της παλαιάς πλακάς την σκεφτήκαμε αλλά θα μεγαλώσει το κόστος.

 

Το κόστος δεν θα μεγαλώσει πολύ...Τώρα ο πελάτης πρέπει να καταλάβει ότι η πλάκα του θα είναι στον αέρα. Αν είστε σίγουροι ότι η παλιά πλάκα έχει κουφώσει, πρέπει να του εξηγήσετε ότι θα έχει πρόβλημα και η νέα πλάκα...θα σπάσει κι αυτή...

Θα μπορούσατε να γεμίσετε το κενό κάτω από την κούφια πλάκα, και να ρίξετε τη νέα...ΟΚ, αλλά αυτό γίνεται με ένεμα, όχι μπετό και δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσει...

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν ενεματα συμπυκνωσης αλλα μιλαμε για σημαντικό κόστος. Τωρα επειδη προσφατα ειχα κατι παρομοιο το ερωτημα ειναι γιατι κουφωσε? Απο τι υλικο ειναι η υπάρχουσα? Υπάρχει συγκεντρωση ρωγμών? Ξεκινανε κοντα στα υποστυλωματα?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδικός σαν Αρχιτέκτονας. Λογικά δεν έκαναν καλή συμπύκνωση, είναι και υπόγειο έχει και υγρασία. Άοπλο σκυρόδεμα έχει στο δάπεδο. Τώρα όσο για της οπές αυτές εμφανίζονται σε όλη την πλάκα. Μάλλον θα σπάσουμε την παλιά πλάκα και θα κάνουμε καινούργια. Νομίζω ότι είναι το πιο ασφαλές.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα από έναν γεωτεχνικό Μηχανικό

 

Η καλύτερη λύση πιστεύω ότι είναι, η αφαιρέσει της πλάκας.

Mπορείς να δεις από τι υλικό είναι μπαζωμένο?- προφανώς και επειδή η κατασκευή είναι αρκετά παλαιά δεν έδιναν μεγάλη βάση στην επίχωση η οποία γινόταν με ξύλά, μπάζα κτλ. Καλό είναι λοιπόν να αφαιρέσεις γύρω στα 20-30 cm και να βάλεις 3Α ή σκύρο σκυροδέματος. Μετά να ρίξεις την νέα πλάκα με οπλισμό όπως σου λένε και οι συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συχνό με τις κούφιες - από κάτω - πλάκες εδάφους (γκρο μπετόν άοπλο C12 ) .

 

Απλά έριχναν μπάζα μέσα στα υπόγεια και λίγο χώμα και μετά έριχναν το μπετό από πάνω. Ακόμη και τώρα έτσι γίνεται. Με τα χρόνια το χώμα καθιζάνει , υποχωρούν και τα μπάζα και η πλάκα μένει στον αέρα.

 

Το χαλίκι δεν πρέπει να μπει κάτω από ολόκληρη την πλάκα ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.