Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη Ισχύος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης


gior35

Recommended Posts

3.Ποιός ελέγχει τον ενεργειακό επιθεωρητή ότι εφαρμόστηκαν οι όροι και οι προυποθέσεις τους ΚΕΝΑΚ (μεθοδολογία κλπ) στην επεξεργασία των στοιχείων ?

 

3. Όσον αφορά την καταγραφή των στοιχείων του κτιρίου, ισχύουν αυτά που πολύ σωστά σου παρέθεσε παραπάνω ο SeNNinhA. Όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων, για να αποφύγει η ΕΥΕΠΕΝ τα μαγειρέματα από πλευράς επιθεωρητών (για "να μας βγουν καλά τα νούμερα" - γνωστή πρακτική, νομίζω πως όλοι οι μηχανικοί την εφαρμόζουμε ενίοτε ;) ), ο επιθεωρητής θα αποστέλει ηλεκτρονικά τα δεδομένα που έχει καταγράψει (σε xml) και την επεξεργασία των δεδομένων θα αναλαμβάνουν οι υπολογιστές της ΕΥΕΠΕΝ (παρενθεση: είμαι περίεργος να δω κατά πόσο θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη. Ποιος μου λέει ότι ο επιθεωρητής δε θα έχει προ-επεξεργαστεί και προ-μαγειρέψει τα δεδομένα πριν καταθέσει ηλεκτρονικά το αρχείο?).

 

4. Τι γίνεται ρε παιδιά όταν σε μεγάλο κτίριο δεν υπάρχουν υφιστάμενα as built σχέδια των εγκατεστημένων Η/Μ εγκαταστάσεων ? Τι υποχρέωση έχει ο ενεργειακός επιθεωρητής ? διότι ο ΚΕΝΑΚ λέει ότι ο επιθεωρητής δεν έχει υποχρέωση αποτύπωσης του κτιρίου και των Η/Μ εγκαταστάσεων αλλά δεν μας λέει ποιός και τι πρέπει να κάνει στη περίπτωση που δεν υπαρχουν σχέδια και στοιχεία.

 

4. Διαβάζοντας την ΤΟΤΕΕ "ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ", θα δεις πολλές φορές την εξής σημείωση:

 

"Σε περίπτωση έλλειψης των απαραίτητων δεδομένων (κυρίως σε υφιστάμενες παλιές κτηριακές εγκαταστάσεις), δίνονται κατά περίπτωση τυπικές τιμές για τις παραμέτρους που πρέπει να καθοριστούν ως δεδομένα στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου και παρατίθενται στις επόμενες παραγράφους."

 

και μερικές δεκάδες πίνακες που παρέχουν προσεγγιστικές λύσεις ακριβώς για τις περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμες as-built μελέτες.

 

Ελπίζω να βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

sdim, ενδιαφέρον αυτό που λες. Που όμως αναφέρεται ότι απαγορεύεται να εκτελέσει χρέη επιθεωρητή μηχανικός του Οργανισμού κλπ ? υπάρχει κάποια οδηγία ή σχετική διάταξη ?

 

lasarosi, ήταν πολυ χρήσιμη η παρέμβασή σου. Ευχαριστώ. Δηλαδή απ όσο καταλαβαίνω αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο επιθεωρητής κάνει παραδοχές βάση της συγκεκριμένης ΤΟΤΕΕ, σωστά ?

Link to comment
Share on other sites

"4. Απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή σε κτίριο ή τμήματααυτού εφόσον:

α) στη μελέτη ή κατασκευή ή επίβλεψη, ή διαχείριση ή λειτουργία ή συντήρηση συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,

β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος ή συγγενής του έως βʼ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,

γ) είναι μέλος της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. του άρθρου 11 και για το χρονικό διάστημα της θητείας του."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Συνάδερλοι.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι πλέον υποχρεωτική η μελέτη ψυκτικών φορτίων σε μια κατοικία.

Μέχρι τώρα από ότι ξέρω δεν ήταν.

Άν εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική από που θα παίρνουμε τα στοιχεία που ζητιούνται στην ενεργειακή μελέτη;

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Τα ψυκτικά φορτία υπολογίζονται αυτόματα από το πρόγραμμα (χρειάζεσαι για τις κατοικίες κάλυψη μόνο του 50%) βάση του όγκου που δηλώνεις και των χαρακτηριστικών του κελύφους. Εαν έχεις στο κτίριό σου συστήματα κλιματισμού το μόνο που χρειάζεσαι είναι να βάλεις τον τύπο τα χαρακτηριστικά και γενικά όλα τα στοιχεία του συστήματος ώστε να υπολογιστεί η κατανάλωση και η απόδοση. Εαν προβλέπεται η τοποθέτηση κεντρικών κλιματιστικών συστημάτων τότε κάνεις μελέτη κανονικά. Για απλές κατοικίες μπορείς να δηλώσεις στο πρόγραμμα απλά τυπικά σπλιτάκια. Ριξε μια ματιά στις προδιαγραφές του κτιρίου αναφοράς και θα δεις τα ελάχιστα που πρέπει να βάλεις σε ενα κτίριο.

*** Δεν είμαι ειδικός στα Η/Μ οπότε αυτά που λέω είναι η άποψή μου με το λίγο που έχω δουλέψει το πρόγραμμα.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Επειδή μου έγινε η ερώτηση για εαν τα διαμερίσματα μικρότερα των 50τμ χρειάζονται πιστοποιητικό:

 

Κανονικά δεν χρειάζονται πιστοποιητικό διαμερίσματα <50τμ. Αλλά οι πολυκατοικίες χωρίς αυτονομία θέρμανσης αντιμετωπίζονται σαν ενα ενιαίο κτίριο (όσον αφορά τις κατοικίες) και παίρνουν ενα ενιαίο πιστοποιητικό. Ο κάθε ιδιοκτήτης βέβαια μπορεί να ζητήσει να εκδοθεί ξεχωριστό πιστοποιητικό για το διαμέρισμά του (πχ γιατί το διαμέρισμά του είναι στην μέση και έχει καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά από το μέσο όρο της οικοδομής) και αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχει προηγηθεί ενεργειακό πιστοποιητικό για τον λέβητα της οικοδομής.

 

Οπότε η απορία είναι:

 

Τα διαμερίσματα μικρότερα των 50τμ τα οποία βρίσκονται σε οικοδομές χωρίς αυτονομία θέρμανσης, χρειάζονται το ενεργειακό πιστοποιητικό της οικοδομής που ανήκουν ή όχι?

 

 

Η απάντηση από την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πως ΟΧΙ.

 

Κανένα διαμέρισμα εμβαδού μικρότερου των 50τμ δεν χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό ακόμη κι αν βρίσκεται σε οικοδομή χωρίς αυτονομία θέρμανσης (εκτός κι αν θέλει να κάνει αίτηση για το πρόγραμμα "εξ'οικονομώ κατ'οικον")

 

 

Θεωρώ πως τα 50τμ αφορούν το ΚΑΘΑΡΟ εμβαδόν της κάθε κατοικίας λογικά. Δεν το ρώτησα αυτό. Ξέρει κανείς? Αν και θα είναι κουτό να αποτελούν τα μικτά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ SeNNinhA για την άμεση απάντησή σου.

 

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν τον μεσο Συντελεστή Θερμοπερατότητα (Um) τον υπολογιζουμε εμείς ή το πρόγραμμα τον βρήσκει αυτόματα;

Από όσο έχω δουλέψει το πρόγραμμα δεν βλέπω να γίνεται τέτοιος υπολογισμός.

Link to comment
Share on other sites

@imarkou

Όπως είπε και ο SeNNinhA για κατοικίες μπορείς να θεωρήσεις τοπικές αερόψυκτες αντλίες θερμότητας με βαθμό ενεργειακής απόδοσης EER=3,0 (σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ άρθρο 9 παρ. 3.2 α,β,γ και την ΤΟΤΕΕ 20701-1 παρ 4.2.1 β. Στην βοήθεια του προγράμματος λέει για την ψυκτική ισχύ: "Ισχύς (kW). Εισάγεται η ονομαστική ψυκτική ισχύς της μονάδας παραγωγής (kW). Σε περίπτωση που το υπάρχον κτίριο δεν διαθέτει σύστημα ψύξης και εισάγουμε τα στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα, τότε το πεδίο της ισχύος μένει κενό. Η εισαγωγή της ψυκτικής ισχύος της μονάδας καθορίζει αυτόματα και το βαθμό απόδοσης της μονάδας παραγωγής του κτιρίου αναφοράς". Εδώ είναι που μπερδεύομαι. Απλώς δηλαδή επιλέγεις τύπο (τοπικές Α.Θ.) και αφήνεις το πεδίο της ισχύος κενό; Τότε ο βαθμός απόδοσης πως προκύπτει; Εκτός αν ισχύει αυτό που λέει ο SeNNinhA, ότι "Τα ψυκτικά φορτία υπολογίζονται αυτόματα από το πρόγραμμα (χρειάζεσαι για τις κατοικίες κάλυψη μόνο του 50%) βάση του όγκου που δηλώνεις και των χαρακτηριστικών του κελύφους", οπότε θεωρεί σαν ψυκτική ισχύ την ακριβώς υπολογιζόμενη και όχι αυτήν που θα έβαζες εάν επέλεγες εσύ την τοπική Α.Θ.

Τον μέσο Συντελεστή Θερμοπερατότητας (Um) θα πρέπει (λογικά) να τον υπολογίζει το πρόγραμμα, με βάση τα στοιχεία που καταχωρείς, για τα επιμέρους δομικά στοιχεία, τα εμβαδά τους, τους συντελεστές θερμοπερατότητας Uj καθενός από αυτά και τις θερμογέφυρες.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, θέλω ξανά τη βοήθειά σας.

 

Μπορεί κάποιος να αναλάβει την ενεργειακή μελέτη ενός κτιρίου για να δει πως αυτό λειτουργεί ΧΩΡΙΣ να εκδόσει ενεργειακό πιστοποιητικό ? .. Δηλαδή πέστε ότι ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει μια ενεργειακή αξιολόγηση του κτιρίου του ΧΩΡΙΣ ομως να εκδόσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Αντιλαμβάνομαι ότι η απάντηση είναι "σαφώς και μπορεί". Το ερώτημα είναι άλλο. Η ενεργειακή αυτή μελέτη πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον ΚΕΝΑΚ και τη σχετική νομοθεσία ? Η μελέτη αυτή πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής της στο υπουργείο κλπ κλπ ? ή μπορεί να την κάνει με οποιοδήποτε λογισμικό ή άλλο αποδεκτό τρόπο (πέραν αυτού που ορίζεται στον ΚΕΝΑΚ) ??????

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση σε όλα είναι ΝΑΙ μπορείς να κάνει ότι θέλεις όπως το θέλεις.

 

- Μπορείς να κανείς μια τυπική ενεργειακή επιθεωρηση και να τρεξεις την προσομοίωση στον υπολογιστή σου μόνο (με το προγραμμα επιθεωρησεων του ΤΕΕ) και να δεις τι κατάταξη θα έπαιρνε το κτιριό σου χωρίς να είναι τίποτε επίσημο.

 

- Μπορείς να κανείς μια αναλυτική ενεργειακή επιθεώρηση όσο λεπτομερή θέλεις (και μπορει να πληρώσει ο πελάτης) και μα τρεξεις την προσομοίωση με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ ή το EPA-NR (το ίδιο είναι) ή και οποιο αλλο προγραμμα θελεις και να δεις τι αποτελέσματα σου βγάζει. Μπορείς να τρεξεις και ότι σενάρια βελτιώσεων θέλεις και να δεις τι κερδίζεις καθε φορά και με τι κόστος ώστε να τις αξιολογισεις. Το βημα υπολογισμων είναι μηνιαίο σε αυτα τα προγράμματα άρα λίγο πιο χοντρικοι υπολογισμοι

 

- Μπορείς να κανείς την ίδια δουλειά με πριν αλλά να χρησιμοποιήσεις προγράμματα προσομοίωσης με ωριαιο βήμα όπως το energy plus πχ έχοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματα και άρα μπορείς να αξιολογήσεις σωστοτερα οικονομοτεχνικα τις πιθανές επεμβάσεις βελτίωσης. Αλλά αυτο έχει πολυ δουλειά και έχει νόημα σε μεγάλα ενεργοβορα και περίπλοκα κτίρια.

-

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.