Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση για την αγορά εργασίας και την επίδραση οικονομικών συστημάτων σε αυτή


BAS

Recommended Posts

____________________________

(Μεταφορά από άλλο θέμα).

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

άμα δεν μπορείς να είσαι ο πιο φτηνός μπορείς να αυξήσεις την ποιότητα

με δουλειά, όχι με καθισιό!!!

 

καλα, αμα πιστευεις οτι ξαφνικα θα αρχισει μια χωρα που ειναι πισω 50 χρονια σε εκπαιδευση, να παραγει ποιοτητα, τοτε εχεις πολυ μεγαλη πιστη στον ανθρωπο και ειδικα στον ελληνα, αλλα καθολου ρεαλισμο στην οπτικη σου.

 

Για να κανουμε λιγο economics 101, να σου πω οτι ολες οι αναπτυσομενες οικονομιες περνανε πρωτα απο την χαμηλη τιμη, παιρνουν μεριδιο αγορας και μετα ανεβαζουν ποιοτητα και τιμη και αυξανουν τα κερδη τους. Η Ελλαδα βιομηχανια δεν εχει, βιοτεχνια δεν εχει, υπηρεσιες δεν εχει, τεχνολογια δεν εχει. Λαδι εχει λιγο, και ηλιο και θαλασσα και ακομη κι αυτο το καναμε *****.

 

Και θες να ειμαστε ακριβοι αλλα να βελτιωσουμε την ποιοτητα? Θα μαθεις εσυ σε 10 χρονια τον ταξιτζη να μην σκαλιζει τη μυτη του? Ή τον ξενοδοχο/εστιατορα να μην κλεβει? Καλη επιτυχια. Ολοι οι τουριστες φετος πηγανε στην Τουρκια στο εντωμεταξυ.

 

πολυεθνικές έχει παντού όμως και οι πολίτες έχουν και καταναλωτική συνείδηση και φυσικά υπάρχει και κράτος (δεν είναι όλοι οι πολιτικοί κλεφτες)

και δε μας φταίει μόνο η αισχοκερδια των επιχειρήσεων αλλά και το κράτος νομοθετεί στην ίδια φιλοσοφία του τ'αρπάζω (Μπιρμπιλονόμος, αυξήσεις βενίνης, ΦΠΑ κλπ)

 

μαζι σου 1.000.000%.

 

 

άρα τελικά η φιλελευθερη αγορά χωρις κρατική παρέμβαση είναι άλλο ένα μοντέλο που καταρρέει

 

εγω δεν βλεπω κανενα μοντελο να καταρρεει. Μοντελο που κατερρευσε ειχαμε στην Γαλλια το 1789, και στην ανατολικη Ευρωπη το 1989. Μονο στην Ελλαδα θελουνε μερικοι και ονειρευονται καταρρευση του καπιταλισμου και επιστροφη σε συστημα βορειας Κορεας ή ΕΣΣΔ του 1960.

 

Προφανως πρεπει να υπαρχει ΕΛΕΓΧΟΣ απο το κρατος που εκφραζει τα συμφεροντα των πολιτων του. Για να συμμαζευεται η απληστία, που είναι για τον καπιταλισμό ό,τι ήταν η έλλειψη ελευθερίας για τον κομμουνισμό όπως εφαρμόστηκε, δηλαδή η πηγή όλων των προβλημάτων.

 

Άλλο αυτό όμως και άλλο το ελληνικο το σύστημα που τόσο αναπολούνε οι μισοί έλληνες, που είχαμε το κράτος να εχει αεροπορική εταιρεία, τρένα, όλα τα νοσοκομεία, όλα τα σχολεία, κατασκευαστικές, μεταφορικές, τράπεζες και γενικά να παίζει μπάλα λες και είναι ο γουώρεν μπάφετ, να αμοίβει τον εαυτό του πλουσιοπάροχα και να παρέχει υπηρεσίες Ο Υ Γ Κ Α Ν Τ Α Σ.

 

Γιατί ΑΥΤΟ το μοντέλο είναι που κατάρρέει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, όχι ο φιλελευθερος καπιταλισμός ο οποίος είναι μια χαρά στην υγεία του και στέλνει σε ολους χαιρετίσματα. Εκτος αν εδω μεσα καταθετει κανεις τα λεφτα που βγαζει σε κανενα κομμα και δεν τα χρησιμοποιει για να καταναλωσει και να αυξησει το επιπεδο της ζωης του (δηλαδη οτι υπαγορευει ο καπιταλισμος).

Link to comment
Share on other sites

Χάουαρντ λές απλές αλήθειες , αλλά τόσα χρόνια μας έμαθαν να μας αρέσει το ψέμα και η κολακία του λαικισμού .

Link to comment
Share on other sites

Διαβάστε πρώτα καμιά εφημερίδα ρε παιδιά και μετά μιλάτε...

Τι είναι αυτά που λέτε;

Πολύ αμπελοφιλοσοφία έπεσε...

 

@howard_roark, λες ότι '' ο φιλελευθερος καπιταλισμός ο οποίος είναι μια χαρά στην υγεία του και στέλνει σε όλους χαιρετίσματα''

δες αυτό λοιπόν...

 

Γιορτάζοντας την «4η Ιουλίου»

 

«Για πρώτη φορά από το 1952 οι αποταμιεύσεις σημείωσαν πτώση και επίσης για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία ο αριθμός των φτωχών πολιτών που συντηρούνται με δημοτικά δελτία διατροφής έφθασε τα 40 εκατ. με προοπτική του χρόνου να ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια. Σήμερα το 21% των παιδιών ηλικίας 6-14 ετών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Το 40% των χαμηλόμισθων Αμερικανών δεν ελέγχει περισσότερο από το 1% του εθνικού πλούτου, γεγονός που παρατηρείται μόνο σε επτά αφρικανικές χώρες. Το 1950 για κάθε συνταξιούχο εργάζονταν 16 άτομα, σήμερα όμως εργάζονται τρία και το 2025 προεξοφλείται ότι θα εργάζονται δύο για να παίρνει σύνταξη ένας.

 

Τον περασμένο Μάιο οι πωλήσεις σπιτιών κατέρριψαν το θλιβερό ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης ρεκόρ σημείωσε η μετακίνηση, λόγω κρίσης και ανεργίας, οικογενειών από τις ακριβές Πολιτείες του Βορρά στις φθηνές του Νότου. Πέρυσι 1,41 εκατ. αμερικανικές βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, 32% περισσότερες απ' ό,τι το 2008.

 

Το 43% των Αμερικανών έχει μόλις 10.000 δολάρια στην τράπεζα για τα γεράματά του. Το συνολικό χρέος (κρατικό και ιδιωτών) στις ΗΠΑ έφθασε τον Απρίλιο το 360% του ΑΕΠ. Στην Καλιφόρνια, μια από τις θεωρούμενες πλούσιες Πολιτείες, το ωρομίσθιο των πολιτειακών υπαλλήλων εξομοιώθηκε πρόσφατα με των ιδιωτικών στα 7,25 δολ. (6,30 δολ. μετά την αφαίρεση φόρων)» (από τη μελέτη «Τhe Day Life in Τoday's Realamerica» / ΤΟ ΒΗΜΑ).

Link to comment
Share on other sites

Χάουαρντ λές απλές αλήθειες , αλλά τόσα χρόνια μας έμαθαν να μας αρέσει το ψέμα και η κολακία του λαικισμού .

 

BAS λατρεύω τις απόψεις σου σε ορισμένα θέματα (ειδικά τελευταία), μου ανάβουν τα λαμπάκια σε ορισμένα άλλα.

Επειδή από όσο έχω καταλάβει είσαι λίγο μεγαλύτερός μου όμως, θα ήθελα να σε ενημερώσω, ότι δε θα δεχτώ σε καμία περίπτωση να πληρώσω εγώ τη σύνταξή σου με τις εισφορές μου. Κάνε τα κουμάντα σου από τώρα λοιπόν αλλιώς θα έχεις πρόβλημα όταν το αποφασίσεις. Στο υπόσχομαι.

Όχι γιατί έχω κάτι μαζί σου, αλλά γιατί θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνομαι εγώ γιατί ...ανέβηκε το προσδόκιμο, κάποιοι φωστήρες τα μέτρησαν λάθος πριν χρόνια και δεν τους βγαίνουν τώρα τα νούμερα, ή έχασαν τα λεφτά των ταμείων ...τζογάροντας χωρίς ποτέ να με ρωτήσουν. Και δεν αρκεί να σου πω την αλήθεια η έμπρακτη συγνώμη του πατέρα μου ο οποίος εδώ και χρόνια (ως έξυπνος άνθρωπος) συνειδητοποιήσε τα εγκλήματα που διέπραξε η γενιά του και οι κοντινές, εις βάρος της δικής μου και των επόμενων. Δεν ισοφαρίζει το ότι προτίθεται ...να μου παραχωρεί ακόμα και την ομολογουμένως υψηλή σύνταξή του.

Απλά ως σχόλιο στα περί κολακείας και λαϊκισμού. Εννοείται ότι δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να πάρεις προσωπικά τα παραπάνω.

Συντελέσθηκαν πολύ συγκεκριμένα εγκλήματα τα τελευταία χρόνια, για τα οποία δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη η πλειοψηφία και τα οποία απλώς δεν κατονομάζονται στο ποινικό δίκαιο για αυτό και πέρασαν απαρατήρητα επί τόσα χρόνια.-

Link to comment
Share on other sites

@ alej

 

Δεν σχολιαζω την αλαζονεια του σχολιου σου περι εφημεριδων, απλα να σου πω οτι αμα εσυ ενημερωνεσαι απο το βημα που αντιγραφει δημοσιευματα ξενου τυπου οπως συνηθως με μπαχαλοειδη μεταφραση και μετα απο 2 μηνες, τοτε μαλλον εισαι σαν κι εμας που κατηγορεις για αμπελοφιλοσοφιες. Εγω θα σου ελεγα να διαβασεις και τιποτα περα απο το Βημα και κυριως περα απο ελληνικες εφημεριδες. Ισως και 1-2 βιβλια οικονομικα, για την εποχη μας ή γενικοτερα. Παμε στην ουσια.

 

Προβληματα το καπιταλιστικο συστημα βεβαιως και εχει. Παραθετεις στοιχεια τα οποια αποτυπωνουν μια κατασταση που ακολουθει δυο απανωτες κρισεις στα θεμελια του συστηματος, πρωτον τα subprime και το credit crunch του 2008 και δευτερον την υφεση που ακολουθησε παγκοσμιως.

 

Η δε αμερικανικη κοινωνια εμπεριεχει τρομερες ανισοτητες (τις μεγαλυτερες απο ολο το δυτικο κοσμο) γιατι απουσιαζει το "κοινωνικο κρατος" εντελως. Το οποιο ομως κοινωνικο κρατος, με την εξαιρεση των σκανδιναβικων χωρων με την αμεση φορολογια στο 60% και μηδενικη φοροδιαφυγη, κατα τα αλλα αντιμετωπιζει τεραστια προβληματα παντου, αφου υπαρχει αδυναμια παροχης υπηρεσιων υψηλου ή και ανεκτου επιπεδου σε ολους τους πολιτες.

 

Δεν κανω το ευλογο ερωτημα, "ολοι εσεις που κατηγορειτε τον καπιταλισμο, πειτε μας τι ακριβως θελετε να γινει και πώς ακριβώς φαντάζεστε δομημένη την οικονομία και την κοινωνία μιας χώρας σαν την Ελλάδα", γιατι απο φαντασιοπληξίες και όνειρα (καλής ή και κακής πρόθεσης) εγω εχω ακούσει πολλά, γιατι ασχολήθηκα χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχω ακούσει πολλά κουλά απο στόματα σοβαρών υποτίθεται Ελλήνων. Που φυσικα δεν γινοταν τιποτα πρακτικα γιατι ηταν ολα μπουρδες.

 

Εγω απλα σχολιαζω πως ειναι (για εμένα) προφανές, σε οποιον παρακολουθεί με λογική και όχι με συναίσθημα ή ιδεοπληξία, τις υπόλοιπες χώρες στον πλανήτη, πως η ανάπτυξη, η ευμάρεια, ο πλουτος και η αύξηση του βιοτικου επιπέδου ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ, έρχεται μόνο μέσα σε συστημάτα καπιταλισμού, δηλαδή εργασίας, που ισοδυναμεί με αμοιβή, που ισοδυναμεί με κατανάλωση, που ισοδυναμεί με αγαθά, που ισοδυναμεί με ικανοποίηση, ασφάλεια και υγεία.

 

Το κρατος χρειαζεται σαν αντιπροσωπος, θεματοφυλακας και προστατης των καταναλωτων απο την απληστια των παρεχοντων τις οποιες υπηρεσιες ή αγαθα, προκειμενου να μην δημιουργουνται μονοπώλια ή πτώση της ποιοτητας κατα τροπο που προκαλει βλαβη ή διαστρέβλωση της αγορας. Δεν αμφισβητει κανεις το ρολο του, ουτε θεωρω εγω προσωπικα οτι πρεπει να ειμαστε "οπως αμερικη", που πανω απο τους μισους αμερικανους ειναι ανασφαλιστοι ή την αγγλια που αμα χασεις το σπιτι σου μενεις στο δρομο και εισαι αστεγος χωρις ελπιδα σωτηριας ή επανένταξης.

 

Αλλα απο το να προσπαθουμε να βρουμε μια ισορροπια, για παραδειγμα σοσιαλδημοκρατικη οπως οι σκανδιναβοι (εγω προσωπικα διαφωνω αλλα σαν μοντελο ας πουμε οτι ειναι πετυχημενο), μεχρι το να ονειρευομαστε τη δικατορια του προλεταριατου ρεπετισιόν για δυο παραστασεις μονο στην Ελλαδα, ε παει μακριά. Ή πειτε μου λυσεις, ή να παραδεχτουμε οτι το 15% των ελληνων μας κοροιδευει στις καλπες και απλα θελει να γκρινιαζει, ή καποιοι ειναι φοβερα υποκριτες (μιλω για κομματα και προσωπα, οχι για εδω μεσα).

 

Εγω θελω να δουλευω και να αμοιβομαι. Την τυχη τη δικη μου και των ανθρωπων που εξαρτονται απο εμενα θελω να την εχω εγω στα χερια μου, οχι οι συνδικαλιστες, ουτε οι μεγαλοκαρχαριες επιχειρηματιες του δημοσιου, ουτε οι δημοσιο-αργοσχολοι του ΤΕΕ, ουτε τα λαμογια-δημαρχοι - το νοσοκομειο των παιδιων μου θα πληρωσω και θα το διαλεξω εγω - την ασφαλεια μου θελω να την διαλεξω εγω - το σχολειο θελω να το διαλεξω εγω - τη συνταξη μου θελω να την σχηματισω εγω και να την παρω οταν θελω εγω αναλογως με τα λεφτα που κατεθεσα.

 

μεταξυ των δυο ακρων, το να ειναι ολα ιδιωτικα και να διαλεγει ο καθενας αναλογα με τις αναγκες του και την ικανοτητα του να πληρωσει, και του να ειναι ολα δημοσια και υποχρεωτικα, προτιμω το πρωτο. Στην Ελλαδα στα περισσοτερα ειμαστε στο δευτερο.

 

Θελουν οι νεοι μηχανικοι αμοιβη πανω απο 1000 ευρω? Η αγορα δεν τα δινει. Τι προτεινετε? Πειτε μου τι προτεινετε? Συγκεκριμενα. Ειναι ολοι με μπλοκακι και οι εργοδοτες, τα καθαρματα αυτα, δινουν 1000 ευρω. Ακουω λυσεις.

 

Εγω θεωρω λογω προσωπικων βιωματων οτι η ελευθερια της αγορας μπορει να καταπιεζει πολλους αλλα επιβραβευει τους αξιους. Εσεις που διαφωνειτε γιατι θεωρειτε οτι δημιουργουνται αδικιες, πειτε μου πως θα τις εξαλειψουμε.

Link to comment
Share on other sites

@ tpanag

 

Εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που προσάπτεις στην γενιά της μεταπολίτευσης και μετά .

Εχεις απόλυτο δίκιο που δεν θέλεις να πληρώνεις γιά την σύνταξη μου όταν μετά από 15-20 χρόνια φτάσω σε αυτή .

Εχεις απόλυτο δίκιο που κάποιοι υπεύθυνοι δεν σκέφτηκαν ότι με την πτώση των γεννήσεων και τις πρόωρες και τις "αναπηρικές" συντάξεις , λογικά θα φτάναμε την σχέση συνταξιούχων - ασφαλισμένων από 1 : 10 που ήτανε πριν 30-40 χρόνια στο 1 :1,8 που θα πάει τώρα .

 

Εκεί που εξοργίζομαι και μιλάω γιά λαικισμούς , χαιδέματα και μισές αλήθειες από ιδεολογικές αγκυλώσεις ορισμένων , είναι που κανείς από τους ταγούς μας δεν προβλέπει πέραν του πολιτικού κόστους της τετραετίας .

 

Γύρω μας βλέπουμε συνταξιούχους 40άρηδες και 50άρηδες με παχυλές συντάξεις . Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το 7,3 των συνταξιούχων λαμβάνει το 50 + του ποσού των συντάξεων .

Εδώ και 20 χρόνια μιλάμε γιά το πρόβλημα του ασφαλιστικού .

Οποιος υπουργός πήγαινε να περάσει κάποια μέτρα πολύ λιγότερο επώδυνα από τα σημερινά , αμέσως οι λαικιστές ξεσήκωναν τον κόσμο .

 

Τα τελευταία 30 χρόνια μετατρέψαμε το έθνος από λαό εμπόρων και ναυτικών σε λαό δημοσίων υπαλλήλων .

Τα παιδιά στις εισαγωγικές βάζουν πρώτες σχολές τους αστυφύλακες και τους πυροσβέστες .

Περάσαμε στον κόσμο την αντίληψη ότι η επιχειρηματικότητα είναι κακό πράγμα και ότι το κέρδος είναι ανήθηκο . Ετσι καταφέραμε αυτή η χώρα να μην παράγει τίποτα και το μόνο μας προιόν είναι τα 6 S (Sun-Sea-Sky-Sand-Sex-Ski) . Tελικά όμως και αυτά πρέπει να τα πουλήσουμε φτηνά γιά να μας προτιμήσουν .

 

Στην πολιτική επιπλέουν οι φελλοί , τα διάφορα κομματόσκυλα που από αφισοκολλητές β' γίνονται βουλευτές και υπουργοί .

Περιστοιχίζονται από άλλα κοματόσκυλα και λαμόγια και δεν έχουν κανένα όραμα η προοπτική γιά τον τόπο .

 

Ακούμε από αυτούς τους φελλούς , γιά να γυρίσουμε και στα του οίκου μας , ότι η επένδυση στην οικοδομή δεν είναι παραγωγική επένδυση . Το αναπαράγουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και γίνεται όλο αυτό το μπάχαλο τώρα στην δουλειά μας . Βέβαια να επενδύσουμε λοιπόν στις αυτοκινητοβιομηχανίες μας , στην ηλεκτρονική μας βιομηχανία , στην αμυντική , στο σχεδιασμό και στα τόσα άλλα που μας έχουν φτιάξει οι πολιτικοί μας . Και μετά να ξυπνήσουμε !

 

Λοιπόν δεν ευθύνεσαι εσύ γιά τα χάλια μας . Ευθύνομαι εγώ και η γενιά μου γιατί δεν μπόρεσαμε να πείσουμε περισσότερους και να πάμε κόντρα στο τσουνάμι του λαικισμού .

 

Από την άλλη μεριά βλέποντας τα φιλοσοφικά και μακροσκοπικά τα πράγματα , όλο αυτό που έγινε ήταν ίσως ιστορικά αναγκαίο να γίνει .

Ισως ανήκει στους μεγάλους οικονομικούς κύκλους των 50 ετών .

Θα μας κάνει όμως σοφότερους σαν λαό , γιατί τελικά έτσι προχωράει η Ιστορία . Με τα σωστά και τα λάθη .

 

Υ.Γ. Αν θεωρείς ότι επικρότησα τον Χάουαρντ γιά τις σκέψεις του περί μισθών , έχω να σου πω 2 πράγματα .

Οταν ξεκινάγαμε την δουλειά αυτή πριν σχεδόν 30 χρόνια , όλοι μας και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός πηγαίναμε σε όποια δουλειά μας προσφερόταν , πάνω στον τομέα μας .

Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει από αρκετούς νέους μεγάλη διάθεση καλοπέρασης και επιλογής μόνο "διευθυντικών" θέσεων .

Δεν θα ξεχάσω που πριν 8-10 χρόνια ψάχναμε να βρούμε μηχανικούς να πάνε σε έργα στην Κρήτη και άλλα νησιά σαν γενικοί επιμετρητές οικοδομικών έργων και πληρώναμε πολύ υψηλά ποσά και δεν βρίσκαμε άτομα , ενώ ακούγαμε απίστευτες δικαιολογίες .

Link to comment
Share on other sites

Εγω απλα σχολιαζω πως ειναι (για εμένα) προφανές, σε οποιον παρακολουθεί με λογική και όχι με συναίσθημα ή ιδεοπληξία, τις υπόλοιπες χώρες στον πλανήτη, πως η ανάπτυξη, η ευμάρεια, ο πλουτος και η αύξηση του βιοτικου επιπέδου ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ, έρχεται μόνο μέσα σε συστημάτα καπιταλισμού, δηλαδή εργασίας, που ισοδυναμεί με αμοιβή, που ισοδυναμεί με κατανάλωση, που ισοδυναμεί με αγαθά, που ισοδυναμεί με ικανοποίηση, ασφάλεια και υγεία.

 

Αν ο καπιταλισμός ήταν αυτό που περιγράφεις θα ήμουν πολύ ευτυχής που ζω σε καπιταλιστικό σύστημα. Επειδή παρακολουθώ με λογική τις υπόλοιπες χώρες στον πλανήτη και δεν έχω βρει κάποια στην οποία να ισχύουν αυτά που λες, μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις λίγο; Εκτός και αν οριοθετούμε διαφορετικά την έννοια της λέξης εργασία. Για μένα δεν είναι εργασία ούτε ο τζόγος στο χρηματιστήριο, ούτε η είσπραξη ενοικίων, ούτε οι 'επενδύσεις' με αρπαχτές.

Εν ολίγοις: Η πόρνη εργάζεται, ο προστάτης της όχι.

 

Και στο θέμα μας τώρα:

Θελουν οι νεοι μηχανικοι αμοιβη πανω απο 1000 ευρω? Η αγορα δεν τα δινει. Τι προτεινετε? Πειτε μου τι προτεινετε? Συγκεκριμενα. Ειναι ολοι με μπλοκακι και οι εργοδοτες, τα καθαρματα αυτα, δινουν 1000 ευρω. Ακουω λυσεις.

Εγω θεωρω λογω προσωπικων βιωματων οτι η ελευθερια της αγορας μπορει να καταπιεζει πολλους αλλα επιβραβευει τους αξιους. Εσεις που διαφωνειτε γιατι θεωρειτε οτι δημιουργουνται αδικιες, πειτε μου πως θα τις εξαλειψουμε.

 

Με το δεδομένο ότι η ελευθερία ή μάλλον η ασυδοσία της αγοράς υπάρχει και θα υπάρχει (και δεν επιβραβεύει πάντα τους άξιους), η λύση είναι στα χέρια των ίδιων των μηχανικών. Οι εργοδότες (που δεν είναι όλοι καθάρματα) δεν είναι μόνοι τους η αγορά. Είναι και οι μηχανικοί. Οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από τη ζήτηση αλλά και από την προσφορά. Αν δεν υπάρχουν μηχανικοί που δέχονται να δουλέψουν με μπλοκάκι ή και για 600 ευρώ, τότε η αγορά θα προσαρμοστεί. Αλλά δυστυχώς γνωρίζω μηχανικούς που ζητούν οι ίδιοι το μπλοκάκι για να κλέβουν την εφορία (σύμφωνα με τα μέχρι χθες ισχύοντα).

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να πάψουν και οι παράλογες απαιτήσεις από νέους μηχανικούς, που απαιτούν μισθούς μόνο για το ότι είναι μηχανικοί ή γατί 'μόνο με τόσα μπορώ να ζήσω'.

Link to comment
Share on other sites

να σας πω και εγω μια ιστορια. Δεν αφορα κατασκευαστική αλλα εχει πλακα... λιγο ασχετο με το θεμα

 

Πριν απο 6-7 χρόνια πήγα να δουλεψω σε μια εταιρία.

Επειδή η φύση της δουλειας ήταν τετοια που έπρεπε να γίνει ενα σεμιναριο ενός μήνα (χωρις αυτο απαγορευόταν να δουλεψεις, επαιρνες πιστοποίηση απο υπουργείο κλπ) ξεκινησα το σεμιναριο. Αυτον το μηνα απο τις 3 και μετα το μεσημέρι πηγαινα στη δουλεια μεχρι το βραδυ στις 21.00.

Περναγε ο καιρός και μετα απο 45 μερες δεν είχα παρει φράγκο. Ε και πηγα και τον βρηκα.

Η απάντηση του :

Οι καιροί είναι δυσκολοι. κλπ κλπ Για να καταλάβεις εγω πλέον εκοψα τις ταβερνες. Παω στο super market παιρνω τυρακι ζαμπονακι κλπ και παω στο κοτερο μου και τα τρώω !!!

Οπως καταλαβαίνεται την ιδια στιγμή εφυγα. Τα χρήματα που μου χρωσταγε φυσικά δε τα εχασα (ουτε και τα πηρα) αφου δε πληρωσα το σεμιναριο. Θα μου το κραταγε απο το μισθο. Ηταν μια η αλλη περιπου.

Φυσικα βρηκα δουλεια σε ανταγωνιστρια εταιρία αμεσως επειδη ειχα το σεμιναριο.... και με καλυτερο μισθό αφού ειχα και εμπειρια σε παρομια θεση :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

 

Για μένα δεν είναι εργασία ούτε ο τζόγος στο χρηματιστήριο, ούτε η είσπραξη ενοικίων, ούτε οι 'επενδύσεις' με αρπαχτές.

Εν ολίγοις: Η πόρνη εργάζεται, ο προστάτης της όχι.

 

αυτα που περιγραφεις τι σχεση εχουν με σενα και με μενα? Αυτα που περιγραφεις τα κανουν οι 10 στους 100. Οι αλλοι 20 ειναι στο δημοσιο και οι αλλοι 70 δουλευουν στην αγορα. Αλλος με μεγαλυτερη και αλλος με μικροτερη επιτυχια. Αλλος ειναι εξυπνος και αλλος χαζος. Αλλος ειναι δουλευταρας και αλλος τεμπελης. Αλλος παιρνει ρισκα και αλλος οχι.

 

Δεν καταλαβα το επιχειρημα σου και θα ηθελα να μου το εξηγησεις. Εκτος αν εννοεις οτι στον καπιταλισμο περνανε καλα μονο οσοι κανουν τα παραπανω. Αν εννοεις αυτο, σου προτεινω να ζησεις και σε καποιο μη-καπιταλιστικο συστημα (εχει ακομη μερικα) για συγκριση. Ή να ταξιδεψεις εστω και για 10 μερες. Πηγαινε στην Κουβα ρε φιλε, που ειναι κι ευκολο το ταξιδι (γιατι για βορεια κορεα δυσκολο). Δες και πες μου μετα για πορνες και νταβατζηδες (ειναι πολυ ευστοχο το παραδειγμα σου, μονο που ειναι για τον αντιθετο λογο απο αυτον που νομιζεις). Βουλγαρια και Ρουμανια επι κομμουνισμου δυστυχως δεν μπορω να σε στειλω, δεν αντεξανε αλλο οι ανθρωποι και απο αυτα που ειδα εγω με τα ματακια μου, δεν μου κανει εντυπωση.

 

 

Οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από τη ζήτηση αλλά και από την προσφορά. Αν δεν υπάρχουν μηχανικοί που δέχονται να δουλέψουν με μπλοκάκι ή και για 600 ευρώ, τότε η αγορά θα προσαρμοστεί. Αλλά δυστυχώς γνωρίζω μηχανικούς που ζητούν οι ίδιοι το μπλοκάκι για να κλέβουν την εφορία (σύμφωνα με τα μέχρι χθες ισχύοντα).

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να πάψουν και οι παράλογες απαιτήσεις από νέους μηχανικούς, που απαιτούν μισθούς μόνο για το ότι είναι μηχανικοί ή γατί 'μόνο με τόσα μπορώ να ζήσω'.

 

απαντησες μονος σου στον εαυτο σου. Για χιλιους δυο λογους, και κυριως για το οτι ειμαστε πιο πολλοι απο οσο σηκωνει η αγορα, ο μισθος θα καθοριζεται απο τον εργοδοτη και οχι απο τον εργαζομενο. Αν ειμαστε ειδος εν ανεπαρκεια, τοτε θα ζηταγαμε 2 χιλιαρικα και θα τα παιρναμε σαν νεοι μηχανικοι. Και πηγαινε πες σε καποιον που δεν εχει καμμια βοηθεια απο γονεις, θειες, ξαδελφια και παππουδες, και εχει και κανενα παιδι, να πει οχι σε μισθο 600 ευρω γιατι κανονικα αξιζει 1200, να δεις τι θα σου πει. Ειπα και πριν, στον πραγματικο κοσμο να μιλαμε, οχι στην ουτοπια.

 

Ρωτησε καποιος φιλος πριν, πού ειναι οι δουλειες για αυτους που εχουν αντερα. Εντοπιστε μερικα μεγαλα recruiting agencies στο εξωτερικο (συνηθως ειναι αγγλικα), στειλτε βιογραφικο και cover letter και αναφερετε οτι σαν ενδιαφερει δουλεια overseas, δηλαδη αφρικη, κινα και ολα τα ομορφα της ασιας, ουζμπεκισταν, αζερμπαιτζαν κλπ και θα δειτε τι θα γινει.

 

Καποτε οποιος ηθελε να εξασφαλισει την οικογενεια του, εφευγε στα καραβια. Και αλλο το καραβι τοτε, αλλο τωρα. Οχι μονο για συχνοτητα γυρισμου, επαφης κλπ αλλα και επικινδυνοτητας για την ζωη τους. Εχουν ολοι (ή τα παιδια τους πια) πολυκατοικιες στη Νικαια, στα Καμινια, στο Κερατσινι, στο Μπραχαμι, οσοι δε γυρισαν στα νησια τους ειναι τωρα αρχοντες οι οικογενειες τους. Δεν λεω να γυρισουμε στο 60, αλλα οι δυσκολοι καιροι απαιτουν θυσιες και δυσκολιες. Για οποιον θελει να παει μπροστα.

 

Ειναι προθυμος ο Ελληνας και ειδικα ο νεος, να φαει σκ@τουλες για να παει μπροστα? Εγω δεν το νομιζω. Γιαυτο και μενει στα 700, συν το επιδομα του μπαμπα, και καφεδακι, γκομενικα θεματα και μια χαρα ολα.

 

Το εχω ξαναπει, μπηκα σε μια εταιρεια με μισθο 1150 ευρω μεικτα. Μετα απο 6 χρονια επαιρνα 6000 καθαρα. Δεν ειχα ζωη, κοιμομουν στο γραφειο και στο τελος τους διαολοστειλα κι ολας κι εφυγα οταν εβαλα στην ακρη δυο δραχμες. Αλλα οποιος θελει, μπορει να το κανει. Δεν ακουω κανεναν και δεν πιστευω κανεναν οταν λεει για "ασυδοσια" και "παρεμβατισμο αναγκαιο" και "κοινωνικο προσωπο" γιατι εμενα δεν με βοηθησε κανεις, δεν ειχα τιποτα απο κανεναν, βρεθηκα με τρελες υποχρεωσεις απο μικρος, και στρωθηκα μπας και βγαλω ακρη. Ουτε δουλειες με το δημοσιο εκανα ποτε, ουτε σε διαγωνισμο εχω παρει μερος, ουτε δανεικα εχω. Μονο δουλεια, δουλεια, δουλεια. Προφανως θα προτιμουσα να αλητευω και να κανω χαβαλε αλλα δεν ειχα καμμια κληρονομια να μασουλαω και να πινω ποτακια στο villa. Και οταν επαιρνα 1150 ευρω (που τα θεωρουσα πολυ λιγα) κοιμομουν και ξυπνουσα με μια σκεψη, πώς θα παρω πιο πολλά, πώς θα γινω πιο απαραιτητος, πώς θα μαθω περισσοτερα. Και αυξηση δεν μου δωσανε ποτε απο μονοι τους, με εκβιασμο τα επαιρνα καθε φορα (φευγω, οχι μη φυγεις, οχι φευγω, ποσα θες για να κατσεις?, τοσα, παρτα, οκ μενω). Δεν τολμουσανε να με αφησουνε να φυγω.

 

Δεν θελω να γινω πολυ σκληρος και να πω οτι 700 ευρω παιρνει για πανω απο 2-3 χρονια μονο οποιος δεν ενδιαφερεται και δεν προσπαθει να παρει περισσοτερα, γιατι οι εποχες ειδικα στον τομεα μας ειναι δυσκολες. Αλλα στο συστημα που τοσο κακολογειτε οι περισσοτεροι, ανταμοιβεται αυτος που προσπαθει. Οι αλλοι τον κοιτανε. Γενικα μιλωντας βεβαια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.