Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας


GeoFoto

Recommended Posts

Επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω μια έρευνα στους τόπους και στα χωριά που έχουν επηρεαστεί απο την παραγωγή ενέργειας, θα ήθελα αν γνωρίζετε μια ονομαστική αναφορα αυτών και λιγα σχολια όσον αφορά στις αντιδράσεις των κατοίκων τους.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε τα πράγματα μπερδεύονται με τις αντιδράσεις των κατοίκων. Επειδή ζω κοντά στο νομό Κοζάνης και τυγχάνει να παρακολουθώ τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έχω δει δύο καταστάσεις, οι οποίες αντικροούν η μια την άλλη:

1) Δεν θέλουν τα εργοστάσια γιατί μολύνουν το περιβάλλον, αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο αλλά και

2) Διαμαρτύρονται εντόνως όταν η ΔΕΗ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή ακόμα και απαιτούν να προσληφθούν με το στανιό νέοι στα εργοστάσια της εταιρίας.

 

Δηλαδή αν τους ρωτήσεις "στο χαλαρό" για τα εργοστάσια θα σου πουν ότι δεν τα θέλουν κοκ. Αν όμως η επιχείρηση προβεί σε κλείσιμο μονάδων τότε ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η κουβέντα σε ενα τοπικό καφενείο πάνω σε αυτό το θέμα θα καταλήξει στο οτι "ξέρουμε για την μόλυνση αλλα θέλουμε δουλειές και έχουμε συμβιβαστεί με την πιθανότητα του καρκίνου και των αλλων παθήσεων". Γνωρίζω οτι η βόρεια Ελλάδα πλήττεται απο μεγάλη ανεργία και αύτα εργοστάσια δίνουν δουλεία σε πολλους. Όμως, χρειάζεται να μάθουν οτι μεγάλη ποσότητα εκπομπών παρατηρούνται ι) κατα τη διάρκεια εξόρυξης ιι) κατα τη διακίνηση του λιγνίτη, κάτι το οποίο δεν επιτάσει το κλείσιμο αλλα ενα οργανωμένο σχέδιο κάτι το οποίο στην ΔΕΗ δεν έχουν σκοπό να φτιάξουν. Επίσης μπορεί να επέλθει μείωση των εκπομπών ι) με αντικατάσταση των παλιών ηλεκτροστατικών φίλτρων ιι) συμπληρωματικές μεθόδους βελτίωσης της απόδοσης των φίλτρων ιιι) αποθείωση. Υπάρχει επίγνωση οτι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την μείωση των αέριων ρύπων απο τους κατοίκους ; Η ΔΕΗ καθυστερεί σκόπιμα για λόγους οικονομικούς, ελπίζοντας οτι δεν θα γίνει κάποια μεγάλη τραγωδία, αν δεν έχει αρχίσει ηδη να γίνεται...

 

- Μελέτη που έχει γίνει σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιοχή της Δυτικής

Μακεδονίας έδειξε ότι παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες ρινίτιδας

και βρογχίτιδας στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

 

- Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, το 80% των

μαθητών της Πτολεμαΐδας εμφανίζει κάποιου είδους βλάβη στο αναπνευστικό.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι και πολύ πρόσφατα, ουσιαστικά, την ενεργειακή πολιτική της χώρας την χάρασε η ΔΕΗ και όχι το εκάστοτε εποπτεύον Υπουργείο (πχ Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, κτλ), το οποίο ακολουθούσε τις προτάσεις της επιχείρησης λόγω της μονοτεχνογνωσίας που κατείχαν τα στελέχη της. Πρόσφατα τον ρόλο αυτό ανέλαβε η ΡΑΕ και το αντίστοιχο υπουργείο, με ενεργό ρόλο όμως της ΔΕΗ καθώς η εμπειρία και τεχνογνωσία των στελεχών της, είναι προς το παρόν μοναδική.

 

Σε ότι αφορά στις περιβαλλοντικές και οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικές επιπτώσεις της λειτουργίας των μονάδων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όλοι είναι γνώστες αυτών. Λόγω όμως της ανάπτυξης επί δεκαετιών γύρω από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, η κοινωνία παραμέλησε πλήρως άλλους τομείς δραστηριότητας, με αποτέλεσμα, με την σταδιακή απομάκρυνση της επιχείρησης από την περιοχή, να υπάρχει έκρηξη ανεργίας. Με αυτό το σκεπτικό, προσπαθούν με νύχια και με δόντια, φορείς και κάτοικοι, να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες της επιχείρησης εκεί με όποιο περιβαλλοντικό κόστος.

 

Γεγονός πάντως είναι ότι, οι εκπομπές ρύπων είναι μειωμένες όσο ποτέ στο παρελθόν, λόγω των αναβαθμίσεων στα Η/Φ των μονάδων και σε άλλες μετασκευές στις μονάδες. Οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται να βρέχει συσσωματώματα τέφρας με διάμετρο εκατοστών σε 24ωρη βάση, κάτι που πλέον έχει πάψει. Όμως το αποτύπωμα που άφησαν από το παρελθόν οι μονάδες, δύσκολα ξεχνιέται και δεν παίρνει άφεση αμαρτιών η επιχείρηση εκεί.

 

Ουσιαστικά η ανάπτυξη της χώρας πέρασε από την ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της περιοχής. Και σε λίγο απλά θα πεταχτεί σα στημένη λεμονόκουπα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η ανεργία στην περιοχή είναι πρωτοφανής και μάλιστα πολύ πριν την "κρίση".

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω μια έρευνα στους τόπους και στα χωριά που έχουν επηρεαστεί απο την παραγωγή ενέργειας, θα ήθελα αν γνωρίζετε μια ονομαστική αναφορα αυτών και λιγα σχολια όσον αφορά στις αντιδράσεις των κατοίκων τους.

 

Ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία είναι πολλή επιβαρημένη περιβαλλοντικά. Εκτός από την Κοζάνη και την Πτολεμαίδα μεγαλύτερο πρόβλημα από την μόλυνση αντιμετωπίζουν οικισμοί κοντά στα εργοστάσια της ΔΕΗ όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Ποντοκώμη, η Μαυροπηγή, το Δρέπανο κτλ. Αν δεν έχεις πρόσβαση στον τοπικό τύπο για τα θέματα που ψάχνεις μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο έχει αρκετό υλικό.

 

Ενδεικτικά : users.auth.gr/~nkiapido/arthra/molunsi

http://www.pontokomi.com/zwh.doc

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά να λέμε όμως και το σωστό. Σε πολλά σημεία ΠΡΩΤΑ πήγε η ΔΕΗ και μετά πήγαν οι κάτοικοι. Δηλαδή οι εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους και δευτερογενώς οι φουρνάρηδες, εστιάτορες κτλ

 

Και επίσης μην ακούτε τα MEDIA. Γράφτε τα όσο γίνετε. Ακόμα μου σηκώνετε η τρίχα όποτε θυμάμαι ένα κάμεραμαν στο "εναλλακτικό" κανάλι που μου έλεγε πως για το δελτίο έβγαιναν έξω και έδιναν χειρουργικές μάσκες σε περαστικούς για να τους πάρουν μία δήλωση πως "τα σκουπίδια βρωμάνε και είναι εστία μόλυνσης" φορώντας την. Το κέρδος που είχαν οι περαστικοί; Η μάσκα...

 

Τέλος να πούμε πως δεν είναι μόνο το καύσιμο υπεύθυνο για τη μόλυνση αλλά και η τεχνολογία του σταθμού. Αν υπάρχει (και λειτουργεί) αντιρυπαντικό σύστημα τότε δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι είναι αν προσθέσουμε συο "φθηνό λιγνίτη" το κόστος της αντιρρύπανσης

για να είναι οι εκπομπές εντός των ορίων της Ε.Ε

(που αν ήταν μικρό γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια άραγε? )

αλλά και την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (αντιγράφω από http://www.energypoint.gr/teyxi/teyxos_024_-_ioynios_2009/ligotera_kosti_a )

Το έλλειµµα της ΔΕΗ

Το 2008 το έλλειµµα της ΔΕΗ σε δικαιώµατα ήταν 8 εκατ. τόνοι. Ξεπέρασε κατά 18% τα δικαιώµατα ρύπων που της αναλογούσαν, µε αποτέλεσµα να καταβάλει 108,1 εκατοµµύρια ευρώ για την αγο*ρά επιπλέον δικαιωµάτων. Το φετινό της έλλειµ*µα αναµένεται να φτάσει στα 8,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων 50% θα καλυφθεί µέσω των CERs και 50% µέσω των χρηµατιστηρίων. Στα ίδια επί*πεδα εκτιµάται ότι θα διατηρηθούν οι ανάγκες της µέχρι και το 2012.

Αλλά από το 2013 και µετά τα πράγµατα αλλά*ζουν. Κατ’ αρχάς, το έλλειµµά της θα εκτιναχθεί στα 45 εκατ. τόνους. Πρόκειται για το σύνολο, δη*λαδή, των εκποµπών της σε CO2 που υποχρεω*τικά πλέον θα δηµοπρατείται. Επιπλέον, δεν είναι ακόµη γνωστό αν θα συνεχισθεί να επιτρέπεται στους µεγάλους ρυπαντές να καλύπτουν µέρος της αγοράς των δικαιωµάτων τους µέσω των CERs, δηλαδή σε χαµηλότερες από τις χρηµα*τιστηριακές τιµές. Σε διαφορετική περίπτωση και µε µια εκτίµηση ότι η τότε τιµή του δικαιώµατος θα είναι στα 22 ευρώ/τόνο, η ΔΕΗ θα πρέπει να καλύπτει κάθε χρόνο ένα ποσό ίσο µε 1 δισ. ευρώ (ή το 25% του ετήσιου τζίρου της), ποσό που θα αυξηθεί, αν οι τιµές φθάσουν τα 30 ή τα 40 ευρώ/τόνο...

Γι’ αυτό και ο πιο ασφαλής τρόπος για τη ΔΕΗ, προκειµένου να περιορίσει το κόστος της, είναι το πρόγραµµα αντικατάστασης παλαιών ρυπο*γόνων µονάδων της µε νέες συνολικής ισχύος 1.600 MW, οι πρώτες εκ των οποίων αναµένεται να είναι έτοιµες το 2012. Υπενθυµίζουµε πως η διοίκηση της επιχείρησης έχει εισηγηθεί και τη µετακύλιση µέρους του κόστους του 1 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, µέσω της επιβολής ενός τέ*λους ρύπων, αίτηµα που έχει απορριφθεί.

Τελικά μήπως δεν είναι τόσο φθηνός πια και μας μένει μόνο το επιχείρημα "Εγχώριος" ?

 

edit : Σταύρο εγώ δεν ακούω τα κανάλια κοιτάζω μετρήσεις ( ΑΝ και όταν τις δίνουν και τα πρόστιμα και τους λόγους για τους οποίους δίνονται )

 

Ούτε είμαι αρνητικός απέναντι στον λιγνίτη αν με πείσει κάποιος οτι αν συνυπολογίσει όλα τα κόστη εξακολουθεί να συμφέρει οικονομικά και βέβαια τηρούνται τα όρια της Ε.Ε για τις εκπομπές (και όχι μόνο κανονικά οτι γίνεται και αποκατάσταση περιβάλλοντος στα ορυχεία κλπ κλπ) αλλά ας περιοριστούμε στις εκπομπές σε πρώτη φάση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.